Как приготвяте зимнина?

  • 186 834
  • 756
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 0
Здравейте! За зимата ми трябват настъргани тиквички за приготвянето на палачинки от тиквички , защото у дома много харесахме тази рецепта и доста често я правим. Но за съжаление нямам фризер, а в камерата мястото ми е малко. Та въпросът ми е дали мога да затворя настъргани тиквички в буркан и ако "Да" как?
аз си правя тиквички на колелца за зимата,но предполагам че стърганите ще са по същия начин .на компотен буркан слагам по1 с.л. сол, 1 ч.л. оцет и 2 аспирина.стерилизирам 2-3 мин колкото за капачката .
надявам се да съм ви била полезна Wink 

# 106
  • Мнения: 904
От няколко дни търся рецепта за "парен патладжан", поне мама така му казваше спомням си че в бурканчетата имаше чесън и някаква зеленийка предполагам е било магданоз и патладжана, олиото се усещаше, но пък и леко киселееше, ако някой прави такова нещо нека сподели рецептата  bouquet.

# 107
  • Варна
  • Мнения: 3 243
От няколко дни търся рецепта за "парен патладжан", поне мама така му казваше спомням си че в бурканчетата имаше чесън и някаква зеленийка предполагам е било магданоз и патладжана, олиото се усещаше, но пък и леко киселееше, ако някой прави такова нещо нека сподели рецептата  bouquet.
Свекърва ми прави такъв патладжан.Детето го яде много.

# 108
  • Бургас
  • Мнения: 103
Относно стърганите тиквички, тъй като правя една запеканка с настъргани тиквички,замразявам такива във фризера и са перфектни. Почитвам ги,измивам и ги стържа на едро ренде.Леко може да се отцедят и прибирам в торбички като за едно ядене. Не променят цвета си, много съм доволна. Виж,тиквички на колелца сурови ми трябваха за една мусака,но изобщо не се получиха,ужасни са и повече няма да повторя.

# 109
  • София
  • Мнения: 5 738
tzvety26 ето ти  рецептата,по която ги правя вече 3 год и съм много доволна: на компотен буркан по 1 с.л. сол, 3 с.л. захар и 5 с.л. оцет.Нареждаш краставичките,доливаш с вода и затваряш.Стерилизираш 2-3 мин само за капачката.Стават много хубави и не са меки.Пробвай няма да съжаляваш.Аз само така ги правя и миналата година 10 кг корнишони ни бяха малко,тази година ще са 15 кг . Пък дано да стигнат,че са страхотно мезе за ракия  Laughing  
Скъпа, краставичките станаха страхотни. Ние първия буркан още топъл го отворихме-много вкусни и хрупкави станаха, хем не бяха попрестояли.  Hug
Направих и няколко буркана от кьопулото на ПЕП-ЧО и това е страхотно попадение и едни люти чушки, ама сега ще се върна да видя чия рецепта ползвах - и те станаха страхотни. Сега ако ме уредите с добра рецепта и ца лютеница, ама от сурови домати, няма да имате цена.  Heart Eyes
Ммм намерих на кой е рецептата и за лютите чушки-на Gali D-страхотна!

# 110
  • Мнения: 2 755
                       Някой ползва ли кухненски робот при приготвянето на зимнина?

# 111
  • София
  • Мнения: 6 308
Някой ползва ли кухненски робот при приготвянето на зимнина?
Аз ползвам, но основната ми зимнина е във фризера. На блендера режа червени чушки, моркови, глава целина. Тази година съм решила да експериментирам с един доматен сос за пици и паста и смятам да го пасирам.

# 112
  • Мнения: 904
От няколко дни търся рецепта за "парен патладжан", поне мама така му казваше спомням си че в бурканчетата имаше чесън и някаква зеленийка предполагам е било магданоз и патладжана, олиото се усещаше, но пък и леко киселееше, ако някой прави такова нещо нека сподели рецептата  bouquet.
Свекърва ми прави такъв патладжан.Детето го яде много.
Питай я за рецептата  Praynig. Аз днес направих едни 10бурканчета ама си беше пълна импровизация, ако са станали добре ще споделя рецептата.

# 113
  • София/Дружба
  • Мнения: 522
някой има ли сполучлива и изпитана рецепта за лютиво-кисели краставички? имам спомен, че се нарязват и мариноват за 24 часа, после се слагат в буркани, но точно какво се слага ...  newsm78 ?

аз пак да си задам въпроса  Embarassed

# 114
  • Мнения: 75
От няколко дни търся рецепта за "парен патладжан", поне мама така му казваше спомням си че в бурканчетата имаше чесън и някаква зеленийка предполагам е било магданоз и патладжана, олиото се усещаше, но пък и леко киселееше, ако някой прави такова нещо нека сподели рецептата  bouquet.
Свекърва ми прави такъв патладжан.Детето го яде много.
Питай я за рецептата  Praynig. Аз днес направих едни 10бурканчета ама си беше пълна импровизация, ако са станали добре ще споделя рецептата.
Знам една такава рецепта..
В тенджера се слага да ври марината от вода, оцет и сол. Патладжаните на колелца се пускат вътре докато си сменят цвета. Вадиш, отцеждаш и намазваш от 2те страни с олио. Редиш в буркан, като слагаш м/у пластовете чесън и нарязан магданоз. Вариш десетина минути.

# 115
  • Мнения: 419
Търся изпитана мързелива рецепта за консервиране на люти чушлета.

# 116
  • Мнения: 31
Търся изпитана мързелива рецепта за консервиране на люти чушлета.
аз ги приготвям 2 вида
1 вид ,, Слънчеви чушки,,
от бурканите с винт слагам оцет до ръбчето на буркана
1 чаена лъжица сол и една захар
бързо и лесно стават а и много вкусно
стрък копър
и редя чушките като се напълни буркана доливам студена вода и слагам на терасата на слънце
от време на врем разклащам ,оставям ги докато чушките пожълтеят някъде около седмица и после прибирам
2 вид ,, Запека ни,,
слагам оцет до ръбчето на бъркана ,стрък копър,скилидки чесън 1 ч. л. захар,1ч. л. сол 1 с. л. олио
запичам леко чушките до промяна на цвета и още топли ги подреждам в буркана ,затварям и обръщам завивам с дебела хавлия и ги оставям така докато изстинат

# 117
  • Мнения: 56
 newsm10
Откога търся нещо такова.Дето се казва:бързо,лесно,вкусно.
Само че най мразя тази мярка-до ръба на.........
ами не може ли 3-4 или колкото и да е.Предполагам всеки знае,че това до ръба е относително.Зависи от това как сме ги подредили зеленчуците.

Последна редакция: ср, 24 авг 2011, 07:54 от milined

# 118
  • Мнения: 419
Ira-ari, благодаря  Hug
Още днес ще пробвам и двата начина.

# 119
  • Стара Загора
  • Мнения: 538
newsm10
Откога търся нещо такожа.Дето се казва:бързо,лесно,вкусно.
Само че най мразя тази мярка-до ръба на.........
ами не може ли 3-4 или колкото и да е.Предполагам всеки знае,че тожа до ръба е относително.Зависи от това как сме ги подредили зеленчуците.

Аз използвам следната пропорция за всички видове трушии:

За един компотен буркан:

Нареждам в буркана зеленчуците за трушията, отгоре сипвам:
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
4 или 5 супени лъжици оцет (зависи колко кисело обичате, зависи и от големината на лъжицата - ако са от по-малките супени лъжици - 5, ако са леко по-големи - 4. Ако трушията е от зелени домати - 3 лъжици, защото те са кисели.)
2 аспирина
подправки - зависи от трушията: за краставички - 2-3 скилидки чесън или 2 резенчета лук, копър (става и сушен), 4-5 зрънца черен пипер, 2-3 зрънца бахар и 1 дафинов лист; За царска трушия (камби, моркови и цветно зеле) - стрък кервиз;
Заливам с вряща вода, затварям веднага капачката с машинка (или силно затягам, ако е с винт) и обръщам с капачката надолу, докато изстине хубаво. После 4-5 дни разклащам добре бурканите (обръщам ги надолу-нагоре), за да се доразтаворят аспирините, захарта и солта и прибирам. Докато се разклащат бурканите, не е необходимо да стоят на слънце. Аз си ги държа в кухнята.
Всички трушии стават перфектни с тази комбинация и издържат цяла година без да променят вкуса си.
За средно бурканче (от лютеница) - съставките са на половина.

Общи условия

Активация на акаунт