Как приготвяте зимнина?

• 187 324
  • 756
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте, направих туршия в бидонче със саламура, оцет, сол, захар и аспирин. Може би аспирина не е бил достатъчно, защото забелязвам, че започва да се вкисва. Имате ли представа как да я спася от разваляне?

# 556
слагай натриев бензоат, на 1л материал/ 1гр.

# 557
Или калиев собрат.

# 558
  • София
Здравейте! Тази година реших да направя бамя на трушия, но опита се оказа неуспешен. Направих я както си правя люти чушки (със сол, захар, оцет и аспирин).  Тези дни я пробвах - нито е солена, нито кисела, една такава безвкусна и суха. Дали ще мога да я спася ако я залея с нова марината? Може би някаква кипната предварително? Ако някой има идеи да помага Sad.

# 559
Благодаря на всички за отговорите  Hug

Сложих 12 буркана с карфиол + морска сол, всеки ден се претакват, обаче като че ли в бурканите стоят мехурчета въздух - така ли трябва да е?  newsm78 Все още май не е станала...  Дали може да не стане и да се развали /саламурата е мътна, така ли трябва да е/?

Последна редакция: пн, 05 дек 2011, 18:38 от mama&sladurana

# 560
  • Sofia
Моля за помощ! Направих сурова смесена туршия в бидонче. Претаках 2 седмици през ден и като спрях да претакам за една седмица туршията се покри с някакво странно бяло нещо. Най-отгоре на водата има нещо лигаво и бяло - какво е това и какво да го правя?  Praynig

# 561
Моля за помощ! Направих сурова смесена туршия в бидонче. Претаках 2 седмици през ден и като спрях да претакам за една седмица туршията се покри с някакво странно бяло нещо. Най-отгоре на водата има нещо лигаво и бяло - какво е това и какво да го правя?  Praynig

Това бялото се нарича сагА......мАХАЙ бялото с ръка....После продължавай да претакаш......И...яжте туршията...Няма страшно! Не добавяй вода!!!.....

Някой добавят натриев бензоат,но аз не го ползвам!

# 562
  • Sofia
Ама не е готова още, не става за ядене. А до кога да претакам? А от какво се получава, поне да знам къде ми е грешката?

# 563
Ама не е готова още, не става за ядене. А до кога да претакам? А от какво се получава, поне да знам къде ми е грешката?
Претакай всеки ден без пропускане и преди да започнеш претакането - махай бялото....
От различни неща се получава....Или по-малко сол в саламурата или най-често срещаното е нитрати в продуктите....

# 564
  • Sofia
Ок, много благодаря.  Hug

# 565
  • София
Мариновани червени пиперки

Измиваме, изчистваме и подсушаваме 10 кг червени чушки. Приготвяме марината от 2 бут. оцет, 2 бут. (оцетени) вода, 1/2 бут. олио, 1 1/2 ч.ч. сол, 1 1/2 ч.ч. захар, черен пипер на зърна, бахар и дафинов лист. Маринатата се слага да заври. Слагаме от чушките, колкото поеме. Щом си променят цвета, изваждаме. Оставяме отново да заври и пак слагаме чушки, докато се свършат. Оставяме чушките да изстинат. Нареждаме ги в голяма тенджера, като между тях ръсим нарязан чесън и магданоз. За по-сигурно да не се развалят, като изстине маринатата, се стриват 2-3 аспирина и се прибавят към нея (но може и без аспирин). Да се внимава да не капне вода! Слагаме 1 широка чиния или тавичка, затискаме с камък и прибираме на хладно.

# 566
  • ВАРНА
Размърдвам темата за новия сезон. Тази година за първи път правих сладко от ягоди с фикса  на д-р Йоткер и съм много доволна от резултата. Сега искам да опитам с кайсии, но мъжът ми иска да го направим смес /кайсии и ягоди/. Според вас добра ли е комбинацията? Приемам и други предложения.
Лека вечер

# 567
Размърдвам темата за новия сезон. Тази година за първи път правих сладко от ягоди с фикса  на д-р Йоткер и съм много доволна от резултата. Сега искам да опитам с кайсии, но мъжът ми иска да го направим смес /кайсии и ягоди/. Според вас добра ли е комбинацията? Приемам и други предложения.
Лека вечер

И аз правих няколко дози сладко от ягоди,но без химии и фиксове.......Както си знам от мама и баба.....

За смесване на ягоди с кайсии ......Не съм пробвала тази комбинация,но ми се струва неподходяща......Първо и двата плода са достатъчно ароматни за да се направи сладко или конфитюр от самите тях поотделно без да се смесват......
Второ.....Кайсиите имат обвивка,която аз лично махам,като претривам кайсиите през гевгир......9не ни харесва ,когато обвивката е в конфитюра)......

Това е моето мнение.

# 568
Лека вечер

само кайсии снощи правих с фикса. Нарязвам на ситни парченца и така го правя.
Мин. година правих ягоди/банан, чудно е  Peace

# 569
  • София
Много добри комбинации са от сливи и праскови, круши и ябълки, боровинки и ябълки.
За кайсии - много добре се получава с ябълки.

Общи условия

Активация на акаунт