(Био) зеленчукова градина 11

• 62 152
  • 720
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна-София
Ани, идвам ти на гости на печена тиква. Как я полива, как я гледа, че стана такава голяма? Разказвай изтънко.

... Вече знаем какво яде една миризливка,сега да измъдрим тя чия манджа е.... Thinking ...

Вес, вчера докато пръсках доматите ми полази някаква богомолка по рамото. После бягах до другия край на градината. Дойде ми в повече. Много е възможно да се храни с миризливки. Сега ако мислех тогава трезво, трябваше да я кача на някое доматено растение и да наблюдавам.
 newsm44Охо, какво открих! Богомолка срещу миризливка: http://www.youtube.com/watch?v=i92wMAF65mk
И още една: http://www.youtube.com/watch?v=MOvWiSAP9yA&feature=related
А тук има видео как изглежда торбичката с яйцата на снасяща богомолка. Ако имате такова нещо по растителните остатъци не го унищожавайте.http://www.youtube.com/watch?v=3I99WkZ9WkA&feature=related
А тук се излюпват от 3 торбички: http://www.youtube.com/watch?v=MZU_DUAWy_A&feature=related
Миризливките стават "икономически значими" от средата на август нататък. Вече преосмислих сортовете домати на които да залагам. Куркума, какъв сорт са твоите домати в "шлифери"?

Вес, много е красив скакалецът. Пасва ти на пръстена. Обаче там отзад има една ехинацея, която ми е мечтата. Договорих се миналия месец с един далечен съсед, обеща да ми даде коренче наесен.

----------------------
Основният ми кахър е един проблем, който ми се случи и миналата и тази година. Листата на доматите ми съхнат.  Плодовете са ОК. Гледах листата на жълтите черита - на акари прилича. Открих потвърждение на диагнозата в един сайт. Имам акари. Дебело си записвам за догодина. Аз толкова време държах цитрусов извлек и се чудих къде да го пръскам, даже оня ден изпръсках един наскоро приготвен по лозите без да има особена нужда и чак днес да успея да диагностицирам проблема. Тюх. Да е жив и здрав сайтът бг-мама, той е и като дневник.

Последна редакция: пн, 12 сеп 2011, 14:56 от amica1

# 661
.

Последна редакция: вт, 13 сеп 2011, 01:06 от Люлин

# 662
  • на брега на Дунава
При  мен на Балкана ,понеже пръстта е малко , а камъните много, къртиците са по -дребнички , но пък много ми пречат.Като поливам и обработвам почвата в нея има много дъждовни червеи и други разни обитатели.Те са си деликатес и основно препитание на къртиците.Така, че просто е ужасно неудобно да си съжителстваме в градината.Жал ми е да ги убивам и си мисля за един от онези уреди ,които ги прогонват извън мястото.
Тиквата на Ани е прекрасна. В неделя ще снимам и аз.Имам една като каляската на Пепеляшка,ако още е там...

# 663
  • Варна-София
... Имам нова идея за контайнери. Т.к. пръста тук не е хубава, ще ползвам компост + купена пръст. Отстрани ще засипя с мулч, а сместа ще сложа в изплетени кошници от нарязани полиетиленови торбички (без това имам много).

Снимай кошниците като станат. Интересно решение.

# 664

Корнишонките със смокинови листа (ДЕДОВИТЕ - може би) като рецепта ги донесоха в къщи преди .... 2-3 седмици. Страхотни стават - ама да знаете не се обръщат с капачките надолу, а си стоят така нагоре. (защото така ги опитахме преждевременно - тъкмо да си направим повечко, предните се бяха изляли и ядохме и раздадохме)
Необходими продукти : смокинов лист на дъното на компотен буркан; наредени корнишонки; смокинов лист отгоре; заливат се с вода и ......  една лъжица/или лъжичка сол (това Дедо ще каже или като се събудят знаещите рецептата). Затваря се и .... след ....около седмица са готови. Траят около 3-4месеца така. Стават като тези в бидоните (дето ги продават на пазара - поне на нашия) ама по-хуууубави   chef

точна рецепта. Само да добавя, хубаво е в изба да стоят, мазе, равномерна температура.

# 665
lozeva, st Dobri  i Куркума благодаря за насоките и съветите:) мерак пусти да отгледам нещо нетипично Simple Smile

# 666
  Здравейте момичета , сигурно ще ми се изсмеете , но имам желание + местенце подходящо за градинка което сега някак си се опитвам да го приведа във вид не е голямо , но пък е достатъчно .
  Сега съм разрила пръстта но някак си като, че ли трябва да се обогати с нещо дайте съвет   Simple Smile ,да тръгна по вашите стъпки пък и даже богомолки и миризливки да завъдя .
  Идеята ми е напролет да си "посадя" краставички , тиквички и копър ,лук и това като за начало
  Поздрав за трудолюбието   bouquet

# 667
  • Пазете Гор
Добре дошла, sterimar. Започни сега с почвоообработка и не се ограничавай само до изброените от тебе култури.

Копането наесен ни казва ясно дали ставаме за зарзаватчии. Или не много.

Днеска се присетих за avocett. Как се слива душата със земята, може да ни каже това младо, чисто създание. Душичка златна!

amica1 - Шлиферни домати при мене дадоха сортовете: Дорина, Опал, Идеал. Вкусът им е отличен, просто са ципести. С няколко пъти по-тънки ципи са местният ни сорт, още и Наслада, Рила. Ромата тая година е средна хубост по дебелина на ципа. Иначе сладни, не киселее.

Боже! Колко са факторите!?
Сякаш гледаш човек, или 'айде - да не е човек, но пуйче. То температура, то светлина, то хранене, то вода, то обич, то болести.

# 668
Ако ти попадне нещо изпробвано за био-РЗ-защита на овошки и лози, заменящо конкретно фунгицидите за струпясване по ябълката и оидиум по лозята (това са ми основно бичовете), пускай инфо.
Ей ме тука чакам търпеливо    ribolov

Amica, Днес питах - Професорката (ех ако види как съм я написала - ще ми се кара, ама тя си е професор по титла иначе си държи на ти да си говори със всички - страхотна е  Hug) ми каза че работи със сортове резистентни на струпясване (те са от групата РЕ - Ретина, Реглиндес, Ремо, Реанда, Реглиндес; и П - резистентни на мана: Пилот, Пинго, Пинова). Засадени са със запасяващо органично торене, , без напояване, със зачимени  междуредия, Изпитват специални биоинсектициди - произведени в ИЗР

# 669
Добър вечер !
Много хубава тиква видях преди няколко страници : ) .
Аз имам 6 семки (1 от които спукана,но пък останалите 5 са супер) Dill's Atlantic Giant , от този сорт е най-голямата тиква в света .
Нали при мен всичко е в умален вариант,дано тези да станат нормални !
Хареса ми рецептата за смокиновите корнишони,ако си опазя корнишоните,ще я пробвам задължително .
Благодаря !

И като си споменах корнишоните,имат много,ама много белокрилки .
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/novo/IMG_7790.jpg
Като ги привързвах и като полетяха все едно сняг заваля .
Баща ми се бори с тях в оранжериите и каза,че е трудно,но пък ако поливам достатъчно,няма да ми нанесат съществени вреди .
Прочетох обаче,че може не само да намалеят добивите,но и да загинат растенията .
Бих била страшно благодарна за някакви съвети,защото вече съм измила бурканите и чакат ред в избата : ) .

Искрено ви благодаря за всички мили думи,толкова ми е хубаво да споделям с вас !
И в този ред на мисли -> http://avocett.blogspot.com/2011/09/120911_12.html

Пред мен се очертава много работна седмица,мечтая си за петъка,когато пак ще съм си в градината .
Наближава училище,кандидатстване,опитвам се,мъча се и пак все за градината си мисля .
И за дувара,че има ееей такава дупка  ,та скоро ще помъкна камъни и трябва да се науча да правя ... хм,каквото се прави,като се ремонтира дувар : ) .

# 670
  • Русе
Куркума, щом домати Рила са ти с тънка ципа, какво ли ще кажеш за сорта "Сърцето на Албенга"? При мен Рила са ми с най- дебела ципа.

# 671
При теб  всичко е хубаво Анн-и почва,и вода/слънце (Хан Аспаух е знаел где се заселва) и майсторлък-Баш Газда си! Hug
Разкажи,моля, как подготвяш земята си за есенното заспиване.
Аз неразбрах в кой район Стеримар ще отглежда Биоградина,как ще напоява,наблизо ли е,има ли подкрепа от близки хора?Важно е!
Теди ме заинтригува с биоинсектицидите-аз жиеех наблизо до Института по царевицата в Кнежа(ако все още съществува) и участвах в проект по защита с мухички.Яйцата им бяха залепени на лисчета хартия,които пускахме в 3-то листенце и успешно преборвахме въшките.Ларвите на мухите вечеряха с тях.
От тогава си спомням израза:"Важно е кой те яде  и какво ядеш!"
Не само в БиоГрадината.... hahaha
А тиквата на Ани е за рачел,с цели орехчета,ендрише и липов чай...
За баница е много голяма.Кой ще я меси?
Авосетт,нутриите свободно ли се разхождат из твое село?Те много обичат да плуват.Дано  не се навъртат наблизо авджии.Дано!
Амика аз ще пробвам богомолка в компанията на миризливки.Миналата есен пренесох скакалци  сред белокрилките в зелето.Не беше добре.Обединиха се.Кат синдикат в криза.Поне заенцата стачкуваха,заблейваха се -един скача,един лети....
Днес прочетох,че ако разпръсна ярко изрисувани речни камъни из градината,ще релокирам птиците.Като чукнеш и си натъртиш клюна боли,не повтаряш. Naughty
Да видим.
Краставици има,смокиня няма в радиус от 200 мили.
Но виж-небелен сусам ,влага и мерак дал Бог,Мананди! Hug

# 672
Авосетт, благодаря ти!
Получих усмивка пак от блога ти. Но защо не виждам някои снимки? Таз на очилата, например?
Хей, не друсай крушите, ако не ги консумираш веднага. Аз отивам да раздрусам комшийския орех. Заразителна си Hug

# 673
  • Русе
 Сутринта, ми започна с блога на Авосет, няма как да не ми е хубав денят. Много хубост,много талант,много сърце.  Heart Eyes

# 674
Ето я снимката : http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/novo/IMG_8532.jpg
При мен всичко се вижда,вчера имах проблем със снимките,но си мислих,че съм го оправила ...
Вкъщи се чудихме от къде са дошли тези очила,никой не успя да си ги познае,така че вече официално са мои .
За чушките и огъня добре ми се получи,вече по го усещам .
Първият път като варях компота наивната аз реших да се разходя из двора и да събера тук-там където има паднала пръчица и си мислех,че това ще е : ) .
Имаме ловна дружинка на село,но мисля че са само по пъдпъдици,гургулици и глиган един път на 10 години .
Нутрии има няколко и наистина ей така си се разхождат,не стоят само във водата .

Да ви питам,колко време стерилизирате печените чушки ?
В моята любима книга като прочетох 120 минути и направо се стреснах (защото в моето бакърче се събират по 7 буркана,всяка серия по 2 часа и щях да си осъмна на огъня) .
Оставих ги към 35-40 минути .

Време ли е вече за орехи ? Моите като че ли са още много зелени,така само аз си ги ям .
Или само аз имам търпението да ги беля .

Общи условия

Активация на акаунт