Какво има след смъртта?

• 560 844
  • 11 927
  •   1
Отговори
# 11 010
 Винаги ми е било трудно с това разделяне на дух и душа. така и не можах да схвана идеята на църквата.
Едното е  абсцисата /материя, тяло/, другото ордината /дух/. Ти си точка в тази координатна система. Колкото по висока стойност имаш по ординатата, толкова повече си в духа.
Душата е връзката между тялото /материята/ и духа.

Интересно дали така са мислели първите християни?! Grinning
Сигурно, защото така мислят и юдеите, и мюсюлманите - Битие го има при трите, просто акцентите са различни. Християните акцентират върху първородния грях, докато при другите не е така изразен, но съществува.

Последна редакция: чт, 12 фев 2015, 14:10 от Mama_Nana

# 11 011
  • Русе
  Не ме интересува отчитането на стойности, а смисълът на душата и духа.

# 11 012
  • Ямбол
Ординатата зависи от положението на точката. Какво означава това "толкова повече си в духа"?

# 11 013
  • Русе
  Много добре знам какво значи ордината и абциса.
Скрит текст:
По цял ден засичам и програмирам такива работи.
Питам какво е дух и душа.

# 11 014
Душата си ти, духът е Бог. Ти живееш чрез/в Бог /разумна енергия, нищото, абсолюта и т.н./. Духът е онова, което оживотворява душата. Духът е непроменяем, защото е вечен и не се преражда, не се развива. Душата е променяема, може да даде приоритет на духа, но може и на материята. Едно бебе не знае кое добро, лошо, правилно, неправилно - то е повече в духа /чиста детска душа/, с времето обаче материята се намесва все повече, душата се променя. Трите са свързани, човекът е трите в едно. След смъртта остава душата, но животът й е в ръцете на Бог. Един ден той ще реши дали тази душа ще възкръсне като човекът, в който е била или ще умре безвъзвратно.
Това е.

# 11 015
Ако ви интересува каква е разликата между дух и душа и изобщо езотеричната страна на битието от малко по-различен ъгъл, мога да ви препоръчам тритомника "Ти си това" от Румен Чорбаджийски.  Sunglasses Това са негови думи:
Знаете, че в „Евангелие от Юда” Исус обяснява тези термини като чрез тях разграничава човешката същност. Когато тя ни е дадена като дар той я нарича Душа, а когато същата тази човешка същност ни е дадена назаем, тогава Исус я нарича Дух!.. Това разбиране е основата.., фундамента на неговото знание.., и той го е записал за бъдещите поколения чрез „Евангелие от Юда”. А след около 300 години, същото това евангелие е било анатемосано от църквата и обявено за ерес…
Т.е. душата е обвивката на индивидуалния Атман, а духът се дава назаем.  Rolling Eyes
Ако не сте съгласни с написаното, можете да отнесете спора към него, аз само го цитирам.  Grinning

# 11 016
Нали религията беше измислена, за да държи широките народни маси, в подчинение?

# 11 017
Евангелието на Юда не е ерес, а апокриф. Същото е и на Тома, което до колкото знам е най старото, в смисъл намерен е ръкопис от втори век, което предполага, че е най близо до "извора". Никое от тях обаче не е опровергало християнството, което е взело за канон четирите евангелия от Новия завет. Просто въпросите без отговор са станали повече.  Wink

Нали религията беше измислена, за да държи широките народни маси, в подчинение?
Във всяко нещо има истина. Религията обяснява много просто нещата, друг е въпросът на кое ще повярваш и на кое не. Много по лесно да си представиш Бог, отколкото енергия с разум и торсионни полета в нея. По лесно е да разделиш безкрайното на три отколкото на 11.  Grinning
В крайна сметка обаче, какво ще бъде там някъде, някога, отвъд .... зависи от това тук - всички теории са единодушни в това.

# 11 018
  • София
Изобщо не съм си задавала такива въпрос и хич не съм наясно с тези особености на Христоянството.  newsm78

# 11 019
Изобщо не съм си задавала такива въпрос и хич не съм наясно с тези особености на Христоянството.  newsm78
Viasat History и компания.

# 11 020
Защо да е по- лесно за разделиш безкрайността на три, отколкото на единадесет. Какъв е смисълът. Все си е безкрайност. Зависи от плюса и минуса ли?

# 11 021
  • Ямбол
  Много добре знам какво значи ордината и абциса.
Скрит текст:
По цял ден засичам и програмирам такива работи.
Вметката ми не беше към теб, а към този, който даде примера за ординатата. А ако наистина ти се налага да работиш с координати, то е добре да знаеш, как се изписва думата "абсциса". Без лоши чувства, да не се изложиш някъде другаде.

# 11 022
Катарзис ли е това?

# 11 023
Лама Лобсанг Рампа пише доста обстойно за душите, преражданията и т.н.  Rolling Eyes Не е необходимо да вярвате на това, което разказва от собствен опит, но най-малкото е доста занимателно.  Rolling Eyes

# 11 024
Аз пък сега позагледах няколко филма за Ванга, някак си обнадеждаващи са в полза на съществуването на душите и съществуването отвъд. За други пророци, врачки, гадателки и пр. не бих се осмелила да помисля и дори да спомена като достоверен източник на надежда, но Ванга е друго нещо...какво мислите?

Общи условия

Активация на акаунт