Веганството - да споделим опит (7)

• 49 607
  • 745
  •   1
Отговори
# 285
Търся си ник, твоето дете май е като моето Simple Smile) Моята също отказва тиквички (и чушки, ориз и т.н. Simple Smile) Но ориз басмати харесва. Той си е по-вкусен по принцип. А това ястие леща с басмати в индийската кухня се водеше нещо с К, но май слагат и малко кисело мляко накрая.

# 286
# 287
Търся си ник, твоето дете май е като моето Simple Smile) Моята също отказва тиквички (и чушки, ориз и т.н. Simple Smile) Но ориз басмати харесва. Той си е по-вкусен по принцип. А това ястие леща с басмати в индийската кухня се водеше нещо с К, но май слагат и малко кисело мляко накрая.
    При нас се казва Меджадра, с ираснски произход е рецептата Peace
Цитат
Меджадра
Ориз с леща

Продукти:
1 чаша зелена леща (може и кафява)
3 л. зехтин
2 глави лук
2 чаши пълнозърнес ориз (може и нормален, дългозърнест)
сол, черен и бял пипер, кимион
4 1/2 ч. вода

Приготовление:
Сваряваме лещата за около 20 мин.
Загряваме зехтина и запържваме нарязаният на ситно лук до зачервяване.
Прибавяме ориза и подправките и запържваме още две минути.
Добавяме прецедената леща и  кипналата водата.
Вари се на тих огън ~ 20 мин. Сваляме от котлона, но оставяме ястието захлупено за още 15 мин.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.0

# 288
Доколкото аз знам комбинацията леща с ориз се води кечери (не зна как се пише в оригинал). Водят е лечебна храна и се консумира по определен начин.

Щастлива, от био Балев купуваме близалки ние. За хлапето си е просто ритуално да си вземе няколко и обукновенно изяжда две докато пазаруваме в Карфур, после не се сеща за тях цяла седмица  Whistling Не са сладки хич, имат доста плодов сок, но трябва да погледна какъв е основния агент. Гледах едни по-евтини (нашите са 65-70 ст за брой), но те бяха с царевичен сироп, а това съм го сложа в списъка на техно-продуктите, които е добре да се избягват - така ми е останало в главата, може и да греша...

# 289
Да, точно - Khichri (предполагам, че се чете кичри).  Simple Smile

Какво му е на този царевичен сиром Мег, защото и моето дете много обича тези близалки от био магазина(днес даже съм и обещала да минем и купим една Simple Smile) Аз знам 3 вида, но май всички са с него  Thinking Едните са плоски с прозрачно фолио и са 1лев и нещо, другите са плоски, непрозразни към 50ст и третите са елипса около 60ст.

# 290
Ех, тъкмо правих леща с ориз! Simple Smile Аз от много години правя така, по основата на една индийска рецепта, но всеки път ми е различно ястието - или с различен ориз, вид леща, или с различни подправки - джинджифил пресен много обичам да слагам. Днешната ми е с кафяв ориз, морков, лук, чесън, чушка и няколко маслини каламата накрая сложих вътре на парченца, защото е без мазнина.. По-късно ще правя лапад с киноа.
Вчера тиквички с просо и амарант, лук, морков, копър, кокосово масло.

Мигла, аз пък нахутено брашно избягвам, именно защото не съм сигурна, че е обработен нахута както трябва, макар че харесах един нахутен чипс на Ася! Peace

Щастливата, и аз купувам понякога от близалките в био магазнините, преди време издирвах рецепта, но не открих нищо подходящо.. Често обаче набучва плодче на клечка и го топя в мед, меласа и так хапват.. пробвах и с кафява захар да се карамелизират леко, но предпочитам да отбия номера с нещо друго.. Wink

Мег, заради евентуалната ГМО царевица в сиропа ли?

# 291
  • София
  Щастливата, ето това съм запланувала за децата, но няма да е скоро, защото си мисля, че е по-добре не ги свиквам. Доставката е от 4 до 6 щ.д и поръчка до 30лв. не се облага с ДДС. Има много различни модели : http://www.iherb.com/Yummy-Earth-Organic-Lollipops-50-Pops-12-3- … -349-g/10888?at=0.
  Моля ви, споделете как лекувате децата си? В смисъл: при температура това, при кашлица това. Просто някой общи насоки. Миналата седмица се върнахме от морето със страхотно тежък вирус. Температура целодневно и такива гъсти секрети, че не можеха да дишат. Положението след петия ден стигна до антибиотик и Вентолин /за разширяване на бронхите/, което мен ме доведе до абсолютен емоционален срив . Но не можах да овладея нещата с алтернативни методи Cry

# 292
За близалките (нещо като карамелчета) - правила съм такива от захар и малко плодов сок, наистина не много здравословни, но поне нямат ароматизатори и оцветители.
Слагат се 5-6 с.л. захар с 1-2 с.л. плодов сок (череши, портокал,...), малко оцет (около 1/2 ч.л.) и се оставя на котлона да заври, да стане течно без да покофенява. Може вътре и малко кокосово масло или олио. После се сипва или във формички (от бонбони) или на пекарска хартия - да изстине, в среда се слага сламка (тънка) или кречка за зъби. Като изстине е готово.
Нещо като захарно петле става.

На клечка стават и бонбоните с плод (банан, праскова, череша) и заляти с разстопен домашен шоколад. Охладени после в хладилника. Мисля, че в сайта на Вери ги има.

Иначе и ние взимаме от Балев и др. био готови.

Щастливата, не си първата която споделя за Гайдурков, така че дай по-точни детайли. В началото нещата с него бяха доста по-добре...

Лещата с ориз е супер вкусна и се дава след прочистване на черния дроб  Simple Smile

# 293
Не знам откъде съм запомнила за тоя царевичен сироп, че не е добре, но ето сега и тези близалки от линка и на тях производителят гордо пише че нямат такъв сироп...

Смилена, ние само с хомеопатия се лекуваме, независимо от проблема. Досега едн път съм ползвала локално билки и това е. Не знам какво се прави по принцип, знам само за моето дете какво да правя...
Много съжалявам че така сте се стресирали всички; не ти е било никак леко; стискам палци бързо да се възстановите!!! Hug

Щастлива, разкажи моля те за срещата си с Гайдурков; за всички ще е полезно, защото не за пръв път се обсъжда!! Моят мъж примерно го оцени като подход, но категорично не можа да спазва и 1 ден предписаната програма - много тежко му идваше и се отказа напълно.

# 294
За царевичния сироп имаше много хубав филм. Тук в темата го обсъждахме.
С факти за влиянието му в/у обмяната на веществата ни - усвояването му , инсулиновия синтез, черен дроб, сърдечно - съдовата ни система и т.н.
Като цяло, много неприятни неща. Не мога да бъда сигурна до колко са доказани и аргументирани "научните"  изводи, но за мен звучеше логично.
Акцентът беше в/у американския пазар-продукция и консумация- последици в/у здравето> Всичко там е натъпкано не със захар, а с по- евтината сладка суровина..... кока, кола, кетчупци и т.н.  / лятото ми направи впечатление, че кока колата в бг вече е с фруктозен сироп/ както е в САЩ/, а не е със захар, както е тук/
Добре е да се види от всеки този филм.
Лично аз се стремя максимално да избягвам продукти, произведени с царевичен сироп, респ.   фруктоза.

Щастлива,
Благодаря, че сподели за Гайдурков!   bouquetЖелая ти от сърце да преодолееш проблема с верния за теб начин и човек, час по -  скоро!  Hug

# 295

Малко за царевичния сироп, иначе се обсъжда в много филми. В Food Inc също се споменаваше нещо newsm78

# 296
Е, такива Ями ърт бях купулава преди 4-5 години (за мен Grinning) от магазин Слънце и луна..

# 297
  • София
Шада, бях писала за живовляк на лични на Mooimeiske , за да не товаря темата,успех и при вас с мерките, които сте взели. Все пак ето и моят опит - моята брадавичка изчезна за около едно лято, бях около 8-9 годишна. това, което помня беше, че си правих превръзка на пръстчето. увивах свежо сурово листо живовляк около пръстчето, така, че да покрие брадавичката и завивах с лейкопласт или бинт. така стоях някакви часове- не помня колко, после оставях да диша и на другия ден слагах нов компрес. правех го без точен режим на дните-колко дни да съм с и колко без превръзка. листата живовляк си ги берях сама от парка. самото листо леко го намачкавах и брадавичката понякога -рядко я леко надъвквах за да поема повече от листата. изчезна неусетно завинаги.
щастливата-сърдечно благодаря за изключителния прием Hug аз пък от своя страна съм възхитена от това, което си създала. Peace
миленче-гуш и на теб и децата. Hug ужасно съжалявам, че така се е развила почивката ви. дано закрепнете бързо. нищо не мога да посъветвам освен традиционните неща-за хрема-стеримар, низита, инхалации с билки, за Т- свещички нурофен, хомеопатия, разтривки, повече течности...но ако е вирус може би ще трябва и друго ooooh!
Сиси ♥♥ какво имаш предвид за нахута като обраотка? Аз купувам био и не съм се замисляла?!
Момичета това с кг. по време на бремеността си е много индивидуално. Важното е, жената да не се лишава нарочно от храна за да не пълнее.
Знаете ли купувах преди студено пресовано олио от орехи на Балчо. Нещо изчезна? Бях доволна.

Последна редакция: пн, 12 сеп 2011, 16:59 от Мигла

# 298
Khichri, khichdi, khichadi- едно и също е.
http://mydhaba.blogspot.com/2005/11/shahi-khichri-or-khichdi.html
http://www.indian-food-recipe.com/content/category/7/61/158/
http://www.indobase.com/recipes/details/khichdi.php

Не знаех, че иранците също комбинират ориз с леща. Май майка ми никога не е готвила така. Но пък помня страхотния им ориз персийски басмати (приготвят го по специфичен начин) и сладкишите и сладоледите им с розова вода.

cmilena , не мога да ти помогна. Преди с хомеопатия лекувах дъщеря ми, но от май 2009 насам дори и до това лечение не прибягвам, да чукам на дърво.

При "мен" няма неща тип близалка. Wink

# 299
Мигла, благодаря за инфото, но дано не стигаме до него  Wink

Аз съм правила и леща с тиквички на яхния , много вкусно се получи  Simple Smile

cmilena, аз ползвам клеева тинктура, сребърна вода, билки - лайка, мащерка и липа. Веднъж го спасих от АБ с вдишване на пари от чай, цяла нощ разнасях тенджери с лайка и сода, но успях. Висока Т свалям със вана с вода, приятелки пък споделят за обтриване на гръбначния стълб с вътрешността на кората на лимон, както и масаж с масло - последните две не съм пробвала. Хремата почти винаги успявам да спра с капки от клеева тинктура и ср.вода и т.н. Не се обвинявай излишно, важното е, че си опитала  Hug за съжаление не винаги се получава  Sad

Щастлива, аз също не съм доволна от Гайдурков. Обаче съм благодарна, че не ми даде празни надежди, а каза че не може да ми помогне  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт