Отговори
# 165
Искам да попитам кърмещите мами дали им се случва като на мен - понякога се чувствам замаяна, разсеяна, имам главоболие, на моменти чак ми става лошо. Хапвам доста добре, но това неспане явно си казва думата. Мерих си кръвното - добре е. Дали е от умората? Мисля да започна да пия някакви витамини за кърмачки и ако продължава така да ми става ще ида на лекар.
Какви витамини да си купя?

# 166
Страхотна темичка и страхотни колажи си имаме. Много са ни мили и много хубави дечицата, да са ни живи и здрави.За никовете - моя не е нещо ососбено, просто моя много добра приятелка ми казва така, харесва ми и ми звучи приятно. Иначе не си харесвам особено много името, но по този начин ми звучи по-добре. Simple Smile
Какво ново при нас, предстои ни преглед при ортопед, надявам се, че всичко ще е ОК. А от няколко дни Ели се превърна в едно голямо шило - въобще не иска да стои по гръб. Сложа ли  я така малко след това тя вече е по корем. Simple Smile Представям си какво ще стане като започнат да се обръщат и от корем по гръб - голямо шоу ще бъде. Grinning

# 167
  • Сопот, Пловдив
Marieta , аз често се чувствам така, но аз съм с анемия почти винаги и предполагам е от това, кърменето вероятно просто допринася малко.

Ние утре сме на ДК. И като се сетя, че това значи ваксини...  ooooh! Утре мисля за първи път да дам Панадол преди да ни сложат ваксините, да видя дали така няма да го понесе по-добре.

# 168
  • София
Ройс, стискам палци да минат леко ваксините!!!

За забременяването при кърмачките искам само да ви покажа какво четох и какво е официалното мнение:

'При все, че отдавна е известно, че кърменето отлага способността за забременяване, доскоро не бяха ясни условията, при които жените могат спокойно да разчитат на това природно явление като надежден метод за предпазване от нежелана блеменност. През 1988 г. в Беладжо, Италия, специалисти от различни области се събраха и формулираха т.нар. „Консенсус „Беладжо,”” чиято основна идея е, че при жени, които не използват някакъв метод за семейно планиране (т.е. контрацептив – бел. прев.), но които кърмят изключително или почти изключително и нямат менструация, вероятността да забременеят е по-малка от 2% през първите шест месеца след раждането.

След срещата през 1988 г. бяха проведени няколко проучвания, целящи да проверят концепцията на Консенсуса. Срещата през 1995 г. е организирана специално, за да се направи преглед и обобщение на тези изследвания. Изводът е, че идеята, изнесена през 1988 г., е потвърдена.

През 1989 г. официално е формулирана концепцията на Консенуса „Беладжо.” Наречена е Метод на лактационната аменорея.

Чрез Метода на лактационната аменорея (МЛА) се избягва бременност, като се разчита на естествения период на неспособност за забременяване в периода, непосредствено след раждането, през който жената няма менструация и изключително кърми. Когато този метод не се съвместява с медикаменти или приспособления [за контрацепция], той може да се счита да естествен начин за контрол на раждаемостта или семейно планиране.

Неспособност за забременяване по време на кърмене
За жени, при които са изпълнени критериите, изброени по-долу, МЛА е с надеждност между 98% и 99.5% през първите шест месеца след раждането. [Методът се е използвал още от древността].
• Кърменето трябва да е единственият или (или почти единственият) източник на храна за бебето. Всеки един от следните фактори:
- даването на АМ,
- изцеждането вместо храненето от гърда и
- даването на храна, различна от мляко,
намаляват ефективността на метода.
• Бебето трябва да се кърми на интервали, не по-дълги от четири часа през деня и поне на шест часа през нощта.
• Бебето трябва да е не по-голямо от шест месеца.
• Жената не трябва да е имала менструация в периода след 56 дни след раждането (при определяне на способността за забременяване, кървене до 56-тия ден след раждането може да се пренебрегне).
'

# 169
ЕлБиЕн мерси за полената информация  Hug

# 170
Страхотна е новината за blagovesna! Дано всичко да е наред до финала и да се гушкат най-накрая с едно малко съкровище  Hug Hug Hug Ох, разчувствах се нещо  smile3518, ама то е от радост!

Мариета, аз също имам такива моменти, в които ми е по-слабо, завива ми се свят и като цяло чувствам, че нямам енергия. Ям добре, пия достатъчно течности, пия витамини също. Ами... не знам къде е проблемът...

Роис, безпроблемно ваксиниране!

AngelsWish, на мен много ми допада този вариант за представяне на нов вкус - смесваш с вече възприетото пюре и постепенно сменяш съотношението в полза на второто пюре.

Е, няма такъв лаф - "Толкова си сладък, че ми идва да те изям. А после като пораснало, майка му си мисли - абе защо не те изядох като беше малък?   Joy Joy

За петната - Мери има няколко червени на вратлето под косичката. Уж до годинка щели да изчезнат... чакам търпеливо  newsm56

За захранването - ами и аз се отказах да чета, то хиляда варианта и съвсем ми се обърка всичко. Не знам с какво ще почваме и продължаваме, още сме малки да го мисля Joy

За забременяването - казват, че дори и да нямаш менструация, може да има овулация. Как се случват нещата не знам  newsm78 Но доста такива случаи има, явно е възможно.

# 171
Здравейте и от нас ! Много хубави новини ,радвам се за Благовесна и Туинс Мами ,много лека и спокойна бременност с здрави и красиви бебета на финала Heart Eyes Hug.
Ние от вчера сме вече Християни ,Калоян и каката бяха болни и ми беше много притеснено,но  С добре ,че малкият вече е добре ,остана каката но бебето най ме притесняваше ,защото каката знам от какво и минава ,но за него ........ newsm78 :о: най накрая се оправи от витамин С и осцилококцинум ,каката от 1 година само с хомеопатия я лекуваме ,мисля и него да се проба ме така ,и дано и на него му помогне .Ох ние също се мръщим на зеленчуковите пюрета ,и сега на всяко пюре му слагам една лъжичка и плодово защото не иска да ги яде ,но ще се мъча до последно ,няма къде да отиде ще се научи но трябва много търпение.А плодово ми дадох само веднъж ,яде си човека така все едно аз го ям това пюре ,захраних го с тиква ,но после като му дадох тиква с картоф беше ужас ,реве и се къса ,като му дадох плодово зеленчуково омете всичко с охота ,и така сега идва зора .Моя син през цялото време се представи добре на кръщенето ,по едно време заспа ,но то и аз щях да заспа 1 и 45 минути направо откачих ,и накрая вече като го беше изкъпал попа и докато кръстника го държи в ръце ,Калоян се изпиша на попа на дрехата ,много се искефих защото повече от 15 минути ми държа детето голо в хавлията ,и то болно .Но пък всичко след това беше наред  Wink хора много ,софра голяма ,веселба и така...
Много се унесах ,оставям ви вече.
Лек и хубав ден на мами и бебоци. Heart Eyes Laughing Hug

# 172
Аз обаче имам въпрос към ЛЛЛ:-Бременна съм в 7г.с.,Йоанна е изцяло на кърма...и не ми се иска да я отбивам скоро,но с тази изненадка...не знам до кога ще мога да кърмя.Бременността пречи ли на кърменето? Rolling Eyes
Здравей, Twins Mommy и честита бременност! Да бъде безпроблемна и със страхотен финал  Heart Eyes

Няма противопоказания за кърмене по време на бременност, стига бременността протича нормално и без усложнения. Може да продължиш да кърмиш, стига да се чувстваш добре.

Обичайно кърмата не спира. Възможно е количеството й да намалее,  вкусът й се променя поради хормонални промени, възможно гърдите ти да станат по-чувствителни. През втория триместър млякото започва да се променя на коластра - всичко това е следствие на подготовката на майчиния организъм за новото бебе.

Добре е да следиш  наддаването на Йоанна, докато е изключително на кърма. При захранените бебета, които ядат и твърди храни, обикновено проявяват увеличен апетит за други храни, щом млякото намалее. Възможно е  Йоанна да се отбие сама, когато се промени вкусът и количеството кърма - тя е по-солена на вкус от зрялото мляко и често тази вкусова промяна е причина за отбиването на голямото кърмаче, но е възможно и да продължи да суче и да се сдобиеш с тандем  кърмачета  Heart Eyes Ти си човекът, който ще вземе решение докога да кърми, дали да кърми в тандем  Peace

Важно е да се храниш пълноценно - здравословно и балансирано, както и да почиваш повече при възможност.

Предлагам ти една по-подробна статия по въпроса Кърмене по време на бременност  Peace

Ако имаш нужда да обсъдим нещо друго по въпроса, заповядай  Hug

Последна редакция: пн, 29 авг 2011, 14:54 от Atrakcia

# 173
Браво на новобременните! Много се радвам и ви желая лека и безпроблемна бременност и здрави и усмихнати бебчета!

Чела съм, че бебето е по-добре да бъде захранено със зеленчуково пюре, защото ако му дадеш първо плодово, много е възможно след това да откаже зеленчуковото. Та аз мисля да захраня с картоф или морков.
От днес пускат промоция на пюрета при нас на Olvarit 2+2 гратис. Сега си пия кафето и тръгвам, цената е повече от перфектна, едно пюре ти излиза по-малко от 50 цента. Ще награбя колкото мога да нося. И някакви витамини за кърмачки ще си купя, че явно не се храня пълноценно.

Лек ден  Hug.

# 174
Минавам да кажа едно бързо здрасти!
Честито на бременните, дано нямат проблеми с бременността за да не се налага отбиване.
Моя цикъл с баткото дойде на 5,5 месеца, този път на 3,5 и направо съм бясна, но какво да се прави. Още повече че кърмата ми намалява преди цикъл, но.. това е! Нищо че сме изключително кърмени и по-дълги паузи правим само първата половина на нощта.
не мисля да захранвам до 6 месеца и понеже миналия път захранвах с картоф и имах проблеми, мисля този път да си почна направо с оризовата каша, че тия синеоки и руси бебета все много чувствителни...А плодовото пюре доста ще почака
Пак мисля да ползвам немските схеми, а не нашенските, че са ми по-удобни. Първи месец (6м.) постепенно въвеждане на каша на обяд, втори месец(7м.) зеленчуково пюре на обяд, кашата вечер, трети месец (8м.) плодово-зърнена каша сутрин, зеленчуково или местно-зеленчуково пюре на обед, каша вечер, четвърти месец (9м.) добавям плодово пюре следобед. И така до към годинка, все на био-пюрета ( доста е разоряващо). След първия РД може да се пробва кухня. Тогава сутрин давам плодово-зърнена каша или друга каша, на обед основнотро, следобед десерта- обикновено кремче, кисел и т.н., вечер супата със сухар. Понякога сменям мястото на супата и основното. И кърмене през цялото време. не знам как се процедира с деца на шише ( АМ или Кърма) - там да споделят майки с опит в това отношение - гледам,  че сутрин и вечер се дава шише...
В нашенското захранване знам, че първо се въвежда обяд, после следобедна закуска, после сутрешна закуска и накрая вечеря, но за мен лично няма логика, освен ако не си на работа и не можеш да кърмиш през деня. Освен това се набляга на попара сутрин - с чай, масло и сирене , или пък с мляко. Аз предпочитам каши с пробиотици...
Плодовото пюре също въвеждам по-късно по няколко причини и сладкият вкус дори не е сред тях. Първо захарите в плодовото пюре стимулират развитието на гнилостните бактерии (като Е. коли) в червата, а не бифидобактериите и лактобацилите. И второ те съдържат само бързо-усвояеми въглехидрати (различни захари), а нямат бавно-усвояеми въглехидрати, поради което бебето бързо огладнява, не може да се засити и хем е все гладно, хем консумира повече калории от нужното. Затова добра алтернатива е плодово-зърнена каша, където се получава добър баланс между бързи и бавни въглехидрати.
Но всеки сам да си избира.
Хайде чао засега от мен!

# 175
Ленито, твоето мнение е първото, което ми звучи логично. Не че съм захранвала преди,но по усет...

Сякаш кашите са най-близки до майчината кърма...те нали се приготвят с мляко...Засега няма да се задълбочавам повече в захранването, като му дойде времето, тогава.

Андрейката от вчера се обръща от гръб на корем, много е смешен как замята крачето Simple Smile)) Я да ви питам - нослетата на вашите бебета колко често се запушват? На Андрей ако не му го почистя вечер, през нощта се буди, защото не може да диша. Не е хремав, просто му се пълни.

И добре че има помпички за нос, не знам какво щяхме да правим без тях.

# 176
  • София
Ленито, благодаря ти, за синтезираната ясна и точна информация. Научих от теб повече, отколкото от общо всички статии които изчетох за захранването!!! Направих си някой изводи, само две неща се чудя. Първо, аз мислех да захранвам със зеленчуци, защото наддаваме по кило и нещо от три месеща насам и се водим от по-шишкавите бебета (в този смисъл информацията за бързите въгрехидрати ми беше много полезна). И второ, в зеленчуците има много полезни вещества, чиито прием така ще се отложи с един месец (може би трябва да се информирам за съдържанието на кашите!?).

Последна редакция: пн, 29 авг 2011, 15:09 от ЕлБиЕн

# 177
Ленито мерси за инфото ех да го бях видяла преди ама карай....
Относно нослето Кико всеки ден му вадя сополки от носленцето защото не се запушва,но се чува хъркащ шум като диша и мисля,че го дразни иначе и ние не сме хремави или нещо аз си го обяснявам с засилена реакция на лигавицата тъй като всеки ден е навън и малко или много прашинките от въздуха ги диша детенцето.Не мисля че е нещо за притеснение

# 178
Здравейте и тук,чета,но не смогвам да пиша,че все навън ни влече...Мартин на 4,5 месеца е 7060 гр и е пораснал само 0,5 см според педи,а според мен не го премери добре,но пък за месец и една седмица е качил 500 гр,което за мен е добре,имайки предвид колко малко яде напоследък...И да си похваля гарджето...бяхме за няколко дни в Габрово,ходихме до Трявна,мъкнахме го къде ли не,не се разбра,че има бебе с нас,гласът му не се чу,дано да ми е все така,на мама ангелчето... Praynig.Ще се захранваме след навършени 6 месеца,предполагам,че с картоф,но дотогава има време...Днес ни биха и последните две ваксини,понесе ги мъжки,проплака за секунди само,сега спи спокойно,дано да е така и през нощта,аз си купувам Пентаксим и не е имало проблем,дори ми остана една,ако на някой му трябва да пише,на промоция бяха 2 за 60 лева...

# 179
EлБиЕн,
ами спокойно може да си захраниш и със зеленчуци, стига да ги понасяте добре ( в смисъл, че те имат повече целулоза и някои деца имат проблеми с коремчетата) Започва се с картоф или сладък картоф, морков, тиквичка и т.н. смесени с кърма или АМ до рядко пюренце, започва се с няколко лъжички като количеството постепенно се увеличава до към 150-180гр. Най-напред се предлага еднокомпонентно пюре - примерно картоф, после към това може да се добави втори компонент - примерно морков или тиквичка, като постепенно се увеличава количеството. Идеята е да се следи за реакции, най-вече алергични.
Това е и логиката новата храна да се предлага на обяд, за да имаш време да следиш за реакции през деня, а не да заспиш през нощта и да пропуснеш нещо или недай си Боже да търсиш дежурни лекари.
Точно в този смисъл е и много удобно захранването с каша, защото на втория месец я преместваш спокойно вечер и на обед можеш да даваш доста разнообразни храни- както по отношение на зеленчуци, така и на меса.
Кашите предлагат по-малко разнообразие, като след 7-8 месец освен безглутеновите - (като ориз, царевица, елда, киноа, банан, вкл. овес -той има нещо подобно на глутена, но не съвсем), може да се включат и глутенови (предимно се имат предвид кашите с пшеница).

Само да вметна, че запушеното носле не е нещо нормално - редно е да се вземе секрет да се провери да няма някой златист стафилокок, а ако няма и все пак се запушва, може да се мисли и за алергия.

Общи условия

Активация на акаунт