Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - III

• 34 300
  • 730
  •   1
Отговори
# 195
Terminator, идеята е да яде колкото иска.

По колко пъти на ден искат/давате да ядат бебетата на 8 месеца?
Нашият господин, ако има ядене, ще яде непрекъснато. Притеснявам се, че хапва прекалено много твърда храна.

Бтв, послушах съвета ви за даване на коричка хляб за чешене на венци. Човекът обаче, не се чешаше, а направо си хапаваше и така, смятам, че сме въвели глутена. Доколко успешно ще разберем след време.

# 196
sweet_maniche  Joy хапнал си е тортичка за рожденния ден май  Laughing Много е сладък
И при нас вече си е смесено храненето. На яслата го хранят с лъжичка. Вечер пак с лъжица, но той я държи и долу-горе се получават нещата. Понякога я обръща преди да я е доближил до устата и като падне съдържанието на масичката пред него с учудване казва "А ? а а а "  Mr. Green
Вода пие от шишето със сламка, с чашката в къщи го пробвам , но малко се улива .
В началото на лятото хич не искаше плодове и ме беше много яд, защото сега точно като им е сезон няма да може да се възползваме. Обаче изведнъж почна да хапва всичко. Не иска да си гризе плодове. Трябва да са нарязани , в купичка и с виличката си ги боде и хапва  Laughing

# 197
И ние напредваме бавно и славно.Доста рецепти от първа страница направих, най- много се харесаха едни бисквитки с овесени ядки и спаначени кюфтенца.

Беренд, и на Дани колкото му дам, толкова ще изяде.Нали се водим по децата, те знаят най-добре.

Не съм, моето мнение е, че няма да се обърка много.Дано потръгнат нещата, пък може да ги комбинирате и в хранене - той с коричка хляб и ти му даваш с лъжичка  Peace

sweet_maniche, сладур голям!  Heart Eyes

Фата, супер е страничката.Там сме  Peace

Терминатор, и на Дани бързо му омръзва.Най-много 5 минути и се започва едно мазане.. Laughing

# 198

Освен да го пускам и сам да си готви!?

# 199
С вас сме, вярно че на морето малко ни поспряха опитите или по точно се превърнаха в педагогическо захранване, защото не можех да си сложа нищо в устата в ресторанта, дърпа ме за ръцете да му дам, та ми се наложи микродози от приемливите ястия да дам.

# 200
  • Русе
Terminator, това е идеята на blw. Досега доста пъти сме го казвали по повод притеснения на една или друга майка. Това, за което говориш, е период, през който най-вероятно ще мине твоето дете. Моето, както и други от тук - също. Щом не му е интересна храната, значи не е гладен - много просто. Peace

За задържане на внимание - защо не пробваш като приключи с храната да му дадеш някаква играчка или безопасна битова вещ, с която да си отвлече вниманието?

# 201
.

Беренд, и на Дани колкото му дам, толкова ще изяде.Нали се водим по децата, те знаят най-добре.

Да, ама след това пъшка. Види ли, че някой яде или пие, иска и той. Днес му дадох грах, белен. Яде като разпран, което е добре за хемоглобина, де.

# 202
fata_morgana, ситуацията с акането при нас изглежда по подобен начин. Въпреки че се захранваме вече 2 месеца, не ядем много и гледам да давам повече разхлабващи храни, понякога акаме на 2-3 дни веднъж, по-гъсто, но не твърдо. Веднъж дори направихме пауза от 5 дни и се наложи да дам едно сиропче, което педиатърка каза, че е от естествени съставки - Lactulose. Дадох 3 мл и след 1 час се изходи. Като цяло гледам да правя масажчета на коремчето и да "караме колело". В повечето случаи това помага. Иначе днес ядохме грозде сутринта и вечерта го намерих в памперса, което ме навежда на мисълта, че определено гроздето на нас действа разхлабително.

# 203
Не съм , и аз мисля, е няма да се обърка. Дъвче ли вече добре детето? Може просто да даваш по-едро смлени храни.   Simple Smile Не бих давала обаче големи количества вода, защото тя става за сметка на кърмата, а майчиното мляко е определено по-хранително. След като не приема големи количества твърда храна не е необходимо да пие и много вода.  Peace

Идвам с ново питане. Как задържате виманието на децата си за толкова дълго, имам предвид, докато вечерят да са на масата, на моето му писва след 3-тата минута и се налага да го взема в скута си, от там яде още две минути и е "готов". Да, ама не, вчера с едни макарони го гоних с вилицата по земята и си яде човека, но да седи на едно място не иска. Някакви идеи или предложения? (имайте предвид, че пак не съм го прехранила и той като цяло изяжда много малки количества)

Терминатор,и аз не бих търсила специални начини за задържане на вниманието. Още повече да гоня из хола с макарони, представяш ли си с близнаци  Joy Ако се разсейва и капризничи бих го свалила от столчето и оставила сам на пода - повечето деца не обичат да са отделени за дълго от "компанията". Бих му обяснила кротко, че сега всички се хранят и той също трябва да яде и да стои в столчето си като другите. Все пак част от добрите обноски на масата предполагат да се хранят всички заедно  Wink

По колко пъти на ден искат/давате да ядат бебетата на 8 месеца?
Нашият господин, ако има ядене, ще яде непрекъснато. Притеснявам се, че хапва прекалено много твърда храна.

А малкият по колко пъти яде и това намалява ли броят на кърменията?
Много деца на тази възраст т.е. няколко месеца след началото на захранването "прояждат" изведнъж  Simple Smile

Освен да го пускам и сам да си готви!?

Еми ето, учи го още отсега   chef

# 204
Съжалявам момичета, но изобщо не съм съгласна с вас. Този "период" трае, откакто сме започнали със захранването, в един момент ядеше по буквално едно парче (независимо плод или хляб) с размер 1см.х1см., докато не започнах да му давам с лъжичка, той просто сам трудно се оправя, мушка нещо, но докато си го поднесе до устата всичко е по блузката му, дори и когато го храня, изяжда не повече от 60-80 грама храна за цял ден, това му е максималното, което е поглъщал, откакто сме започнали. Нощем се кърми на 2 часа, а понякога и по-често и не са зъби, няма кошмари, просто е гладен-суче и от двете гърди и то по доста време, мляко имам като за целия китайски народ, нямаме заместено хранене денем, просто е увеличил нощните хранения. Да не говорим, че изобщо не иска да опита понякога и трябва да го излъжа, да му набутам парченце в устата, за да го одобри, след това може да хапне (номерът работи само и единствено с кис.мляко). Всеки път, когато съм се хвалела тук, че е започнал да яде, обикновено е траело не повече от два дни. Плюс това всички деца са различни, някои проявяват интерес към едно, други към друго-е храненето изобщо не е в полезрението на моя младеж. Знам, че ще започне да се храни и сам, но това не значи, че до тогава трябва да го държа гладен, за да устискам на метода си!
Фата, примерът ти с близанците изобщо не е убедителен, те гледат едно от друго и се учат, моето реално няма контакти с деца, затова му е и по-трудно да схваща някои неща.

# 205
  • Русе
Извинявай много, но Огнян до годинката си беше така и нищо му няма. Просто не беше готов да яде по три бурканчета с храна, както искаха бабите му или както някои майчета дават. Подценяваш кърмата си и детето си, казвам го с най-добри намерения. Бъди по-ларж. Опитвай го и с лъжичка, щом искаш, но единственият начин да си спокойна, че изяжда достатъчно, ако не му се довериш, е, да го храниш насила. И това съм пробвала, повярвай, файда - йок. Сега се разяде, да ти се уплаши окото. Но преди годинката само си търсеше поводи да се разсейва или да не яде изобщо - било зъб или интересен звук някъде. Бях писала даже на Фата за съвет, много се бях притеснила, защото покрай едно  боледуване не сложи в уста друго освен гърда за около седмица. Отслабна от боледуването и диетата, но и лекари тогава ми казаха, че детето си знае и организмът му само ще се претовари, ако го тъпча. Вече знам, че са прави, но тогава ми се стори страшно просто - дете почти на  година да не яде...
Ти си решаваш все пак, никой никого не кара насила, това е твое дете и е нормално да си притеснена. Била съм на твое място. Мисля, че можеш да му дадеш малко време, щом е здрав и щастлив, но решението си е твое. Желая ти успех! Hug

# 206
Терминатор, моето диване също отказва да яде определени храни по определен начин Crazy Примерно на супа яде ако е само броколи, само картоф, не обича много смесени. Като види оранжева супа отказва, но леко сварен цял морков обича. Според мен е хубаво да пробваш няколко варианта и начина на готвене, все нещо ще му хареса. Също така, не приема нито много твърди(сурова ябълка), нито много меки(варена тиква), за закуска яде овесена каша(сготвени овесени ядки) с удоволствие, но просо и ориз ми отказва. Изобщо колкото и да е странно има си собствени предварително изградени предпочитания, които не са свързани с това, което аз или баща му обичаме да ядем. Хляба е номер едно при нас, никога не отказва, но аз не обичам да му давам често ooooh!

# 207
Teminator, както писах в един пост по-горе, и моят син ядеше като пиле в продължение на 4 месеца. Историят е следната - захраних го с лъжица, на 8 месеца сам с научи с ръце, на 11 месеца отказа лъжицата - не щеше и това е. Около годинка и три месеца прояде; в тоя период - от 11 месеца и до година и три месеца, всеки ден готвех специално за него, а той замеряше ли замеряше, по една троха буквално изяждаше

# 208
За задържането на вниманието, при нас се получи напоследък, като съм захранила с повече неща и сервирам няколко различни продукта. Тя опитва едно, пуска го, взема друго... и така ги завърта по няколко пъти докато и омръзне. По този повод мога вече да се похваля, че и аз успявам да се нахраня добре Simple Smile
Другото, което се получава при нас е, че ако се е поизморила преди това, няма голямо желание да се занимава с храната. Днес така се забавихме с обяда и после яденето приключи доста бързо, въпреки разнообразието.
Понякога давам и лъжичка да си играе с нея. Играчки не искам да давам, предпочитам на столчето за ядене да си играе само с неща за ядене  Joy

Да се похваля, че при нас нещата вървят към добре, почва да свиква с дъвченето и преглъщането, макар че погълнатите количества са все още мнооого малки.

# 209
При нас се получи, като ги оставя да се наспят преди хранене. Всмисъл, ако се размрънкат в 11:30, преди ги слагах да ядат, защото си мислех, че са гладни, а се оказа, че им се спи.
После като станат и храненето минава много по-спокойно, нищо че сме седнали 1 час по-късно, примерно. Peace Сега вече не винаги спят, но ако са изморени и заспиват на столчетата  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт