Вече съм на ясла

• 46 290
  • 729
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте. И аз да се отчета. Днес поревахме на влизане. Ама то как да не се разреве. Влизаме в яслата и всички деца реват. Поогледа се малката и реши, че не и се стои там:))). Сега към 10.30 ще отида да я взема да видим. Много бавен е този период на адаптация.

# 406
Имам чувството, че всяка ясла/ ОДЗ си има свой план за тази "адаптация".  Tired Вчера се видях с една майка в парка, синът й също тръгна с Деян на ясла, но в ОДЗ - ами оставят го да спи там от първия ден и познайте! за 6 дена детето вече е супер свикнало и само мрънка сутрин на влизане (дори не плаче), а през деня си бил супер. Ние още борим първия период - да остане там да обядва  ooooh!  ooooh! ooooh! А ми казват, че вече през деня е спокоен и не плаче; като го взимам също не се разплаква....
Лошото е, че ние другата седмица няма да ходим изобщо и затова не настоявам от сега, но от 3 октомври го оставям да яде там, а после възможно най-скоро и да спи. Че то така детето свикна, че яслата е до обяд!!!  Crossing Arms

# 407
  • Sofia
BAN и преди съм казвала, че не съм съгласна с тази позиция. Детето се адаптира по-безболезнено на етапи. Моят син първия ден не спа, втория го оставихме да спи, третия пак го взехме,после събота и неделя, в понеделник го взехме, оттогава вече една седмица спи и не бих казала, че това му помага с адаптацията. Но вече няма кой да го гледа следобед , а сестрите само се мусят като искаме да го вземем. Та не го оставям по желание, а се съобразявам, тъй като после ще мрънкат как бавно се адаптирал. Той и сега не се адаптира де, ама карай. Въпросът е да имаш избор и ти да решаваш дали да го оставиш или не. Щом искаш, настоявай да опитате.
Днес пак е плакал много сутринта баща му като го е оставил. Не знам до кога ще издържим така. Цял ден нямам настроение като разбера, че е бил неспокоен на влизане. Да не говорим, че вече сигурно приключват с излизането навън, което ме потриса. Добре че има повечко почивни дни...

# 408
desive78, аз също не искам да остава да спи там от ден 1, но и планът, който ми предлагат в нашата ясла, е леко абсурден:
- етап 1 - ходи за 2 часа и половина - закусил и го взимам преди обяд (този етап го играем вече 6-ти ден  Rolling Eyes);
- етап 2 - ходи за 3 часа - закусил, но го оставям да обядва там
- етап 3 - ходи за 4 часа - закусва и обядва там
- етап 4 - закусва, обядва и спи там, но го взимам веднага след като стане и си изяде следобедната закуска
- етап 5 - ходи си вече нормално - от 7.30-8 до 17.30 - 18.30
Е, кажи ми колко дни трябва да имам аз, за да прилагам тази схема - ще се разтеглим 2 месеца, като сложиш почивните дни и празниците. Да не говорим, че според мен детето ще изживее 2 шока - първо от оставането до обяд и после от оставянето да спи там, защото вече ще се надява, че мама ще го вземе на обяд. Аз лично мисля, че повече от една седмица не трябва да се проточва това "адаптиране". Peace

# 409
BAN напълно съм съгласна. Първо всяко дете се адаптира по различен начин. Не може две седмици да хови за по 2 часа. Като се разболее и с празниците сега, с това темпо няма да остане да спи докато аз отида на работа. Няма кой да я гледа след това. Да попитам според вас каква толкова е разликата между ясла и градина, че на градината ги оставят по цял ден от първия ден?

# 410
  • София
В нашата ясла ми предложиха план :
-  първо 2 часа(реално 2 дни);
- втората част до обяд (3 дни се паднаха);
- третата част до 3 часа( 5 дни);
- последната 4 част е до 5 и нещо,когато ще я взима таткото.
Вярно е ,че дните дойдоха така и заради празниците,но от понеделник малката влиза сама,няма рев,още прибирането е кофти.Вчера е показвала възмущение от късния час (татко й я взе). Според мен вече се адаптира успешно.
Големият ни проблем е злоядството,нищо не яде.Днес занесох бисквити(самата възпитателка ми предложи),дано поне малко хапне. Вчера като се прибра беше освирепяла от глад.

# 411
Да попитам според вас каква толкова е разликата между ясла и градина, че на градината ги оставят по цял ден от първия ден?
А, де?!  Rolling Eyes
mikimik, вашият план ми се струва добър, още повече, че доколкото разбирам е отнело 6-7 дена всичко. Но днес една майка ми подметна, че май нямат достатъчно легълца за всички, защото още не са изписали големите за градина, и май заради това разтеглят оставането за спане.  newsm78

# 412
Привет,
Общуването между майките и лелките/сестрите/учителките е много трудна работа; а реално това е едно от най-важните неща.
Принципно, всяка ясла трябва да си има психолог, който се занимава с децата и оценява тяхната "чуствителност", а не сестрите да си приказват врели-некипели, както обичат. Психологът пише и в картона на децата разни впечатления (аз това го видях чак като изписаха Митака от яслата и ми върнаха картона) Така че, ако имате някакви смущения около адаптацията, най-добре да попитате къде можете да срещнете този психолог и да си говорите с него. Едно, че той не е ангажиран в някоя група и би трябвало да намери нужното време да обсъди с вас всичко, което ви интересува, второ, че все пак е някакъв вид специалист.

Макар че психоложката в яслата на Митко ми обясни веднъж, как за да успокоят децата им давали да си хапват солетки и царевични пръчки, защото видите ли, нямало друг начин. Случката беше доста дълга във времето - една от сестрите поиска да занеса определен вид солети и някакви соленки, извади ми пакета да ми ги покаже и поръча да занеса няколко пакета. Аз се възмутих, казах, че е недопустимо да се хранят децата със солети и пръчки, а тя ми отговори, че родителите ги носят, децата се успокояват и моете дете също яде от солетите на другите, затова да не се правя, а да занеса и аз!
Аз обаче от яслата се паркирах директно пред общината, намерих човекът, който отговаря за храненето на децата в ясли и градини (д-р еди-коя-си, вече не помня), разказах й случката, и тя реагира точно, както очаквах - нямат право да дават на децата подобни храни, още по-малко да изискват от родителите да ги носят, и никакво пък право да ги приемат като дарения. Последваха разговори с директорката на яслата, с въпросната сестра и прочие и прочие.
Далеч съм от мисълта, че заради мен са спрели да внасят пръчици в яслата. За кратко поне това се спря, говорих и с други майки, затова знам, че е така. Предупредих директорката, че изобщо няма да се замисля, а ще се обадя директно в РИОКОЗ Стара Загора (случката е в Казанлък), и ще подам сигнал за практиките в яслата (защото там и се пуши на терасата). Така че поне за известно време  знам, че са спрели с това. Но ако си остана единичен случай полза няма. Затова пак ви казвам - ако нещо не ви харесва - не се колебайте да се обърнете към директора, да се измисли някакво решение. Ако е сериозен проблема да се обърнете и към по-висшите инстанции. Може местата в общинските заведения да са кът, но това не означава, че директорите са всевишни!

Всъщност, по-лошо отношение към детето ми след случката не е имало. Напротив. Въпросната сестра, която най-много "изпати" от мъмренето, много пъти е спорила с мен в коридора, но към детето не е имала лошо отношение - просто беше наясно, че няма да се поколебая да се оплача при най-малкия проблем Wink

# 413
Децата винаги са гладни след ясла или градина  Peace Следобедната закуска е между 3.30 и 4, след това игра, вълнения, и дори в 4.30 да ги вземем - пак са гладни  Mr. Green Моите двама са лами, никога нищо не оставят в чиниите, обаче тръгнем ли си започват да търсят нещо да хапнат!

ПП: в моята ясла също не искаха да го оставят да спи повече от три седмици, а детето се държеше прекрасно. Един ден просто се обадих по телефона, че нямам възможност да отида в 12.30, да го слагат да спи.  Peace

# 414
Здравейте. Чета ви но ние сме на изчакване. На 28.09 ни е първият учебно-яслен ден Simple Smile Гледам да съм позитивно настроена. Малко знае какво и как се прави там. Всеки ден обеснява че иска при лелите да пеят песнички, но въпреки това знам че старта ни няма да е лесен. Гледам да не показвам тревоги за да не ги пренеса и на нея, и да е негативно настроена към всичко. В наща ясла -
69 Ст.град/София, принципа за прием е слендия. Първоначално се водят след 9ч. закусили а се оставят там да обядват от първия ден, освен ако няма много зор и не звъннат за по-ранно прибиране, имат междинна закуска-ябълка, краставички или морковчета в 10ч. Директорката ми обясни че след първата закуска приемат новите дечица, защото след тежката раздяла с мама ниекое детенце неискало да седи на столчето мирно и да закуси, и на мен ми звучи доста смислено  Peace Ще споделя пак като тръгнем как вървят нещата  Grinning

# 415
Здравейте! Ние вчера тръгнахме - заведохме я сутринта, така, че да закуси там, остана да обядва и после я взех. Така ще е 2 седмици, друг вариант не са предложили. Плакала е доста, ще видим нататък. Днес сме си вкъщи, че е болна. Цяла нощ не спа, плака и текат много сополи. Незнам как са Вашите деца, но моето ми изглежда малко стресирано.

# 416
  • София
Днес я прибрахме със страно поведение.Още не можем да разберем от какво е. Беше почти като неадекватна,не Говореше,не ни се зарадва,едвам се придвижи към мен,Като я гушнах почти се отпусна в ръцете ми. имаше слаба температура като се прибрахме,но до сега и при много по-висока е била изключително дейна. Не можем да разберем стрес ли е,температура ли я е морило цял ден (в къюи я измерихме 37,7 в ухото). Мъчат ни зъби ,но дали е от тях или нещо друго  newsm78,ще разберем до ден.
Иначе в групата дойде нова възпитателка и се опитваше да ми обясни как не можела да накара малката да седне на столчето да яде с другите деца,до сега не са ми давали такива коментари.Вярно,че е много буйна и е жилка,но все пак е и най-малката в цялата градина, и е малко трудно да й се обяснят някой неща,като стой на едно място. Да видим как ще продължи за напред с тази жена,не ми харесва усещането за евентуални проблеми.

# 417
  • Шумен
mikimik, така както го обясняваш на мен ми прилича на стрес, може би премесен с умора в някаква степен. Вали си беше весела и жизнерадостна след 2 дни в яслата, до втория ден вечерта когато бяхме навън и едно дете с куклата и имитира плач. Е няма такова преживяване, запуши уши и избяга на мига а малко след това вдигна Т ей така без нищо  ooooh! После навързах нещата, знаех че в групата им има дете което плаче доста често през деня. Михаела пък гушка всички деца в групата когато плачат. Дори вкъщи понякога е голям маратон докато стигне ревящата си сестра (тя се дърпа и не и позволява) да я гушне  Laughing Всяко дете преживява по свой начин стреса според мен а всяко ново нещо си е стрес за малкия човек.

# 418
Днес я прибрахме със страно поведение.Още не можем да разберем от какво е. Беше почти като неадекватна

Sad как е днес детенцето?

# 419
mikimik , и според мен е от стрес. Виждам, че сте доста мънички, и ние по това време някъде тръгнахме на ясла. Мисля, че по напред в темата още една майка описа такъв случай, с Т и неадекватно поведение и педиатърката им беше казала, че най-вероятно е от стреса.
Може и от зъбите да е . На нас миналата седмица ни избиха 3 кътника, но беше само със сополки и много крив и изнервен.
Дано по-бързо се адаптира, че в началото е много гадно  Sad

Общи условия

Активация на акаунт