Отговори
# 615
Добро утро, мами   bouquet

Стиснати палци за всички, на които днес им предстои среща с бебоците  Praynig

Евита, и моят болничен е от 23.07 и нищо... Иначе аз моя си го подадох в началото на август, когато си платих и осигуровките и доколкото знам до 10- то число от осигурителната ми каса трябва да го предадат в НОИ заедно с декларациите за платените осигуровки и в 15 дн. срок от постъпване на болничния трябва да го изплатят.
Гледах и моята партида - няма отбелязано, че има болничен, което ме навежда на мисълта, че тия от осигурителната каса не са го предали навреме, но не им е за първи път  ooooh!
Та, може проблемът да не е от НОИ, а от работодателя.

А, Ренка ти е написала почти същото  Peace

П.П. Ренка, като си проверявам осигуровките с ПИК кода нали трябва да излиза, че има подаден болничен или не?

# 616
  • София
Благодаря Ви момичета за отговорите относно следенето на тоновете  Hug

Evita, аз също съм в болничен от поне месец и досега нямам никакви постъпления в картата. Проверявам си с ПИК-а в страницата на НОИ, но там ми дава "няма данни".

Малко ни в клин, ни в ръкав се сетих да се включа по някоя вече дискутирана тема  Mr. Green

С първото ми раждане ми правеха клизма, но съвсем не беше толкова зле колкото всички ме бяха наплашили, че ще бъде. Това което само се сещам е, че след като ми я направиха и си свърших работата и тъкмо се изкъпвах и получавах пак позиви и пак наново ... и така поне 3 пъти Simple Smile

След ражданията /нормални/ това, което ми казваха лекарите е да пия много вода и да ям сладки неща - шоколади.

А относно носенето на багажа за болницата - освен нощница, джапанки, превръзки, сапун, четка за зъби, паста за зъби и т.н., това което аз си носех бяха и чифт къси чорапки въпреки, че и двете раждания ми са летни. С първото ми раждане, майка ми като дойде един път при мен в болницата ми донесе чорапки. Аз даже се зачудих за какво са ми чорапки през месец август, но всъщност след като родих и ме оставиха за 2 часа в реанимацията /стандартна процедура/, толкова ми беше студено на краката, че направо ме тресеше леко, та направо много добре ми дойдоха чорапките от майка ми и мъжът ми, който беше при мен ми ги обу.  Някои родилки получават даже треска след раждане. С второто раждане вече си знаех и си носех чорапки, така, че който иска може да си вземе и едни чорапки към багажа за родилното  Peace

Успех на всички мами, които ще раждат тези дни  Hug Аз живея с мислълта, че ще раждам по-рано от термин, но се надявам да задържа поне още 2 седмици, че сега сме в процес на почистващо/ремонтни дейности, а от другата седмица почвам с прането и пазаруването на беба Simple Smile

# 617
Добро утро дебеланки  Hug

......

П.П. Ренка, като си проверявам осигуровките с ПИК кода нали трябва да излиза, че има подаден болничен или не?

Не съм Ренка, но ще ти отговоря  Mr. Green
Ако не е заведен в НОИ болничния или е заведен преди ден-два няма да бъде отразен на личната ти страница. Няколко дни след като е въведен в страница "Справка за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО, статус на обработка и изплащане" ще последва и плащане.

Аз лични съм си въвела координатите тук-"Въвеждане/промяна на координати за получаване на съобщения от НОИ за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО" и си чакам sms-тчето, когато ми преведат парите в сметката.

Да се включа и аз по акливата тема  Mr. Green. На мен също ми правиха клизма, не е чак толкова страшно, обикновено акушерките са доста опитни и всичко приключва в рамките на няколко минути. Така че давайте смело, че после да не го мислите  Wink

# 618
  • София
Koketka, renka нашата фирма е доста голяма и има утвърдена практика и процедура по предаването на болничните в НОИ, вчера им звъннах на HR-ките и те ме увериха, че болничния ми е предаден на 29 или 30-ти 07. в НОИ, предишния път, когато ползвах болничен беше за амниоцентезата и ми ги преведоха горе-долу 20 дни след като депозирах болничния си. За мен проблема си е в НОИ, а и факта, че няма кой да ти даде ама никакво инфо от там ме влудява.....ще почакам още малко и после влитам в НОИ и се правя на репортер. Но ако ние закъснеем с някакви данъци и тем подобни после ни одръсват зверски с лихви и такси хмммм ...не съм съгласна, няма да стане така!!!

# 619
Koketka, така както ти е казала Мадленка Simple Smile Явно болничният още не е предаден в НОИ. Сигурно на Евитка е същият случая ...Тъй като аз сама си превеждам осигуровки, подавам декларации и после нося болничния в НОИ, не съм имала и ден забавяне, или пък грешно преведена сума.. така че от мен да знаете ( аз като един млад счетоводител да кажа), не винаги вината е в НОИ Simple SmileSimple Smile Стискам палци скоро да си получите паричките, особено че в този момент на всички ще са от голяма необходимост Wink

П.С. Евита, може да са се объркали нещо от вашата фирма, тъй като болничния за м. 07 се подава след подаване на данни за м.07 ( което според мен става най-рано на 31.07 с ел.подпис), а подаването на болничния става на 1я или 2я ден след подаване на декларациите.. така че не съм много сигурна, че ако са го подали, както ти казват, няма да имаш пари 100000% по сметката си вече

# 620
Привет момичета,

искам да попитам на вас вече изплатен ли ви е първия болничен, защото моя го предадох на работодателя на 23,08 и вече месец след това аз нямам никакви постъпления. Звънях в НОИ но както може да се сетите там никой никога не си вдига телефоните, та исках да попитам вие имате ли подобен проблем????
Мисля даже да влетя тия дни там по ранните часове и малко да ги разръчкам..................ПИК код също да си взема за да следя стриктно какво се случва.

Здравейте мами,

справка дали болничния Ви лист е предаден в НОИ можете да намерите на: Справка за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО, статус на обработка и изплащане

ако е предаден и заведен в НОИ, то следва да ви излезе таблица и да пише:
Номер на болничен, за период от дата до дата
ЕИК на работодателя
пореден номер и дата на подаване в НОИ
Основен документ
Актуален статус на документа: В момента се обработва (ако е в процес на обработване)
или
Извършени плащания до момента (сума)
Доход, от който е определено обезщетението по месеци за периода на болничния лист:

Ако няма информация за болничен лист, то тогава той не е предаден от работодателя. Аз виждам веднага или най-късно на следващия ден, щом работодателя ми го внесе.

от там вече е различно изплащането. Миналите ми болнични ги преведоха много бързо, в рамките на една седмица. Сегашния обаче нещо го позабавят. Имайте в предвид също така, че плащания и обработки се правят само Вторник и Четвъртък. Поне така са ми казвали и наистина ми платиха Вторник, а изчислението и определянето на датата за изплащане стана предходния четвъртък.

И още една допълнителна информация. Телефона, който вдигат (току що звънях е: 02 926 1026 и 02 926 1027) и от там ми казаха, че има 14 календарни дни срок за обработка. Т.е. Вижте дали е внесен от работодателя и след това чакаме до 14 дни да де натутак и в НОИ Simple Smile

Последна редакция: вт, 23 авг 2011, 10:53 от ekaterina_karamfilova

# 621
Благодаря, момичета  Hug

За съжаление не ми се отваря страницата да проверя дали днес има заведен болничен.
Иначе лично за себе си знам, че проблемът е в осигурителната каса, а не в НОИ. Специално при нас нещата седят така - плащам осигуровки от 1 до 5 число за предходния месец и ако в него има болничен, го подавам когато плащам осигуровките. Оттам насетне осигурителната каса подава декларациите и превежда събраните осигуровки до 10 число на месеца.
И друг път съм имала проблем и се оказа, че болничен за юни месец е предаван чак август  #2gunfire

Евитка, болничните се изплащат след представяне на декларациите, а дали не го направиха и след реално превеждане на осигуровките, вече не знам. Имаше разни такива идеи, но дали се реализираха  newsm78
А декларациите се представят от 1 до 10 число на следващия месец, както и плащането на осигуровките  Peace
Ти си знаеш най - добре, но според мен проблемът по скоро не е в НОИ.

# 622
Привет, момичета!
Благодаря много за хубавите пожелания, да ви се връщат стократно Hug

Честито на всички, които вече гушкат малките си рожбички! Бъдете здрави!

Ние тази вечер вече си спахме в къщи, вчера ни изписаха Simple Smile))

Да дам отчет:
18/08/11 г. 12,30ч. се роди малката ми мишчица Естел. Много се радвам, че въпреки ранното й появяване не попадна в групата на недоносените, а си беше напълно готова да се присъедини към останалите бебоци и бе настанена на легло, а не в кувьоз.

Явно ремонтите при мен се отразиха не до там добре и започна толкова ранно раждане, за това ви казвам пазете се и си чакайте бебчетата на спокойствие, за всичко останало времето е пред вас!
Сега ставам, че едвам стоя, второто секцио се оказа доста болезнено и изисква повече време за възстановяване Confused

Прегръдки за всички!

# 623
Еси, добре дошла Simple Smile Радвам се, че малката Естел е добре, и вече сте си в къщи Simple Smile 

# 624
Esy, добре дошла, бързо възстановяване на теб и прегръдки на малката Естел  Hug

# 625
  • София
Esy,

радвам се за вас, да се възстановяваш бързо и бебка да те слуша и да си кротувка милата:-)))))) И си ни обещала от онези прекрасни снимки, чакам с нетърпение първите ти прозиведения, целувки от мен

ПО повод темата за болничните, все пак след почти КЛИЗМЕН опит успях да се свържа с една дама в НОИна ето тези телефони на които се дава инфо за майчинство: 926 1971, 926 1986, 926 1990, която ми даде следната инфо: болничния ми е депозиран на 09.08 и парите по него, но тази му част от 23,07 до 31,07 ще ми бъдат изплатени утре. Останалата част от болничния, т.е за август ще ми бъде изплатен през септември......кога обаче не се знае знае ли се......дамата си позволи да ми прави коментар и на заплатата, което ме потресе и съответно я изядох и изплюх, попитах защо получавам СМС само за първата сума по болничните си а за втората не, ми това било много сложен въпрос, те нямат инфо...леле каква бутафория е целата ни смачкана държава, вдигнах си кръвното точно за 2 мин.
За ПИК код-а трябва да отида лично за да си го получа в стая 103, и още утре мисля да отида и да се ровя нон стоп и да зяпам и да им дишам във вратовете и в мига в който се появи някакъв проблем, започвам с  писането на жалби......потресена съм! Честно, аз досега освен за амниото, никога през живота си не съм ползвала болничен и сблъсъка с държавната администрация много ме потриса и влудява.

# 626
Евита, такива са си.. какво да се прави. Втората част от болничния, която предполагам ще бъде от 01.08 до 31.08 (тъй като е 45 дневен), би трябвало дасе преведе първите дни на септември Simple Smile А ПИК наистина се взима лично, но става доста бързо

# 627
Момичета, смятате ли да използвате стягащи колани след раждането и какви ? Мислите ли, че ще има ефект от тях ? За тези от вас, които ще раждат естествено: от кога може да се използва такъв колан ?
Съжалявам, ако темата е обсъждана вече, но уж ви следя редовно и не си спомням да е коментирано  Embarassed

# 628
Аз мисля да ползвам, тъй като моя корем доста се уголеми, и ще ми трябва, мисля че за ест. раждане може да се ползва още на 2-3 ден.. ама и опитните мамита да кажат Simple Smile

# 629
Рея, само да ти пиша, че ако държиш на точно определен модел количка на Пег Перего можеш да се свържеш с официалните вносители. Доколкото съм чела са любезни и ще те насочат къде да търсиш, вместо да се луташ из бебешките магазини Peace

http://www.vitodesimone.com/content/view/62/101/

Стискам палци на днешните бебчета Hug

Общи условия

Активация на акаунт