Веганството - да споделим опит (7)

• 49 643
  • 745
  •   1
Отговори
# 150
Мег, аз лично сладкият картоф терчично го обработвам, трябва му много малко и се е размеква доста бързо. Обикновено ги слагам в крем-супи, зеленчуков гювеч, към един картофен огретен който правя. Пробвала съм ги леко запечени като картофен чипс, но много ми сладнеят.

Момичета, бихте ли споделили какво съдържа вашата кухня (продуктите) по отношение на зърна за основните ястия? Аз имам кафяв ориз 2 вида, леща, нахут и май с това се изчерпвам...  newsm78

# 151
Лурдес, бобови или зърнени?

Зърнени- ориз (кафяв и червен и див), елда, просо, киноа (3 вида), амарант, теф
Бобови- леща 4 вида, нахут 2 вида, мунг, адзуки, грах 2 вида, черно око, бял боб, cow pea, urad bean и разни други видове (около 3-4 в момента), които аз лично за пръв път срещнах тук.

Мег, сладък картоф може и суров да се яде. Настърган като моркова и в някоя салатка. А може и сушен чипс от него.
Иначе на пара примерно с тиква, картоф, морков, лук...

Аз сега разбирам, че 28.08 е м/унар. ден на суровоядството тази година. Миналата беше на 10.10. Тукашната суровоядна група няма да го отрази явно. А и не намерих в нета някакви събития в Монреал свързани с темата.

# 152
Вери, ами всъщност и от двете, аз бях забравила за киноата, имам имам от нея. Simple Smile Доста интересни неща имаш, ще почерпя идейки о теб. Wink

# 153

Момичета, бихте ли споделили какво съдържа вашата кухня (продуктите) по отношение на зърна за основните ястия? Аз имам кафяв ориз 2 вида, леща, нахут и май с това се изчерпвам...  newsm78
Елда- 2 вида; киноа -2 вида, просо, царевица на зърна, ечемик, ориз-2 вида, амарант, пшеница, динкел, нахут, мунго, леща-основно 2 вида, боб-2 вида, грах.
редовно ползвам и техни производни от типа на булгур, брашна, зародиш, млека, сметани, ядки - овесени, оризови, ечемичени....

Сладък картоф съм приготвяла само на пара. Много отдавана не съм купувала, от години.

Брашното от кестени се случва да го загрявам до към 180 градуса, когато понякога го добавям в смеската за палачинки. Иначе в запеканки поставям термометъра max . на 175 градуса, винаги с вентилатор.
Добавям и в крем -супи, където Т едва ли надхвърля 100 градуса.

Последна редакция: нд, 28 авг 2011, 22:57 от take a smile

# 154
take a smile, благодаря за съветите. Peace

Пак имам въпросче, ако се повтарям, моля за извинение - относно мазнините - вие слагате мазнината винаги след края на готвенето, нали? От четене къде ли не, се бях объркала, но май ми се изсяни вече. Остава да убедя и мъжът ми, че зеленчуците няма нужда да се готвят с мазнини. А че е достатъчно мазнината да бъде добавена след приготвянето на зеленчуците. Нали така? newsm78 Blush

# 155
Лурдес и Вери, благодаря за идеите за сладките кртофи!! Правила съм чипс на дихедрататора преди време, но ми е пипкаво, а машинката до края на седмицата е на график за сушене на плодове (имаме домашни ябълки и круши) и вариация на лучения хляб, но с покълнала елада, вместо ядки. Диетата ми сега изключва обикновенните картофи, но сладките са препоръчителни.

Усмивчице, мерси за разясненията за кестеновото брашно. Сега правих един "хляб" - башна от просо, елда, тиква, коноп, царевица, киноа, кестен и течна част от морков, нахут и соево мляко (всичко пасирано) - много добре се получи - докара 2 см обем и не се рони.

Започнах отново да слагам смлени ядки вместо мазнина - на ястия ида чудесно, но за салати или трябва да се цели (леко счукани) или трябва зехтин, иначе изглежда просто като много омазана салата  Sick

Лурдес, и при мен има много зърнени - просо - 2 вида, киноа - 2 вида, елда - 2 вида, ориз - 3-4 вида, амарант, камут, ръж, овес, ечемик, пшеница; от бобовите - грах - 2 вида, боб - 2 вида, леща - 3 вида, нахут - 2 вида, соя - зелена и стандартна, китайски червен боб

# 156
Доста интересни неща имаш, ще почерпя идейки о теб. Wink
Това е, защото тук има разнообразни магазинчета- индийски, арабски, китайски и т.н.
По-новите видове бобови за мен ги готвя, не ги покълвам.

Аз съм пропуснала някои глутенови зърнени, които присъстват вкъщи. Може би, защото рядко ползвам.
Овесени пресовани ядки; ръж, ечемик, камут, спелта (пресовани и цяло зърно); пшеница и пълнозърнест кус кус.

# 157
  • София
Дали има нещо като линк към тези упражнения?

Хубаво момиче, имам ги на файлове като картинки. Upload-нах ги тук:

Първо се прави това:
http://img231.imageshack.us/img231/8321/gviewz.png

После това:
http://img4.imageshack.us/img4/6065/gviewmx.png

Понякога първото го пропускам. Упражненията не правя често, по-скоро вече профилактично. Дано да се ориентирате, понеже са схематични и малко трудно се преценява кое как се премята:) Пробвайте внимателно без да се насилвате и слушайте как реагира тялото. Дископатията ми е на 2-3 прешлена долу до таза и на мен ми действат доста освобождаващо, определено съм доста мобилна след като ги приключа. Определено голяма част от тях все още не мога да изпълнявам в идеалния им вариант (с идеалната постановка на тялото) - най-вече тези, които са свързани с извиването на гръбнака. Дано да е някаква помощ.

# 158
Меги, страхотен хляб си замесила! Чудесна идея!
Рецептата сама ли си я изобрети?
Някакви набухватели добави ли?
Аз нямам опит с правене на хляб, все готов купувам. Старая се да е по - качествен, : с квас, без мая,  с различни добавки /кълнове, различни брашна, лен и т.н./.

Имах късмет само веднъж да намеря с коноп, попаднах в една специализрана хлебарница в Гармиш, където предлагаха хлебни изделия с коноп и всякакви подобни благинки.  Много ми хареса.

Пак имам въпросче, ако се повтарям, моля за извинение - относно мазнините - вие слагате мазнината винаги след края на готвенето, нали? От четене къде ли не, се бях объркала, но май ми се изсяни вече. Остава да убедя и мъжът ми, че зеленчуците няма нужда да се готвят с мазнини. А че е достатъчно мазнината да бъде добавена след приготвянето на зеленчуците. Нали така? newsm78 Blush
Принципно се стремя да не слагам мазнина по време на готвене. Добавям при изключен котлон и леко изстинало ястие. Или изобщо не добавям.
Но има ястия, които готвя с мазнина, например баница. В такива случаи ползвам мазнина, на която изрично е посочено, че издържа на високи Т обработки. Обикновено това е зехтин или кокосова мазнина.
В салати много рядко ръся мазнина/която е предимно от коноп или зехтин/. Обичам да им добавям различни видове дип/сосове от ядки , семена, авокадо......

Моето лично мнение на неспециалист е, че една качествено извлечена мазнина, консумирана  в разумни количества и по съотвения начин, не е вредна за здравето, както оставам с впечатление, че твъди Гайдурков в препоръките си.
Ако е налице здравословен проблем, / зависи от проблема обаче/ , мазнината може и да е вредна.  Peace
Но пък също така, има случаи , в които точно тя е необходима и служи като лекарство.  Simple Smile

Зехтинът е познат от дълбока древност и аз не бих го пренебрегнала с лека ръка. Peace
Дори и до ден днешен понякога ми се услажда циганската баница. Simple Smile И съвсем не мисля, че вредя на тялото си като си позволя една филийка от нея. Не считам, че в тези случаи то "се е объркало " и си иска отровите, с които е свикнало.

# 159
take a smile , това, че нямаш диплома в областта на нутриционистиката, натуропатията, диетологията, нищо не значи. Готова съм да се обзаложа, че много народ в тази тема знае много повече от даден виден специалист и аз лично бих се доверила повече на наспециалистта в тази тема. Wink
Но знам, виждам и усещам, че за много хора действа някак успокояващо и сигурно, че пред името на някого има д-р, а не стената му виси диплома. Аз тия дни също си мислех да изкарам някакво обучение в тази сфера, но нещо засега не ми изнасят комплексите от лекции, които се предлагат; това, което се иска да покрия и разбира се, часовете отделени за покриване на съответните нормативи (мисля, че са малко); не на последно място парите, които искат за мен са неоправдани и умопомрачаващи.

Мег, исках да те помоля да ми кажеш какво означава според твоите книжки многото съсиреци ( на мен ми се струват много) при един МЦ.

Но пък също така, има случаи , в които точно тя е необходима и служи като лекарство.  Simple Smile
Точно!
Мисля, че някъде бях дала точно такъв съвет. При недостиг ан омега-3, примерно, бих предпочела разните извлечени масла от коноп, чиа, лен, комбинации разни, а не цялата храна.

Принципно се стремя да не слагам мазнина по време на готвене. Добавям при изключен котлон и леко изстинало ястие. Или изобщо не добавям.
Но има ястия, които готвя с мазнина, например баница. В такива случаи ползвам мазнина, на която изрично е посочено, че издържа на високи Т обработки. Обикновено това е зехтин или кокосова мазнина.
И аз така процедирам. Единствената разлика е, че в този случай, когато сложа по време на готвене мазнина, ползвам гроздово олио. А това се слува, когато правя баница или ми хрумне да задушавам заленчуци с мазнина и вода.

Дори и до ден днешен понякога ми се услажда циганската баница. Simple Smile
Защо ли ми е познато това?! Wink Имам си един такъв любител на циганската баница у нас, с когото имате много общи неща. Simple Smile

Последна редакция: пн, 29 авг 2011, 00:50 от Вери

# 160
Ами ето че забравих вчерашната манджа в тон с темата за мазнината. Simple Smile

2 големи глави лук и 4 настъргани моркова задуших в мазнина и вода; прибавих 4 картофа; 5 мин преди да изключа котлона сложих 4-5 тиквички, 3 чушки, скилидки чесън, мента, 5-6 сушени сливи и накълцани лозови листа ( не ставаха за сърмички). Последните съставки не съм ги разбърквала в тенджерата, просто ги поръсих върху манджата колкото да се задушат леко.

Последна редакция: пн, 29 авг 2011, 01:27 от Вери

# 161
Усмивке, сама си забърках сместа за хляба - няма рецепта. За безглутетоновите печива едно време научих, че колкото повече неща има вътре, толкова повече се балансират вкусовете и съответно по-вкусно става. Конопеното брашно ми е от небелен коноп - държа го в хладилнкиа, както и тиквенето, защото не се ползват често, а са с по-високо съдържание на мазнини и искам да се запазят максимално.

Вери, в моята книга пише че съсиреците трябва да отсътват или да бъдат минимални в менструалната кръв. Наличието на съсиреци е симптом при няколко състояния - недостиг на енергия в далака, застой на кръвта, застой на енергията на черния дроб - диетите за тях са много близки - тотален отказ от млечни, предимно термично обработена храна, всякакви berries, повечко движение (лек спорт) и много важното балансиране на емоциите - може да е чрез йога, или всичко, което носи удоволствие и смях; да се избягват гнева, недоволството, потискането на емоции.
За да се прецени обаче, кое точно състояние има човек с какви модалности, трябва да се вземат под внимание и много други симптоми. Това е съвсем грубо казано - кога най-често се среща проблема с със съсиреци.

Хах, май много хора сме на вълна "сертифициране" на знанията ми Simple Smile Аз също ще търся сертификат, но в друга област, за да мога да правя това което ме влече с хора, които не ме познават, т.е. трябва да има външна, чежда оценка, на която да могат да се доверят Simple Smile

# 162
Май май е най-важното при мен: балансиране на емоциите. А и аз самата усещам, че имам работа около черния дроб на всички нива. Благодаря ти!  Hug

# 163
  • София
малко информация около ГМО казусите у нас: http://dnes.dir.bg/news/GMO-wikileaks-9372930?nt=4

# 164
  • София
Добре дошла, Мигла!
Щом живееш в София, значи можеш да представляваш сестра си на втората веганска среща? Simple Smile

Хайде да я правим по-бързо, преди 15ти септември! Има ли желаещи?
Както и за керамичното ателие, аз много напирам!

Имам въпрос за домашните любимци. Оставям настрана собствените си възгледи, належащо е да намерим жълто пате за дъщеря ми. Но откъде, защо и как, някой има ли опит?
Опитвам се да насоча вниманието й към папагалче, засега безуспешно.

Това е по повод /след опита й да яде цяло пиле на грил.

Общи условия

Активация на акаунт