Какво има след смъртта?

• 562 652
  • 11 927
  •   1
Отговори
# 1 815
Точно констатацията: понякога няма какво да се направи, ме влудява. Не мога да я приема. Много ми харесва подписът на съфорумката, който кой знае защо не съм забелязала: Медицината поставя диагнози, а животът ги оборва с чудеса. Ако след 10 години още съм тук, и в състоянието, в което съм в момента, ще съм оборила медицинските диагнози. И ще си открадна това изречение за подписа, пък ако някой иска, да се сърди Joy
Що се отнася до молитвите, не съм се молила нито веднъж, откакто имам нужда. Ще го направя, без да се замисля, ако ми дойде отвътре. За молитвата, и вярата, и всичко останало, съм разбрала, че няма никакво значение какво мислиш и правиш(дали вярваш, или не. Дали се молиш, или не). Това не променя нищо, нито за вярващия/невярващия/, нито за вярата и този, който я олицетворява.
Замислих се за това, което чета понякога, а видях и тук-че изборът си правим още преди да се родим. Колкото повече страдание, толкова по-голяма крачка напред. Замислих се, защото съм забелязала ,че имам висок праг на търпимост към болка. Това изобщо не ми харесва. Надявам се, че не е вярно, защото иначе.... Предпочитам да вървя с малки крачки накъдето съм се запътила. Joy Голямо разминаване между сегашни възгледи и евентуално заложени отпреди намерения. Затова предпочитам да не вярвам в такава постановка, не ми се вижда нито логична, нито редна. В това си съществуване трябва да имаме поне избора да променяме нещата, защото иначе за какъв дявол ни е съзнание и разум?

# 1 816
То така погледнато всичко е безсмислено. Точно там е работата, че има избор. Всяка секунда на практика взимаш някакво решение за съвсем битови или глобални неща.
За мен е нещо като компютърна игра. Заложена е програма с определени възможности. Ти не я променяш, но от теб зависи как я играеш. Ако завиеш наляво, те чака препятствие, ако завиеш надясно, друго такова. Именно ти преценяваш накъде вървиш и най-вече как точно. Свободната воля играе най-важната роля в развитието на душата или съответно в липсата на развитие.

# 1 817
  • Варна
Спокойно може да замениш думата душа с думата човек.  Peace

# 1 818
В смисъл на личност - да. Понятието "човек" в материалния ни свят включва и тяло. А за мен тялото за душата е това, което е скафандърът за космонавта.

# 1 819
  • Варна
В смисъл на личност - да. Понятието "човек" в материалния ни свят включва и тяло. А за мен тялото за душата е това, което е скафандърът за космонавта.

Точно това имам предвид. Душата в този смисъл (аз не вярвам в теорията за прераждането) е неизменна част от тялото, ако душата напусне тялото, вече не може да участва в  никакви решения за този човек (личност.

Дано ме разбрахте. Crazy

# 1 820
  • Русе
За мен е нещо като компютърна игра. Заложена е програма с определени възможности. Ти не я променяш, но от теб зависи как я играеш. Ако завиеш наляво, те чака препятствие, ако завиеш надясно, друго такова. Именно ти преценяваш накъде вървиш и най-вече как точно. Свободната воля играе най-важната роля в развитието на душата или съответно в липсата на развитие.
  Точно затова не харесвам компютърните игри. Винаги дават ограничен избор, за разлика от живота. Програмист съм и съм наясно как и от кого са правят.  Grinning
   Между другото майка ми живее и до скоро се движеше със заболяване прогресиращо почти 50 години въпреки теориите.

# 1 821
Хексе, добре, но ако душата умира заедно с тялото, тогава какво значение има дали ще се развива нанякъде ?

# 1 822
  • Варна
Хексе, добре, но ако душата умира заедно с тялото, тогава какво значение има дали ще се развива нанякъде ?

Не знам дали умира.  Peace
Погледнато реално обаче ако има прераждане, какво значение има дали душата ще се развива или не?
 Тя започва начисто с всяко тяло, всичко започва да се учи наново, огромна е ролята на възпитанието. Каква ще е разликата за мен или за някой друг, дали има развита или неразвита душа (каквото и да значи това).

# 1 823
  • Русе
  И доколкото ми е известно, признавам не съм много запозната, при прераждането все се говори за тежест и изкупление. Не се ли изкупиха за толкова хилядолетия тези души.Каква е крайната цел - чиста душа без противоречия, нирвана  newsm78  Кой определя тежеста и греха. newsm78

# 1 824
  • Варна
  И доколкото ми е известно, признавам не съм много запозната, при прераждането все се говори за тежест и изкупление. Не се ли изкупиха за толкова хилядолетия тези души.Каква е крайната цел - чиста душа без противоречия, нирвана  newsm78  Кой определя тежестта и греха. newsm78

Там е работата, че няма значение.  Tired

# 1 825
В новото прераждане са учиш наново как да живееш в новото тяло при дадените обстоятелства. Не помниш предишните животи, но някъде дълбоко в съзнанието всичко е запазено и оказва влияние.
Крайната цел е ЛЮБОВ. Дори религията, колкото и скалъпена да е, казва "Бог е любов".
Начинаещата душа не умее да обича, а започва да се учи.
Друга важна цел е осъзнаването, че всички сме един цял организъм. Ако вредиш на друг, вредиш на себе си и обратното ако помагаш. Но сме тооолкова далече от всичко това, че е трудно за осмисляне.

# 1 826
  • Варна
В новото прераждане са учиш наново как да живееш в новото тяло при дадените обстоятелства. Не помниш предишните животи, но някъде дълбоко в съзнанието всичко е запазено и оказва влияние.
Крайната цел е ЛЮБОВ. Дори религията, колкото и скалъпена да е, казва "Бог е любов".
Начинаещата душа не умее да обича, а започва да се учи.
Друга важна цел е осъзнаването, че всички сме един цял организъм. Ако вредиш на друг, вредиш на себе си и обратното ако помагаш. Но сме тооолкова далече от всичко това, че е трудно за осмисляне.

Идеята е обаче, че след хилядите евентуални прераждания, не сме станали по-добри.
Последните ти думи са много верни, и не че не сме го осмислили, но човекът е едно от малкото животни склонни към саморазрушение.

# 1 827
  • Русе
  И аз съм съгласна, но да защо след толкова цикли и с огромно нарастване на телата, като тренажори на душата, все още се учат да обичат, и преди хиляди години е имало хора,които са го можели.

# 1 828
  • София - Рим и обратно

Тя започва начисто с всяко тяло, всичко започва да се учи наново, огромна е ролята на възпитанието. Каква ще е разликата за мен или за някой друг, дали има развита или неразвита душа (каквото и да значи това).
Не е така. Не сме еднакви, нямаме еднакво възприятие за света, еднакви ценности. Не всичко е среда и възпитание. Погледни децата - нима всички са еднакви? И всички ли са копия на родителите си като характер и темперамент? Дори братята и сестрите, които живеят в една и съща среда и с еднакво възпитание.
Крайната цел е светлината и любовта, първоизточникът ни. Поне така съм обобщила за себе си всичко прочетено. Хареса ми много и притчата за Малката Душа, която някой постна тук.

Не се знае по-добри ли сме станали или по-лоши. Казват, че завършилите самоусъвършенстването си души, нямат нужда да се прераждат повече. Правят го по собствено желание, много рядко, за да помогнат на някого най-вече. Значи сме останали само "ученици" Simple Smile.

# 1 829
Цитат
Не се знае по-добри ли сме станали или по-лоши. Казват, че завършилите самоусъвършенстването си души, нямат нужда да се прераждат повече. Правят го по собствено желание, за да помогнат на някого най-често. Значи сме останали само "ученици" .

Именно.
Светът няма да стане по-добър, не много поне. Тук душите идват за да натрупат определен опит, затова е важно животът да е сложен и несправедлив. Достатъчно напредналите няма нужда да се връщат.

Общи условия

Активация на акаунт