Веганството - да споделим опит (7)

• 49 611
  • 745
  •   1
Отговори
# 300
Шада, ти по какъв проблем потърси Гайдурков?

# 301
  • София
Исках да ви разкажа за дена на отворените врати в първото валдорфско училище в България.
Но толкова много впечатления се струпаха и не знам кое да напиша.
От всичко ще избера това, че стените са свободни, чисти, въздушни, прекрасни.
Това са празни стени. Децата не влизат в калъп, а влизат такива, каквито са. Влизат, за да бъдат обгрижени, да играят, да творят. Свободни деца...
Видях първите три деца, които вече бяха записани. Техните личица ме вдъхновяват. За какво ме вдъхновяват не мога да кажа точно, защото е за всичко.
Тези три дечица ще бъдат щастливи там!
Ще хукват сутрин с радост и накрая на учебната година ще знаят всичко по официалната програма, но ще обичат дълбоко  училището, ще бъдат обичани дълбоко от училището, ще могат мнооооого други неща. Ще могат да ги правят със собствените си ръце и сърца.
Няма как да пиша по друг начин.
(ако има въпроси ще отговоря)

# 302
  • София
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=609555.0
Двудневен детски панаир в София - 17-18.09

Активно настоявам да се видим на това място или поне да го посетите с децата си!
Фотина ще идва, та софиянци ли!
"Изкуство за малките" правят от много месеци невероятен "курс" в  Нац. художествена галерия и в Галерия за чуждестранно изкуство.
Събитията на този панаир са толкова много, че има за всички възрасти и интереси.
Направете си план, щото на нас миналия път не ни остана време за всичко и накрая имаше ревове (що сме отишли  втория ден, а не още от първия)
И си носете храна, много храна.... ние се доведохме до изтощение Simple Smile

# 303

и аз известявам за това прекрасно събитие от известно време. Присъединяване към ФБ също:

http://www.facebook.com/event.php?eid=243672419002820&notif_t=event_invite

http://www.facebook.com/groups/111589198886516/

Адриан Вела е съпруг на Станка Желева, предполагам знаете, но да пиша.

поздрави от мен, мили момичета, вегетарианствам, наглеждам ви, черпя идеи  Hug

# 304
Търся си ник, много благодари за инфото за училището!!! Аз сериозно се интересувам; на 17-ти може би следобед ще посетим панира, както и на 18-ти. Ще намерим начин да се видим!! Сутринта на 18-ти сме планирали да ходим в РиРиРа за четене и книжки.

# 305
Това училище къде е? И от кой, и до кой клас е?

# 306
Това училище къде е? И от кой, и до кой клас е?
Жени, в София е; сега заочват първата година първокласници. Струва ми се обаче, че вече има достатъчно обучени валдорфски педагози, за да има такива ДГ и училища и в другите големи градове.

# 307
Не мога и не мога да покълна семената... Sad
Машината я прибрах, явно с нея не става. Ползвам голям буркан, измивам ги, пръскам ги по стените на буркана, слагам носна кърпа на гърлото и я захващам с ластик. Покривам буркана с памучна кърпа, за да са на тъмно през първите 1-2 дена. Мия семената 2 пъти на ден. И пак нищо.
Днес е 4-ти ден, едва са се показали малки кълнчета, махнах кърпата, с която беше покрит буркана. А трябваше вече да са пораснали големи кълнове и да са напълнили буркана. Толкова искам, а защо не успявам да се справя...

# 308
Темида, напиши точно какви семена покълваш - за различните има различни технологии. Имам няколко сравочника, ще ти проверя за всеки вид какво ти трябва и колко дълго се покълват.

# 309
  • София
Валдорфско училище в България засега стартира с ПЪРВИ  и ВТОРИ КЛАС.
Учат смесено в прекрасна стая с пиано, дървени чинове от истинско дърво (невиждани за нашите условия, може би са от Германия), дървени етажерки с изработени "валдорфски" неща.
Демонстрираха урок по математика - не беше на прекрасните чинове обаче този урок. Беше в огромното празно пространство, в кръг, в нещо като танц/игра. От сърце  пожелавам на всички  да се докоснат до това.

Менюто е вегетарианско докато са на училище /градина (в обща сграда са, но съвсем отделно).
Менюто е и био Simple Smile , дори било имало какво още да се желае (това не ми го побра главата, щото аз не виждам накъде, освен към оптимизиране на доставките/цената)
Училището не е държавно, но не е и частно. То е създадено от родители на завършващи градината деца и е с прозрачна организационна схема. Не е в полза на "частник", а на децата.

Родители, педагози и деца - това е едно цяло, без авторитети, с любов.

# 310
И аз вчера слушах прекрасни отзиви от моя приятелка за Валдорфското у-ще и градина. Била е и тя на деня на отворените врати.  Peace

Търся си ник, благодаря за прекрасните идеи за посещение - в случая Детския панаир. Надявам се да се видим поне единия ден, ако не хукнем отново по планината  Simple Smile

Не знаех че има изложение за био продукти сега, някои ходил ли е?
http://www.facebook.com/event.php?eid=214647341926776
А и все по-рядко влизам във фейсбук

# 311
Темида, напиши точно какви семена покълваш - за различните има различни технологии. Имам няколко сравочника, ще ти проверя за всеки вид какво ти трябва и колко дълго се покълват.
Купих два вида. Първия е микс семена за покълване "Изгряващо слънце", внос от Франция. От контролирани биологични региони. Киноа, слънчогледово семе, зелена леща, сусам. Пише, че покълват за два дни. Не и при мен обаче....
Втория вид е елда, на "Смарт Капитал" ЕООД. Пише сертифициран продукт от биологично земеделие, покълваемост мин. 95 %.
Благодарна съм ти, че ще ровиш книгите заради мен. Наистина ми е важно. Hug

# 312
  • на острова на мечтите
Извинете, 4е пиШа преска4айки няколко поста(преска4ам от 20 страница), но искам да питам за киноата. Тук я намерих само в билковата аптека и ми се стори доста скъпа #Crazy Подобна е на просото, поне на вънШен вид. Дали е подобна и на вкус оба4е newsm78. Иска ми се да я заменя
Благодаря ви за отговорите, а и за страхотните съвети, които откривам тук Hug
Не мога и не мога да покълна семената... Sad
Машината я прибрах, явно с нея не става. Ползвам голям буркан, измивам ги, пръскам ги по стените на буркана, слагам носна кърпа на гърлото и я захващам с ластик. Покривам буркана с памучна кърпа, за да са на тъмно през първите 1-2 дена. Мия семената 2 пъти на ден. И пак нищо.
Днес е 4-ти ден, едва са се показали малки кълнчета, махнах кърпата, с която беше покрит буркана. А трябваше вече да са пораснали големи кълнове и да са напълнили буркана. Толкова искам, а защо не успявам да се справя...
ЗаЩо на тъмно newsm78 Моите семна са в буркан на слънце,т.е. полусянка и покълват много добре и са най обикновени семена от каквото ми се яде леЩа, ориз

Последна редакция: вт, 13 сеп 2011, 19:44 от danilu

# 313
А, от министерствата признава ли се това училище?

# 314
danilu ,
лично аз киноата повече я харесвам от просото. По- блага /нямам предвид сладка/ ми е на вкус, неутрална. Идеално замества ориза. Освен това ако имаш проблеми с щитовидната жлеза , не я товари така, както просото.
Потърси в био магазините, сигурно ще я намериш там в няколко цвята дори Wink
temida ,
направо не знам какъв съвет да ти дам. Освен да смениш наличните семена и да  покълваш по отделно- не смесвай наведнъж заедно различни семена.
не слагай кърпа в/у отвора на буркана, а марля или съвсем лек тензух.
Машинката я пробвай пак , но без капаци..
За начало си избери  по-лесни за покълване като мунго, люцерна, леща....белен слънчоглед....

Общи условия

Активация на акаунт