Смятате ли се за добър родител?

• 9 857
  • 204
  •   1
Отговори
# 75
  • София
При родителството родителят винаги има последната дума
А защо да е така ? Не говоря за 2-3 годишни деца, които е ясно че още не са в състояние да вземат правилни решения

Защото е родител и като такъв носи морална, правна и всякаква отговорност за детето си! А 13-годишните деца да не би да са в състояние да вземат правилни решения, когато се отнася за безопасността им, например детето иска да отиде на дискотека, където е много вероятно да му сервират алкохол, да има достъп до наркотици или някой да го насили? Или трябва да му зачета думата и да го оставя да ходи където си поиска, каакто си поиска и прочие? Да, аз като родител имам право и дори в много случаи задължението на последната дума, която на всичко отгоре ще трябва и да се изпълни. Затова за много дейности, свързани с деца се иска разрешението на родител, а не просто да му щукне на детето и давай, да прави каквото му хрумне, а родителят да го играе приятел. Децата вземат някои решения в рамките на своя опит и компетентност, но родителят е този, който преценява дали и какво да направи детето.

Вилико, това как се упражнява властта е в ръцете на властимащия и от това той как я възприема. Моля те, недей така с тези сърцераздирателни примери за бащата и плясването с ръце, това не променя фактите, че родителят е този, който кара влака във връзката родител-дете.

# 76
Не знам къде прочете - че аз не считам за правилно родителят да е машиниста  newsm78

# 77
  • София
А кой?

# 78

Ъъъ  newsm78
За да не пишем по триста поста - върни се и виж аз какво писах - съчетание на двете. Толкоз от мен, приятен уикенд  Laughing

# 79
Децата вземат някои решения в рамките на своя опит и компетентност, но родителят е този, който преценява дали и какво да направи детето.

И до колко годишна възраст според теб трябва да е това? Защото родителят е родител и детето му му е дете и на 40г. Но ако родителят и тогава още "кара влака"...не ми се струва редно Laughing

# 80
  • София
Съчетаваш, но пак по свое усмотрение кога да си приятел и кога да си родител. Което пак теб поставя в ролята да караш влака. Разбирам те какво искаш да кажеш, наистина е много примамливо това с приятелството с детеето. Известно време и аз смятах така, докато не понаблюдавах, размишлявах и разрових по-надълбоко в нещата. Много често се получава нещо като ние да си мислим, че е много важно да бъдем приятели с децата си, а те да искат родители.  Peace Нищо лично към теб.

# 81
  • София
Децата вземат някои решения в рамките на своя опит и компетентност, но родителят е този, който преценява дали и какво да направи детето.

И до колко годишна възраст според теб трябва да е това? Защото родителят е родител и детето му му е дете и на 40г. Но ако родителят и тогава още "кара влака"...не ми се струва редно Laughing

Със сигурност докато законът го изисква - докато детето стане на 18 години, или поне до 16 - зависи кой закон четеш. На 16 детето ти вече има право да работи, за наказателната отговорност не мога да кажа, но и тя беше горе-долу окооло тази възраст. Все пак, говорим за деца, а не за възрастни.

# 82
Не зная дали съм добър родител, но преди 2 седмици получих неочаквано признание и съм много горда  bowuu
Оказа се че 15-годишният ми тийн споделил в непринуден разговор с хора, които няма как да е знаел, че ме познават, как родителите му са изключително толерантни и широко скроени и в нашето семейство не съществува разлика между поколенията. Стана ми изключително приятно.
Спазвам много прости правила - не го лъжа, откакто се е родил го приемам за самостоятелна личност с право на мнение и не правя неща, които не мога да споделя с него.............

# 83

Никога не му внушавам, че аз съм най-важната в живота му, нито че го обичам повече от всички.

Интересна гледна точка. Не я споделям.
Точно обратното му внушавам. Че винаги независимо от успехите си, неуспехите си или каквото и да е друго ние ( аз и баща му) ще го обичаме повече от всеки друг. Дори и приятелите му да се разочароват от него, дори някой, на когото той държи да го отблъсне, ние винаги ще го обичаме и той няма да страда от липса на любов, дори когато се чувства сам.Жената, приятелите се избират и обичат условно, но майката ( за нормалните майки говоря ) винаги обичат безусловно. Нито ще го сменя, нито ще обичам друг повече.Което не мисля, че някоя жена може да каже за мъжа си, че би го обичала независимо от всичко.Аз не бих могла да кажа това за който и да е мъж.

# 84
Твърде рано е, за да кажа дали съм добър родител, или не.
А и едва ли някой може изцяло да се нарече такъв.
Стремя се да постъпвам така, както трябва, да осигурявам това, което е необходимо. Да давам семейна стабилна среда, любов и разбирателство.
Доколко ще успея и аз и съпругът ми с всичко това, с времето ще си покаже.

pasinet, хмм, аз лично се съмнявам, че ако детето ми се окаже изверг, психопат убиец ще го обичам чак толкова безусловно.

# 85

pasinet, хмм, аз лично се съмнявам, че ако детето ми се окаже изверг, психопат убиец ще го обичам чак толкова безусловно.
Със сигурност повече от всеки друг в такъв един момент ( не дай Боже! ). Но аз говоря за себе си. Знам,че има родители, които и за по малко се отказват от децата си, какво остава за тежки престъпления.

# 86
pasinet, това явно е до човек.

# 87
  • София
Много съм разколебана в отговора си.
Има какво още да се желае от мен. И то доста.
Но пък съм много по-добра от други със сигурност. Ще легна на тази кълка, без да дам твърд отговор на въпроса. Mr. Green

# 88
  • Пазете Гор
Не съм добър родител.

Понякога им викам...Понякога ги отблъсквам...Понякога им давам ужасен пример...Понякога не ги разбирам, всъщност май почти винаги...Понякога се карам с майка им...и други неща има.

За съжаление понякога се старая да бъда добър родител.

# 89
Не знам, доколко съм добър родител, но много се старая  Simple Smile
Трябва да се търси балансът, да се уцели точната доза в родителстването.
Но е още твърде рано, за да преценя, дали съм на прав път - то това е и най - трудното.

Общи условия

Активация на акаунт