Смятате ли се за добър родител?

• 9 859
  • 204
  •   1
Отговори
# 120
Аз не съм добър родител. Колкото и да ми се иска, колкото и да се старая, колкото и да се обвинявам, не ми се получават нещата. На теория всичко ми е ясно, на практика греша постоянно.

bouquet
Не мога да не те поздравя за откорвеността! И да те успокоя мъничко, ако приемаш? Simple Smile Самият факт, че го съзнаваш, говори, че си добър и отговорен човек. Няма начин толкова чак да не ти се получават нещата, според мен. Има хора, които наистина грешат постоянно, но никога не търсят вина в себе си. Винаги друг е виновен, вкл. децата им са лоши, а те самите - нещастни жертви на световен заговор Wink

---
А за да съм поне малко по темата, да, засега мисля, че се справям добре като родител. Дали ще се окажа наистина добър такъв... разборът ще е, струва ми се, след 10-15-20 години... И пак ще го обсъдим, ако речете  Sunglasses

Благодаря за хубавите думи  bouquet. Наистина ми подействаха положително Simple Smile

# 121
Не съм добър родител, или поне в последните 3 години, имам много грешки Sad
Допускала съм ситуации, на които детето не трябва да е свидетел; старая се в последно време, но не ми се получава, взимам си детето последно от градина, това не мога да си простя, сега си взех 1 месец отпуска, но едва ли ще компенсирам цяла година. От материална гледна точка дано нищо не му липсва, справяме се много добре,  сега сме на планина вече 2 седмици, после на море, ама усещам как не му давам всичко като внимание...грешката ми е, че го родих много млада, с баща му вече не живеем заедно, и ...де да знам  Sad
Надявам се на това, че първите деца учат родителите си, а не ние тях, дано поне осъзнае след време колко много го обичам и оцени и малкото, което съм направила

# 122
  • София
раждането на едно дете не може да е грешка, нито на млади, нито на стари години! А колкото до развода, случва се. Хора сме, не можем винаги да опазваме децата от  ситуации, нито да се крием всеки път като нещо ни е криво в живота.  Hug

# 123
Всеки минава през разни етапи на съмнение вървейки по пътя на родителството. Това е повече от нормално. На въпроса - да, смятам се за добър родител! Имам пълното основание да твърдя това, което не изключва и моите моментни слабости , когато също си мисля , че не съм достатъчно добра за тях, но това е част от пътят... знам го , но въпреки това не мога и аз да избягам от съмнения и терзания понякога- човек съм все пак , а не робот-майка. Laughing

# 124
Всеки минава през разни етапи на съмнение вървейки по пътя на родителството. Това е повече от нормално. На въпроса - да, смятам се за добър родител! Имам пълното основание да твърдя това, което не изключва и моите моментни слабости , когато също си мисля , че не съм достатъчно добра за тях, но това е част от пътят... знам го , но въпреки това не мога и аз да избягам от съмнения и терзания понякога- човек съм все пак , а не робот-майка. Laughing

Peace

Добър не е еднозначно с безпогрешен. Безгрешни хора няма, аз  поне не съм чувала да са доказани такива Wink Всеки, повярвал си, че е безгрешен, е заплаха за околните, вкл. собствените му деца. Важното е да вадим поука от грешките си и доколкото ни е по силите, да не ги повтаряме... много често  Grinning

# 125
  • София
Мисля си, че съм добра майка. Много се старая той да расте здрав, щастлив, спокоен и да развивам умствените му способности без да очаквам чудеса. Забавляваме се чудесно - той свири на дъревна китара, аз му танцувам, редим кубчета, четем книжки и какво ли още не. Минусът ми е, че съм доста изнервена. Като кажа, че нещо не трябва да прави, очаквам той да не го прави и толкова. Той понякога обаче хитрее и си прави, каквото си иска и това понякога ме изважда от равновесие. Карам му се, шляпвам го по ръката или по дупето. Майка ми ми прави забележки, да не съм го стресирала. Другият ми минус е, може би, че не му давам достатъчна самостоятелност. Да не се изцапа много, да не падне и не знам още какво. Просто искам всичко да е идеално, а това е невъзможно.  Thinking

# 126
Мисля си, че съм добра майка. Много се старая той да расте здрав, щастлив, спокоен и да развивам умствените му способности без да очаквам чудеса. Забавляваме се чудесно - той свири на дъревна китара, аз му танцувам, редим кубчета, четем книжки и какво ли още не. Минусът ми е, че съм доста изнервена. Като кажа, че нещо не трябва да прави, очаквам той да не го прави и толкова. Той понякога обаче хитрее и си прави, каквото си иска и това понякога ме изважда от равновесие. Карам му се, шляпвам го по ръката или по дупето. Майка ми ми прави забележки, да не съм го стресирала. Другият ми минус е, може би, че не му давам достатъчна самостоятелност. Да не се изцапа много, да не падне и не знам още какво. Просто искам всичко да е идеално, а това е невъзможно.  Thinking
И мойте минуси са тези  Rolling Eyes, трябва да ги преборя.

# 127
Не, със сигурност не съм добър родител, знам че децата ми си мечтаят да не съм толкова стриктна, да им позволявам много повече неща, като родителите на приятелите им, но не мога, просто не мога да вървя срещу природата си. Аз съм си родена възрастен човек и май и на тях гледам като на големи, не ми идва отвътре да се вра по катерушки, да скачам в басейна, да играя на първолянка, прекалената детска глъчка ме натоварва.
Вчера разговаряме с една друга майка, тя ми разказва как всяко от четирите и деца (на 6,12,14 и 18г) си поканило гостенчета за няколко дни, спели на дюшеци по земята, по-големите си опънали палатка в градината, цяла нощ сновели, не спали, някои плачели, че се наложило да чете приказки, да пуска музика, имало бой с възглавници, на сутринта дръпнали покривакта със закуската на земята, цялата къща била с краката нагоре...но пък било тоооолкова весело и децата и били тооооолкова щастливи! #Crazy Честно, докато стигнем до финалното заключение, си мислех, че ми се оплаква, защото на мен ми се изправи косата само докато я слушам. Голямата ми дъщеря беше до мен, погледнах я и видях, че очичките и блестят от завист към тези деца, защото знае, че докато съм жива подобно преживяване у дома няма как да и се случи! Канят си приятелчета с преспиване, оставям ги да се повеселят, но разпертушинване и вилнеене не влизат в сметките.

# 128
  • София
С чиста съвест мога да кажа, че аз и мъжа ми сме много добри родители.

# 129
  • София
La Pintade , и аз не бих позволила да ми разпердушинят къщата. Сори.
Ще ви разкажа една случка. Племенниците на моя колежка й казали: "Лельо, с теб е супер, ходим по ресторанти, играем си и т.н. Мама е нервна..." И нещо от сорта, че биха искали тя да им е майка. Тя им отговорила: "Не сте прави. Майка ви ви гледа всеки ден, храни ви, облича ви, купува ви учебници и т.н. за училище, грижи се за вас, когато сте болни, а аз ви взимам 2 пъти в месеца за по един ден и ви водя на ресторант и ви осигурявам забавления. Майка ви се грижи постоянно за вас, а аз когато имам възможност. Не съм по-добра от нея." 

# 130
  • БГ
да, мисля че съм добър родител и аз, правя много за детето си, старая се да е обичано и щастливо,иначе и аз съм нервна и нетърпелива да изпълни това за което съм му направила забележка ,но се уча на търпение Peace

# 131
Щом обичаш безрезервно и всеотдайно детето си и правиш всичко по силите си то да е добре значи си добър родител.
На пръв поглед е така, но така обичат и майките, които властват над децата си и тези, които не им позволяват да станат самостоятелни....
....................
Чувала съм, че има такова схващане "Всяка майка е най-добрата възможна" Мисля, че не го разбирам....

# 132
Чувала съм, че има такова схващане "Всяка майка е най-добрата възможна" Мисля, че не го разбирам....
Аз го разбирам по следния начин: майката и детето са свързани дълбоко, биологично, още от зачеването. Няма по-голяма травма за детето от тази да бъде отделено от майка си, каквато и да е тя.
Добри, лоши, ние сме майките и децата ни обичат дълбоко и са зависими от нас до своето съзряване. Имаме една безрезервна и безкрайна любов, независимо дали я заслужаваме с поведението си или не.

Децата ми ме обичат и когато крякам врякам, и когато забранявам компютъра, и когато съм изнервена и уморена, всякаква. И винаги са готови да ме гушнат и да ми простят. Защото съм тяхна майка и те ме обичат.

Онзи ден в парка една майка преби детето си, понеже беше яло пясък. Един дребосък току-що проходил. Той плачеше горчиво и протягаше ръце към нея да го гушне. Понеже го боли търси утеха и закрила в майка си...

Последна редакция: чт, 11 авг 2011, 17:58 от temida

# 133
Не, със сигурност не съм добър родител, знам че децата ми си мечтаят да не съм толкова стриктна, да им позволявам много повече неща, като родителите на приятелите им, но не мога, просто не мога да вървя срещу природата си. Аз съм си родена възрастен човек и май и на тях гледам като на големи, не ми идва отвътре да се вра по катерушки, да скачам в басейна, да играя на първолянка, прекалената детска глъчка ме натоварва.
Вчера разговаряме с една друга майка, тя ми разказва как всяко от четирите и деца (на 6,12,14 и 18г) си поканило гостенчета за няколко дни, спели на дюшеци по земята, по-големите си опънали палатка в градината, цяла нощ сновели, не спали, някои плачели, че се наложило да чете приказки, да пуска музика, имало бой с възглавници, на сутринта дръпнали покривакта със закуската на земята, цялата къща била с краката нагоре...но пък било тоооолкова весело и децата и били тооооолкова щастливи! #Crazy Честно, докато стигнем до финалното заключение, си мислех, че ми се оплаква, защото на мен ми се изправи косата само докато я слушам. Голямата ми дъщеря беше до мен, погледнах я и видях, че очичките и блестят от завист към тези деца, защото знае, че докато съм жива подобно преживяване у дома няма как да и се случи! Канят си приятелчета с преспиване, оставям ги да се повеселят, но разпертушинване и вилнеене не влизат в сметките.

Ох , това все едно аз съм го писала ! Embarassed
Същата съм - нервна , дразнят ме шумните игри и детската врява .
От дете съм така , никога не съм пищяла ( дори не мога ) ,  не обичах да се цапам , да обръщам къщата наопаки ...

# 134

Ох , това все едно аз съм го писала ! Embarassed
Същата съм - нервна , дразнят ме шумните игри и детската врява .
От дете съм така , никога не съм пищяла ( дори не мога ) ,  не обичах да се цапам , да обръщам къщата наопаки ...

И аз така. Но не мога да се чувствам лоша или виновна заради това точно. Впрочем, аз не познавам много такива като описаната. Да не говорим каква площ иска подобна лежерност на възприятията Wink На тези да им дадат медалите и купите, ние ще се задволим с грамоти за участие и добро представяне, дами!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт