Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - III

• 34 248
  • 730
  •   1
Отговори
# 255
buggy-->, аз вече само разхлабващи й давам. Заради запека от една седмица започнах да давам с льжичка само ябьлка/слива, круша и овесени ядки, и пак няма ефект. Дори някои дни я оставям само на кьрма и проблемьт продьлжава  Sad А не ща да давам пюрета, искам да продьлжа да си следвам ЗВБ-то

Когато сьм давала банан с обелката-яде самата обелка. От тьнките ципи на кайсия, круша и ябьлка се дави много (имаше особено страшно задавяне с ципа на кайсия). В началото някак ядеше и ципите оставаха, но откакто има предни зьби се появи и проблемьт.

Пробвах да ги овалвам плодовете в пшеничен зародиш, но той се размазва и пак се хльзгат.

Ще пробвам с виличка - много добра идея  thumbsup

Може би трябва да пробвам да овалям в сухар  Thinking
А пьк за задавянето, да предлагам на малки кубчета като Не съм. Вече почти й работи "щипката", малко е неловка, но може и да успее да ги хване.

Най-добре се справя с броколи и зелен фасул, но не може само това да яде горката.

Грозното Пате, тя Марта иска да яде, просто не успява, иначе има голям апетит и мотивация. ОффТ - твоят Дани и тя явно са заедно - 31 януари?

Още: Как давате риба? Сьомга сьм давала и й е много суха, не може да я яде чиста, та й я бьркам с авокадо и като махнах хляба от менюто, айде пак с льжичка  Banghead

Последна редакция: вт, 27 сеп 2011, 00:09 от inaxastra

# 256
Нека приемем, че ако късното захранване не е единственото "правилно" решение, то е сред най-правилните обаче когато става въпрос за захранване, при което детето се храни самостоятелно и се учи да дъвче и преглъща само парченца храна.  Peace

Deal  Peace

Гледах рецептите за бисквитки и тем подобни,но всички са с някаква мазнина.И това не знам кога се въвежда  newsm78  Купих брашно от амарант, направих едни бисквити и сложих кокосово олио,но не посмях да дам много.

Доколкото знам при растителните мазнини, заради спецификата им на обработка, няма опасност от алергия дори когато са извлечени от продукти алергени. Аз лично предпочитам и използвам зехтин, и аз не знам защо Simple Smile

inaxastra извинявай за тъпия въпрос, но под запек имаш предвид твърди изпражнения или просто изхождане на по-голям интервал?

И аз имам въпрос - ако вече съм въвела пшеницата чрез корички хляб, според вас мога ли да давам макарони? Доколкото виждам съдържанието е само пшеничен грис, т.е. по-едрозърнесто  newsm78 А гледам по разни схеми дават макаронени изделия след годинката и не мога да разбера защо

# 257
Аз дадох един спагет, но Топчо тайничко вместо да си чеша венците с коричка хляб, яде цели филии. Много ми се искаше да включа овес, ръж преди това, но .. дадох вече.

# 258
Грозното Пате, темата за смесеното хранене (пюрета + BLW) го обсъждахме малко по-напред в темата. По принцип няма проблем децата да ядат с лъжичка и храна на парчета едновременно, но това в по-късен етап на захранването. Моето дете, което е на 1г.2м. се храни така. Но в началото е по-добре да не се смесват, защото бебето се обърква и започва да гълта направо парчетата храна, която му се предлага заедно с по-течната. По лентичка на inaxastra виждам, че са сравнително в началото и за това обръщам внимание  Peace

# 259
inaxastra извинявай за тъпия въпрос, но под запек имаш предвид твърди изпражнения или просто изхождане на по-голям интервал?

Твьрди изпражнения. От няколко седмици напьните са придружени с плач и письк, явно я боли и чак й се цепва кожичката на дупето  Cry

# 260
  • Пловдив
Привеет Simple Smile
Моето зверче днес реши, че не се грижа добре за него... Докато му приготвям обяда на печката, той си отворил хладилника и напипал тавата с мусака hahaha hahaha hahaha Докато се усетя какво става, човека си похапна и в крайна сметка супата, която му приготвях, остана за мен Joy

Вчера въведохме и нар Heart Eyes Понеже аз го обожавам, си взех, а той така жално ме гледаше и викаше мам-мам, че не устоях и в крайна сметка му дадох (беше ме страх заради семчиците). Определено му хареса Simple Smile

# 261
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Ха-ха-ха, Мъниче, твоето човече като моето онзи ден - правих мекици за нас за закуска и отивам до ВЦто само за мин, а през това време наш Стоян хванал 1 нахапана мекица в едната си ръка, една мекица от на Георги чинията в другата и едно парче му виси от устата! Оправни са децата, какво да ги правим!  Mr. Green

Да похваля Стоян, че има голям напредък с яденето с лъжица, вече успява и в устата да му влезе от храната, ама мазането е страшно!  Crazy

Инакстра, а предлагаш ли и др течности освен кърма? Когато Стоян ми се запече оправихме проблема с кисело мляко, но беше малко по-голям, ти можеш да пробваш с пробиотици освен с разхлабващите храни.

Макарони (кус-кус и тн) аз давам отдавна, в началото само гледах да са без яйца.

# 262
Грозното Пате, темата за смесеното хранене (пюрета + BLW) го обсъждахме малко по-напред в темата. По принцип няма проблем децата да ядат с лъжичка и храна на парчета едновременно, но това в по-късен етап на захранването. Моето дете, което е на 1г.2м. се храни така. Но в началото е по-добре да не се смесват, защото бебето се обърква и започва да гълта направо парчетата храна, която му се предлага заедно с по-течната. По лентичка на inaxastra виждам, че са сравнително в началото и за това обръщам внимание  Peace
И това не е задължително. Не винаги храната давана с лъжичка е пюрирана. Аз давам храна на парчета с лъжичка и си ги дъвче идеално. Това ми беше мисълта.

Инакстра, точно на 31 януари е Дани  Peace

# 263
И това не е задължително. Не винаги храната давана с лъжичка е пюрирана. Аз давам храна на парчета с лъжичка и си ги дъвче идеално. Това ми беше мисълта.

Е аз да съм казала някъде, че е задължително  newsm78 Simple Smile Жената сподели, че детето ѝ се задавя, а аз се опитвам да ѝ помогна да открие причината като давам някакъв вероятен отговор.

inaxastra, и аз за течностите влязох да те попитам, но видях, че вече са ти писали  Peace

sweet_maniche, браво на твоето зверче  Hug

Последна редакция: вт, 27 сеп 2011, 20:32 от buggy-->

# 264
И ние имаме проблем с упорит запек, въпреки, че яде всичко, яде вече и с лъжица
Но знаете ли какво, момчето е с характер и не мога да му "давам" каквото преценя аз. Просто се качва на стола пред масата и си иска от каквото му се яде. Ако дам парче от каквото харесва, ще си изяде цялата паница; ако кажа - не, няма да ти дам - салам примерно, ще се заинати, ще тича из стаята и няма да вкуси. Като не иска плодове, колкото и да е запечен - което е рядко, но се случва, не мога да го накарам да яде разхлабващо. На година и пет месеца е
Не ми се мисли как ще се оправят гледачките в яслата до година, ще подивеят с него

# 265
Не давам течности. Т.е опитвам се да давам вода, но засега безуспешно. Шишета не сьм давала никога и нямам, от чаша се дави, от неразливна чаша с накрайник не се сеща да смука, а в льжичката духа. Иначе и аз се сетих, че може заради липса на течности да е запечена, та почнах повече да настоявам с водата. Все някога ще пропие. За кисело мляко не е ли малка? Не сьм давала досега млечни никакви...

Правих овесените блокчета. Сториха ми се твьрде мазни. Изяде на обяд едно малко парче, но много масло в тази рецепта, като хванеш блокчето и цялата рька ти се омазнява  newsm78

Сега правих сьщото но без грис и вместо маслото сложих един жьлтьк. Утре като ги пробваме ще ви кажа какво е станало.

Пате, астрологични близнаци са значи  Wink

# 266
Ех, че писане е паднало  Simple Smile

Здравейте,
Исках да пиша след като съм изчела предните теми, но блокирах по средата на втората и докато тръгна гледам трета станала вече 18 стр, та се реших...

Майка съм на Марта - 8м. Започнах ЗВБ седмица преди да навърши 6м и в началото всичко вървеше перфектно. Сега обаче започнах да срещам някои трудности:

- все по-трудно ми е да й давам разнообразна храна, защото 80% от всичко, което й предлагам е толкова хлъзгаво, че не може да го държи  Sad иска да яде, но не може (круши, ябълки, авокадо, банан и пр)
- страда от адски запек, което ме принуди напълно да изключа хляба от менюто т.е вече няма как да давам кремести субстанции и се принудих да давам с лъжичка;
- откакто има горни и долни зъби отхапва огромни парчета, които се опитва да глътне и се дави непрекъснато и зловещо (в началото на захранването беше като по книга - малки парченца, които гълта и големи, които изпадат от устата й)

Съвети приемам всякакви  Blush
Благодаря

inaxastra, и аз бих казала като момичетата да предлагаш по-разхлабващи храни или да минете няколко дни само на кърма. В началото на захранването може да се получи запек, все пак храносмилателната система свиква с нови храни. Но определено детенцето не трябва да изпитва дискоморт. В момента и сезонът предлага изобилие от разхлабващи или незапичащи храни - сини сливи, круши, праскови, тиквичка, чушка, праскова... Правилно си избрала да изключиш хляба, който запича доста, наред с банан, картоф, ориз, морков...
Кърми винаги когато детето поиска и опитай да предложиш вода и в обикновена чашка, която Марта да държи сама, може така да й хареса да опита. или пък от шише с накрайник или със сламка.  Simple Smile Зазапека можеш да опиташ да облекчиш детенцето и с масаж на коремчето по часовниковата стрелка, "каране на колело" с крачетата, свиване на коленцата към коремчето, държане в поза за изхождане...
Що се отнася до хлъзгавите плодове и зеленчуци евентуално по-големички парчета или с част от обелката, авокадото евентуално с лъжичка. В началото на мъниците им е по-трудно, но постепенно се научават.
Питаш и за рибата - защо сьомгата да е твърда?  Thinking Ако я свариш на пара или задушиш става много крехка. Добре обезкостената пъстърва също е много вкусна. Също така и филето от бяла риба.  Simple Smile

Нека приемем, че ако късното захранване не е единственото "правилно" решение, то е сред най-правилните обаче когато става въпрос за захранване, при което детето се храни самостоятелно и се учи да дъвче и преглъща само парченца храна.  Peace

Deal  Peace

Hug

И аз имам въпрос - ако вече съм въвела пшеницата чрез корички хляб, според вас мога ли да давам макарони? Доколкото виждам съдържанието е само пшеничен грис, т.е. по-едрозърнесто  newsm78 А гледам по разни схеми дават макаронени изделия след годинката и не мога да разбера защо

Макароните в схемата са от 8-9 месеца. И наистина съдържат само пшеница и вода  Simple Smile

И още нещо, не давай едновременно (имам пред вид на едно хранене) храна на парчета и храна с лъжичка, защото малчовците се объркват и забравят да дъвчат.
newsm78 Това пък защо? Все едно, че деца, които не са захранени по BLW не могат да дъвчат.

buggy е посочила добре "на едно хранене". Наистина може да е объркващо за детето хем да дъвче, хем направо да преглъща  Peace

Привеет Simple Smile
Моето зверче днес реши, че не се грижа добре за него... Докато му приготвям обяда на печката, той си отворил хладилника и напипал тавата с мусака hahaha hahaha hahaha Докато се усетя какво става, човека си похапна и в крайна сметка супата, която му приготвях, остана за мен Joy

Вчера въведохме и нар Heart Eyes Понеже аз го обожавам, си взех, а той така жално ме гледаше и викаше мам-мам, че не устоях и в крайна сметка му дадох (беше ме страх заради семчиците). Определено му хареса Simple Smile

Виждам, че вече откриваш предимствата на самостоятелното хранене  Mr. Green
Нар и моите моми обожават, после на "изхода" е пълно със семки  Crazy

# 267
fata ®, сьомгата не става твьрда, а суха. Съответно не успява да я прегльща или пьк самата консистенция не й допада и я изплюва. Смесена с авокадо си я яде.

Иначе сьм пробвала абсолютно всичко от това, което си изредила. Знам го и масажа на коремче (ходили сме на ателиета по масаж) и го правя. И храните сьблюдавам.

Мисля, дали това не идва от факта, че стомахьт вече започва да обаботва храната. В началото на захранването, на изхода беше кьрма с парченца. Кьм седмия месец се промени. Явно тялото започва да преработва по-ефикасно. Абе ще се оправим някак си. Ако не се промени това сьстояние вьпреки всички мерки, които сьм взела ще я водя на хомеопат.

Записвам си сьвета да давам по-големи парчета. Не се бях сетила. Ще пробвам  thumbsup Може би крушата трябва да я давам наполовина, та да си я хване и с двете рьце.

Да ви кажа за овесените блокчета с жьлтьк. Станаха приемливи. Стоят по-меки и "глетави" от тези с масло, които са доста сипкави и по-малко се ронят. Съдейки по останките, Марта изяде поне едно цяло. Ето я как яде:

Иначе успешна рецепта ми е "омлет" от един жьлтьк и ситно нарязан спанак, запечен на тиган. Идеално се справя с него Мартеничката и много й харесва.

Последна редакция: ср, 28 сеп 2011, 15:54 от inaxastra

# 268
inaxastra, има чашки, които вместо пластмасов накрайник имат нещо като биберон. Мекичко е и биберонът е в страни, а не по средата като обикновените шишета. Не знам дали успях да го обясня добре  Embarassed Аз с такъв започнах да давам и след около 2 месеца минахме на преходна чашка, на която след това махнах клапичката. В момента Малчо пие както от нея, така и от обикновена чаша. Ползвам я главно като сме навън, че ми е по-удобно така.
Ако проблемите със запека продължат, би могла да предложиш и малко сок от круша или сини сливи. Само колкото да оправите проблем  Peace (надявам се това да не се разбере, като агитация за даване на плодови сокове в толкова ранна възраст )

# 269
Дали става който и да е Био сок от сини сливи? Гледах, но детски няма. Ако е такьв за вьзрастни на хубава марка, няма да й навреди нещо, нали?

Общи условия

Активация на акаунт