Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - III

• 34 310
  • 730
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Аз одеве влязох да ви се похваля, но забравих. Никола може да яде малки парченца храна от юмрука си. Приближава до устата и отваря пръстчета, като притиска към устата, за да уцели без да падне. Мамин умник!

# 166
  • Пловдив
Благодаря, момичета, разбрах какво имате предвид и ще ви послушам  Peace Просто като всички наоколо ми говорят за пюрета  и каши и почвам да си мисля, че са нещо жизненоважно и без тях едва ли не детето няма да се развива нормално. По принцип знам, че кърмата е основна  храна до 1 годинка и не мисля, че няма да му стига Simple Smile

# 167
Благодаря, момичета, разбрах какво имате предвид и ще ви послушам  Peace Просто като всички наоколо ми говорят за пюрета  и каши и почвам да си мисля, че са нещо жизненоважно и без тях едва ли не детето няма да се развива нормално. По принцип знам, че кърмата е основна  храна до 1 годинка и не мисля, че няма да му стига Simple Smile
Не искам да споря по отношение на кърменето като основна храна до 1 г, но ще споделя личния си опит. Детето ми от 1 месец се буди много нощем, и се измъчих. Въведох вечеря от 2 дни, и вече спи поне до призори - 5-6 часа. Страшно е изморително нощното будене в продължение на цяла година, и за себе си считам, че децата на тази възраст имат нужда от по-висока хранителна стойност. Опитвам се да осигурявам много млечни продукти в храната, и така да компенсирам по-малкото кърмене. Пак казвам, не пиша това, за да споря, защото темата е съвсем различна.

# 168
Сина ми има въведена вечеря от 4-5 месеца сигурно, преди да заспи суче и въпреки това пак се буди през ноща да суче. Всяко дете е различно и не мисля, че събуждането се дължи на това.
Имам приятелки, чийто дечица спряха да се будят нощем още на по 2-3 месеца, а тогава си бяха само на кърма  Peace

# 169
Сина ми има въведена вечеря от 4-5 месеца сигурно, преди да заспи суче и въпреки това пак се буди през ноща да суче. Всяко дете е различно и не мисля, че събуждането се дължи на това.
Имам приятелки, чийто дечица спряха да се будят нощем още на по 2-3 месеца, а тогава си бяха само на кърма  Peace
Много точно казано! Същото се отнася и за изказването, че кърмата е основна храна до годинката. Това също е много индивидуално и синът е доказателство как това не е така.  Peace

# 170
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 За съжаление нощното будене няма общо с кърменето, до дете си е. Големият ми син никога не се е будил нощем откакто се е родил, а това диване суче по 1000 пъти, а вечер му давам и др храна. Имам познати, на които децата са на АМ и пак се будят по няколко пъти нощем, та въпрос на късмет!

Относно омешването на методите - аз първите 2-3 месеца съм захранвала само по БЛВ, за да не се обърква детето, сега вече му давам и някои храни с лъжичка, например по-течните манджи и киселото мляко с бисквити, което той мн. обича.

Сега бяхме на селото на мъжа ми и Стоян си похапна грозде, печена чушка и краставици, екстра му дойдоха!  Grinning

# 171
Естествено, индивидуално е. Може би зависи кое надделява при буденето - дали се буди детето от глад, или по навик. Също така, дали е спокойно, или му избиват зъбки. Но нали ви казвам - при моето дете проработи вечерята. И тя първите месеци спеше по цяла нощ, въпреки че според педиатърката й трябваше да яде на 6ч, но след 6-7я месец почна да се буди поне по 1 път. И то не сутрин, ами към 3ч, изтръгва ме от най-дълбокия сън, и после цял ден ходя като маносана. Но точка по въпроса, че съвсем офтопик го подкарах  Laughing

И пак за смесеното хранене - по-смачканите храни ги давам с лъжичка, а парченцата с виличка, и детето някак разбира, че тогава е нужно да се дъвче. Тя сама си поставя хапката в устата, когато е с виличка.

# 172
Големи дискусии се развихрили  Simple Smile

Пюретата и кашите не са жизненоважни, но също така не са вредни или забранени. Идеята на BLW е, че те просто не са нужни и бебето може да се справя и да дъвче само от самото начало, а не да му се предлагат пасирани храни. Така или иначе захранването в началото е по-скоро запознаване с вкусовете при всеки един метод. Само дето пюре или каша може по-лесно да се набутат и почти насила вустата на бебето... Но всъщност това ли е целта на запознаването с нови храни?
Бебетата, които се хранят сами може би поемат по-малки количества в началото, защото усвояват и нови умения наред с въвеждането на твърдите храни. Но повечето майки споделят, че след 1-2 месеца дечицата им започват да се хранят съвсем нормално. И при това самички  Sunglasses има и родители, които хранят смесено, но наистина за детето може да е по-объркващо веднъж да трябва да дъвче, а друг път направо да гълта. В този смисъл може би е по-добре първо да се научи да дъвче и преглъща добре и след това да му се предлагат и пюрета и каши.  Peace

Не искам да споря по отношение на кърменето като основна храна до 1 г, но ще споделя личния си опит. Детето ми от 1 месец се буди много нощем, и се измъчих. Въведох вечеря от 2 дни, и вече спи поне до призори - 5-6 часа. Страшно е изморително нощното будене в продължение на цяла година, и за себе си считам, че децата на тази възраст имат нужда от по-висока хранителна стойност. Опитвам се да осигурявам много млечни продукти в храната, и така да компенсирам по-малкото кърмене. Пак казвам, не пиша това, за да споря, защото темата е съвсем различна.

Това, че кърменето е основна храна, не значи, че трябва да е единствена. Повечето дечица до годинката хапват и доста други неща и постепенно твърдата храна дори започва да измества млечните хранения. А нощното кърмене може да не е от глад, а просто по навик, от неразположение или желание за близост с мама... Чудесно е, че при вас въвеждането на вечеря е спомогнало за по-добър сън.  Simple Smile

И пак за смесеното хранене - по-смачканите храни ги давам с лъжичка, а парченцата с виличка, и детето някак разбира, че тогава е нужно да се дъвче. Тя сама си поставя хапката в устата, когато е с виличка.

Детенцето ти е все пак на 11 м.  Heart Eyes

# 173
И то не сутрин, ами към 3ч, изтръгва ме от най-дълбокия сън, и после цял ден ходя като маносана.
Жива да те ожали човек  Joy Снощи реших, да сложа часовник та да видя колко често се буди Боби-час и 40 минути  ooooh! на всеки час и 40 минути #Crazy А уж давах вечеря, но той не се будеше само за манджа, ами и мрънкотеше нещо, не са зъби, не го знам какво му е, просто си е досаден Simple Smile  #CrazyВключих се по темата, само за да се оплача Simple Smile
Иначе, Бобсъна яде течните неща само с лъжичка, обожава кисело мляко с праскова (нарязана на парченца) и честно казано това му е основната храна, заедно с моцарелата, дърпа се на всичко друго, хапва, но по малко. Малко ме притеснява, че толкова много млечни яде...но Simple Smile

# 174
  • Пловдив
Айде и аз, да НЕ си похваля детИто...
Пак е обявил стачка господина и след слагането му в столчето, започва едно мазане и хвърляне на храна Rolling Eyes Кара си само на кърма от седмица, че и повече и не ще, и не ще друго newsm78
Вече съм решила, че тотално отказвам да слушам който и да е (роднини разни) и си го оставям той да си решава кога ще прояде в количества, задоволяващи изискванията на бабите Twisted Evil

Относно вечерното кърмене и буденията нощем - и аз съм на мнение, че няма много общо по между им Peace Малкия беше на около месец, когато се отказа сам от кърменето през нощта, понеже имах проблем с лактацията и бла бла бла, аз се цедях стриктно на 3 часа и когато към 6тия си месец малкия започна да се буди нощем, аз бях на 7мото небе от щастие (все пак докато той сучеше, аз можех да придремвам, докато с помпата нямаше как да стане това Crazy). От тогава насам, се буди почти всяка вечер - кога 1-2 пъти, кога 10-12 (нощният му съм е от 20:30-21 до 09:30-10:00, завиждате ли ми Mr. Green Heart Eyes). Не ми пречи изобщо, макар че баща му напоследък ми вмъква едни, че трябвало да му давам водичка като се събуди през нощта Crossing Arms Последния път, когато ми каза така го оставих без вечеря и когато попита какво ще яде, му казах да пийне водичка hahaha Разбра намека и от тогава не се обажда Joy

# 175
Здравейте и от мен Simple Smile

За нощното кърмене моето мнение е, че може да се опитате да помогнете на детето да спре да се храни през нощта, защото стомахът му има нужда от почивка поне от няколко часа. Единият ми син след като спря да се храни през нощта, спряха и коликите през деня. Така че, според мен не може да се каже, че винаги детето се буди от глад. Моите и двамата вече не се хранят през нощта, но се будят по няколко пъти, един път просто се е завъртял и му е неудобно, друг път пие вода или само си иска биберона. И със сигурност не са останали гладни, наддават много добре и акат по няколко пъти на ден  Peace

# 176
sweet_maniche, около годинката има един период от няколко дни (или седмица), през който е възможно децата рязко да намалят количеството на поетата храна. Виждам, че детенцето ти е точно в тази възраст може и това да е причината да не хапва  Peace

# 177
  • Русе
Същият период имаше и при нас! Даже май писах тук.
И колкото повече упорствах да му бутам други храни, толкова по-зле ставаше. В един момент започна да се храни и да увеличава храната.
При него всеки път, когато нещо го притесни или ще се разболява - спира да яде. Същото важи и за кризите в растежа и прочие. Минава само на питиета от Млечния бар. Simple Smile

Ще мине. Просто запази спокойствие и го пази оводнен и кърмен, което в много случаи си е едно и също!  Peace Laughing

# 178

Цитат
Детенцето ти е все пак на 11 м.  Heart Eyes

Е, нали знаете, на мама детето е най-умното Mr. Green  Wink

# 179
Не ми пречи изобщо, макар че баща му напоследък ми вмъква едни, че трябвало да му давам водичка като се събуди през нощта Crossing Arms Последния път, когато ми каза така го оставих без вечеря и когато попита какво ще яде, му казах да пийне водичка hahaha Разбра намека и от тогава не се обажда Joy

Joy

Общи условия

Активация на акаунт