Веганството - да споделим опит (7)

• 49 622
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
Относно конопеното и спирулината, бяха ми препоръчани преди време от Гайдурков. Обаче, въпреки желанието ми да спазвам режима му, не ми понесе и се отказах.
Имам чувството, че на всеки се препоръчва едно и също...Макар че една приятелка каза, че не е така. Може при нея да е различно, но аз имам наблюдения от достатъчно на брой народ, ходил при него.

Сусамът в кухненския робот няма да стане според мен. За да се смели, ползвай кафемелачка. И може да си направиш всякакви бонбони. Може и тип халвица- сусам, бадеми, мед или друг подсладител. Аз последно време само сусам търся.
Иначе и в нашата къща се ползва само небелен. За беления нямам такава информация, не съм срещала.

Вери, аз си мислех, че  е на 7-8год Laughing, заради написаното в скобите Wink
А не, не!  Joy Надявам се да не стигнем до там. Макар че засега няма изгледи за отказване.
То за някои и тази възраст (3-4 годинки) е много и ненужно. Wink

За мазнините някак и аз съм съгасна.  Laughing Но все още ползваме в минимални количества.
Сега тези дни покрай тези сочни домати, които купихме, се убедих, че ми трябва качествена продукция. В салатата, където има и домати, разбъркваме едно авокадо или смлян сусам и изобщо не се сещаме за мазнини.

# 106
Мег, какво те предупреди за коагулирания белтък?

# 107
Относно конопеното и спирулината, бяха ми препоръчани преди време от Гайдурков. Обаче, въпреки желанието ми да спазвам режима му, не ми понесе и се отказах.
Имам чувството, че на всеки се препоръчва едно и също...Макар че една приятелка каза, че не е така. Може при нея да е различно, но аз имам наблюдения от достатъчно на брой народ, ходил при него.
И аз съм с подобно впечатление, без да съм ходила обаче.  Peaceсякаш "едно си знае, едно си бае" и индивидуалния подход леко се подминава

Опитавам се да не пропускам какво пишете, но не смогвам да се включа Blush

Все интересни неща!!! Hug Grinning

Вери, благодаря за историята за домата.    bouquet

Събирам динени семки...суша ги на слънце- таман тия дни тук е като в Африка Laughing. ....но си е играчка, ако целя да събера поне чашка.... бая диня трябва да изядем... Crazy
нямам търпение обаче да пробвам напитката! Simple Smile

Правих мляко от коноп+малко слънчоглед. Но сякаш леко ми награча,  има все едно аромат на мухъл. Възможно ли е конопът да го провокира, нормално ли е?

Да разкажа малко за конопа.....

Конопът е познат още през 2800 г. преди Хр. Открит е в гробница в Китай. Древноримкият лекар Педаний Диоскурид, лекар на император Нерон,  споменава за коноп в своя основен систематизиран труд  .

Конопени са били военните дрехи в двете световни войни. На конопена хартия са се отпечатвали банкноти, Библията и много други важни и ценни документи и книжа.

Коноп се използва широко в индустрията.

Конопът е дори предмет на Указ на Хенри VIII, крал на Англия.

В миналото в Русия е имало отличителни значки за "образцови" производители на коноп. Конопени листа стоят в герба на селища и области. Именно класове от коноп / а не житни класове!/ са част от в знаменития фонтан в ВВЦ в Москва.

В Амстердам има музей, посветен на историческото и съвременно използване на конопа за медициннски, хранителни,  промишлени и културни цели.

В  Украина в дните на пости и пречиствания се е правело именно конопено мляко, с което са приготвяли знаменитата просена каша.

тежък удар в/у добива на коноп оказва компанията DuPont. Тъй като тя цели голям, "поголовен" пласмент и репективно печалба от химическите си изобретения -избелители  за хартията, произведена от дървесина, също и полимерните нишки.
А конкурент за тях е бил именно конопа, т.к. конопените нишки са с високо качество и лесно достъпни, а пък конопената хартия не се налага да бъде избелвана,
DuPont започват широка кампания с всевъзможни средства да ограничи добива и използването на коноп. Така се стига до рестрикции и сериозни забрани . Вече се говори не за селскостопанска култура, а за вреден наркотик....

За съжаление днес изображенията на листата от коноп се асоциират с наркотиците. Не случайно
на униформата на немските полицаи, занимаващи се с борбата с наркотрафика, се използва знак с конопеното листо.

Някой питаше за даване на кълнове на малките. Аз давам на моето дете от преди годинката. Започнах с мляко от кълнове/овес, пшеница, елда/.
После въведох самите кълнове, предложих люцерна, бланширана.

И последно за днес, попаднах на  тема Слънцезащитен фактор за ядене. Simple Smile

Последна редакция: ср, 24 авг 2011, 18:35 от take a smile

# 108
Когато се каже коноп, често се асоциира с марихуана. Има няколко вида коноп/канабис. Марихуаната е Cannabis indica или индийски коноп.

Тук има много за четене относно конопа и марихуаната, които са от едно семейство- Канабис:

http://naihc.org/hemp_information/content/hemp.mj.html

http://www.globalhemp.com/2001/01/hemp-history.html

На мен много ми допада. 2009-та зимата бях на едно изложение на био продукти и там за пръв път пробвах. Веднага ми хареса без да знам какво е това. Тогава ми казаха наименованието на френски и нищо не ми говореше. Не знаех и с какво е полезен. Само представителката го рекламира със следното: богат на вит. Е; а вие кърмите и ви е необходим. Simple Smile
Още повече, че Канада е производителка на коноп т.е. подкрепям местното производство. Simple Smile

На мен, обаче, не ми нагарча, нито се доближава до вкуса на мухъл.

# 109
Аз бях чела, че и първата кола на Хенри Форд била направена от коноп. Ето тук има много интересни факти като допълнение - http://www.fenomenibg.com/modules/news/article.php?storyid=98.

# 110
За Мила от Марс относно маджун от диня:

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=chemistry&Number= … ollapsed&sb=9

Стана ми и интересно и потърсих инфо. В нашето семейство никога не се е правило.

# 111
Точно този линк за конопа на Жени исках да споделя и аз  Simple Smile.

На мен също от първия път ми допадна беления коноп. Не съм правила мляко от него, така си го хапнах и на салати. Обаче веднъж си купих от любопитство небелено семе и понеже трябваше да се оползотвори го покълвах и така правех мляко. Но прецеждането после е голяма играчка  Crazy.

# 112
Мег, какво те предупреди за коагулирания белтък?

Че е негоден за храна.

Аз от дете имам непоносимост към тютюн и цигари, а нещо във вкуса на конопа ме напомня точно за тютюн. И се задейства една каскада, която е повече на емоционлано отколкото на вкусово ниво предполагам. Всички знаем как спомените за дадедни вкусове от детството правят нещо много изкусително или пък много отвратително. Това е при мен с конопа, нещо във вкуса ме връща към детските ми мъки с цигари и тютюневи лули (повръщах ако коло мен се пуши  ooooh!)

Четейки за ДюПон по-горе и конопа в индустрията, се сетих да ви питам за тефлонираните тъкани. Купих на хлапето немско якнеце за дъжд и вятър. Оказа се обаче, че защита е постигната чрез тефлон. Има подплата от полиестер, само на китките ще се опира в кожата на детето, но все пак да попитам, ако някой знае за евентуални опасности.

# 113
Love&Light, да за червената леща питах, мерси
  Да се включа и аз с един линк за конопа, досега не съм опитвала, но ако си намеря тук задължително ще пробвам. Наистина асоциацията ми  досега е била само с марихуаната Laughing

Последна редакция: ср, 24 авг 2011, 12:48 от mimkis@

# 114
Маджун/петмез от динени кори правеше баба ми.
Обожавах го Grinning
Аз нямам опит, не съм правила.
Купувам готови петмези от био магазина, от фурми, ябълки, круши, сливи и т.н.

Благодаря ви за линквете за конопа!  Hug Много ми е интересно, и на доста размисли ме навеждат.

Едно време като учих за влакната, от естествените, конопените дори не сме ги споменавали, но полимерните- надлъж и нашир. Много жалко за което.
В тази връзка,
Love&Light ,
аз съм  скептчина към подобни полимерни /тефлонови/  добавки към дрехите. Избягвам ги.
Да, тук много ги рекламират и се предлагат във всякакви спортни изделия.
Имат силни резистентни свойства и в някакъв смисъл са практични, но съвсем не са еко, както като производство, така и като употреба.

Благодаря и за отзивите за вкуса на млякото. "Тютюнев" се оказва и за мен доста точно попадение!
Самите конопени семенца са ми супер вкусни, при все че има леко доловима трапчиво- нагарчаща нотка. Хапвам ги дори натюр без нищо и  ми се услаждат.  Simple Smile Усещам  и ядков/лешников вкус.

Мляко не бях пробвала и се изненадах от разликата.Това съвсем не ме отказва пак да си направя Simple Smile така или наче , ми хареса, благодаря ви, "сверих си часовника" и сега съм наясно Hug   bouquet
Да споделя и една изненада за мен. Преди дни купувах от руския магазин печена/кафява/  елда.
И попаднах на силно отличаващи се нюанси в кафявото. Не бях срещала до сега подобен контраст . /единият беше доста тъмен, почти като кафе/
Попитах коя е причината за разликата и се оказа,че понякога елдата се пече 2 пъти, за придобиване на особен ефект /още по - засилен/ - както във вкуса, така и в цвета.
А именно този ефект много го обичам...

За толкова години / повече от 20 / ядене на елда, за 1 път разбирам тази подробност Simple Smile

Последна редакция: ср, 24 авг 2011, 18:35 от take a smile

# 115
Много интересна информация сте споделили за конопа. Hug
Сега като чета доста неща ми се изясняват. Всичко е въпрос на интереси и пари, както обикновено.
Един акър от коноп са равни на 4,1 акра дървета... за какво говорим изобщо ooooh!
А конопен бензин как звучи само! Добивът на нефт отива в историята може би Peace

# 116
Аз ненавиждам тютюнев дим. Вкъщи навремето много се пушеше. А на мен много ми се повдигаше. Това беше първата причина да намразя цигарите. Откакто си смених режима на хранене съм още по-чувствителна на тази миризма. И не е само на нея. Примерно не понясям парфюми, омекотители, разни други препарати... Като хрътка съм и надушвам отдалече точно цигарения дим.  Laughing

Като стана дума за влакна, много обичам лена. А помня навремето като дете не  го понасях. Имах 1-2 летни панталона.

# 117
Примерно не понясям парфюми, омекотители, разни други препарати... Като хрътка съм и надушвам отдалече точно цигарения дим.  Laughing
И аз съм така. Мислех си, че от кърменето и хормоните. newsm78

# 118
Не вярвам да е от кърменето при мен, защото животинските продукти спряха да присъстват окончателно в менюто ми, когато синът ми беше 7-8 месечен. А тази моя осезаемост се появи след това и задълбава, а кърменията все пак се поразредиха.

# 119
И аз съм така с миризмите, но още преди промяната в режима ми на хранене. Сега само се повиши тази непоносимост към изкуствените аромати. Подушвам всичко отдалеч още преди другите да са усетили съответната миризма. Няма значение каква - парфюм, прах за пране, храна ...
Сега масово в магазините са сложили ароматизатори, а в китайските така мирише на препарати за пране и пластмаса, че свят да ти се завие.

Общи условия

Активация на акаунт