Веганството - да споделим опит (7)

• 49 609
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
Интересна тема коментирате, живо ме интересува Laughing Много полезна информация.
Вери, а кога го захрани сина ти?
 От кога давате кълнове на децата си( възраст)?

# 91
Вери, колко е голям?

# 92
То и моята мадама още цока  Whistling

От моята практика искам да споделя, че към 2 години избиват последните за този период зъби( мисля, че следващите, които избиват са постоянни около 4-5г.)и след този период детето само си увеличава твърдата храна. Вече е и достатъчно голямо и си казва когато е гладно Simple Smile Но, до 2г имахме доста периоди, в които твърдата храна беше пренебрегвана и изяждана в не голями количества - ту заради зъби, ту заради жеги.. Разбира се, само на кърма е била единствено до 6м и в периоди когато е била болна и не иска друго. На растеж не и се е отразило. Така, че, ако майката устиска притеснението си до избиването на последните кътници, нещата после се нормализират Simple Smile (Според мен майката е тази, която се притеснява, че детето и уж не яде достатъчно, а то си задоволява нуждите). На моето дете още и е сладка на мама кърмата, но като е гладна си ходи пред хладилника да си иска манджата, а цокането и е само за приспиване.

# 93
На 3год. и 2 мес. е. Simple Smile
mimkis@, не съм го захранвала. Той сам се захрани с боровинки около 9 месечна възраст. До годинката бяха главно плодове и то определени, разни кремчета направени за цялото семейство. Той избираше кога да яде и кога не. Винаги сме сядали заедно на масата.
Кълновете определено бяха след годинката. Пак той сам си реши да яде. Бяха главно бобови- мунг, леща, нахут (него повече сварен обича).
По боровинките и досега е луд.

Да, Жени, при нас е подобна картинаката. Той сам си казва кога е гладен, бърка в хладилника, вади...
Последните зъби не съм разбрала кога са се появили. При дъщеря ми повече следях нещата, бях по-стриктна.
А следващите са около 5-та годинка.

# 94
Мег, благодаря  Simple Smile Относно конопеното и спирулината, бяха ми препоръчани преди време от Гайдурков. Обаче, въпреки желанието ми да спазвам режима му, не ми понесе и се отказах. Може след време пак да се пробвам, но си мисля че при мен прехода трябва да е плавен ... от раз няма как да стане, без да си навлека здравословни проблеми  Peace На мен конопеното семе много ми харесва, смесено със салати, но не повече от 1 с.л , както ми каза Вери  Simple Smile Спирулината няма да я пия.

Относно кърменето и никненето на зъби май всяко дете си е различно. На моето последните кътници му избиха преди 2 месеца, на преклонната възраст от 3 години  Laughing Кърменето до годинка беше на макс, по около 200-300 на хранене ... до тогава горе-долу ги смятах /мерех на кантар детето/, защото лекарката ни беше силно притеснена от затлъстяване. Твърдата храна също беше в задоволителни количества. И да, Жени е много права, че майката трябва да е убедена в това , което прави  Mr. Green
Всички тук сте такива и мноого ви се радвам за това   bouquet

Вчера разчиствах специалния шкаф и открих един пакет с небелено сусамово семе ... срока му изтича в края на август. Идеи какво да го правя или направо да мятам в кофата, което хич не ми се ще .. био е  Crazy

# 95
И аз имам такъв пакет със срок до 31 август  Simple Smile. Онзи ден направих бонбони - смлени сусам, лешници, фурми. Може да направиш сусамово мляко, а остатъка след прецеждането да оползотвориш в салати.
Също така си мисля, че няколко дни след срока нищо няма да му има на сусама.

# 96
Небелен сусам може да се смели за поръска на салати и ястия, а може и на мляко да се направи. У нас само такъв се ползва, малко е по-специфичен вкуса, но вече така сме му свикнали, че беления ни се струва блудкав  Laughing

# 97
Вери, аз си мислех, че  е на 7-8год Laughing, заради написаното в скобите Wink Моето яде краставица, броколи и пъпеш, сам си ги държи, но е на моменти наистина. По-често отказва всякаква храна, освен кърмата.
  Да попитам лаишки, от белената леща дали стават кълнове newsm78

# 98
Мимкис, нормално си е за детете на тази възраст от време на време да проявява по-сериозен итерес към твърда храна; обикновенно след 11 м. започват да търсят или да не отказват твърда храна всеки ден и по няколко пъти на ден.

За червената белена леща ли питаш? Не стават кълнове от нея.

# 99
Благодаря ви , за идеите ... но сусамовото мляко не ни харесва, в/у салати също . Тази вечер ще пробвам да смеля малко на кух. робот за бонбони, но ме съмнява че ще стане  Rolling Eyes Сега вече ви е ясно, защо пакета ми си стои неотворен  Laughing

# 100
  • София (Възраждане)
Аз никога не съм правила само сусамово мляко, винаги го добавям към други ядки за приготвяне на сурово мляко.

# 101
Правя си проучвания в момента и менюта с цел да си запазим доброто хранене от септември, когато отново животът ще тръгне на бързи обороти и няма да има време за добро планиране, а без него опитът ми показва, че храненето ни става доста разбалансирано...
В момента гледам спирулината по Улф и понеже стана дума за грамажите тук, ще постна прочетеното:
деца 2-9 г. - 3-5 гр на ден
деца 10-18 г. - 6-10 гр на ден
възрастни стандартен прием - 11-20 гр на ден
възрастни спортисти - 30+ гр на ден

След края на кърменето преди 6 м. се замислих за източник на Б12 за хлапето. Водорасли почти не ядем, така че не мога да разчитам на този източник, а трябваше да търся добавки. За деца най-подходящите са течните, но те съдържат консерванти. Иначе са достатъчно евтини - прилична американска марка 60 мл е 15 лв, намира се в апетикете тук и стига за цяла година, че и отгоре Simple Smile обаче засега съм се спряла на алтернативата пъдпъдъчи желтъци - не са веге, но са цялостна храна, която в случая използвам по определен нечин. Той много ги фаресва, което ме навежда на мисълта, че това от което има нужда сега. По натам може да се променят вижданитя и предпочитанията...

# 102
Shada, може да оползотвориш сусама и в някакво корни.
Ето пример: Многозърнести блокчета

Сутринта като писах тук за сусама и реших да направя мляко. Първата ми среща със сусамово мляко претърпя провал, въобще не ми хареса, имаше някакъв особен дъх, който предполагам беше заради самия сусам - беше белен и май беше престоял още в магазина. Днес обаче много ми хареса. Като прецедих добавих една праскова и отново разбих в каната - получи се приятно плодово мляко или по-скоро смути, защото го оставих по-гъстичко.

# 103
Palia , това са любимите десерти у дома, аз слагам и малко кокосово масло към корнитата  Grinning Обаче, това което знам е, че небелен сусам, който не смлян, не се усвоява от организма  Thinking Ако не е така - поправете ме и веднага ще го забъркам всичкия  Mr. Green

Мег, сурови ли ще даваш жълтъците? Наскоро имах такава дилема, но не посмях да му давам сурови  Rolling Eyes

# 104
Засега не смея да ги давам сурови на детето, иначе аз съм ги яла сурови докато бях бременна и не ме притесняват за мен, но не знам той колко силно може да реагира, все пак е малък още. Варя целите яйца за кратко, така че желтъците остават леко рохки, махам белтъка и дама само желтъците. Гайдурков специално ме предупреди за куаголирания (топлинно обработен) яйчен белтък. Самия желтък също съдържа белтъчини, при това повече от белтъка, затова препоръчва и той да е суров, но за момента правя компромис. Не съм пробвала със замразяване. Може пък това да се окаже варианта за сурови желтъци.

Сетих се още нещо от срещата ми с Гайдурков, за което говорихме в края на предната тема - зехтина. Не препоръчва изобщо извлечените мазнини, включително зехтина поради това че слепват хрантителните вещества и не позволяват пълното им усвояване. Съветат беше да се ползват максимално цели храни - ядки, маслини, авокадо и накиста ция за омазняване, а не извлечени мазнини.  Каза ми също, че когато желтъците се ползват сурови, се усвояват много добре и не пречат съчетанията с всякакви растителни храни, включително ядки, варива, зърнени.

Общи условия

Активация на акаунт