Вече съм на ясла

• 46 281
  • 729
  •   1
Отговори
# 255
Ха добър ден и от мен!

Не исках да пиша по повод болните деца в ясли/градини....на мен не би ми било приятно Александра да се върне със сопол от там или с нещо такова, но като знам че около мен има хора които не могат да си позволят да не ходят на работа или не се гледа с добро око на болничните в тъпите частни фирми...пък и дните на болнични които могат да се ползват не са безкрайни (има някакво ограничение на година)...Аз съм от тези които си седят вкъщи и не си пускат детето болно, нямам проблеми в работата и със шефа ми относно болнични или каквото и да е свързано с детето ми, но...уви в нашата "мила" рОдина отношението към децата е драматично отвсякъде в повечето случаи  Naughty

# 256
За болестите в яслата не са виновни само родителите,но и персонала! Детето ми ходи 4 месеца на ясла и не е боледувало нито веднъж! Болни деца не се допускат,всяка сутрин децата минават медицински преглед и при най-малкото съмнение се връщат.  Peace

# 257
  • Тракийка в Софийското равно поле....
Здравейте, момичета!

И аз се включвам в темичката. Тръгваме от 26ти Септември, а как ме присвива корем като си помисля.

Моето момиченце е на 1 год и 7 месеца, но никога не съм я оставяла на друг. Много е залепена за мен и не знам как ще тръгне. Виждам, че много от вас са минали по този път и ще се върна да прочета подробно вашия опит.

Това, което ме притеснява, че тя дори в клубчета или навън не иска да играе сама - все ме влачи след нея. Все иска да сме заедно. Надявам се, като не ме вижда, да свикне, но......

# 258
Здравейте сладурки...Айде и аз във вашия отбор.От утре и ние тръгваме на ясла, и естествено вси4ко ми се е свило,както и на вси4ки вас де...Дано бързо да свикнат дечицата и да не боледуват много.
Аз също не го разбирам това, да заведеш видимо болно дете на ясла/градина , защото няма кой да го гледа.Ясно е ,4е не вси4ки имат свободни баби и дядовци и т.н. ...ама трябва ли да разболяваш още 1-5 или 20 деца....а и наистина много зависи и от самата ясла.Незнам по другите как е, но на нас ни казаха , 4е всяка сутрин първо минаваш през сестрата,, да те огледа и 4ак тогава влизаш в яслата, с което съм на 100 % съгласна и съм "ЗА", стига да не си затварят о4ите за леките хреми и т.н.
И да ви питам нещо:Трябва да му надпиша/избродирам дрешките, за да ги разпознават....та питането ми е, вие как процедирахте? И вси4ки дрешки ли трябва да съм маркирала, или само тези които оставям като резервни? Предполагам , 4е и тези с които го водя...оф незнам.Бая бродиране май ме 4ака.

# 259
Да помрънкам малко  Embarassed синът ми свикваше прекрасно с яслата,тази седмица щеше да остава по цял ден,а другата тръгвам на работа.Но от вчера е болен и няколко дни ще сме си в къщи и всичко се отлага кой знае за кога.И аз не го разбирам това с оставянето на болно дете в яслата.
Освен ,че ще зарази и другите там няма да полагат някакви специални грижи за него и  ще боледува много по -дълго.

# 260
Днес моята маймуна замрънка още като наближихме сградата, а вътре наду гайдата с пълна сила и я оставих да влезе ревяща  Cry Като я взимах обаче  беше спокойна и очите й не бяха зачервени от рев, като един от първите дни. Казаха че е плакала "от време на време". Tired
Предупредих лелката, че от другата седмица ще се наложи детето вече да остава да спи там и реакцията й беше потресающа #2gunfire Каза "А, не! как от другата седмица! че тя отказва да се храни - гладна да легне ще реве и останалите деца как ще спят, как ще стане тая работа"
 Shocked
Щях да приема, ако беше казала "нека видим до края на тази седмица как ще върви адаптацията" или "помислете дали има друг вариант, за детето ще е по-добре да не спи тук".
Да беше казала нещо, да бяхме поговорили, толкова ли е тежко положението? Че нали има цели 5 дни дотогава? Но да ми обърне гръб, оставяйки ме подаваща памперсите в ръка (не ги взе, беше твърде афектирана), да се шмугне вътре, цъкайки и да коментира и другата жена моите намерения с възмутен и невярващ тон....

Първо - детето е ящно и вкъщи ги яде дори тези буламачи, които във въпросната ясла наричат "храна" - който взима от там, знае за каква "храна" става въпрос.
Второ - когато е уморена малката ляга да спи без проблем и без да е яла, няма да реве от глад. Да не пропускаме и факта, че има предвидени 2 легла отделени за ревящи деца в отделна стая!
Утре ще се събуя и ще вляза до вътре, за да изясним нещата с тази госпожа с максимално старание да не се конфронтирам и да не натъртвам, че на нея работата й е да гледа деца целодневно, а не да ги изкарва някакви малки натрапници.  Naughty

Та така. Исках да ви споделя, че съм много разочарована от отношението на (част от) персонала в 21 ясла. Преди да подадем документи изчетох отзивите из мрежата и срещнах само 3 негативни мнения, всички други мами бяха много доволни и аз бях убедена, че ще направя правилния избор. Вече искрено се съмнявам в това. Sad

# 261
  • Шумен
"Избродирах" само горнищата на пижамите (дано като ги видят ги одобрят, че не всеки е шивач мен не ме бива  Blush ), но те още са ни тук в шкафа (малките не са спали още в яслата). Други дрехи не са ме карали да "маркирам"
И при нас едната яде а другата не. Това според персонала, но аз си познавам детето и колко яде (място за сравнение при двете няма). За пореден ден ми се казва "Валерия не яде нищо, дадохме и хляб и ябълката си изяде". Щом е яла хляб аз съм спокойна, не са я виждали когато реши че няма и толкоз да изяде тези лели, че тогава какво ще ми се обяснява идея си нямам. Ами не всички деца ядат и то по много като Михаела била си хапнала и супата на сестра си Simple Smile От глад моите деца не плачат, те знаят че щом са отказали, няма да ги гоня с лъжицата. Виж за вода могат да ревнат и да не спрат докато не я получат.

Последна редакция: пн, 12 сеп 2011, 14:27 от desitoo

# 262
Nadina, благодаря за идеята! Смятам да се възползвам като занеса изследванията и тогава да помоля да се видя със сестрите, но явно наистина идеята да вляза в помещението не е добра и няма да настоявам. Извинявам се за тъпия въпрос, но каква е ролята на сестрите в яслата?  newsm78

# 263
Да се отчета Simple Smile Днес ни бе първи ден. Някой по-напред бе писал нещо подобно, но и аз се чувствам като в затишие преди буря, защото детето явно не се усети какво става и не плака при влизане. После е плакал, спирал, плакал, спирал...Като си го вземах, даже искаше да се връща обратно вътре  Mr. Green Веднага го забелязали, че не е от най-лесните деца  Crazy Ще видим утре дали ще плаче още като види яслата. Не знам дали вътре ги преглеждат, но пред мен не са, направо го вкарват вътре, даже името на жената, която го пое, не знам. дали ще е нахално да питам как се казва  Thinking постояхме 2 часа и казаха че така ще е поне 2 седмици. Казаха ми че надписват с маркер кърпите за ръце и лигавниците. Аз си мислех, че раничката с резервните дрешки стои там, но ми казаха да си я взема и всеки ден се носи. При вас така ли е? Сипаха ни храна за в къщи. Определено не мисля, че е особено хубава. Вземала съм и от частни кухни, и от държавни, но тази от яслата е супер странна - супата е една водица с пресечена застройка, а десертът е нектар. Ще видим по-нататък какво ще е менюто. Само дано се адаптират дечицата ни бързо и да са здравички.

Doro, съжалявам за неприятната ситуация при вас. В правото си да си възмутена. Добре си решила да изясниш ситуацията без конфронтация. Дано влезнат в положение (макар че това им е работата) и да остава детенцето да спи там. Успех!

Последна редакция: пн, 12 сеп 2011, 14:31 от campanula

# 264
Това са задълженията на сестрата според закона!:

НАРЕДБА № 26 ОТ 18 НОЕМВРИ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ДЕТСКИТЕ КУХНИ И ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ

Чл. 10. (1) За медицинска сестра или акушерка се назначава лице с висше образование съответно по специалността "Медицинска сестра" или "Акушерка" на образователно-квалификационна степен "бакалавър".

(2) Медицинската сестра или акушерката:

1. ръководи и отговаря за цялостната работа в поверената й група;

2. приема децата и извършва ежедневен контрол на здравословното им състояние, като се информира за това и от родителите;

3. провежда организирани занимания на децата в групата по писмени указания на педагога на яслата и с негово участие;

4. наблюдава здравословното състояние на децата и оказва при необходимост първа помощ;

5. прилага индивидуален подход към всяко дете и активни грижи за новопостъпилите деца през периода на адаптацията им;

6. отговаря за храненето на децата, участва при изготвяне на дневното и седмичното меню за храненето;

7. организира и провежда общозакалителни и специални закалителни процедури по назначение на лекар;

8. прави масаж и гимнастика на кърмачетата;

9. извършва антропометричните измервания на децата;

10. следи за провеждането на имунизациите съгласно имунизационния календар;

11. взема материали за микробиологичен анализ и следи за получаване на резултатите;

12. следи за спазване на хигиенния режим в помещенията и контролира работата на детегледачката;

13. контролира спазването на изискванията към факторите на средата.

# 265
  • Шумен
Децата си имат шкафче, вярно че не е широко повече от педя отделението на всяко дете, но има къде да се оставят вещите. Аз не съм питала за оставане, на своя глава единия ден не прибрах раничките. Като видях, че не са сменяни и преобличани направо там останаха. Пантофите стоят в отделно чекмедже. Сега децата си харесаха раниците и държат да си ги носят сами на гръб  Heart Eyes та затова не остават. Иначе реда е следния, до вратата родителите се събуват и се обуват огромни джапанки  Crazy а децата пред групата чак се сменят и като станат готови тогава се звъни на вратата лелята излиза и дърпа детето вътре  Confused

# 266
Zornichka, много благодаря!  Hug  bouquet

# 267
Малкият ми тръгва от петък на ясла, утре ще го водим да му вземат кръв и да занесем другите неща за изследване. Днес баща му го завел с големия в градината и учителката, в чиято група ще е, понечила да го заприказва, той се накукушинил, скрил се зад баща си и започнал да гледа лошо. Голяма драма ще е. Моите деца баща им ги води сутрин на градина и по баби и решихме аз да не се вясвам сутрин с тях. Когато го водим в баба му, ако съм с него, плаче, ако е с баща си - не. Та ще процедираме така и в градината.

# 268
Здравейте майки геройни,и нас това ни чака на 15.09 точно на рождения ми ден:)
Успех на всички малки душички и дано се адаптират бързо и не боледуват! Ние тръгваме в 15 ОДЗ Свобода!

# 269
  • Leeds, UK
Нашето момче днес го заведох за 3-ден в яслата и вече за втори път спи там Heart Eyes Даже заспал първи. Ревна сутринта като го оставях, но като го гушнаха спря, после ревна като ни видя да идваме да го вземаме и след 10 секунди спря. Днес заведох татко му да види къде е яслата и двамата бяхме с колите си, та се чудеше детето къде и при кой да се качи. Аз знам името на едната сестра само, щото тя се представи, а другите не ги знам, но ще трябва да ги науча, естествено, може ли да не знам как се казват хората, които ми гледат детето. Поетапно ще питам, като го приемат сутрин.

Общи условия

Активация на акаунт