Как приготвяте зимнина?

  • 186 785
  • 756
  •   2
Отговори
# 75
  • Мнения: 702
Здравейте!
Тази година искам да затворя компот от праскови и сини сливи.Имам питанка към правилите вече-колко минути варите за стерилизация?
Ще се радвам,ако споделите и вашите рецепти.
В нашето семейство ги стерилизираме 20мин.

Момичета пускам рецептата ми за кисели краставички,защото е много сполучлива,получиха се чудесни краставички.

10кг корнишони,от това количество ми излезнаха 21 буркана тип Омния
оцет
копър
чер.пипер на зърна
бахар
сол
захар

Краставичките предварително се накисват във вода в голям съд за 1 или 2 часа
На дъното на всеки буркано се слага клонче копър с дръжката,едно две резенчета лук(аз го режа на колелца)около 10 зърна чер.пипер,слагах го на око,1зърно бахар,нареждат се краставичките,отгоре се слагат 1суп.лъжица сол и 1суп.лъжица захар,залива се с една кафена чашка оцет(моята е около 90мл) и се пълни с вода до ръбчето на буркана.Така направените буркани се затварят и следва варенето,което всъщност е тънкостта,когато водата заври,бурканите се вадят ведната,не се оставят никакви минути да врат,така краставичките запазват свежият си цвят и вид и стават много хрупкави.

# 76
  • Мнения: 31
Gali D  моята рецепта е същата само че прибавям и 1  дафинов лист в всеки буркан, наистина стават много хрупкави, чудесни са.
аз също съжалявам че съм пропуснала времето за лозовите листа но и не знаех как да ги съхраня но догодина ще опитам.

# 77
  • Мнения: 0
привет дами   bouquet
тези дни нямам време от зимнина,но така е на село  Embarassed  искам да ви предложа една рецепта за мариновани патладжани,която открих случайно- в блога на Пеп-чо   http://pep-4o.blogspot.com/search/label/%D0%97%D0%B8%D0%BC%D0%BD … D0%B8%D0%BD%D0%B0  страшна е - домашните много я харесаха!!!
имам един въпрос дайте идея как да си направя нектар или нещо друго от круши,че имам в изобилие  #Crazy  предварително благодаря

# 78
  • Мнения: 2
От круши стават няколко много вкусни неща.
1. От по-меки круши - обелват се ,почистват се и се слагат в по-голям съд с вода да ги покрие.Варят се до омекване,слага се захар на вкус и се пасират.Готовата смес се слага да заври и както е вряща се пълни в бирени бутилки,които се затварят с капачка и се обръщат(аз ги подреждам в кофа).Бутилката трябва да е сложена върху дъска,за да не спука от температурата.Оставят се така докато изстинат.По желание при варенето може да се сложи индрише за аромат.
2. Нещо като сладко - нарязани на кубчета круши се посипват със захар "на око",оставят се няколко часа да си пуснат сок и после се пекат във фурната.На края се слагат 1-2 лъжички лимонтозу.Може да се ароматизира с индрише или ванилия.
3. Круши на кубчета се слагат в по-малки бурканчета,добавя се захар на вкус,нещо за аромат.Не се слага вода.Затварят се и се варят 20 мин.Става мързеливо сладко.

# 79
  • Мнения: 31
От круши стават няколко много вкусни неща.
1. От по-меки круши - обелват се ,почистват се и се слагат в по-голям съд с вода да ги покрие.Варят се до омекване,слага се захар на вкус и се пасират.Готовата смес се слага да заври и както е вряща се пълни в бирени бутилки,които се затварят с капачка и се обръщат(аз ги подреждам в кофа).Бутилката трябва да е сложена върху дъска,за да не спука от температурата.Оставят се така докато изстинат.По желание при варенето може да се сложи индрише за аромат.
2. Нещо като сладко - нарязани на кубчета круши се посипват със захар "на око",оставят се няколко часа да си пуснат сок и после се пекат във фурната.На края се слагат 1-2 лъжички лимонтозу.Може да се ароматизира с индрише или ванилия.
3. Круши на кубчета се слагат в по-малки бурканчета,добавя се захар на вкус,нещо за аромат.Не се слага вода.Затварят се и се варят 20 мин.Става мързеливо сладко.

и аз съм правила 1 и 3 рецепта, супер са.
зимата с мързеливото сладко правя кекс

# 80
  • Мнения: 0
МНОГО БЛАГОДАРЯ  Hug  ЩЕ ГИ ПРОБВАМ НЕПРЕМЕННО!

# 81
  • Мнения: 539
А, да сте чували за някакъв вид стирилизиране /на кисели краставички/ в тава с  малко
вода на котлона?

# 82
  • Germany
  • Мнения: 1 598
....
  Доматена манджасупер:Доматите се мелят с машинка,запържвам повече лук и изсипвам смлените домати при лука да поизврът,малко патладжан също опечен и смлян,червен пипер,зелени или червени чушки опечени,обелени и нарязани на парченца..След като домата поизври слагам нарязаните чушки и бъркам около 5-10 минути.Махам от огъня и на вкус слагам сол,захар,магданоз.Пълня бурканите и стерелизирам за 30 мин.Става страхотна направо да си оближеш пръстите.
 
Моля те да дадеш някакви ориентировъчни мерки на продуктите. Звучи добре, но как да се ориентирам от кое колко да взема newsm78

# 83
  • Мнения: 31
А, да сте чували за някакъв вид стирилизиране /на кисели краставички/ в тава с  малко
вода на котлона?
Ива аз съм чувала и правила ,рецептата е същата като на Gali D ,но се стерилизират с обърнати капачки и вода колкото да покрие един пръст над капачката ,не ми се получиха защото като се нагряват капачките се разширяват и изтича вода, лично аз не останах доволна но ако някой друг знае нека да пише аз също ще се възползвам от по лесно консервиране.

# 84
  • Мнения: 56
ПЪРЖЕНИ ЧУШКИ

1 Л ОЛИО, 5 КГ ЧУШКИ
МАРИНАТА :6 Ч.Ч. ЗАХАР, 5 Ч.Ч. ОЦЕТ, 5 С.Л. СОЛ ,25 АСПИРИНА

ЧУШКИТЕ СЕ НАБОЦКВАТ НА 3-4 МЕСТА С ВИЛИЦА.ПЪРЖАТ СЕ ДОКАТО ЛЮСПАТА ПОБЕЛЕЕ И СЕ СЛАГАТ В МАРИНАТАТА.ПРЕСТОЯВА 24 ЧАСА.СЛАГАТ СЕ В БУРКАНИ,КАТО НАЙ-ОТГОРЕ СЕ СЛАГА МАЛКО ЧЕСЪН И МАГДАНОЗ.ЗАЛИВАТ СЕ С МАРИНАТАТА И СЕ ЗАТВАРЯТ.


ПЕЧЕНИ КАМБИ

КАМБИТЕ СЕ БУШАТИ СЕ ПЕКАТ ВЪВ ФУРНАТА ЗА 5 МИН ,КАТО ТУК-ТАМ СЕ СЛАГА ЧЕСЪНЧЕ.В КОМПОТЕН БУРКАН СЕ СЛАГАТ 5 С.Л. ОЛИО , 5 С.Л. ОЦЕТ ,1 С.Л. СОЛ ,1 С.Л. ЗАХАР И ПО ЖЕЛАНИЕ МАГДАНОЗ И ЦЕЛИНА.КАМБИТЕ СЕ НАТЪПКВАТ В БУРКАНА,ЗАТВАРЯТ СЕ И СЕ ОБРЪЩАТ С КАПАЧКИТЕ НА ДОЛУ ЗА 1 НОЩ.




Тук да няма някаква грешка?
Как може 6 ч.ч захар и 5 с.л сол?
Странно ми се вижда.
То да не е сладко?

# 85
  • Мнения: 56
Дами, краставички как могат да се съхранят за зимъска? Освен мариновани и на туршия?  bouquet
Мила, не пробвай по друг начин. Миналата година сложих във фризера малко-еми няма такава гадост.  Sick
Краставички незнам как могат,но краставици за таратор или снежанка стават супер,ако се настържат на ренде.Слагат се в торбички във фризера и непременно се размразяват в кисело мляко.Супер са,но за съжаление не обичам настъргани краставици,а на кубчета не става,незнам защо.

# 86
  • Варна
  • Мнения: 2 446
Дами, краставички как могат да се съхранят за зимъска? Освен мариновани и на туршия?  bouquet
Мила, не пробвай по друг начин. Миналата година сложих във фризера малко-еми няма такава гадост.  Sick
Краставички незнам как могат,но краставици за таратор или снежанка стават супер,ако се настържат на ренде.Слагат се в торбички във фризера и непременно се размразяват в кисело мляко.Супер са,но за съжаление не обичам настъргани краставици,а на кубчета не става,незнам защо.
Това ще го опитам непремено.  bouquet  bouquet

# 87
  • Мнения: 0
ПЪРЖЕНИ ЧУШКИ

1 Л ОЛИО, 5 КГ ЧУШКИ
МАРИНАТА :6 Ч.Ч. ЗАХАР, 5 Ч.Ч. ОЦЕТ, 5 С.Л. СОЛ ,25 АСПИРИНА

ЧУШКИТЕ СЕ НАБОЦКВАТ НА 3-4 МЕСТА С ВИЛИЦА.ПЪРЖАТ СЕ ДОКАТО ЛЮСПАТА ПОБЕЛЕЕ И СЕ СЛАГАТ В МАРИНАТАТА.ПРЕСТОЯВА 24 ЧАСА.СЛАГАТ СЕ В БУРКАНИ,КАТО НАЙ-ОТГОРЕ СЕ СЛАГА МАЛКО ЧЕСЪН И МАГДАНОЗ.ЗАЛИВАТ СЕ С МАРИНАТАТА И СЕ ЗАТВАРЯТ.


ПЕЧЕНИ КАМБИ

КАМБИТЕ СЕ БУШАТИ СЕ ПЕКАТ ВЪВ ФУРНАТА ЗА 5 МИН ,КАТО ТУК-ТАМ СЕ СЛАГА ЧЕСЪНЧЕ.В КОМПОТЕН БУРКАН СЕ СЛАГАТ 5 С.Л. ОЛИО , 5 С.Л. ОЦЕТ ,1 С.Л. СОЛ ,1 С.Л. ЗАХАР И ПО ЖЕЛАНИЕ МАГДАНОЗ И ЦЕЛИНА.КАМБИТЕ СЕ НАТЪПКВАТ В БУРКАНА,ЗАТВАРЯТ СЕ И СЕ ОБРЪЩАТ С КАПАЧКИТЕ НА ДОЛУ ЗА 1 НОЩ.




Тук да няма някаква грешка?
Как може 6 ч.ч захар и 5 с.л сол?
Странно ми се вижда.
То да не е сладко?
не става си добре.и на мен първоначално ми се видяха малко на толкова захар,но се получава нормално солено-сладки!така ми я казаха,така съм я пробвала и стават добре.лично на моето семейство много се харесват

# 88
  • Мнения: 366
Търся рецепта за гювеч ,но със стерилизация .Приемам всякакви идеи ....

# 89
  • Мнения: 5 001
Търся рецепта за гювеч ,но със стерилизация .Приемам всякакви идеи ....
Нашите слагат всяка година в буркани.....Нарязана чушка,патладжан,зелен боб,бамя,магданоз и вместо вода слагат настърган домат .....Само дето не знам колко ги варят бурканите....Ще питам и ще кажа малко по-късно.....

Общи условия

Активация на акаунт