Шава, рита и расте януарското дете - тема 6

• 32 636
  • 737
  •   1
Отговори
# 570
Бръмби, а как стои въпросът с разходката на минусови температури и кърмене на поискване?  newsm78
[/quote]
Да, и на мен ми е интересен този въпрос, както и по принцип темата с кърменето навън. Мамите с опит - неудобно ли ви е било да кърмите навън? И как въобще става - дълбоко деколте и сутиен за кърмачки?  Thinking

ЧРД на v@nia - много здраве и любов в семейството и сладко бебоче януари nbirthday

# 571
  • Китна Тракия
Бръмби, а как стои въпросът с разходката на минусови температури и кърмене на поискване?  newsm78
Да, и на мен ми е интересен този въпрос, както и по принцип темата с кърменето навън. Мамите с опит - неудобно ли ви е било да кърмите навън? И как въобще става - дълбоко деколте и сутиен за кърмачки?  [/quote]

Бръм ще каже, но нека споделя и своят опит - в началото ми беше неудобно, но всъщност не ми се и налагаше да кърмя навън, защото общо взето живея близо до центъра и или се прибирах, или ходех у майка ми - за кърмене, за преобуване... Докато един ден моят 9-месечен звяр не зарева като магаре насред улицата - ама не млъква ви казвам, мисля че бяха зъби. Тогава просто сенах на една пейка, паркирах количката пред мен /не че скриваше кой знае какво/ понадигнах си  блузата под якето /беше пролет/ и си накърмих детето  Laughing От тогава - нииикакви притеснения не съм имала, така до 1 г. и 10 м., когато се отбихме. Дори дребосъка като поотрасна малко и можеше да си казва си искаше, независимо от мястото, с думите "мамооо, цокито"  Mr. Green
Най-удобно е да си с дреха, която се разкопчава - ризка или нещо подобно, някои момичета ползват слинг, аз не съм, но живот и здраве мисля и с това да се обзаведа Wink Сутиен за кърмачки също ми беше удобен, особено в началото, но понеже съм с малък бюст, по-натам и с обикновен се справях добре. Абе като цяло - страхотно е усещането да кърмиш. Когато ми се наложи да го отбия /предстоеше ми операция, която нямаше как да комбинирам с кърменето/ - на мен ми беше тооолкова мъчно... Но дребният се справи като по учебник - плавно и безболезнено се получи отбиването. Но това е друга тема Wink

# 572
Здравейте момичета. Ч.р.д Ваня! Да и си здрава и много щастлива!
Аз няма с какво да се погваля.чувствам се много добре и с нетърпение чакам преглед при доки, за да чуем сърчицето и няколко дни след това съм на прегледа, на който ще видим бебока и ще разберем пола.
И аз нищо не съм купувала и гледам, че количката, която искам е намалена и се замислям дали да не се възползвам:)
Още не усещам нищо, а вече съм 18-19 седмиьа, мо се надявам сокро и това да стане.

# 573
Здравейте, мами и бебчета!
Ванче, честита ти Христова възраст!Желая здраве, сбъдване на всички съкровени мечти и реализация във всяко начинание!   bouquet
Да не би да ви липсвах днес...  Laughing , че не съм се разписвала....Simple Smile))
Ама от 7 сутринта като съм почнала - закуска, после цял ден зимнини, и се продължава и цяла седмица май..Но майкини толкова домати са донесли, че няма начин да ги оставим ей така.
Сега заслужено си седнах да похапна и надуя тумбака с току-що сготвена храна Simple Smile
Приятен почивен ден на всички!

аз да си кажа повече зимнина няма да правя,че май от преумора стана всичко ония ден,то и бебо май се обърнал,охххх дано че вече да видим какво ще е,в болницата ме гледаха но не ми казаха какво щяло да бъде,те не гледали това #Cussing out,ама Ганчев ще каже със сигурност
днес цял ден бях лепната на компа на тази игра http://farmerama.bigpoint.com/?action=internalGame еййй голяма зарибявка,още не мога да се отлепя,ама така е като съм още сама-мъжо на работа #Crazy,акъл нямат тия хора като се лепнат по тези коли като мухи на мед,не им ли омръзна цял живот не знам

4рд Ваня,всичко най,най Grinning

мами ако някоя от вас иска да се регистрира в игричката,ако искате пратете ми само Е-майла си аз от играта ще ви пратя покана направо на него,така печеля точки Laughing Laughing Laughing

Последна редакция: нд, 21 авг 2011, 21:06 от sexylove86

# 574
Мамите с опит - неудобно ли ви е било да кърмите навън?

В началото - да, много. Трябваше ми месец, докато свикна. При нас разстоянията са големи, ходехме на много дълги разходки (по 10тина км на ден) и нямаше как да се връщам до вкъщи, за да кърмя. На улицата, в парка, в библиотеката, в магазина... Имах две ето такива покривала за по-топло време и един голям кашмирен шал за зимата. Идеално спираха вятър и студ, нищо не се виждаше отвън и кърмех съвсем спокойно по пейките.

# 575
  • На Дунава
Аз съм като Бръм, по цял ден навън с детето, независимо от времето, само да не е мъгла. Синът ми беше лятно бебе и до зимата беше набрал сили и опит в обикалянето по паркове и градинки. Според мен, ако детето е навън всеки ден, няма да се разболее. Виж, ако си е все до парното, и го изкараш на минусови температури за 1 час, няма как да не му повлияе. Но разходките се започват от по 5 минутки на отворен прозорец вкъщи, после 5 минутки навън, колкото до магазина, после 10, 15 минутки. Така детенцето свиква и не е шок за организма му. Със сина ми бяхме по 4 часа навън всеки ден, независимо от времето, през лятото и по цял ден. Плюсът на Виена е, че през зимата тротоарите са разчистени, и бутането на количката не е проблем.
Лека и хубава вечер от мен!

# 576
Привет мами,
Честит Рожден Ден, Ваня!!  nbirthday newsm38  bigdance2 Да си жива и здрава и скоро да гушкаш най-сладкото бебе Simple Smile
Аз малко късничко се включвам ( но тук е все още 2 наобяд  Crazy)
Остана ми час докато приключа с днешната смяна. Отивам си в къщи след това и се чудя дали да не закарам мъжа на една разходка.. Много ме боли корема, на моменти не се трае, от седмица някъде забелязвам, че и кръста ме "сецва" .. Снощи пак така, болки в корема, ама силнииии  Sick ... и му ударих една късна разходка от 30 мин в 10 вечерта, та после спах добре..
Прави ми впечатление, че нещо прасците ми се схващат вечер докато спя.. Аз се въртя обикновенно, по няколко пъти - от една страна на друга.. И как се изпъвам, какво правя - не знам, но ми се схващат прасците на краката и веднага се отпускам, докато не ме е заболяло съвсем..Някой с подобни оплаквания?? На какво ли се дължи това??
Имам проблем и с пиенето на вода.. Колкото повече се наливам, толкова по-уажасни киселини получавам..  Тази надморска височина тук ( 3500м) направо ме съсипва!
Излях си мъката сега, дано не съм ви надула главите  Blush
Прегръдки на всички  Hug

# 577
  Ч.Р.Д, Ваня! Да и си здрава и много щастлива![/b
 Аз също няма да изкарам новородено на -15градуса.Даже мисля,че можеше да се изкарва на температура около нулата.Въпроса с изкарването навън далеч не опира само до температурата, а до изградения имунитет и вирусите.
 Кърмила съм Хриси няколко пъти навън-винаги или с яке или с горнище на анцунг и със сутиен за кърмачки-определено така не се вижда нищо.Иначе съм виждала в нета блуза за кърмачки(с отвори,но не можах да си намеря такава.

# 578
Момичета, за кърменето на поискване навън, както и другите вече опитни майки са споделили, в началото може да се стеснявате, тревожите, дори да ви е неприятна мисълта като цяло - все пак не сме се разголвали досега току-така на обществени места. Ако изпитвате подобни чувства, не се обвинявайте, в това няма нищо срамно - става въпрос за вашето тяло и за вашето бебе, а кърменето навън е също толкова естествено, колкото и кърменето у дома. То може да е достатъчно дискретно, така че лека-полека да добиете кураж. Или неволята учи, както е станало с nevva, или има няколко хитринки, които могат да са ви от полза:

- удобна дреха за кърмене - има специални, които са с платки на гърдите и не се налага да повдигате дрехата над корема или да вадите гърдата през деколтето. Просто разтваряте отвора на гърдите, където е пришита платката, и действате. Ето в тази ФБ група можете да видите различни модели - летни и зимни, предстои нова зимна колекция: Буба Мара

- ако нямате специална дреха, пак става - през студено време може да облечете боди като бельо и когато надигнете горната дреха или разкопчаете няколко копчета, сваляте леко деколтето на бодито и кърмите. Кръстът ви остава на топло, пак нищо не се вижда.  Wink

- "обади се на приятел" - ако имате кърмеща приятелка, помолете я да присъствате докато храни бебето си навън, за да попиете от атмосферата и опит. Вероятно ще забележите, че от главичката на бебето не се вижда изобщо гърдата на майката и отстрани изглежда сякаш тя просто си гушка детето или го приспива.  Simple Smile Посетете кърмачески лекции и срещи на ЛЛЛ във вашия град - ще видите на практика какво се случва, ще можете да поговорите, да създадете нови приятелства и т.н.

- таткото, бабата, пак приятел(ка) - бебето е гладно, плаче, вие сте далеч от вкъщи или колата, но в парка има достатъчно пейки (или пък във фризьорския салон, в магазин за обувки, където...) - понякога за кърмачката може да е достатъчно физическото присъствие на близък човек, за да се отпусне, човека до нея да й "пази страх" и тя да добие сили да направи най-естественото нещо на земята.

- слинг, пелена, шал - това са чудесни идеи, които освен, че не пропускат любопитни погледи, придават чувство на допълнителен уют и комфорт за бебето и вас.  Simple Smile

- дефилирайте пред огледалото - докато кърмите бебето у дома, седнете пред огледало и обърнете внимание как изглеждате двамата, особено ако се тревожите, че гърдите ви се разголват повече, отколкото бихте желали или приемате за нормално. Можете да помолите таткото да ви снима в поза люлка - това е най-ползваната поза когато сме навън - за да се видите така, както ще ви видят околните. Помолете го да ви насърчи - това е важно! Ако таткото не споделя желанието ви да кърмите бебето сред други хора, обяснете му защо чувствате отглеждането на детето ви по този начин, за да сте на една вълна с него.  Simple Smile

- предварителна подготовка - тип психическа нагласа, че кърменето навън е право на бебето и право на майката и е естествено, нежно и прекрасно, лесно, удобно и дори мързеливо. Освен възможността да посещавате местната ЛЛЛ група, можете да разгледате снимки в Гугъл на кърмещи жени, да прочетете разкази и т.н.

- можете да бъдете спокойни, че където ви свари ситуацията, няма да се намери човек, който да ви откаже стол или място, за да накърмите бебето. Най-много да предизвикате бурни овации и възхищение, да ви разкажат техния личен опит с кърменето или пък да ви задават най-различни въпроси. Има и много хора, които биха ви осигурили тихо и закътано местенце и не биха ви притеснявали докато кърмите за нищо на света.  Simple Smile

Ето статии по темата: КЪРМЕНЕТО НАВЪН: нормално, естествено, право на всяка жена , Дискретното кърмене, Кърменето навън – как е най-добре да го правим

За кърменето на поискване през зимните месеци: според местоположението ви, можете да изберете къде да се разхождате, така че наблизо да разполагате с топли помещения, които да ползвате за кърмене, преобуване на бебето, почивка. Например - някой МОЛ, заведение за хранене, магазин за дрехи (кърмене в съчетание със шопинг е приятно занимание за всяка майка!), близък роднина/приятел и т.н. Колата не я споменавам, защото докато се затопли купето, бебето вече ще е нахранено.  Wink

Обикновено в студеното време дребосите се отцепват, но като си напаснете ритъма с тях и се опознаете взаимно, ще можете да предвидите кога горе-долу се очаква да огладнеят и колко време имате на разположение за реакция.  Wink Кърменето ви помага да топите мазнини и поради тази причина, много майки усещат затопляне, а и гушкащото се бебе също ще ви отдава топлина, както и вие на него. Не забравяйте, че и тук ще си споделяме опит и ще ни хрумват различни идеи. При едни от нас те ще работят, при други - вероятно не, но пък те ще предложат нещо друго.  Simple Smile

# 579
Аз съм като Бръм, по цял ден навън с детето, независимо от времето, само да не е мъгла...

Мда, драмата на мъглата е, че задържа вредните газове, праха и незнамсикаквооще на ниска височина и всичко това вдишваме в голяма концентрация. При дъжд и сняг е чисто, свежо и прекрасно за разходки и каляване, а бебетата са много любопитни какво става навън (по-големите, естествено).

Признавам, че и двете ми деца са летни бебета - баткото в края на юни, роден в адска жега, а дребната - в средата на май, в по-хладно време. Нямам опит със зимно бебе в нито едно отношение, но определено не смятам да го изнежвам с навличане, поддържане на висока Т у дома, стоене вкъщи до запролетяване и т.н. Това със сигурност ще му навреди повече, отколкото ако го изведа навън в студа.  Wink Но, както казах, аз съм тих маниак...  Blush

... Прави ми впечатление, че нещо прасците ми се схващат вечер докато спя.. Аз се въртя обикновенно, по няколко пъти - от една страна на друга.. И как се изпъвам, какво правя - не знам, но ми се схващат прасците на краката и веднага се отпускам, докато не ме е заболяло съвсем..Някой с подобни оплаквания?? На какво ли се дължи това??...

До колкото зная това се дължи на недостатъчно наличие на магнезий в майчиния организъм и това схващане се нарича "крампи". Често срещано е през бременността и определено е доста неприятно. Тук при такива оплаквания, изписват допълнителен прием на магнезий и масаж за раздвижване на мускула.

# 580
Моето първо бебе е февруарче, тук зимата температурите са като в Москва - януари и февруари падат до -20, -30 градуса. Новородено съм извеждала на -20 в снега, за малко (10-15 минути разходка), но то и бебето нямаше месец, и аз след секциото едва ходех още. От март нататък вече -10 до 0 изобщо не ме тревожеха температурите. Проблемът при -20 е, че открити части на тялото лесно замръзват. Бебето беше винаги увито като пашкулче, с шапка, количката покрита, проверявах топло ли е личицето непрекъснато. Втората зима вече, на годинка, правехме разходки с часове на такива температури, без проблем, спеше по три-четири часа - благодат!

Вируси на улицата не могат да се хванат, те се хващат в затворени помещения, където циркулира издишван въздух от болни хора - вкъщи, в магазини, кафета, молове и прочие. Ако сте на улицата в студа, няма страшно. Само трябва постепенно да се изгради навик за разходки в студено време, няма как да се почне с час-два.

# 581
Благодаря, момичета - наистина много полезно инфо за кърменето навън и в зимни условия    bouquet

# 582
  • Бургас
Добро утро, мами!  Simple Smile
Тази сутрин моя мъж ме подлуди да му търся ключа за служебната кола.Тъсихме половин час и накрая нашия си го съзря оставен на ключалката на задната врата... Shocked /без думи/, пък на мен вика, че съм завеяна и не помня /ама ха  Laughing , все му казвах, че и на него ще му дойде реда:) /.
Гледам говорите за кърмене навън.Аз така и не можах да преборя срама.Все бяхме с моя мъж с колата като карахме малката на разходка и щом ревнеше за кърма, влизах в колата да си свършим работата Simple Smile
Обаче пък аз съм то тези майки дето повече от 2 часа навън не издържат, особено лятото.А и все си имам домакинска работа, че няма отмяна.Сега живот и здраве, от януари ще бъде още повече, ама това да ми е дерта... Simple Smile
Мима ми е зимно бебе.Роди се на 17 февруари и я изведох на 17 - тия ден на разходка.Преди това на терасата излизахме, на прозореца дишахме чист въздух и така постепенно свикна.Калена си ми беше до мига, в който не тръгна на ясла.Тогава се започна с голямото боледуване - пневмонии по няколко пъти, бронхити, чести ларингити, ангини - всеки месец по нещо.Откакто съм я спряла от юни месец /когато бяхме в болница/ до сега слава Богу не се е разболяла, освен един запушен нос, заради който от страх да не прерастне в нещо повече давах Осцилококцинум, витамин ц и коризалия.
А сега искам да питам мамите с второ/трето детенце дали ще давате някакви имуностимуланти на децата в този период и как подготвяте имунитета на детето за зимата?

На всички желая лек и усмихнат ден!  Hug

# 583
Шоки, аз не давам нито имуностимуланти, нито витамини. Само сутрин на гладно по една лъжичка мед, те си знаят и си го искат.

# 584
  • Бургас
Шоки, аз не давам нито имуностимуланти, нито витамини. Само сутрин на гладно по една лъжичка мед, те си знаят и си го искат.

Моята и тя много мед ядеше преди, трябва да почна да й давам, ама нали се пъпчасва от разни храни и ме е страх и това как ще й подейства.Иначе досега не са й излизали пъпки от мед.

Общи условия

Активация на акаунт