Последните пет книги, които прочетох # 2

• 187 825
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
peperuda, да, хареса ми книгата. Аз съм чела само тази и "Яж, моли се и обичай", която също ми хареса. Без да имат някакви кой знае колко оригинални идеи, книгите са добре написани и увлекателни. За "Знакът на всички неща" писах малко в темата какво четем в момента.

# 376
  • Gotham City
"Мръсна Хаванска трилогия" и "Кралят на Хавана" на Педро Хуан Гутиерес;
"Азазел", "Турски гамбит" и "Левиатан" на Борис Акунин.

# 377
  • Берковица
,,,,

# 378
  • София
1. "И всичко стана луна" - Георги Господинов - 5/5
2. "Пътеводител на галактическия стопаджия" - Дъглас Адамс - 4/5
3. "Мидълсекс" - Джефри Юдженидис - 5/5
4. "Има крокодили в морето" - Фабио Джеда - 4/5
5. "Играта на ангела" - Карлос Сафон - 4/5

Последна редакция: пн, 19 авг 2013, 12:41 от Феичка13

# 379
Последните ми пет книги много се затрудних как да ги оценя. Всичките са много хубави, но и доста различни.

1. "Равносметката", Съмърсет Моъм       4/5
2. "Ние, живите", Айн Ранд                     4.5/5
3. "Софийско жителство", Тодор Костадинов       4.5/5
4. "Площад Диамант", Мерсе Родореда                  4/5
5. "Мъртво сърце", Дъглас Кенеди                        3.5/5

# 380
peperuda, да, хареса ми книгата. Аз съм чела само тази и "Яж, моли се и обичай", която също ми хареса. Без да имат някакви кой знае колко оригинални идеи, книгите са добре написани и увлекателни. За "Знакът на всички неща" писах малко в темата какво четем в момента.

Благодаря.  bouquet

# 381
"А планините ехтяха" Х.Хосейни 5/5
"Блондинка в бетона" М.Конъли 3/5
"Последният койот"  М.Конъли  5/5
"Ченгета"   М.Конъли                 4/5
"Аз преди теб" Джоджо Мойс   5/5

# 382
# 383
Открадвам си идеята за копие от профила ми в Goodreads с последните пет прочетени книги:

Всъщност пропуснала съм последната - "Да дойдеш на света" на Маргарет Мацантини, която ми хареса наистина много - 5+/5

# 384
"Животът на Пи" - Ян Мартел - писах рецензия в Goodreads за нея, много прехвалена, а на мен не ми хареса особено.

"Невидимите кризи" - Георги Господинов - харесаха ми текстовете, по принцип харесвам перото на Господинов, но на места малко се вижда как си е смукал от пръстите, защото част от текстовете са поръчкови.

"Къщата на джамията" - Кадер Абдола - много занимателно четиво, макар че според мен няма висока литературна стойност. Но пък е много информативно и човек може да си попълни дупки в общата култура.

"За мен спомни си в утрешната битка" - Хавиер Мариас - зачетох я преди 1 ден, засега е многообещаваща.

# 385
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
"Животът на Пи" - Ян Мартел - писах рецензия в Goodreads за нея, много прехвалена, а на мен не ми хареса особено.

"Невидимите кризи" - Георги Господинов - харесаха ми текстовете, по принцип харесвам перото на Господинов, но на места малко се вижда как си е смукал от пръстите, защото част от текстовете са поръчкови.

"Къщата на джамията" - Кадер Абдола - много занимателно четиво, макар че според мен няма висока литературна стойност. Но пък е много информативно и човек може да си попълни дупки в общата култура.

"За мен спомни си в утрешната битка" - Хавиер Мариас - зачетох я преди 1 ден, засега е многообещаваща.

Хавиер Мариас много ми харесва.
Чела съм "Сърце тъй бяло" и "Лицето ти утре", и двете много ми харесаха.

# 386
  • София

От тази петица най-голямо впечатление ми направи "Пазителките на гълъбиците". Прекрасна книга!!! Много ми хареса!  Grinning

Веднага след нея бих сложила "Акабадора". Интересен роман, разказващ за странен от наша гледна точка обичай, практикуван на остров Сардиния. Хареса ми пестеливостта откъм детайли, както и схематизма на авторката. Допадна ми начинът, по който авторката е обрисувала характерите - само с щрихи, да, но по начин, по който могат за се почувстват и усетят. Всичко в тази книга беше поднесено много елегантно и точно с мярка - и като обем, и като внушение  Peace

На трето място бих сложила "Момичето, което бях" . Също е роман, който бих препоръчала.

Останалите две не ми допаднаха изобщо.

# 387
"Хрониките на Пембърли"-Ребека Ан Колинс 3.50/6
С тази книга се измъчих най-много.Колко пъти ми се искаше да я оставя,но не го направих и то най-вече заради това,че обичам героите на "Гордост и предразсъдъци",чиито истории са продължени тук.
Беше ми мило да чета за отношенията между Лизи и Дарси,Джейн и Бингли.Радвах се на някои събития от живота им,натъжих се на други.Съдбите на останалите също ми бяха интересни,но всичко беше някак суховато поднесено,подробно,но все пак лишено от живот.Сто пъти си повторих,че това не е Джейн Остин и нямаше нужда да я имитира,за да я харесам,но все пак липсваше нещо,липсваше живецът,който да направи историята да оживее пред очите ти.А да не говорим за пряката реч.Беше ми лишена от живец дори още повече.
Той казал,тя казала,той направил,тя отишла и в този дух...Наистина е подходящо името на заглавието "хроники",но това пречи ли да е някак по цветно,живо.Е имаше и някои симпатични описания на природата,но общо взето ми беше някакво такова...сиво.Болно ми е да пиша така,но това почувствах докато четях.За съжаление повече моменти на разочарование от книгата изпитах,отколкото такива,в които тя да ми допада.Но и по-неудволетворяващи неща съм чела.Може би в другите книги от поредицата нещата се оправят. Thinking Ще пробвам ,ако ги издадат и ми попаднат за четене. PeaceЕдна книга,която не ми е допаднала толкова много от един автор все пак не значи за мен край.Винаги може да те изненада приятно някой.
"Ловецът на хвърчила"-Халед Хосейни 6/6
"Хиляда сияйни слънца"-Халед Хосейни 6/6
Изключително живи,трогателни ,човешки,разтърсващи,с ярко изваяни образи,които ще запомня.
Хасан-най-безрезервното,безкористно и чисто човешко сърце,пример за приятелство и обич.Толкова чист човек.Плаках много за него.Изтъкан от светлина,от обич.Колко от нас биха моголи да постъпят като него дори заради любим човек?Въпреки всичко,въприки всички...безкористен,верен с обич в сърцето докрай.
Мариам-цял живот отблъсквана,наранявана,обиждана,тъпкана,живот който е в пречка за мнозина,но живот непропилян,а обновен от обич към Лайла и Азиза.Образ с развитие,при който с трепет четях за промяната,за осъзнаването на собственото достойнство и значение дори накрая.Много ме трогна краят и.Много голяма сила показа и тогава и по отношение на Рашид след като се осъзна като личност.
Лайла-обградена от обич,попаднала в ада и пак заради обичта научила се да оцелява в него.
Силата на обичта и към децата и ме накара да настръхна,това на какво е способна за тях,какво е способна да понесе,да направи.
Приятелството им с Мариам,споделените мигове радост бяха много трогателни за мен също.
Тръпки ме побиваха от някои сцени.
А и самата обстановка-войната,нападенията,насилието,бомбите...Какво ли е да живееш в два ада?
Светът се обръща за миг и изведнъж всичко се срутва,всичко познато изчезва и трябва да оцелееш ако можеш...
Много ярки книги.С грижа и обич създадени образи и история. Истории,които докосват дълбоко,остават завинаги в теб са тези две книги за мен.Препоръчвам ги от сърце! Те са цяло изживяване-не казвам приятно,защото не е вярно,въпреки че има и позитивизъм в тях,но все пак истории ,които трябва да се чуят.
"Бели трюфели през зимата"-Никол М. Келби 3.51/6
Проследих един живот отдаден на кулинарията,превръщайки я в изкуство.Разточителен на моменти откъм описания,понякога дори малко ми доскучаваха,но все пак имаше и някои любопитни неща-свързани с приготовление на ястия,с разпределение и йерархия на кухненски персонал...Не съжалявам,че я прочетох.
"Слънцето на семейство Скорта-Лоран Годе 5.80/6
Семейна история написана с майсторство,увличащ изказ,интересни герои.Не ми хареса отначало,първите няколко страници,но после ме грабна и не я оставих докато не я свърших.
Песен за огън и лед-Сблъсък на крале -Джордж Р. Р. Мартин5.90/6
Все повече ме увлича историята,героите,интригите,магическото,което е леко загатнато,което като идея ми допада.И вече свикнах с бавният ритъм на разказа-напластяването малко по-малко на събития,черти на героите...
Поопознах героите и се попривързах Simple Smile още повече към Аря и другите ми любимци.Вече чета с все по-голям интерес. Simple Smile Simple Smile

# 388
"Сенки в рая "-Е. М. Ремарк
"Нощ в Лисабон"-Е.М.Ремарк
Автобиографията на Чарли Чаплин
Препоръчвам я .Животът му е минал в много болка,мизерия в детството.
"Хиляди сияйни слънца"
Няма да се правя на критик.Мисленето на арабския мъж и отношението към жената ме вълнуваше.
Не мога да се отърся още от сцената ,когато за наказание майката и детето са затворени като животни без капчица вода .Плаках ...
"Алхимикът"-
"Край река Пиедра седнах и заплаках"-Куелю
Глупави книги,елементарни.Но след Ремарк всички ми се струват посредствени.

# 389
  • Пловдив
"Любовни истории на обикновената лудост" - Чарлз Буковски
"Харем" - Колин Фалконър
"Ловецът на хвърчила" - Халед Хосейни
"Коледна песен за мъртвъте" - Патрик Дън
"Градина на желанията" - Сара Адисън Алън

Общи условия

Активация на акаунт