Последните пет книги, които прочетох # 2

• 187 233
  • 736
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Евридик@, прочети и "Атлас изправи рамене" на Ранд. Осезаемо е развитието ѝ като писател. Страхотно изградени характери на героите; диалози, които ти доставят удоволствие, че са проведени точно така; изказа ѝ върви леко, без много  излишни отклонения. Много точно е намерила баланса между подаването на "нишани" и елемента на изненада. Докато четях усещах,че имам идея какво ще се случи една крачка напред, но нямах търпение да разбера как, защо и дали изобщо е така.

# 121
placebo7, благодаря за отзива! Непременно съм решила да прочета още неща на Ранд, може и на английски, да видя в оригинал как й върви изказът Simple Smile

# 122
Извинявам се, че се намесвам в дискусията. Има ли книги в ел. вариант на Айн Ранд?
Благодаря за отговора.

# 123
"Господин Ибрахим и цветята на Корана" - Ерик Еманюел Шмит
"Физика на тъгата" Георги Господинов
"О, Хенри" Георги Господинов
"Соларис" Станислав Лем
"Автентичната котка" Тери Пратчет
Пишете, ако имате въпроси относно тези книги:)

# 124
  • София
Да дам отчет и аз. Wink
"Открито" Агаси
"Преспанските камбани" Талев
" Бяла като мляко, червена като кръв" Алесандро д'Авеня
"Слугинята" Катрин Стокер.
Напоследък много бавно чета. От четирите книги най-малко ми хареса италианската книга, може би, защото ми е тинейджерска като усещане и тематика. " Слугинята" я свърших преди няколко дни и направо ми липсва, ей така да си легна и да си я чета.
"Открито" също много ми хареса и като стил и самия  Агаси, получава от мен 10 точки.
Талев си мисля, че е излишно въобще да го коментирам.

# 125
"Господин Ибрахим и цветята на Корана" - Ерик Еманюел Шмит
"Физика на тъгата" Георги Господинов
"О, Хенри" Георги Господинов
"Соларис" Станислав Лем
"Автентичната котка" Тери Пратчет
Пишете, ако имате въпроси относно тези книги:)

За втората? Чувала съм само суперлативи...

# 126
За добро или лошо, напоследък чета доста бързо. Ето и моите последни пет прочетени книги:

"Лейди Л." - Ромен Гари
"Крадци на лебеди" - Елизабет Костова
"Стая" - Ема Донахю
"Ужасно силно и адски близо" - Джонатан Сафран Фоер
"Одисеята на Пенелопа" - Маргарет Атууд

Нито една ор изредените не ме очарова особено.

# 127
  • София
Ето и моят отчет  Wink

1. "Възпламеняване" - Сюзан Колинс - Втората книга от поредицата "Игрите на глада", култова вече  Wink Хареса ми много, дори повече от първата част. Динамична, увлекателно написана, четивна. 10/10  Peace

2. "Дума Ки" - Стивън Кинг. Книга, която не ме грабна, не ме държа в напрежение. Стори ми се мудна и определено не е книга, която бих препоръчала. Разочарова ме Кинг в тази си книга.  3/10  Confused

3. "Оризовата майка" - Рани Маника. Първият ми фаворит от тази петорка!  Peace Благодаря и тук на Джеронимо за възможността на я прочета!  Hug
Прекрасен епос за живота на едно индийско семейство в Малайзия от началото до към 80-те години на 20 век обединено от силната фигура на "оризовата майка" - Лакшми. Хареса ми интригата, начина, по който са поднесени събитията в книгата - представени като разказ от първо лице на всички участници в тях, от различните гледни точки. В крайна сметка както става е и в реалния живот, всеки е прав за себе си и всеки си има своята истина и си носи своя кръст, както и че единствено прошката е начинът да продължим напред...
Научих доста интересни неща за живота на хората в тази част на света (за която не знаех почти нищо, освен къде се намира в чисто географски аспект). Въпреки, че на моменти ми идваше тежка (особено при описанието на събитията по време на японската окупация през Втората световна война  Confused ) 10/10  Peace

4. "Кабулските лястовици" - Ясмина Кадра. Голямото ми разочарованието от тази петорка.
Първо да споделя, че ми отне доста време да я намеря, тъй като в София навсякъде е изчерпана (та накрая свеки ми я изнамери от Хасково, жената  Laughing ). Започнах книгата с големи очаквания, осланяйки се на суперлативите, които бях чела за нея. Ами не ми хареса!Ама никак! Толкова "куцо" написана книга отдавна не бях чела. Не знам къде е проблемът - дали авторът толкова си може, или преводът не е добър, но начинът му на писане и лексиката определено ме дразнеше! Нито един от характерите не беше развит, нито една от двете главни героини не успя да ме докосне. Съдбата им - сама по себе си ужасяваща - не ме развълнува...Просто разказът не беше поднесен по подходящ начин...
Бях чела някъде някой споменаваше за про-западните "поръчкови" ислямски писатели...Няма да се учудя, ако Ясмина Кадра не е един от тях. Още повече, че Кабилските лястовици е издадена по Европейска програма...2/10  Confused

5. "Родена да умре" - Елизабет Бъмилър. Вторият ми фаворит!
Имайки пред вид поредицата, в която е издадена книгата - "Преживяно" на изд. Емас, бях настроена за някаква сълзлива история, съшита с бели конци. История, която четеш и забравяш...
Оказа се нещо съвсем друго и бях повече от приятно изненадана от тази книга! Авторката (американка) е живяла заедно със съпруга си - кореспондент на "Вашингтон пост", 5 години в Индия. А самата тя също е журналистка. По време на престоя си в Индия е имала възможност да интервюира много жени, за да направи свое журналистическо разследване върху живота и положението на жените в съвременна Индия. Доста интересни неща научих за традицията на уредените бракове, жива и до днес. Оказа се, че любовта в Индия идва след брака... Друго интересно нещо, което ме ужаси, е подпалването на съпруги заради зестра. Ако мъжът реши, че зестрата, която родителите на жена му дават, е малка, може да я подпали безнаказано и да представи това като "битов" инцидент! А след това да си вземе нова съпруга със съответната зестра! За мащабите на тази "практика" можем да съдим по това, че всеки ден средно по една жена бива подпалвана в Ню Делхи!  Confused
Препоръчвам я на всеки, който се интересува от индийската култура и начин на живот! 10/10 Peace

Малко се отплеснах ... Извинявам се за дългия пост  Hug

# 128
mijjjka, много увлекателно и интересно разказваш!  bouquet

# 129
"Кестени от Париж"- разкази на Димо Райков. Не ми допаднаха, повечето бяха на имигрантска вълна, затова как в града на свободата има толкова клошари, бедни и нещастни имигранти - леко депресиращи, а като стил дори не знам дали са точно разкази, тъй като ми приличаха на очерци.
Сега чета от същия автор "Париж, моят Париж", но от време на време, тъй като това са просто разкази на парижани за града им, и не е особено впечатляващо.
"Джули и Джулия" Джули Пауъл - прочетох я да половината и я оставих, смятам че аз след като съм гледала филма бих написала по-добре книгата.
"Алхимикът" на Коелю, бях я чела като ученичка и ме беше впечатлила, сега разбира се, не беше такова усещането.

# 130
  • Варна
"Свят без край" Кен Фолет и двете части. Фолет определено е много добър разказвач. Фактът, че преди това е писал птрилъри определено му е помогнал много. Действието е динамично, липсва многословие /въпреки обема на книгите/, образите са изградени доста пълнокръвно. 10/10

"Потрет на една дама" Хенри Джеймз. Досадна, неизградена /така и не разбрах какво й е толкова умно на главната героиня и защо гл. герой е зловещо чудовище/ и като цяло много скучна творба. Отби желанието ми за четене за дълго време. 3/10

"Тайният живот на великите английски писатели" Йордан Костурков. Името говори само за себе си. Интересни биографични факти. Липсваха ми данни за годините на живот понякога, но добре, че е Гугъл.9/10

"В отсъствието на мъжете" Филип Бесон. Разказ за любовта на момче към зрял мъж и към младеж. Мисля, че наградата "Роблес" е леко пресилена.

# 131
  • Ямбол
   "Тайна с цвят на праскова" - Сара Адисън Алън 8

"Покани ме да вляза" - Йон Айвиде Линдквист 9

"Вода за слонове" - Сара Груън 10

"Преди да заспя" - Стивън Уотсън 10

"Вторият периметър" - Майкъл Лосън 9

От тези пет най-много ме впечатли "Вода за слонове" и ще влезе в личната ми класация за тази година.
Сега чета "Крадецът на книги" и макар да съм на една трета от книгата, още не мога да кажа нищо. Леко ме дразнят някои повторения, но пък иначе ми държи интереса.

# 132
Понеже съм на вълна Агата Кристи последните 5 книги, които прочетох са нейни ( някои от тях повторих тъй като колкото и да ги чета няма да ми омръзнат) Wink
1) "Великолепната четворка" - невероятна книга!!!
2) " Убийството на госпожа Магкинти"
3) " Смърт в облаците" - също прекрасна книга, наскоро гледах серията от сериала (има поредица филмирани случаи на Поаро) и съм разочарована от екранизацията.
4) "Пет малки прасенца" - колкото и да я чета, явно няма да ми омръзне ахах
5) "Убийство в Ориент Експрес" - утре мисля да гледам и филма Wink

bouquet

И след толкова криминалета започвам малко чилит романи за разтоварване Simple Smile Скоро ще споделя нови 5 Wink

# 133
Кръвни връзки от Ришел Мийд - 9/10. Все забравям как лесно се четат тези книги!!! Хем знам, че на другия ден съм на работа, хем си викам - "Още малко! Още малко"...  Grinning Чакам книгата да ми падне на главата, защото заспивам и тогава се отказвам. Тук вече главните герои отстъпват място на второстепенните, което ми допада.  Hug

Любовникът от Маргьорит Дюрас - 4/10 Тази книга я препрочетох, тъй като нищо не помнех от нея, а смятам да изгледам филма. Е... повече няма да я препрочитам. Знам, че се харесва, но... на мен  Naughty

Оризовата майка от Рани Маника - 9/10 Силна и тежка книга, обхващаща няколко поколения и много погледи на събитията...  Hug 

Тримата мускетари от Александър Дюма - 7/10 Препрочит. Сякаш исках повече или просто вече историята ми е много позната. Малко по детски ми вървеше книгата. Поне обаче си поставих началото за прочитане на останалите части ...  Wink

На изток от Рая от Джон Стайнбек 10/10 - Препрочит Използвах няколко опции за тази книга, защото не мога да я оставя като всички останали. Взех я със страх, дали мнението ми "Това ми е любимата книга", ще се запази. Е - запази се и даже повече, ще се опитам всяка година да й отделям внимание... Чисто богатство си е!!!  Heart Eyes

БРАТСТВОТО НА ЧЕРНИЯ КИНЖАЛ: Свещена любов от Дж. Р. Уорд - 10/10. Давам висока оценка, защото книгите от тази поредица ги лапвам на един дъх...

ПЕСЕН ЗА ОГЪН И ЛЕД: Пир за врани от Джордж Реймънд Ричард Мартин - 10/10 Влюбена съм в поредицата, въпреки страха от това, кой е решил Мартин да премахне или в какво да го превърне...  newsm78

Любов от Елиф Шафак - 10/10 - Книга в книгата... Вълшебно четиво

# 134
Медея и нейните деца - Людмила Улицка
Остави ме със смесени чувства. Малко трудно ми вървеше в началото, много герои, които трудно запомнях. Редовно се връщах да препрочитам, но като цяло е доста добра книга.

Аз, Фелини
Автобиография, която отдавана се каня да прочета. Хареса ми, но не ме изненада с нищо, както се надявах.

"Живот назаем" - Ерих Мария Ремарк
Не мога да я опиша, трябва да се прочете.

Парижката съпруга - Пола Маклейн
Не ме впечатли особено, малко трудно я прочетох, но е достатъчно интригуваща като сюжет.

''Ангелски езици'' - Димитър Динев
Чете се лесно, хареса ми, макар чисто литературно да не е нещо особено.

Между тези, прочетох и около десетина книги на Джулия Куин, като всяка една я приключвах за отрицателно време, поради непретенциозното съдържание.

Последна редакция: нд, 01 апр 2012, 14:34 от Клото

Общи условия

Активация на акаунт