Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - III

• 34 312
  • 730
  •   1
Отговори
# 150
vaDel , съжалявам, че пак ще се повторя, но детенцето ти е имало проблеми със стомахчето, споменаваш за пенести изпражнения, обриви след въвеждане на някои храни... Би било неуместно от страна на който и да е от форума да дава конкретни съвети и препоръки за захранването при тази ситуация.
Опитай се да обсъдиш ситуацията с педиатъра ви или със специалист и след неговите насоки може да продължиш и със захранването, водено от бебето. Но просто е нужно да се посъветваш не само във форума при подобна ситуация.  Peace Може детенцето да няма абсолютно никакъв проблем, но все пак е редно това да бъде потвърдено.  Hug

# 151
Хоп и аз при вас   bouquet
Ето го моето гардже захранено с авокадо преди 5 дена.

Мислех си,че много ще се хареса,понеже се кърмим( аз ям авокадо сутрин обед и вечер  Crazy ),но не беше много впечатлена.Може и аз да не подходих правилно-в момента и пробиват три резеца на веднъж и ми е трудно да я улуча в добро настроение.
Изчетох каквото можах за захранването,но признавам,че не съм добре "подкована" както обичам.За това ще се дообразовам в движение и ще разчитам на вас   bouquet
vaDel и аз се чудих до колко съм въвела авокадото,след като тя стабилно се омаза и имаше повече по бодито отколкото в устата  Party На другия ден се зарових в памперса и открих каквото търсих в акото  Mr. Green Щом е минало през стомахчето го броя за въведено  Peace

# 152
lilincho . buggy--> много ви благодаря за споделеният опит. Определено ми се разясни какво се има предвид под "въвеждане" при BLW.   bouquet
fata ®, няма да подмина съвета ти и ще се консултирам с педиатъра със сигурност. Просто в главата ми все още е боза, и тези отговори ми бяха нужни.  bouquet

# 153
  • София
Свикнала съм да захранвам педагогически с привкус на самостоятелно и сега, като давам на Никола да се храни сам, имам чувството, че прекалява с количествата. За това пак наблягам на ПЗ. Фата (и запознатите), нормално ли е да позволявам големи количества още в началото? Защото брат му нямаше толкова голям апетит и не съм се замисляла. Противоречи ли на идеята на бейби лед, ако ограничавам количеството?

Слузестите храни коментирате, аз ги давам с парче кора. Друг начин е да давам в микродози, но както Стихията - той ми хваща пръстите и си хапва парчето храна.

# 154
  • Русе
Скреч, не съм спец по BLW, ако ще и така да захранвам и аз, но ми се струва, че при положение, че детето така иска да се храни и по толкова, явно, че има нужда и спортен хъс да си набави сам, което му е нужно. Simple Smile Бих се радвала! Hug

# 155
lilincho, браво на малката! Честно казано и моите девойки не бяха много впечатлени от авокадото. Confused И честно казано на вкус без нищо не е много впечатляващо, прави са си децата   Crazy

Свикнала съм да захранвам педагогически с привкус на самостоятелно и сега, като давам на Никола да се храни сам, имам чувството, че прекалява с количествата. За това пак наблягам на ПЗ. Фата (и запознатите), нормално ли е да позволявам големи количества още в началото? Защото брат му нямаше толкова голям апетит и не съм се замисляла. Противоречи ли на идеята на бейби лед, ако ограничавам количеството?
skrech , няма проблем с количествата дори в самото начало. Идеята е, децата без фамилна обремененост с алергии и оплаквания не изискват някакъв по-специален подход. Кърмените деца от своя страна са влязли чрез кърмата в досег с много храни и са свикнали още от самото начало да регулират храненията си самички.  Simple Smile Освен това кърмачетата и децата изобщо не поемат точно еднакви количества храна всеки ден. В този смисъл няма проблем детето да определя само колко да изяде. Като съвет за "притеснени от преяждане" майки намерих да се предлага храната по-начесто, така бебето няма да поема наведнъж по много.  Peace

# 156
  • Пловдив
Момичета, искам да ви питам, уместно ли е да комбинираме класическото захранване с пюретата и бейби-лед? Или на първо време е по-добре да се придържаме към едното, за да не се обърква бебето от една страна от даване с лъжичка, от друга - хранене само?  newsm78 Мисля, че назад в темите четох, че някои от вас са комбинирали методите, споделете кога, какво, по колко сте давали?

Иначе до сега сме пробвали оризовка, пъпеш, диня, банан, смокиня и коричка хляб, харесва му и добре се справя. Само с коричката стана беля, беше по-мека сякаш, успя да откъсне и да глътне по-големи парчета и 2 минути след това ги повърна на фонтан заедно с млякото от по-рано  Rolling Eyes Как мислите, дали защото беше по-мек хлябът и откъсна по-големи парчета, или защото го бях кърмила скоро преди това, стана така? И още нещо, какъв хляб давате? У нас бял хляб не ядем и съответно не купуваме, та трябва специално заради него да вземем още няколко пъти, за да му го даваме, докато дойде време за пълнозърнестия newsm78

# 157
  • Русе
Commelina, ако приемаш съвет от майка на прекалено заето да яде дете, по-добре не смесвай видовете хранене, поне не и преди да си абсолютно сигурна, че детето вече осъзнава, че се храни и че е усвоило умението. Ако имаш активно и лесно възбудимо от дразнители дете като моето, по-добре се придържай към един вид хранене. И все пак, в края на краищата ти си познаваш човечето. Ако смяташ, че няма да е проблем за вас, пробвай, пък! Wink

# 158
  • София
Аз мисля, че по-добре смесено хранене, от колкото само пюрета и каши.

# 159
Аз съм за смесеното хранене.  newsm10. Има много теории по въпроса колко и каква храна трябва да поема детето и докога да бъде кърмено. Сега е много препоръчвано дългото кърмене, но аз например съм решила, че ще кърмя до 1г (която скоро наближава при нас), и няма как да оставя детето само на BLW.

В началото въвеждах новите храни в духа на класическото захранване, но просто ги давах под формата на парчета. Постепенно детето свикна да се храни и с лъжичка, и тогава давах от вече въведената храна по-големи количества. За мен няколко лъжици или хапки, приемани в продължение на 3 дни си е въведена храна. Ако има алергия, тя ще се прояви и при неголямо количество.

За мен важно беше детето да се научи да се храни самостоятелно, а не само от ръката на мама. В този смисъл съм заела само част от идеите на BLW. В началото давах парчета картоф, морков, броколи и карфиол. Сега обикновено ги готвя, а в ръката давам следобедния плод. Напоследък приключихме и с това, че няма да ви казвам колко блузи сме похабили. Сега с моя помощ детето си боде с виличка или загребва с лъжичка, макар по-голямото количество да го давам аз  Wink

Относно хляба, аз съм намерила един, който е по-жилав. С него нямаше проблеми, а с домашен се давеше. Сега вече едва ли ще има проблеми.
Дано съм била полезна, и извинения за дългия пост.

# 160
  • Русе
Ехееей, никой не говори за спиране на кърменето, моля ви се! Grinning

Имах предвид, по-добре BLW и кърма, отколкото пюрета, BLW и кърма.  Peace

Как на толкова малко дете да му се дава само храна, въй! Grinning

# 161
  • Пловдив
Аз по-скоро имах предвид това, за което Marrah е писала - бейби-лед и кърмене. За пюрета и каши говоря за продуктите, които няма как сам да си ги държи в ръка. Четох назад, че се дават в кюфтенца, банички, бисквити и т.н., но се чудя за кашите доколко са важни и необходими  newsm78 За разнообразие да му давам и по-течна храна. Или зимата като няма особено много плодове, да му предлагам някои под формата на пюре?

# 162
  • Русе
Ами сега така или иначе е топло и има разнообразие, може би е удачно, ако ще практикуваш BLW, да се възползваш. По-нататък, когато си мислиш, че може да се стигне до пюрета, човечето ще е голямо и може да не се обърка, кой знае. Crazy

Още нещо - той така или иначе към момента няма как да поеме по 3 бурканчета с храна, дозичките са много малки и реално кърмата го засища доста добре. Теб какво те притеснява, че няма да му стига ли?

# 163
Аз съм на мнение, че в началото на захранването не е добре да се смесват класическото захранване с пюрета, с BLW. Не само храните, но и тяхната консистенция са нови за бебето и то лесно се подвежда да гълта парчета храна, без да ги дъвче, просто защото така е правило с пюрето. На по-късен етап, когато детето вече има по-голям "стаж" с храненето е ОК да се въведат по-течни храни, за които е нужна лъжица.

# 164
  • Русе
Toчно! Peace

Общи условия

Активация на акаунт