Какво има след смъртта?

• 562 627
  • 11 927
  •   1
Отговори
# 7 365
  • Русе
 Един от най-големите писатели на днешно време, за мен - най-големият, публично защитава евтаназията и самият обмисля да се подложи, заради прогресивното си заболяване от Алцхаймер.

# 7 366
  • sofia
Един от най-големите писатели на днешно време, за мен - най-големият, публично защитава евтаназията и самият обмисля да се подложи, заради прогресивното си заболяване от Алцхаймер.
И аз го обичам Тери Пратчет.
По принцип не намирам за правилно генералното обобщение на нещата. Мисленето в черно-бяло и назубрените клишета. Това е религията.
Всеки случай, в който човек преборва самосъхранението си и прекрачва отвъд живота е сам за себе си.
Има невъобразими страдания, адски мъки, физически и душевни. Никой самодоволен религиозен фанатик не може да ме убеди, че е грях, човек да избере достойната смърт. За мен това винаги е било своеобразен Авариен изход.
Една от любимите ми книги е Братята с лъвски сърца. Помните ли края ?

# 7 367
Да обвиняваш някого, че ти е виновен за собствената съдба е най-малкото бягство от отговорност. Има много начини да загубиш близък, различни от самоубийството, защо фактът че някой се е самоубил, а не е загинал от инцидент или болест, да е по-трудно за възприемане. По-лесно е да обвиняваш някой мъртъв за алкохолизма си, вместо да поемеш лична отговорност.
И не мога да приема, че Бог би казал, че само той има право да отнема живот, затова самоубийците са по-грешни от убийците -  това от случая на Червенкова. И в двата случая се отнема живот вместо Него /Бог/. Или е искал да каже, че убийците действат от негово име  Thinking

Друго по темата: харакирито. Явно за някои култури самоубийството е величие, а не падение.

# 7 368
  • Варна

Друго по темата: харакирито. Явно за някои култури самоубийството е величие, а не падение.

Харакирито не е величие. Пак е бягство. не мисля че се възприема като геройска постъпка в Япония.
Може би защото този който го прави донякъде запазва честта си, затова да се приема като нещо положително.

# 7 369
  • Far away from here...
Мрачна стана темата, но ако допуснем наличието на Бог и твърдението, че дава свободен избор на всеки за вярно, самоубийството е просто един от изборите, които човек може да направи.
Допада ми определението "авариен изход". Peace

# 7 370
  • София - Рим и обратно
Да обвиняваш някого, че ти е виновен за собствената съдба е най-малкото бягство от отговорност. Има много начини да загубиш близък, различни от самоубийството, защо фактът че някой се е самоубил, а не е загинал от инцидент или болест, да е по-трудно за възприемане. По-лесно е да обвиняваш някой мъртъв за алкохолизма си, вместо да поемеш лична отговорност.

Абсолютно съм съгласна с това. Загубих майка си в една много трудна възраст и преживях доста трудни периоди. Лутала съм се, губила съм верния път, после съм го намирала, но нито съм се алкохолизирала, нито съм седнала да се жалвам. И никога не бих причинила тази мъка на децата ми - да живеят без мен (дано сме здрави всички) или да ме гледат отчаяна. Точно защото знам какво е.

# 7 371
Да кажа от собствен опит. Труден е за възприемане, когато не са налице именно тези предпоставки, които предполагат обреченост. И когато после може да легнеш на плещите на някой по-болен и в трудност от самия теб. И, само дано не е истина, че има генетична обусловеност Confused Баща ми твърди, че нищо не помни как и защо се е случило. Само казва, че често пъти е гледал през терасата и си е мислел колко го привлича да скочи Crazy

# 7 372
... От позицията на човек, който се бори, за да остане, не разбирам доброволния отказ от живота. И съжалявам за всеки, който минава през този опит. Бог сигурно също. Simple Smile

Когато човек изгуби всякаква почва под краката си, това е най-вероятният избор. Говоря за тотално отчаяние, което ти пречи да откриеш какъвто и да било смисъл да продължиш борбата.
Отделно, че съдбите на някои хора са свързани с толкова много битки, че в един момент просто се изморяваш, нямаш вече сили. Нещо подобно на евтаназията, но тук е неизлечимо болна "душата", не тялото.
Не оправдавам и не подкрепям самоубийството - най-малкото е проява на егоизъм, който би трябвало да успеем да овладеем, заради хората, с които сме свързани и последиците от подобно решение върху техните животи.
Но не го и осъждам - за една крайно изтощена, болна психика (дори нямам предвид психично болна) понякога това е единственият път да намери покой.

Много пъти съм мислила за самоубийството и по този начин. Защото аз съм "за" евтаназията на тежко и нелечимо болните хора. Но го мисля по този начин-тялото и органите му  не могат да се реанимират, защото са материя, а още не сме открили начина да я обновяваме. Докато душата е енергия, а тя има тази способност да се обновява, точно затова тя е това, което оцелява, а не тялото. Животът тук е един отделен....етап от повтаряща се многократно история за всяка душа и отказът от живот под формата на самоубийство я принуждава да се върне един път повече. Търсеният покой мисля, че е само временен(и аз имам предвид изтощена психика, а не психическо заболяване, защото там нещата са други). Не го осъждам само защото мисля, че всички сме минавали и през този избор, а сме го отхвърлили като погрешен тъй като сме разбрали, че покоят е измамен, само временно отлагане на оказалата се непоносима за нас ситуация.

# 7 373
  • Варна
Преди два-три века самоубийствата за запазване на честта са били много разпространени. Спомнете си "Граф Монте Кристо" - за да живее семейството без да се срамува, главата на семейството трябва да се самоубие.
В древния Рим също са били разпространени самоубийствата като начин за поемане на отговорност.
Сега се сещам и за Сократ, той не е ли бил принуден да изпие отрова или сам беше взел това решение, май вече съм забравила. Blush

# 7 374
  • Linz
Не мога да си обясня как нещо не е "материя", а е "енергия"... Каква ще да е тази енергия без материя, някой може ли да обясни? newsm78

# 7 375
  • Русе
Не мога да си обясня как нещо не е "материя", а е "енергия"... Каква ще да е тази енергия без материя, някой може ли да обясни? newsm78
При голяма степен на увеличение на материята, на субатомно ниво се наблюдава така наречена квантова пяна. Материята изчезва, и остава трептене и вибрации.

# 7 376

Много съм боса по физика Embarassed, а и не съм сигурна, че физиката разполага с понятията, нужни за да се обясни явлението. Ясно, че не се вижда, затова няма как да е материя. Но видях, че е разумно, разполага с възможности, които аз като материален обект нямам. Енергията е това, което разполага с възможности да променя, да върши разни неща....значи ще е енергия, не знам от какъв вид....освен ако не е нещо, за което нямаме никаква информация. Rolling Eyes Разумна енергия, това мисля, че е.
П.П. А, Амбър е дала обяснение. Не мога да потвърдя, който разбира от физика, ще каже.

# 7 377
  • Варна
При голяма степен на увеличение на материята, на субатомно ниво се наблюдава така наречена квантова пяна. Материята изчезва, и остава трептене и вибрации.

Как увеличение на материята? Като количество, като плътност или като обем?  Blush

# 7 378
  • Русе

Как увеличение на материята? Като количество, като плътност или като обем?  Blush
  Образно - увеличение на мащаба.

# 7 379
  • Варна

Образно - увеличение на мащаба.

Да, но енергия сама по себе си има ли?

Общи условия

Активация на акаунт