Прах за пране и омекотители / тема 4

• 100 785
  • 767
  •   1
Отговори
# 735
Благодаря за разясненията   bouquet

Време е май за нова темичка, много пранета изпрахме  Hug

# 736
Ами, в пробата няма нищо лошо. Плюс това има малки кутии по 3 пранета, така че не е голяма инвестиция - само внимавайте да не вземете за ръчно пране, че в Кауфланд всичките малки кутии бяха за ръчно.

В момента тествам този

на хавлиени кърпи и бели чорапи. И понеже не са много, съм ги пуснала на едночасовата програма, на която същинското пране е точно 30 мин. Да видим.

# 737
Такам.... Аз смея да твърдя, че не съм "кон с капаци" и съм отворена за всякакви новости. Много от нещата, които изписахте след поста ми, признавам, не ми бяха известни.  Embarassed
Не знам дали е мит за хипоалергенността на течните перилни препарати. Наистина все от доктори съм го чувала, но е факт, че голямата ми дъщеря е получавала многократно алергия от дрехи, изпрани с прах /различни марки/, докато с течния препарат не. Имам предвид алергия с респираторни симптоми, а не дерматологични.
А това за мухлясването на пералнята направо ме разби!  Rolling Eyes Честно казано не виждам логика.

# 738
Логиката е в това / моята / , че подобно на омекотителите, течните препарати са с голям вискозитет / гъсти / и остават наслоявания по тръби и т.н. не знам да няма немухлясало отделение за омекотител на пералня..

# 739
  • Бургас
Мдааам, и аз днес си забърсах савексите, показани на предната страница от ⅞ ...and Happily Ever After и L`agent. Обаче днес вече пуснах три перални и сигурно след два дни ще ги тествам, че ми останаха само тъмни дрехи.
Зарибих се, признавам си.  Laughing

# 740
За савекса, който съм показала 3 постинга по-нагоре: нямам забележки за прането. Кърпите са се изпрали, чорапите - също. Но как пък на нищо не миришат изсъхналите дрехи. Поне малко аромат да имаха. Жалко. Самият прах мирише супер, но дотук.

# 741
  • ГОре на черешата...
И течният почти не оставя аромат след изпиране. Жалко.
Видях един Даш - зелена туба 1 л и нещо с розови цветя, течен. хареса ми мириса, чудя се да го пробвам ли - 18 пранета/7,50 лв...

# 742
  • София
И аз да докладвам за Савекса /с орхидея/.
Чорапите са изпрани, бебешките дрехи също, кърпите не /ама те са със стари петна/.
Иначе мирише много приятно, но аз слагам и омекотител Ленор.

# 743
  • Бургас
Да си кажа и аз.
Доволна съм от persil sensitive :

Не можах обаче да го открия в магазина и сега взех Persil color Brilliance.

Имам и обаче не изпира кой знае колко добре /например петна от храна по дрехите на детето/, а и отгоре на това ми оставя бели петна по някои дрехи ... якета например.

# 744
Ох, аз си патих от мухлясването на пералнята, доста месеца я пусках само с течни. Дрехите след пране миришеха буквално на блато! Guess един път (даже май не веднъж де) беше обяснила подробно логиката.

# 745
Guess, много те уважавам, научила съм много неща от теб и надявам се да не се засегнеш, да те питам следното. Понеже в друга тема стана дума за ползването на белина в пералнята и помня, че преди беше дала обяснение. Потърсих в мненията ти и случайно попаднах на друго (бре, едното мнение ми го извади от 2008 година  Crazy ) Там си написала следното:

Цитат
За разликата между течен и прахообразен - течният се разтваря много по-бързо и лесно и няма риск да остави бели петънца върху дрехите. Освен това много по-добре се изплаква. Ако е качествен, течният пере по-добре, защото се разтваря моментално и започва да действа веднага.

Вчера пак беше станало дума в темата за сравнение между течни и прахообразни и ти беше написала това:

Цитат
Освен това течните имат неприятното свойство да не се плакнат лесно

Не знам дали от тук в темата или съм си мислела, че течният препарат по-добре се изплаква, знам че ти ще го обясниш добре (ако искаш разбира се) . До преди 2-3 години никога не бях ползвала течен препарат за пране. Олекотените завивки обаче винаги ми седяха буквално на петна прах след изпирането и като разтъркам с просто око се разхвърчаваше праха и затова започнах да пера с течни (тогава де). Сега се замислям , че може и течният да не се е изплакнал добре, но да не е бил видим за окото.

И като срещнах противоречие в твоите мнения (още търся изказването ти за белината) и сега съм в шах. Това прането значи хич не било проста наука!

# 746
⅞ ...and Happily Ever After, човек чете, наблюдава и може да си промени мнението. Това не е първият и последният път.
Заставам зад това старо мое мнение, с изключение на изречението, че се изплаква по-лесно. От личен опит и разговори с други хора установих, че е точно обратното, пък и вкарах малко логика. Rolling Eyes Вероятно съм била повлияна от рекламите или пък е било заблуждение, защото прахът остава следи, а течният - не.

Да, при определени обстоятелства прахът оставя бели следи. Например, ако пералнята е препълнена, дрехите няма как да циркулират правилно и прахът да се разтвори добре; или пък ако прахът е лош и не се разтваря; или пък ако налягане на водата е слабо и т.н. и т.н. И течен да се ползва в такива случаи, пак ще е изплакнато оттук-оттам, но няма да си личи, както си заключила.

Прането е много просто нещо: разделяш по цвят, пъхаш дрехите в барабана, без да натъпкваш прекалено много, избираш си перилен препарат, дозираш правилно, избираш температура и програма и натискаш старт.

Белината не е хубаво да се ползва в пералня, защото поврежда металните и гумените части с времето.

# 747
  • София
Чета ви за белината и се чудя...защо моята перална машина има отделна приставка към отделението за препарат и омекотител? Винаги съм си мислела, че е за белина. Пералната ми машина има и такава програма - за пране с белина.

# 748
Отделната приставка по всяка вероятност е за предпране.

# 749
И  моята пералня има отделение за белина- означено с триъгълник, намира се до отделението за омекотител,което е означено с цветенце. В инструкцията си пише , че там се слага   белина

Общи условия

Активация на акаунт