(Био) зеленчукова градина 11

• 62 160
  • 720
  •   1
Отговори
# 645
cecunka76 забелязах, че обича вода. Тази година е по-дъждовно от обикновено и той расте като ненормален. Долните листа боледуват много а и всичко живо му налита (особено аз  Wink), но това не му прави впечатление.
Aз го гледам(по случайност) заради листата. Ядем ги на салата.

# 646
  • Пазете Гор
Броколито от първата снимка на lothen е прерасло. Мисля, че и gelikas имаше подобен проблем. Така се случва при по-ранно засаждане - броколито не образува стегнати, а рехави и разцъфващи съцветия. Предлагам изрязване на изресилите глави в очакване на по-добра реколта от същите корени, от по-долни разклонения - хубаво броколи става през ноември дори.
Чувал съм, че способността за пускане на разклонения зависи от сорта.

potoche, къртицата е хищник, прехранващ се не с грудки и корени, а с червеи и някои ларви, които открива в тунелите си. В градината би навредила с разравяне.
Животинката, която събира луковици по нашите ширини, е сляпо куче. Подземни запаси трупат също разни разновидности на полевките и съселите. Последните два рода събират и лешници, и плодове, макар че съселите спят през зимата.
Откривал съм по профила на изкопи за къщи малки, колкото юмрук "складови" камерки, пълни всяка до половината със сливки, шипки, лешници, небелен овес.

Оградена от нужници, навеси и други хубости, градинката ми се навестява от вече ниското есенно слънце чак след 11 часа! Като се замисля, това изравнява слънчевото греене сега при мене с ноемврийското в една добре разположена градина.

Патладжаните, отгледани в съдове, ме изненадват с крехкоста си - днешният имамбаялдъ се вари точно 12 минути, и много им дойде. Преди това ги обърнах за малко в горещ зехтин - да поомекнат.
Пиперките по тоя метод са малко тънкокори, но пък са ароматни и нежни.

# 647
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
....Остават ми едни корнишони със смокинов лист Embarassed

деде, я сподели за смокиновите листенца  Blush

и аз споделям

Party Party бамята - вече сварена с доматче и изядена  Laughing няма конци; черитата - най-доволна съм от тези доматки в градинката ми

ooooh! "белия" патладжан  Tired и розовите и червени домати, капачката е за да се види големината. имаше и по-големи, но първите розови боледуваха, а червените не са това, което исках  Tired

от бамята съм мноого доволна; догодина ще сменя сортовете на домата. а чушките се оказаха люти  ooooh!

някой искаше да споделим опит за био отглеждане. е, споделям: 100% био; без подхранване, без каквато и да било обработка срещу болести и инсекти.

поздравче  Blush

# 648
Ще покажа какво отгледахме в Априлци, кантара закова 37 килограма! Моят мъж доста се поозори, добре че е силен. Вили, ще идваме с тиквата на панаира, да знаеш Simple Smile

Последна редакция: нд, 11 сеп 2011, 20:19 от Ana.Ivanova

# 649
И картофите са много едри, като цяло реколтата е страхотна, струва си всяка капка пот на челото!

Последна редакция: нд, 11 сеп 2011, 20:43 от Ana.Ivanova

# 650
  • Пазете Гор
Нашата Ана е развълнувана, и има защо! Сега момиче, вземаш чувал фино брашно, хубаво олио, орехи - може и миналогодишни, и като почнеш. Видяхме, че имаш пещ, а в вашия балкан има дърва. Чакаме си поканите за баница.
Съвсем в скоби казано - тиквената баница я ям с канела, мазничка да е също обичам. Орехите предпочитам смлени, не натрошени. Wink

Радвам се с тебе, Ани. И съчувствам на котката.

Букът е идеален за печене на баница на фурна на твърдо гориво, а дъбът и габърът - за гювечи, агнешко. За домашна пита бива и чам.

От следващия сезон покривът на кучешката колиба ще бъде рафт. Отгоре му ще се мъдрят съдове с зарзават. посаден в компост, чието приготовление почнах. Ще уговоря приятели да събират обелките от картофи и краставици в нещо, ще минувам да ги взимам и така.

Имам вдъхновение, чунким стане нещо

# 651
Котакът е Петър. Така е отгледан, Куркума, с галене, разтягане и търчане около къщата и в градината. И разбира се, много съм радостна от постигнатите резултати, защото едва ли някой друг в околността да може да ми излезе насреща! Grinning
А кучето знае ли за това? newsm78 Моето там си почива и лае вдъхновено по отлитащите ята.

# 652
  • Русе
Ани поздравления за добрата реколта. Догодина още по-добра!

# 653
  • Вече на светло в София
Да се похваля с моя улов

Чаках слепо куче......

# 654
Ани поздравления и от мен.

Днес садих домати, чушки, пипер, салати. Надявам се да станат ( все пак температурата е над 30). Ужасна суша, земята се е напукала ( има рекорд 40 дни с температура над 40, и нито капка дъжд). Онзи ден меришеше на пожар - нали половината щат гори. Молим се за ураган.

Поникнаха ми тиквичките в контейнерите, така засадени между цветята. Гледах едни книги, така си съжителстват съвместно. Компост произжеьжам обилно - трева, хартия, домакински отпадъци, поливам и бъркам.
Посях и мащерката (граничния офицер пита какво нося, а аз с най-невината физиономия - дрехи, книги). Ако беше погледнал, щеше голям черен кръст да ми сложи.

Имам нова идея за контайнери. Т.к. пръста тук не е хубава, ще ползвам компост + купена пръст. Отстрани ще засипя с мулч, а сместа ще сложа в изплетени кошници от нарязани полиетиленови торбички (без това имам много).

# 655
Гуди, Ани, поздравления! smile3501

# 656
Ани, да си призная най-първом ми направи впечатление създанието между тиквата чудовище и една котешка яка - за него си помислих, че е 37 кила и му се наслаждааааавах (това траеше няколко секунди; и моето тамагочи му се радваше). После разбрах, "не е било детенце, най - ми било .... Тиква" (Много съм луда  Embarassed )
Корнишонките със смокинови листа (ДЕДОВИТЕ - може би) като рецепта ги донесоха в къщи преди .... 2-3 седмици. Страхотни стават - ама да знаете не се обръщат с капачките надолу, а си стоят така нагоре. (защото така ги опитахме преждевременно - тъкмо да си направим повечко, предните се бяха изляли и ядохме и раздадохме)
Необходими продукти : смокинов лист на дъното на компотен буркан; наредени корнишонки; смокинов лист отгоре; заливат се с вода и ......  една супена лъжица почти равна сол (това Дедо ще каже или като се събудят знаещите рецептата). Затваря се и .... след ....около седмица са готови. Траят около 3-4месеца така. Стават като тези в бидоните (дето ги продават на пазара - поне на нашия) ама по-хуууубави   chef
MAD - от това чудо можеш да си спретнеш едно хубаво топличко мекичко черно кожухче - ако не стига и при мен има заповядай с уреда.
St. Dobri, Страхотни добиви - Бамя гигант - особено до тази щайга с черита.
Titina, мащерката предпочита варовикови, песъкливи места - включи и малко пясък или зеолит (последното е котешка тоалетна, ама без химии- поне тук е такава и аз много си го харесвам този материал - ако не греша минерала се казва клиноптилотит)  Joy Joy Joy
Manandy; cecunka, зарибихте ме с този сусам (имам един с пеперудки, да взема вместо да го изхвърля да го посея - поне за кълнове ще стане  Blush)

Последна редакция: пн, 12 сеп 2011, 20:38 от Тedy

# 657
Мад, ама какво е това животно Shocked? Къртица ли е?
Ани, аз онзи ден в баумакс гледах семена от такава тиква и много се двоумях дали да си купя за догодина. Такива оранжеви, жълти и огрооооооомни Hug

# 658
  • Вече на светло в София
Мад, ама какво е това животно Shocked? Къртица ли е?

Мила къртичка. Ровеше при доматките ми в края. Капана беше заложен за сляпо куче, което ми отнесе картофите. Почерпила съм ги във всяка дупка с малко деликатес ( отрова) Да видим Wink

# 659
Леле, изглежда много страшно Rolling Eyes
Слава богу, че при мен освен някое и друго куче, което да се мушне през дупките на старата мрежа, други гадове нямам Grinning

Общи условия

Активация на акаунт