Как приготвяте зимнина?

• 187 392
  • 756
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте, мисля в един бидон да сложа моркови,карфиор,зелени домати и всичко друго, за което се сетя. С вода и сол ли трябва да го залея, и в какво съотношение?

# 376
Ая потърси рецептата от Илиан Георгиев за такава туршия.Правих я и е много хубава.

# 377
savina33-слагам във  фризера печен патладжан и печени чушки за едно консумиране в плик.като го извадиш добавяш чесън и мерудийте.правя го без домат защото при ползуването можеш да го направиш с майонеза.  GaliD - ето рецепта за кисели краставички от 2кг.се пълнят 5 буркана от компот-махаш външната обвивка като запазваш главите цели.редиш ги в буркана и заливаш с оцет подсолен. Peace

# 378
  • София
Здравейте, мисля в един бидон да сложа моркови,карфиор,зелени домати и всичко друго, за което се сетя. С вода и сол ли трябва да го залея, и в какво съотношение?
Аз слагам 3 с.л. сол за един литър вода.

# 379
  • Смолян
Здравейте! Ако може рецептата за рибата в доматен и собствен сос, предварително благодаря!

# 380
Ая потърси рецептата от Илиан Георгиев за такава туршия.Правих я и е много хубава.
Не е ли възможно да я пуснете тук.
Тъкмо сега е време за такава туршия!

# 381
рано е. все още е топло  Peace

# 382
  • София /Абсурдистан
Аз пък не съм доволна от фиксовете на Йоткер за туршии, не ми харесват на вкус.
Тези за сладката са супер, само тях ползвам.

# 383
  • София /Абсурдистан
Сетих се, че баба ми правеше едно мързеливо кьополу в буркани, без да го мели. Слагаше в буркана цял опечен и обелен патладжан, 1-2 печени чушки, чесън и.... другото ми се губи. После само пасираш и е готово. Някой знае ли точна рецепта?
Аз го правя това  Simple Smile
Патладжан печен и обелен цял слагам в буркана, върху него опечени и обелени чушки- червени и зелени смес, пак цели и отгоре се слага малко опечен и обелен домат, може и пасиран /аз ги пека във фурната в тава/. Лъжичка сол в буркана също се слага. И нищо друго. Затваря се и се стерилизира 20 мин от момента на кипване. Съотношението на зеленчуците е според вкуса. После зимата като се отвори, всичко се слага в кухненския робот с ножа за месо и се пасира, а може на по-едри парченца да се остави. И чак тогава се слагат подправките - чесън, чер пипер, още сол и т.н.
Това е универсална смес. Става и да се нареже на парчета и да се изпържи с яйце. Нещо като бързо ядене.

# 384
Бърза консултация, срам ме е да си призная, но още не съм правила туршии  Embarassed, в неделя мисля.

Моята рецепта е следната: 1 с.л. сол, 3 с.л. захар, 50 оцет и по 2 аспирина на буркан. За 3- литров се умножава по 4.
Залива се със студена вода и се обръщат бурканите нагоре- надолу 1 седмица.
Правила съм я от години и си беше наред, много е хубава, но последната година всичко ми омекна и сега със страх направо се захващам.

Вие с горещо ли заливате? По колко аспирина слагате? Чувала съм,че аспирин и горещо са несъвместими, а свеки все така я прави  newsm78

Пепчо, твоята цветна е подобна, ти имала ли си гафове? С гореща вода ли заливаш? И аспирините- по колко  Embarassed

Последна редакция: пт, 30 сеп 2011, 12:54 от raja_nikol

# 385
Сложих за проба във фризера пиперки пълнени с ориз и кайма(сурови пълнени със сместа от запържената кайма с ориза).Казаха ми че ставало и понеже се олях със сместа и реших да  замразя половината да видим какво ще станат.После като се изкарват замразени се слагали директно във фурната.

Правих и една Бърза туршия с аспирин от вестник Трета възраст-стана много хубава 

# 386

Пепчо, твоята цветна е подобна, ти имала ли си гафове? С гореща вода ли заливаш? И аспирините- по колко  Embarassed

студена вода, 1 аспирин на буркан 800 мл. Понякога.  Става и без аспирина. Но с едра сол задължително.

Имала съм гаф - един ......оцет - стана червено-лилав карфиола и мек. Вече ползвам ябълков, за предпочитане - домашен, но ако няма - ябълков на Плевен един.

Може и от зеленчуците да е - стават меки, когато са пълни с нитрати.

# 387

Може и от зеленчуците да е - стават меки, когато са пълни с нитрати.

Точно, сигурна съм, че е от тях, ама...от пазара, каквито са  Confused

Моята рецепта оригинално е с морска сол, и няколко години така си я правих, но от известно време много мръсничка ми изглежда, та не смея. А едра- не знам коя имаш предвид newsm78

# 388
mireto-ето рецептата на илиян; 2-3 кг.моркови.зелени домати.карфиол.зеле и корнишони!2-3глави целина и чесън! 1глава червено цвекло.100бр.вишневи листа.сол по 40гр.на литър вода.оцет по 50гр.на литър вода.20-30зърна чер пипер.по желание се слагат и люти чушлета.След като измиеш и почестиш всичко се реди в съда в който ще правиш туршията.Кипваш водата със солта.оцета и черния пипер и като изстине заливаш.Претакаш 5-6 дни и след около 20 дни е готова.Наистина още е топло и може да се изчака още малко.Ако е останало докта от нея и времето се затопля се пресича с натриев банзоат да не вкисне.Д а Ви е сладка-много е вкусна.Щях да забравя като се сервира се полива по-обилно със зехтин или олио.

# 389
Ая,
за смесени зеленчуци в бидончето правя саламура- на 10 литра вода слагам 500 грама морска сол. Ако сме сложили само зеле в бидончето (за кисело зеле), тогава саламурата е - на 10 литра вода- 400 грама морска сол. Притискаме с решетка и речен камък и готово. После около 2 седмици правим преточване на саламурата през ден. Когато трушията ферментира добре, прибавяме стабилизатор за туршия (ползваме от Метро- чешки, май съдържа калиев сорбат). Рецептата за туршията я бях взела от готварската книга на майка ми, когато бях млада домакиня. Повече от 20 години правим така суровата туршия.

Общи условия

Активация на акаунт