Как приготвяте зимнина?

• 187 440
  • 756
  •   1
Отговори
# 285
момичета, не морковите, а патладжана придава по..... странен вкус, ако се прекали. Морковите са сладки, захар така или иначе се слага, те се варят. Не се притеснявайте от това.
казабланка. сока от патладжаните  може да се извари, но е горчив, заради соланина  и придава тръпчив вкус на лютеницата.  Това налага изцеждането му  Peace

пеп-4о . Hug много навреме се появи .Съветът ти да изцедим ,печеният пипер в наклонени тави е безценен.Не съжелявам ,че те послушах ,ама мнооого сок пуснаха ...,аз заредих тавите  с попиващи материали и така се изцеждаха цяла нощ . Добре  ,съгласих се и за морковите , кажи ми моля те ,че в момента действам колко да сложа на 8кг.пипер ,2 кг патладжан и имам пюре от 8 кг. домати ( 2 буркана от 750 мл ) ,то и за доматите ще опитвам ,може би буркан и половина . Praynig

# 286
Момичета, ползвате ли фурната за стерилизиране на консерви? Интересувам се най-вече за кисели краставички направени по този начин. Ще съм благодарна ако споделите опита си.
Аз снощи пробвах, на външен вид са добре, но не зная кога мога да отворя един буркан за да видя дали са хрупкави и вкусни. Иначе е супер елементарно.

# 287
момичета, не морковите, а патладжана придава по..... странен вкус, ако се прекали. Морковите са сладки, захар така или иначе се слага, те се варят. Не се притеснявайте от това.
казабланка. сока от патладжаните  може да се извари, но е горчив, заради соланина  и придава тръпчив вкус на лютеницата.  Това налага изцеждането му  Peace

пеп-4о . Hug много навреме се появи .Съветът ти да изцедим ,печеният пипер в наклонени тави е безценен.Не съжелявам ,че те послушах ,ама мнооого сок пуснаха ...,аз заредих тавите  с попиващи материали и така се изцеждаха цяла нощ . Добре  ,съгласих се и за морковите , кажи ми моля те ,че в момента действам колко да сложа на 8кг.пипер ,2 кг патладжан и имам пюре от 8 кг. домати ( 2 буркана от 750 мл ) ,то и за доматите ще опитвам ,може би буркан и половина . Praynig

да, доматите ти са много, сложи 1 и 1/2, пробвай, ако трябва още.
Патладжана мисля, че ти е много. 8 кг, изпечен, отцеден ли е пипера, или в сурово тегло?

Вярно е, пипера напоследък  Laughing пуска много вода, много се пои, за да наддава на тегло. Последните два пъти като правя пълнени чушки слагам вода, колкото и преди съм слагала, а тавата се пълни  ooooh! със сок после.

# 288
пеп-4о , продуктите ,които съм посочила са в суров вид , но... вече всичко е в две тенджери и го сгъстявам на бавен огън .Прибавих и 0.800 гр .моркови ,доматено пюре сложих дори по-малко ,за да имам възможност да прибавям .Сместта ми е доста гъста ,дори ми се наложи да прибавя малко от изцедения сок от пипера ,друго не можах да измисля....
Благодаря ти за съветите ,бяха ми от полза .А за  патладжана ще си отбележа в рецептата ..да знам за друг път  Simple Smile

# 289
Здравейте, момичета! Да се похваля направих лютеницата без варене, но голямо хвърчене на капачки беше Simple Smile Затварях с обикновени капачки за омния буркани, но бурканите ми бяха от по-малките от около 400 мл. Не зная каква беше причината. бурканите ми на винт не се прецакваха и се справих добре, но обяснение нямам за другите. Беше като над Либия - голяма бомбандировка. Загубих около 4 буркана.
    Сега ви моля да ми дадете съвет какво сладко да направя от дренки. И първо как се махат костилките им? Моля ви да ми отговорите бързо, че след малко ще почна да се мъча да си измислям как да ги правя.
Четох из нета, но всичко, което прочетох е недообяснено. Ако имате опит в СЛАДКО ОТ ДРЕНКИ напишете.

# 290
Момичета, моля кажете, как се обработват тиквички и патладжани за замразяване във фризер. Предварително ви благодаря.  bouquet

# 291
  • под тепетата
Ето тук една дама се е постарала и е дала инфо
 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=19501
В моята книга тиквичките се бланшират 3 мин,патладжана 4 мин нарязани на филийки,кръгчета или кубчета. Начинът за процедиране е в линка

# 292
bilqna_69,благодаря! Ще слагам зимнина предимно във фризер, затова линка  много ще ме улесни. newsm51

# 293
Правих компот от праскови и череши, ще правя и от круши.Сладкото от ягоди и череши вече си го хапваме.15 кг. чушки сложих във фризера.Сироп от арония 6 литрови шишета.
О, и най важното 36 буркана лютеница направих. Mr. Green  Да хапват децата.
Ще сложа и една царска туршия и май ще е това.
За лютеницата, който я е опитал всеки иска рецептата и само нея прави вече.Ако някой се интересува ще я напиша, но е доста трудоемко.
Е, страшна е лютеницата,щом злоядия първокласник яде вече втора филия  chef Иначе той чушки не хапва, до да беше само това ooooh!

Последна редакция: ср, 14 сеп 2011, 16:44 от Тя

# 294
Cllaire, при мен се получи обратно - тези с винт ме издъниха, другите да ок. Да не би много да си ги пълнила и затова да са гръмнали?
Тя, как правиш сиропа от арония, дай рецепта, моля!

# 295
Нямам рецепта.Сварих аронията с вода,след това махнах аронията, сложих захар и после стерилизирах.Получения сироп разреждаме после с вода. Hug Аз първо пробвах на фреш да я дам на децата, но малката каза че по голяма гадост не е пила.Доста странен вкус има когато е сурова,но на сироп беше  супер.

# 296
Вкъщи я ядем сурова с кисело мляко, на мен ми е вкусна, малката успявам да я уговоря, но голямата... Ще пробвам да направя сироп, предполагам че ще се хареса, благодаря ти   bouquet

# 297
Днес приготвих и последната доза домашно песто от балконския босилек, който си отглеждам вече 3-та година. Пестото е по тази рецепта-от книга за италианска кухня.
30 листа босилек
3 скилидки чесън
1 ч.ч. зехтин
3 лъжици супени пармезан
1 щипка сол
3 лъжици кедрови ядки
Моя опит- аз слагам повече босилек за 1 чаша зехтин-да стане гъсто, а кедровите ядки, които ми идват скъпи (6,50 ги направиха душманите за 100 гр) заменям с филирани бадеми (2 лв. за 100 гр) и така според мен максимално се доближава вкуса до този с кедровите ядки. Веднаж опитах с орехи-голяма гадост ми се видя и не повторих.
Най-важното е, че миналата година синът изведнъж спря да яде пица (аз заради това се и навих и да го отглеждам домашно  Joyбосилека) и така останаха сиротни бурканите в хладилника и имах песто до май месец-демек искам да кажа, че не се разваля дори да не е замразено (но аз позвам основно буркани от тези с гумената обвивка и железна външна  заключалка Joy Joy (не знам, може и това да има значение, затова го казвам).
Та който иска може да пробва да си направи за зимата-още има по пазара пресен босилек, а който си прави го подсещам да не забрави и да пробва с едно бурканче без да замразява-не се разваля-но трябва да е гъсто, а не да плува в зехтин.

# 298
Тя сподели рецептата за лютеницата,мисля,че за всички ще е интересно!

Аз вчера си взех един килограм люти чушлета да пробвам да ги направя мариновани в бурканчета,опуках ги на газовият котлон на сух тефлотов тиган,на двора,че иначе много пуши Simple Smileи да ви кажа момичета много бързо и лесно станаха,обръщах ги с едни щипки за скара и буквално за 20мин ги направих.
Направих ги по рецептата на Пе-пчо http://pep-4o.blogspot.com/2011/07/blog-post_20.html само сложих малко повечко оцет,че в къщи ги обичаме по киселки,но се замотах с децата и не можах да ги наредя горещи в бурканчетата както е по рецептата и се притесних да не се развалят и ги заварих 5минутки.Излезнаха ми 5 бурканчета от 300гр.

# 299
Привет момичета,

Малко телеграфни въпроси и моля да ме извините ако вече са обсъждани.

До Ивето от Шумен с божествената лютеница "по суров начин" - Иве, мерките в сурово състояние или на обработен зеленчук са (особено за морковите) ?
Забравих миналата година как ги изчислявах, но с твоята рецепта на три континента се прочух, не се шегувам и отново благодаря.

До Пепчо - Пепчо,
1.При маринования патладжан смяташ ли, че е уместно да го изпържа в "Актив фрая", т.е. с много малко мазнина ( както правя с картофите) или рискувам да намаля съотношението на течностите ( мазни и постни) и да не експериментирам и да ги зачервя в тиган, както съблазнително си го описала Grinning ?

2.При пуканите люти чушчици водата, която си посочила за заливането, каква Т следва да е след като чушчиците са топли - топла или стайна Т, че моите ги обичат хрупкави ?

Пак моля за извинение ако сте коментирали, но не изчетох всичко   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт