Отговори
# 510
Момичета надявам се че ме помните от отчетните исвам с хубави новини,еи сега прочетох вчера sweet_monii е родила близначките си.Дано и тричките са добре и бързо да наддват,а другата новина е че аз отново сум бременна.Дано този път всичко е наред и май месец да гушкам едно здраво бебече  Hug

Последна редакция: сб, 08 окт 2011, 21:10 от blagovesna

# 511
ЕлБиЕн, това с кърменето е много хубаво.

Аз колкото повече чета, толкова повече се обърквам. Може ли някой да ми даде линк към схема за захранване тип "нормална" - дето си почва със зеленчуково пюре, после каша, после плод и т.н.

http://www.bebe.bg/Hranene/ot3_6.htm аз ползвам тази,но не му давам сок защото мисля,че е рано,а иначе от съветите на личната лекарка още повече се обърках

# 512
Въпрос към ЛЛЛ:

Вече може да се смята, че Йоана има заместено обедно хранене, въпреки че час, най- много два след като си изяде пюрето иска да суче. Започнах да въвеждам и каша. Това означава, че до десетина дни ще има заместено и следобедно хранене. В тази връзка се притеснявам за кърмата и за това искам да попитам трябва ли да се изцеждам или процеса се регулира от само себе си? Страх ме е кърмата да не ми спре, макар че засега тя си иска достатъчно често- кърмим се през 2-2,5 часа през деня, има хранене и в 3 през нощта, като последното кърмене е около 22 ч.
bvl, здравей!  Hug
Чудесно е, че продължавате да се кърмите през останалото време и нощем  Peaceразбирам опасенията ти относно това, дали заместването на второто хранене ще доведе до намаляване на лактацията.

Ще ми разкажеш ли повече за вашето захранване, как върви до тук, какви са причините да бързаш със заместването на хранение?

Ти сама знаеш, че що се отнася до производството на кърма, търсенето определя предлагането. Когато заместиш още едно хранене, тази стимулация ще се намали, това вероятно ще се отрази и на количеството произведена кърма. Изцеждане не е необходимо, ако не целиш стимулиране. Постепенно лактацията се установява спрямо търсенето.

На възраст между 6 и 12 месеца, кърмата предоставя около 75-80% процента от калориите за деня. Много майки предпочитат до първата годинка на детето да го накърмят и след това да предложат твърдата храна. Често удачен принцип се оказва да се предложи твърдата храна около 20 - 30 мин. след кърмене. По този начин лактацията остава добре стимулирана, детето получава всички необходими хранителни, имунологични и други съставки, за да задоволи нуждите на растящия организъм. В процеса на захранване добра идея е бебето да е водещо, да се съобразим с неговата индивидуалност, апетит, предпочитания.

Според СЗО, а и нашето МЗ, препоръчително е до 1 г. твърдата храна да не измества кърмене. Различната храна е предимно за опитване, за запознаване с нови продукти, вкусове и консистенции, а не толкова зда наяждане. Бебето все още има нужда от кърмата, като основна храна и вероятно най-лесния и безпроблемен начин е да кърми често и да не замества кърмения прекалено бързо

Надявам се да съм била полезна. Ако имаш нужда от допълнителна информация- заповядай    bouquet  bouquet

# 513
Днес морковчето не предизвика проблеми. Явно вчера не му е било ден.

Ще давам седмица морков, после картоф и морков, а после ще го мисля. Всички казват да се кърми до първата година, ама млечна кухня започва още от десетия месец...

Има ли значение преди, след или между кърменията трябва да му давам пюре, или както си реша?

Биг Мама,   bouquet  

Благовесна,  stork-boy stork-girl  Simple Smile))

# 514
  blagovesna, много се радвам за теб  Hug Сигурна съм, че този път всичко ще е наред!
 За Мони разбрахме във фейса, стискаме силно палци малките принцески да са добре и бързо да наддават  Praynig
 При нас въвеждането на кашата върви добре, днес си хапна с две лъжички повече от вчера и почти не и се мръщи. А тя е толкова безвкусна...дано и останалите манджи му се усладят така  Simple Smile След десетина дни ще започвам със зеленчуковите пюрета, още се колебая дали да е тиква, морков или картоф, ще решавам на момента.
 Съни, аз лично процедирам така- преди кърмене давам кашата и после да суче. Моят младеж е доста пристрастен към гърдата и съм сигурна засега, че няма да я откаже. Пък и когато е гладен си мисля, че по-добре ще приема новите вкусове. Но има варианти и с даване на пюрето след кърмене. Дано намерите правилния за вас начин. За пюретата между храненията не ми се струва редно.

# 515
  • Сопот, Пловдив
Момичета надявам се че ме помните от отчетните исвам с хубави новини,еи сега прочетох вчера sweet_monii е родила близначките си.Дано и тричките са добре и бързо да наддват,а другата новина е че аз отново сум бременна.Дано този път всичко е наред и май месец да гушкам едно здраво бебече  Hug

Много се радвам, мила, помним те, разбра се, и ти като Мони ще си останеш винаги една от нас! Разбрахме за нейните близначки, стискаме им палчета да наддават бързо и всичко да е наред! Пожелавам и на теб май месец да се гушкате вкъщи и всичко да мине безпроблемно!  Hug

# 516
blagovesna, чудесна новина! От сърце ти желая безпроблемна бременност и здраво бебче!

Според СЗО, а и нашето МЗ, препоръчително е до 1 г. твърдата храна да не измества кърмене. Различната храна е предимно за опитване, за запознаване с нови продукти, вкусове и консистенции, а не толкова зда наяждане.

А тук след 6-тия месец им дават филии с маргарин  Tired. Да се чудиш как така още не са започнали да ги захранват с пържени картофи с майонеза... Няма да ви цитирам какво примерно меню са ми изпратили преди няколко дни  Naughty.
Аз се чудех защо всеки път като ме питат на консултацията какво мляко давам на бебето и като им кажа, че кърмя, ме поздравяват. Ами тук жените не кърмят. След 3-тия месец се връщат на работа и бебетата ги дават в нещо като ясли.

Момичета, това кърмене така добре ми се отразява на фигурата, много се радвам и не смятам скоро да спирам! Ям като прасе и слабея  Sunglasses! И за бебко, разбира се, това е най-доброто. Абе Господ си го е измислил.

# 517
Момичета, това кърмене така добре ми се отразява на фигурата, много се радвам и не смятам скоро да спирам! Ям като прасе и слабея  Sunglasses! И за бебко, разбира се, това е най-доброто. Абе Господ си го е измислил.
Еееее, късметлийка! Аз ям като прасе и си прасея...

Въпрос към ЛЛЛ: Момичета, боли ме гърло и се опасявам, че може да се разболея. Какви препарати мога да ползвам? Имам "Ангин хийл С" - подходящ ли е при кърмене? Мога ли да взимам ментолови таблетки за смучене? И въобще какво мога да приемам за болките в гърлото? Извинявайте ако питането ми се преповтаря...

Хубав ден желая на всички ви, въпреки мрачното време!

# 518
Има едни на боарон за гърло, те са ок при кърмене, доколкото знам. Хомеожен се казваха, ще питашв аптеката. Смучат се по една на всеки час, вземах ги докато бях бременна. После като кърмех, взимах риналержи за сенната хрема. Разбира се, питай лекар.

Дадох днеска на Андрейчо картоф и морков. Нацупи му се, но любопитството да яде надделя над вкуса и похапна. Само дето майка му от вълнение забрави да брои лъжичките, та пак ще го карам на око. Все някога ще се захрани, налииии....

Излизахме и на разходка, макар че беше 7 градуса. Видяхме още една количка и се успокоих, че не съм единствената луда майка. Облякох го с дебели панталонки, боди, тениска и дебел суичър с качулка. Завих го с одеало и сложих покривалото на количката. Май му беше добре...

Давам този отчет за дрехите, защото направо се виждам в чудо какво да му обличам, особено нощем. Температурата у нас е към 22-23, ама аз съм си зиморничава и отсега си мисля за парно и дебело яке, та ми е интересно вие как си обличате децата за разходка при тия температури...

# 519
Здравейте, последната седмица бях без компютър и с мастит (на АБ) и все още не съм прочела изпуснатото, но имам едно въпросче към мамите които са захранили. Питах и във ФБ, или поне се опитах да публикувам, но не съм сигурна че успях.
По колко качват децата ви сега, след захранването? Знам че в началото, първите 3-4 м се качва по повече, след това качването намалява.

На 4.10 бяхме на консултация, бебка е пораснала с 3 см и 450 гр за 1м и 1ден и вече е  7 кг и 66 см. Док каза, тъй като още не съм захранила да захраня по бързата процедура - 10 дни плодово, 10 дни плодово-зеленчуково, 10 дни зеленчуково пюре, че от другия месец трябвало да давам месо и жълтък. Тъй като бях с доста висока Т на прегледа и едва се движех, не успях да оспоря и да кажа, че мисля да захранвам след 6 навършени м. с каша. Но вкъщи срещнах упреци, да съм яла аз цяла година само мляко, докога да чакам.... и се чудя дали постъпвам правилно, да послушам ли док. или да си правя каквото съм решила. Много ме е страх да не сбъркам, макар че то гаранция няма...  ooooh!
Най ме притеснява, че май ще се наложи да се лъжем с педи, а каквато съм добра в лъжите веднага ще ме хване... Честно казано ме е страх да кажа, че тепърва съм захранила  и то с каша (следващия преглед ще се падне някъде около 4.11, а захранването мисля да започне от 27.10)  Crazy

# 520
  • sofia
Значи относно захранването аз бих постъпила така както мисля за добре. И няма какво да се лъжеш с доктора, кажи как мислиш да постъпиш и да не ти пука.
Големият ми син по съвети на тогавашния ни лекар захраних рано, бързо въвеждах храните и какво ли още не. За което много съжалявам. Синът ми има проблем със стомаха и мисля, че моето некъдърно захранване го доведе до това. Cry
Сега малкият го захраних на 6 мес. и за никъде не бързам.
 На домашните им кажи, че бебетата до 1 годишна възраст се наричат КЪРМАЧЕТА. И млякото за тях е най-важно, другото е за опитване на нови вкусове  Wink

Относно излизането на вън тези дни, и вчера, и днес излизахме. Емо го обличам с боди с дълъг ръкав, блуза и отгоре яке. Надолу е с чорапогащник, джинси. На главата шапка.
Има една приказка, че няма лошо време за разходка, а неподходящо облекло.

# 521
  • España (Плевен)
sweet_monii е родила близначките си.Дано и тричките са добре и бързо да наддават,а другата новина е че аз отново съм бременна.Дано този път всичко е наред и май месец да гушкам едно здраво бебче  Hug
Честито и на двечките... много хубави новини.  Hug Желая много здраве и щастливи мигове на Мони, малките принцески и на теб Благовесна.  Hug

Ние кажи речи вече се захранихме. На обед си хапваме зеленчуково пюре. Но новите вкусове нещо не ги приемаме. Ядем - морков(от него се запича 2 пъти и мисля вече чист до не давам), картоф и морков(много го харесва), тиква и морков, тиква и комбинацията морков и ориз.
Вчера се опитах да и дам тиквичка и царевица, ама нищо не го хареса.

Ние с това излизане сме малко притеснени. Каката трябва да ходи на градина, а няма кой да я заведе освен аз и Вели. Ще трябва да излизаме почти всяка сутрин. А сутрин в 8 си е студено доста. Май кака Нели ще пропуска някой път градина.
Ще се обличаме добре и ще се провождаме - няма как. Като няма кой да помага.  Sad Tired

# 522
К А Т И, ако това те успокоява и ние сме така още от самото раждане на малкото. Сами сме тук и разчитаме само на нас си. Просто го приеми като част от ежедневието, а когато детето е облечено добре няма проблем. Аз съм оборудвала големия с гумени ботуши, дъждобрани, дебели якета и шапки, малкото го обличам добре, слагам шапка, слагам му чувала на количката, отгоре дъждобрана и съм спокойна, че не му е студено и не му духа.
И не е само да заведа големия на училище. Ами той ходи и на футбол два пъти в седмицата, на плуване и джудо веднъж седмично. Пазаруването не го броя. Всичко това си е тичане с количката, мъкнене на чанти, но аз го приемам като фитнес.

Купих едни бисквитки, които дават за след 4-тия месец. Служат на бебко за чесане на венците, много му харесва, но няма да ви казвам какъв става след това Crazy. Ще трябва да му купя специален костюм за хранене  Joy.
От два дни вече се обръща по корем и вече не мога да го оставям без надзор в кошарата. Затиска си ръката и почва да плаче. Много ми е смешен как си вири нагоре дупето, дори се опитва да пълзи.

# 523
  • София
Много е сладко това с бабушка и банкомата!!! Относно отглеждането от баби, аз също мисля, че децата трябва да общуват с тях, но основно да са при родителите си. От моите баба и дядо имам страхотни спомени, все още много ми липсват и ги споменавам често, въпреки че не са живи от доста време. Дори на моменти си мисля как искам да споделя нещо с тях или колко би им харесала тази манджа и пр. Мисля че са оставили голяма следа в детското ми съзнание, въпреки че съм ходила при тях само пред ваканциите и то за през деня основно, никога не са ме оставяли за дни наред. Странно е, но дори от моите родители нямам такива ярки спомени, както от тях.

Много съм щастлива за Благовестна и чакам да чуя какво ще е бебчето й!!!

На Мони стискам палци, да крепнат девойките и да растат!!!

Кати, аз мисля даже, че детето ще е по-здраво така. Разбира се, е трудно и трябва да се обличате добре, но в крайна сметка, ще има положителен ефект върху здравето му. Сравнението може да ви се стори неуместно, но една приятелка си взеха куче преди време и спряха да се разболяват с мъжа й, понеже в студ и пек бяха навън сутрин и вечер. Както и децата, които ходят редовно на плуване стават по-здрави.  

Hug Hug Hug на всички!!!

# 524
Атракция благодаря за отговора. Мога да ти опиша как се храним сега
около
2.30-3 часа кърмене
6 часа кърмене
8 часа- кърмене
10-10.30 кърмене
12-12.30 пюре- около 100 грама с малко кърма вътре
14-14.30 кърмене
16-16.30 няколко лъжички каша и кърмене
18-18.30 кърмене
20-20.30 кърмене
около 22 последно кърмене за деня

Сутрин и след обяд и давам по около 20 гр плодово пюре.

Захранихме се, защото Йоана не качва задоволително( всъщност това е така откакто се е родила, само веднъж доктора беше доволен- за 5 седмици 800 гр), последния месец беше качила само 200 гр. Тя се роди 4,5 кг, а на последната консултация преди месец беше 6, 800 кг. Иначе  винаги и предлагам гърда. Първите месеци ми беше изключително трудно да повиша лактацията и не искам да спирам(всъщност чувствата които ме обземат по време на кърмене са неописуеми и искам това да продължи макс дълго) 5м и 10 дни беше само на кърма, не е пила дори вода. А от месец нямам и болежки в гърдите Simple Smile

Благовесна пожелавам ти най- прекрасното бебе през май и да знаеш, че тук имаш над 200 съветнички за неговото безпроблемно отглеждане Simple Smile

Последна редакция: пн, 10 окт 2011, 16:57 от bvl

Общи условия

Активация на акаунт