Смятате ли се за добър родител?

• 9 849
  • 204
  •   1
Отговори
# 60
  • Има много детски смях.
Единствено времето ще покаже.
Притеснявах се какъв родител ще съм по време на първата ми бременност.
Сега вече е късно да го мисля. Старая се да съм добър такъв, но дали успявам още е рано да се каже.

# 61
  • София
Бъдете приятели на децата си!

Бъдете им родители! Те ще си намерят приятели!

Точно! Ние сме им родители и като такива ги учим, напъпстваме, дори наказваме, защитаваме и обичаме независимо от обстоятелствата и постъпките на децата си.
Приятелството изисква равенство, а родителството е йерархично - родителят има властта и отговорността да се грижи и отговаря за детето.

# 62
Andariel - няма нищо лошо в това от време на време да слизаш малко от пиедестала  Wink Съчетанието на авторитет и приятелство прави чудеса...

# 63
  • София
Няма как да е родителстване и приятелство, защото има конфликт на интереси. Пък и обърква децата - не знаят дали сега си  му приятел или си му родител.
 Аз може да съм много близка с децата си, да си говорим за много неща, да играем заедно, дори да правим глупости, но си знаем, че аз съм родителят и аз нося отговорност за това, което казвам и правя, включително дали да разреша или да забраня едно действие.

# 64
Андариел, но ти говориш точно за приятелство :

Цитат
Аз може да съм много близка с децата си, да си говорим за много неща, да играем заедно, дори да правим глупости, но си знаем, че аз съм родителят и аз нося отговорност за това, което казвам и правя, включително дали да разреша или да забраня едно действие.

# 65
  • Варна
Само знам, че намеренията ми са прекрасни.

И....нито ходех по екскурзии с моите съученици, нито много-много по събирания, отлична ученичка, и т.н.

Е, при мен бе обратното - свободно дете, разчитаха на моите преценки. Не преминах никога границите, вярно е, но не ме насочиха и към някой връх (друг е въпросът дали е трябвало Mr. Green).
Накратко - споделих наскоро на родителите си, че нямаше да е лошо да ме бяха понатиснали повечко над определени учебници и речниците (особено!), да ме бяха записали в някой хор (примерно, де). Отговориха ми, че такива им били принципите. Тарикати!  Grinning И вярно - като цербери следяха какви книги чета, какви разговори водя, какви въпроси задавам, но не и какви оценки имам, мога ли да пея, не мога ли. Моите разбирания са други - поне 2 езика до 18 години, който може да пее добре - ще пее, грехота е да не пее. Туй за пеенето е само пример, разбира се.
Дали съм по-права?

# 66
Няма как да е родителстване и приятелство, защото има конфликт на интереси. Пък и обърква децата - не знаят дали сега си  му приятел или си му родител.

Ооо, има как  Laughing

# 67
  • София
В приятелството всеки е свободен да го прекъсне в момента, в който не го удовлетворява; единият не е с повече власт от другия в двойката приятели; приятелите са независими един от друг. При родителството родителят винаги има последната дума, което изключва най-важното условие за приятелство - равенство на всеки от приятелите. Детето не е независимо от родителя, дори обратното.

# 68
Ако изхождаш винаги от подобни философски определения...не знам какво да ти кажа. Освен да вземеш да прочетеш за типовете родителски модели. Там ясно е обяснено.

# 69
  • София
аз казах това, което мисля, дори се аргументирах с определение, което е колкото философско, толкова и психологическо. Вярно, не съм го цитирала, но сега не ми се рови да го търся из книгите! За мен то е изчерпателно, защото съвсем логично се навързват нещата.
 А ти как би аргументирала своето виждане за това що е то родителство и прияттелство между дете и родиттел? Като как изглежда всяко от тях и по какво да ги различи едно дете?  Peace

# 70
Отговора се съдържа в твоя пост:

Да разбираш, не да налагаш. Да обясняваш, не да принуждаваш. И т.н.  Wink Гледала ли си за момичетата Гилмор?  Laughing

# 71
  • София
Интересно, а какво е властта? ти на своите подчиинени само обясняваш и разбираш ли? Почти същото е с родителската власт - тя е ефективна и детето  е зависимо от родителя. в този смисъл той може да изисква, налага и принуждава, използвайки някакви мерки за поощрение или наказание. Когато детето ти започне да хвърля храна по земята, например, ти какво правиш? Вероятно първо разбирраш, после обясняваш, на третия път използваш принудителни мерки - повишаваш тон авторитетно или прилагаш наказание, като последните две са чиста проява на родителска власт. Няма как да упражняваш власт и да си приятел с този, който е обект на тази власт. Нищо ново под слънцето! Властта сама по себе си е такава, независимо дали е родителска или началническа.

# 72
Властта не винаги е деспотизъм. Също както родителството не изисква подчинение и авторитарност винаги. Аз затова казах и назад - че съчетанието на двете - за мен е най-правилно. Но всеки си знае кое най-много му пасва на вижданията.

Веджън в парка ми се доплака - малко момченце с баща си - то тича, тича, а в момента - в който баща му плесне с ръце и свирне - като по команда сменя посоката и се връща при него  Tired

# 73
При родителството родителят винаги има последната дума
А защо да е така ? Не говоря за 2-3 годишни деца, които е ясно че още не са в състояние да вземат правилни решения

# 74
  • в Низината
Не съм добър родител. Разбрах го наскоро, когато си дадох сметка за много неща. Мисля, че за някои от тях вече е късно да бъдат променени.

Общи условия

Активация на акаунт