Какво има след смъртта?

• 563 359
  • 11 927
  •   1
Отговори
# 435
Fortune, нали няма да си мерим авторитетите?!  Shocked Tired Аз отказвам да те замерям с цитати от моите фаворити, но колкото и да съм пленена от философията им, остава място за подозрението, че вероятно не всичко е обхванато и надали е универсално за всеки процес... Помисли и ти.

ivonska, а стига вече де! Цитатът не беше към теб , а само и единствено по темата, защото увлечена да ти отговарям се отдадох на спам. Не мисля да си ги мерим Laughing. Писах ти не съм на кеф за самоцелно дърляне. Пък има и други теми за изява, които по-благодатни да си подобриш настрението - помисли и ти. Peace

# 436
Ако е хвърлял по едно око през годините и на останалите подобни теми във форума, човек аха да си каже, че тук православни християни не пишат.
Всъщност, има логика.

# 437

Защото какво по-голямо доказателство за живот след смъртта от това да оставиш след себе си друг живот, вплел частица от твоя собствен. Този цикличен процес ще съхрани част от теб и твоето послание в настоящия момент, от настоящия момент в бъдещето, а от там до края на света. Краят на света, който обозначава реалното начало на вечността."

източник : http://www.sibir.bg/index.php?page=displayTopic&id=2975&tid=41305 [/i]

Това е вероятно единствената форма на живот след смъртта.

Православното християнство, както и всяко друго християнство съдържа визия за последващото смъртта, която може да бъде определена като доста детинска. Не е чудно, че човек трудно би се насилил да я сподели като вярна.

# 438
...Православното християнство, както и всяко друго християнство съдържа Мизия за последващото смъртта, която може да бъде определена като доста детинска. Не е чудно, че човек трудно би се насилил да я сподели като вярна.

Учудващо би било да имаш представа от таз "визия", ако съдим по маниера на "оценяване" горе.

# 439

А храна на червеите не мисля да ставам , поръчала съм си кремация . Grinning

За мен животът е просто кръговрат , нищо не свършва , просто преминава от една форма в друга .

Червеите са една абсолютно нормална и естествена част от този кръговрат. Simple Smile Защо те притесняват?

Мен не ме притесняват , но ми е интересно ти защо само на тях наблягаш ?
Аз казах , че не ме е страх от смъртта .
Но има различни начини за погребване на тленните останки и човек може да избира .

# 440

За мен животът е просто кръговрат , нищо не свършва , просто преминава от една форма в друга .

Червеите са една абсолютно нормална и естествена част от този кръговрат. Simple Smile Защо те притесняват?

Но има различни начини за погребване на тленните останки и човек може да избира .

Да, може да избира - просто ми е интересен изборът ти - след като естественият кръговрат не те притеснява.

# 441
  • Добрич
Тъй като говорим има дали има живот след смъртта, искам да ви покажа още един разговор:

Има ли живот след раждането?

Две бебета си говорят в корема на бременна жена.

Бебе 1: Вярваш ли в живота след раждането?

Бебе 2: Разбира се, че вярвам. Очевидно е, че има живот след раждането. Целта на престоя ни тук е да станем достатъчно силни и да се приготвим за живота.

1: Пълни глупости! Не може да има живот след раждането. Можеш ли да си представиш що за живот ще е това?

2: Е, не знам подробности, но вярвам, че ще има повече светлина и ще можем да ходим с краката си и ядем с устата си.

1: Глупости! Невъзможно е да ходиш със собствените си крака и да ядеш със собствената си уста! Това е нелепо! Имаме пъпна връв, която ни храни. Ето какво ще ти кажа: не може да има живот след раждането, защото истинският ни живот – пъпната връв – и без друго е твърде къса.

2: Въпреки това, сигурно съм, че животът след раждането е съвсем възможен. Просто всичко ще бъде малко по-различно. Представи си само...

1: Но никой не се е върнал оттам! Животът просто свършва с раждането! С други думи, животът не е нищо друго, освен страдание в полумрака.

2: О, не! Не знам какъв ще бъде животът ни след раждането, но със сигурност ще срещнем Мама и Тя ще се грижи за нас.

1: Мама? Значи ти вярваш в съществуването на Мама? И къде мислиш е Тя?

2: Тя е навсякъде около нас, ние пребиваваме в Нея, способни сме да се движим и живеем благодарение на Нея; без Нея не можем да съществуваме.

1: Дрън-дрън! Никога не съм виждало никаква Мама - следователно, повече от ясно е, че Тя не съществува.

2: Не, не мога да се съглася с теб. Понякога, когато всичко около нас утихне, я чувам да пее и усещам как гали нашия свят. Убедено съм, че истинският ни живот ще започне след раждането!
.. А ти?

" УТРОБА "
Станчо Банджо

# 442

Да, може да избира - просто ми е интересен изборът ти - след като естественият кръговрат не те притеснява.

Изборът ми е по чисто естетически причини .
Суетна съм , за сега се грижа да изглеждам добре и ми е противна мисълта за разлагащо се тяло .
Не ме плашат червеите .
Дори не искам тялото ми да бъде в отворен ковчег , пак по естетични причини .
Няма да съм в състояние да контролирам външния си вид .

Сега разбра ли ? Wink

# 443
  • София
Вела, това го бях забравила, а е много сладко!  Party

# 444
  • Добрич
Вела, това го бях забравила, а е много сладко!  Party

И навява асоциации...

# 445
  • София
Много нарцисизъм отприщи тази тема. Контрол на външния вид, частици от нас устремени към вечно съществуване... (не упреквам никого, де  Peace)

# 446
Няма да съм в състояние да контролирам външния си вид .

Сега разбра ли ? Wink

Разбрах, че въпреки, че твърдиш, че не се плашиш - идеята да загубиш контрол върху тялото си, е притеснителна за теб. Simple Smile

Даже без да говорим за идеята да загубиш и съзнанието си...

Вела, наистина е много сладко това. Simple Smile

# 447
Не се плаша от смъртта .
А контрол върху тялото си може да загубиш и пак да си жив .
От това наистина ме е страх .  Sad
Не искам да бъда в тежест на близките си .

# 448
...Православното християнство, както и всяко друго християнство съдържа Мизия за последващото смъртта, която може да бъде определена като доста детинска. Не е чудно, че човек трудно би се насилил да я сподели като вярна.

Учудващо би било да имаш представа от таз "визия", ако съдим по маниера на "оценяване" горе.

Може да е учудващо, но имам. По отношение на християнството, мога да приведа за пример любимия ми цитат на К.С.Луис, чудесен богослов:

"Действителността е не само сложна, според мен, обикновено тя е и странна. Не е еднозначна и очевидна, нито такава, каквато очаквате да бъде... Това е една от причините, поради които вярвам в християнството. То е религия, която човек не би могъл да сътвори. Ако тя ни предлагаше точно такъв свят, какъвто винаги сме очаквали, щях да усетя, че сме я измислили ние, хората. Но всъщност тя не би могла да бъде измислена от никой от нас. Тя притежава точно тази чудновата странност, която е присъща на действителността. Така че, нека изоставим всички момчешки философии – тези прекалено опростени отговори.

Проблемът не е никак елементарен и отговорът също няма да бъде лесен.”

За съжаление, обаче, точно по отношение на живота след смъртта християнската догма се отличава с една очевидна измисленост, която за мен я прави недостоверна.

# 449
  • където мечтите се сбъдват
Iris,кое по-точно ти се струва недостоверно в християнската представа за смърта?

Общи условия

Активация на акаунт