Веганството - да споделим опит (7)

  • 49 635
  • 745
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 3 869
Take a smile, благодаря за коментара за тефлона в тъканите   bouquet

Преди години, когато започнах с гладуванията, имаше предупреждение, че рецепторите за вкус и аромати ще се изострят. Така и стана; след промяната на храненето и особено след раждането, вече не понасях парфюми, мазила, ароматизирани прахове, сапуни. Но съм доволна ,че успях да сведа до неподозиран минимум ползването на козметика Simple Smile

Да ви споделя какви мисли и чуденки ми се мотаят тези дни в главата: сериозно се захванах да спазвам препоръчения ми хранителен план с над 70% сурова храна; същевременно си направих и диагностика то ТКМ и излиза, че покривам почти всички симтоми на недостиг на енергия в далака (при мен е свързано с емоционалното ниво, не с храната). Обаче при такъв недостиг се избягват максимално суровите храни и такива, които се водят студени - краставици, зелена салата, круши. Хайде, първите 2 мога да избягвам, но зелени круши много обичам, а точно сега имам био такива в голямо количество. Отделно се чудя как ще стане хем сурово, хем да не е сурово. Препоръката в ТКМ е за слаба и кратковременна термична обработка - примерно попарени зеленчуци и плодове (които позволяват това), което може би донякъде може и за сурово да мине.... А мен си ме влече към зърнени кълнове, сурови семнца и ядки, сурови зеленчуци..

# 121
  • Мнения: 3 869
И друго съм намислила  Simple Smile - да взема стартер за темпех и да си правя вкъщи. В БГ съм виждала само но Кринг, но в момента няма, вероятно са във ваканция - 200 гр. е около 4,5 лв. Твърдят че го правят от не-ГМО соя, но не е био. Правих сметки - за 5 кг готово темпех, стартерът идва към 30 лв. с доставката, необходимата соя е към 3 кг - купувала съм преди време за около 4 лв. на кг, уж не-ГМО, био-соята е около 6 лв. за 500 гр. Има си малко тънкост в процеса заради Т на "втасване", ама нали имаме опит с кисело мляко, надявам се и това да докарам  Simple Smile Така за кг темпех с био соя цената на продуктите излиза 12 лв. почти двойно по-евтино от този на Кринг. Производителят на стертера, твърди че и много по-вкусо от готивите става Simple Smile
Тези сметки ги правих, защото се опитвам да премина от спорадична консумация на тофу към по-подходящия ферментирал вариант - темпех. Пак спорадично - примерно 1 път седмично като основно ястие или по-често като добавка към салата или обратени зеленчуци. Хлапето харесва тофуто, но съм много предпазлива с количествата. Предполагам, че и за него темпеха ще е по-добър вариант.

Последна редакция: чт, 25 авг 2011, 13:57 от Love&Light

# 122
  • Мнения: 3 869
Личи ми, че чета уселино тези дни  Laughing 3-ти пост от мен  Mr. Green този път за кефирената гъба:
Някой пробвал ли е да прави кефир с ядково мляко?
Имам пложителен опит със закваска за кисело мляко, но с кефир не съм пробвала и засега не намирам инфо. Ако намеря, обаче ще споделя Simple Smile

# 123
  • Мнения: 1 725
Love&Light, интересна дилема за суровия режим и предписанията по ТКМ. Не мога да се включа с коментар освен с това, че е добре да слушаме какво иска организма ни. Но сега се запитах дали понякога може да бъдем подведени  Rolling Eyes
И да попитам как/къде прави тази диагностика по ТКМ?

# 124
  • София
  • Мнения: 5 246
Здравейте, момичета,
Чета ви с интерес и много ми допада обстановката при вас.
Привърженик съм на повечето споделени от вас идеи!
Позволявам си да ви помоля за повечко детайли относно конопени семена  - как да ги включа към менюто си, откъде да си купя/живея в София/?. Всъщност често пазарувам от Зоя, Слънце и Луна, Биомагазина на Малеева.
Благодаря ви.

# 125
  • Мнения: 2 132
Какво е ТКМ?
И какъв е този стартер? Simple Smile

# 126
  • Мнения: 1 725
ТКМ - традиционна китайска медицина

Добре дошла, Мигла!

# 127
  • Мнения: 5 714
Мег, става разбира се кефир като суровината е на растителна основа. Ние сме правили няколко пъти. Просто бадемовото мляко го правим малко по-гъсто- 1:3 - бадеми:вода.

За ТКМ аз бях споделяла някъде в предишните теми. Не помня вече, обаче, какво не трябваше да ям (слаба енергия в бъбреците). И да, хич не са привърженици на суровата храна. особено на плодовете през зимата. Аз почти нищо не спазвам от казаното. Може би само това за бананите- да ги ограничавам. Ям изключително рядко. И преди взимах по-редовно пчелно млечице + жен шен, също препоръчано ми. Сега и това оставих.

# 128
  • Мнения: 1 732
Аз много вярвам на ТКМ. Може би повече, в сравнение с хомеопатията. Въпреки,че  всеки метод си има своето  място.
Споменавала съм как именно ТКМ ме спаси, когато имах проблем с косата.нито хомеопатия, нито професори/ чужди/, нито лечители ....
Мег, и аз със сигурност имам студ /не съм определила още къде точно е/.
Правя си класическото им орехово мляко с джиджифил, добавям чер пипер къде ли не.....Хапвам редовно тиква и т.н.
Но ми предстои нещо по- сериозно в тази посока. Като стане , ще споделя.

Мигла , много се равдам че се появи! тук има кой да ти даде добра инфо за качестен коноп от София Peace Simple Smile

П. П. За тези, които не се досещат, Мигла ми е сестра.

# 129
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Момичета, използвате ли сушени, примерно китайски гъби? Мернах ги днес в един супермаркет, сетих се че много отдавна бях вземала..имат ли някаква хранителна стойност в сух вид newsm78

# 130
  • Мнения: 3 869
Аз редовно си правя самодиагностика по ТКМ - имам една книга за състоянията специално за жени; преди години минах ТКМ лечение - билки, мокси, акопунктура и съвети за храните, разбира се. После вече сама се рових по книжките.

Добре дошла, Мигла! Белен коноп съм купува от Зоя. Пакетчетата са малки и това ми допадна много, понеже не знах, ще ми хареса ли, не ли... ще мога ли да го плзвам за нещо...

С цялото ми старание по храни и менюта тия дни нямам абсолютно никакъв апетит! Просто ям, защото трябва да се яде и си го прява вкусно де, ама хлапето сигурно яде повече от мен. Може и от жегите да е, иначе липста на апетит си е типична за недостиг на Чи в далака.

Жени, стартерът е микс от подходящите бактерии - в БГ му се казва "закваска" Simple Smile

# 131
  • Мнения: 5 714
Момичета, използвате ли сушени, примерно китайски гъби? Мернах ги днес в един супермаркет, сетих се че много отдавна бях вземала..имат ли някаква хранителна стойност в сух вид newsm78
Може би зависи как са ги сушили...
Ето например хранителни стойности за сушената шийтаке гъба:
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2487/2

и на сурова:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=122

Това още намерих на български за тази гъба:
http://www.bb-team.org/articles/2847_shiytake#axzz1W5rQ4crq
http://dieti.rozali.com/hranene/p15957.html

Аз днес съм малко на гъбена вълна. Simple Smile

По принцип дълго време избягвахме да ядем гъби, като цяло.
Разказвала съм и преди за един италиански магазин до нас, където понякога предлагат интересни неща. От 10-на дни продават консеривирани и мариновани гъби руско производство, повечето дървесни видове. На мен ми привлякоха вниманието и взех на няколко пъти. Харесаха ми.
Позачетох се специално за дървесните гъби, а и имаше наскоро дискусия във фейсбук точно за тях.
И днес гледам едни кашончета с около килограм шийтаке и кладница пак в същия магазин. И друг път ги е имало, но аз ги подминавах.
Беше ден на консервирането. Simple Smile

Ето едни рецепти за мариноването им, които почти не са спазени:
http://goneraw.com/recipe/marinated-shiitake-mushrooms
http://goneraw.com/recipe/marinated-oyster-mushrooms

И при двата вида не сложихме мазнина. Иначе има прибавени лук, чесън, синапени зърна, бахар...При кладницата сложих кориандър както е в рецептата.

Отделно мариновахме патладжан, броколи и карфиол, заложихме и кисело зеле.
Всичко е сурово.
Чакам да пуснат и маслините, за да мариноваме.

# 132
  • Мнения: 1 725
Аз редовно си правя самодиагностика по ТКМ - имам една книга за състоянията специално за жени;

За "Лунна пътека във водата" ли става въпрос? Скоро я поразлистих в една книжарница, но не я купих тогава.

# 133
  • Мнения: 782
Вери, би ли споделила как мариноваш патладжан, броколи и карфиол, моля  Simple Smile
Аз всяка година слагам зимнина , но едва ли е като вашата  Simple Smile

# 134
  • Мнения: 3 869
За "Лунна пътека във водата" ли става въпрос? Скоро я поразлистих в една книжарница, но не я купих тогава.

Не, не! Тя си по-скоро запознаване с идеите на ТКМ, а моята книга е доста подробна, доста дебела, англиска...

Вери, мерси. Разрових се и аз за кефира, най-често от кокосово мляко го правят, че даже и готови варинти има с разни плодове!!! Не в БГ, де.... Искам да го пробвам, но да не от животинко мляко за мен и детето, а за мъжа ми мога с животинско да го правя... Решила съм че има нужда  Laughing

Шада, на сайта на Вери има рецепти, ей тази съм си харесала за карфиола: http://www.recipemagician.com/recepti/turshii-i-sladka/surova-tu … arfiol-i-morkovi/

Общи условия

Активация на акаунт