Как приготвяте зимнина?

• 187 444
  • 756
  •   1
Отговори
# 270
Момичета и аз съм готова с моята лютеница newsm44
получи се просто страхотна Grinning чак не мога да повярвам,че се получи толкова добре,просто идеална, Grinning,направо засрамихме свекърите,които правят всяка година лютеница,а ние за първи път и се получи много по добре от тяхната,но важно е и как се приготвя,аз вече писах,че те правят всичко на сурово,а си е друго да е с печени чушки.
Нашите чушки бяха много хубави,месести и много добре изпечени,едно  семейство приятели на мъжа ми много ни помогна в това отношение,хората бяха купили чушките(те направиха доста голямо количество),бяха ги изчистили и ги захара на някаква пекарна,заедно с тяхните да се изпечат(някъде в Асеновград,ако някой се интересува),мнжого е удобно с тази пекарна,и ми ги докараха изпечени и завити в найлони направо задушени,да са живи и здрави тези хора,много труд ни спестиха,за мен остана само да обеля чушките и подготвя и другите продукти и след това голямото бъркате Laughing,но си заслужава напълно,децата се побъркаха вечерта да ядат филий,даже сина ми,който е на 3г. и проговори скоро само повтаряше:
Мамо много убава уницата Grinning Grinning Grinning

Много дългичко стана но просто нямаше как да не ви споделя!

Специални благодарности на Пеп-чо  bouquet  bouquet  bouquet,съветите и бяха много ценни за мен!
Ако някой има интерес ще напиша рецептата!

Последна редакция: нд, 11 сеп 2011, 14:02 от Gali D

# 271
  • София
Давай рецептата мила. Да обогатяваме тефтерите, дето ги отворихме тази година Simple Smile /поне част от нас де/

# 272
Браво, Галя  smile3501 smile3501

# 273
Може ли някой да ми даде рецептата за приготвяне на "Болярски сос"? Много ще му бъда благодарна

# 274
Значи рецептата е:

30кг червени чушки
20кг домати(ние взехме от тези,тип консерва)
6кг патладжан
4кг моркови
2кафени чашки сол
4кафени чашки захар
кимион на вкус(аз сложиш около половин пакетче,и да ви кажа почти не се усеща вкуса)
1л олио
От тази доза ми излезнаха точно 50бурканчета от 390/400гр

Чушките и патладжана се изпичат и обелват,морковите се почистват и се слагат да се варят докато омекнат,прибавят се към патладжана и чушките, и се смилат.
Доматите се смилат отделно от другите продукти и варенето на лютеницата започва от тях,ние варихме всичко на огън и не мога да кажа колко горе долу отнема на котлона,но сместа трябва да изври на половина,при нас това стана за около 45мин,в началото може да не се бърка постоянно,защото има много вода в доматите,но като започнат ли да се сгъстяват не трябва да се отделяте от тях,бърка се непрекъснато.Когато този роцес завърши и доматите са се сгъстили се прибавят смлените патладжани,чушки и моркови,и продължава непрекъснатото бъркане още около час,сместа отново остава на половина,след което се прибавя олиото и се продълава да се бърка,за да поемат хубаво зеленчуците олиото,този процес отново продължава около 1час,лютеницата е готова когато с бъркалката при самото бъркане остават следи които трудно се затварят или аз им казвам пътечки,накрая се прибавят солта,захарта и кимиона и се опитва на вкус(това се усеща най добре когато е изстинала,така,че вземете много мъничко за да изстине бързо)маха се от огъня и се пълни в бурканчета,добре е лютеницата да не е съвсем гореща,леко да е изстинала,бурканчетата се затварят и се заваряват 20мин.

# 275
  • София
Gali D, догодина първо изцеди доматите в тензух и после ги слагай на котлона.  Wink

# 276
Може ли някой да ми даде рецептата за приготвяне на "Болярски сос"? Много ще му бъда благодарна

присъединявам се към въпроса на TONI29 .А някой да даде рецепта за "чили сос " като този на дерони ?предварително благодаря!

# 277
като кетчупа е, но още в началото се прибавят ситно смлени червени люти чушки (сурови) 

# 278
Да се отчета какво спретнах от карфиола.Намерих някаква рецепта без аспирин.Беше бърза тършия или нещо подобно и наистина,на другия ден можеше да се яде карфиола,а чушките не съвсем.Сега съм оставила в буркана една розичка карфиол и една чушка да видя кога ще почне да побелява.
Та рецептата е следната:
Карфиол и други зеленчуци.
Марината:
2.5 чаени чаши вода
1     чаена чаша оцет
0.5  чаена чаша захар
1 супена лъжица сол.
Това се кипва и горещо се залива.
Не се запечатват веднага,а на другия ден,след като се долеят с останалата марината,понеже поемат и остават голи отгоре.
Подправки по желание:целина.черен пипер,чесън.

За пръв път правя такава бърза туршия.В нета пишеше,че няма проблем да стои до пролетта.Ще видим,ако остане.

# 279
казабланка , по коя по -точно рецепта прави лютеницата .

Gali D , браво , не знам по коя рецепта е твоята лютеница ,но ми хареса много ,защото чушките

преобладават .

Аз имам 8 кг.домати ,направени на пюре и все още умувам..  newsm78

# 280
Normas, ето по тази, само че намалих морковите до 1 кг, защото тука ме уплашихте, пък и една комшиййка каза, че не харесвала с моркови, но мисля, че точно те й придават една лека сладост и омекотяват вкуса, а и бухнах направо 2 кутии готово доматено пюре (с марката на Идеал-от Кауфланд-много съм доволна от него, защото мъжа ми беше натоварен с това и каза, че напр. в Лидл имало някакво като сок-пълна смешка), защото 1 ми се малееше, 1  и 1/2 вече беше добре, обаче другото трябваше да го хвърля после-аз не ползвам пюре като готвя и го сложих и него. Олиото също намалих, макар че го затоплих по рецептата, но ми се видя доста, та и него го намалих почти на  половина (изгризах си ноктите от яд, че тийна видя баш като слагах мазнината и каза да не си помислям да му я предлагам тази лютеница Joy, а преди това каза, че била супер). Освен това, понеже аз нямам машинка за месо ги правих нещата с блендер, като при чушките внимавах много да не ги докарам до пюре, а да останат на маааалки късчета.
Ами това е-всички тайни си изказах, но пак казвам, че резултата е отличен за нашия вкус.
Мисля, че е от предните страници в темата, ама не съм съвсем сигурна, затова я копирам, така както съм си я прошнуровала Joy

Лютеница по студен начин

Рецептата е много сполучлива. Преди 2-3 год. един колега донесе в службата едно бурканче лютеница по тази рецепта. На всички много ни хареса. Оттогава лютеница приготвям само по този начин. Отървах се от досадното бъркане и висене до огъня.
Продукти:
5 кг червени капии – печени, обелени
2, 5 кг патладжан – печен-обелен (трябва да престои една нощ)
2, 5 кг моркови – сварени
1 пакетче смлян черен пипер
1 – 1, 5 компотен буркан готово доматено пюре
1/2 ч. ч счукан чесън (може и по-малко)
1/2 л сгорещено олио
сол около 50 г

Приготвяне:
Така подготвените зеленчуци се смилат с машинка за месо. Смесват се, посоляват се . Прибавя се чер. пипер, пюрето, чесънът и олиото. Напълват се бурканчетата и се стерилизират 30 мин.

# 281
А, и забравих да добава, че е право момичето, че патладжана трябва да престои-при мен не беше чак 24 часа, но поне 5-6-7 часа, защото от него изтича много сок, което помага да е стегната сместа после. Аз го обелих и го сложих в голям гевгир.

# 282
казабланка ,много ти благодаря за изчерпателния отговор  Hug .Патладжанът е изпечен ,изцедих

го и е в хладилника ,готов за утре .Пиперът и той е готов за утре ,както и доматеното пюре .Твоята рецепта я правих 2 -3

години и аз останах доволна ,но тая година ,за разнообразие реших да увелича пипера и аз ще

ще намаля олиото ,а за морковите все още се колебая . Разполагам с време и малко ще изваря

продуктите във фурната -май се увлякох.. Simple Smile

# 283
момичета, не морковите, а патладжана придава по..... странен вкус, ако се прекали. Морковите са сладки, захар така или иначе се слага, те се варят. Не се притеснявайте от това.
казабланка. сока от патладжаните  може да се извари, но е горчив, заради соланина  и придава тръпчив вкус на лютеницата.  Това налага изцеждането му  Peace

# 284
И аз правих лютеница по тази рецепта скоро, много ни хареса на всички вкъщи, стана малко безсолна, но това не е чак такъв проблем, поздрави за авторката на рецептата   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт