Помощ в търсенето на работа-13

• 60 088
  • 740
  •   1
Отговори
# 600
Vanya_I, в България сме все пак, а и участниците в темата не са само с компетенции по чужди езици.
Ако искаш примери, освен посочените от теб тук вероятно четат и учители, счетоводители, психолози ...
Да продължавам ли? Simple Smile

Последна редакция: пн, 12 сеп 2011, 13:05 от Анджелина

# 601
  • София
и за счетоводител искат. Чудя се защо, но искат  newsm78

# 602
и за счетоводител искат. Чудя се защо, но искат  newsm78

в някои фирми - да, но в масовия случай не е необходим постоянно в преките задължения, съответно и нивото на владеене може да е по-ниско  Simple Smile
И пак зависи от компанията, дали е международна, смесена, българска.

Имам предвид не да спрем съвсем да споменаваме езиците, а само с излиянията. Да влезем в ритъм, темата е  Помощ в търсенето на работа  Peace

# 603
  • София
Vanya_I, в Бъгария сме все пак, а и участничките в темата не са само с компетенции по чужди езици.

Е, като сме в България кво? Аз и в предишния си пост писах, че не съм компетентна по чужди езици, но това не ми пречи да чета дискусии свързани с тази компетенция.
Мога да дам и пример - аз съм хуманитар, подходяща професия за мен е, т.е. това, което мога да правя е да пиша статии по вестници, списания за култура и история (не казвам журналист, защото статии за конкретни теми не се пишат само от журналисти). Намерих няколко такива обяви, няколко от тях за поддръжки на информация в сайтове. изискването вв всички обяви беше да се знаят два езика - английски + още нещо, с изискване за висше неуточнено, но хуманитарно образование. Е, добре трябва ли да виня дамите, списващи в тази тема, че не съм научила два езика, а само английски. Има ли вина Ред Вервет, че едно време, когато имах възможност така и не научих руски на нормално ниво?  

Имам достатъчно приятели учители, счетоводители, музиканти - на всички чуждите езици им трябват. Защото ако искаш да си добър специалист трябва да четеш и чужда литература, която много често изобщо не се превежда на български. Учителите пък вече по елитните гимназии няма да казвам колко предмети преподават на съответните езици, които се изучават в гимназиите.

# 604
Добре, разбрах те Simple Smile
Но предложението ми остава Wink

# 605
О, да, темата с езиците е изключително интересна. )
В България сме все много учени, много начетени, знаем езици, трябват ни дори и да чистим входа в блока. Ама разбира се, защо не. )
Чудно, как ли изобщо работят хората, които не знаят език.
Честно казано, подобно твърдение за мен е несериозно. Разбира се, чудесно е ако знаеш 1чужд език, или повече. Но това не означава, че ако не си учил си по-долна категория и не би могъл да си намериш работа.

# 606
  • София
Добре де кой е твърди, че само знаещите езици си намират работа. Ей го на моят съпруг не знае и български, прави елементарни правописни грешки, ама работа си има, върши си я добре, плащат му добре.
Проблем ще има, когато и ако реши да си смени работното място. И тогава ще му се наложи да се преквалифицира - е, може би няма да се преквалифицира с език, но може би ще му се наложи да научи да работи с нова технология. И пак стигаме до момента, в който повечето квалификации отварят по - добри възможности.

А пък съвсем не мисля, че в тази тема има дискриминация в професионално отношение, нито пък някой е казал, че незнаещите 10000 езика и НЕвишистите са по - долна категория хора  ooooh!

# 607
Vanya_I, точно ти в първият си пост на страницата си задала въпроса "Коя е тази позиция, която не изисква поне английски". )
Или твърдението не е твоето?. )

# 608
Аз също не съм забелязала някой да се хвали.
Вярно, че и аз нямам какво да напиша по темата и разговора не ми е чак толкова интересен, защото не съм езици, а само с английски и то сигурно с В2. Може би и С1 мога да се изкарам с триста зора, ама не ми трябва за сега да си знам нивото.
Искам да кажа, че който иска да пише по други теми, да си пише спокойно.

# 609
  • София
Мирама, ти май си спориш ей така за спорта... не знам защо ти се вързах... ама да обясня все пак - мъжът ми работи на бетонов възел като оператор. Не знам коя жена (щото все пак тук пишем жени) би искала да се валя в бетона по цял ден... да, познавам и жени - туркини, които ходят и ремонтират с мъжете си къщите на хората и изкарват по 1000 - 2000 лева на седмица, ама те май нямат много време да се оплакват по форумите, че някой знае повече езици от тях, а не виждам някоя от списващите дами тук да си и търси такава работа, че да и помогна.
Да не говорим пък, че аз съм един от хората, който е писал доста обширни постове за професионалното образование или по - точно липсата на такава, а ти и тогава намери за какво да се захванеш, за да докажеш нещо си...

# 610
Vanya_I, лично на теб няма какво да доказвам, нито съм спорила.
Просто си противоречеше в 2последователни поста. Та за това те попитах, кое от двете е вярно.
Защото реално има много работни места, на които не се изисква владеенето на чужд език.

# 611
  • София

Защото реално има много работни места, на които не се изисква владеенето на чужд език.

Да, но конкретно в последните страници и изобщо в темата се разискват позиции, които изискват владеенето на езици.
Дори и когато темата се завърти към различни позиции, отново лентата се връща назад към квалификация с езици. Явно пишещите тук търсят такава работа...
Иначе и аз нямам нищо лично спрямо теб или койда и да е било.

# 612
и за счетоводител искат. Чудя се защо, но искат  newsm78

Не навсякъде искат език. Все още има позиции, които са само с български език. Това са в чисто БГ компаниите, при които дадени позиции не са изложени на кореспонденция или вербална комуникация с чужденци.
Има и много счетоводители, които работят в центрове за изнесено обслужване. Те са както с езици, така и са счетоводители.

Никой не казва, че има отворени само такива позиции. Напротив, търсят се специалисти в производства, персонал за големи вериги магазини с по-високи заплати, административен персонал (тук спадат и експертни позиции).

Но има и много условности от кандидатите, които не се казват тук, а само се пише как не може да се намери работа по еди колко си време. Но реалността е съвсем друга--примерно има дете и не може на смени, или езика не е достатъчно висок за дадените позиции. Тоест според мен проблемите не идват само от предлагащите работа.

# 613
Имам нужда от съвет и не зная към кого да се обърна.
Кандидатствам онлайн вече на 17 места, но не ми се обаждат. По моя преценка покривам изискванията и мога да се справя с работата. Изхождам от знанията ми и наличния опит.
Но това, че дори не ми се обаждат за интервю ме кара да се замисля дали нямам проблем с ориентирането в обявите, дали пък няма нещо смущаващо за работодателите в самото ми CV?
Има ли агенции за подбор /трудови посредници/, които могат да ме консултират към какво имам шансове и евентуално да ме насочат? Не ползвала посредници и дори не зная дали осъществяват такава дейност. Ще съм ви благодарна, ако ми препоръчате.
Благодаря!

# 614
Аз мога да те консултирам ако имаш желание. Просто ми прати едно лично съобщение, ще ти дам мейл и ще се чуем по телефона.

Общи условия

Активация на акаунт