Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 15 авг. 2011, 23:31 ч.

Сироп от бъз

  • 104 958
  • 130
  •   3
Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 7 707
Доколкото ми е известно на мен още от детските ми години- отровен е недобре узрелия плод. А сега като се заинтересувах и четох  разбрах,  че  ако се пие в големи количества също може да е отровен.
 През какво го цедиш, acer? Аз използвах изпран дамски чорапогащник Grinning по препоръка на приятелка, която от години прави сиропа. Идеята е да не попадне въобще и семчица в прецедената течност. Тази ми приятелка го държи по 40 дни преди прецеждане.
 Мерси за споделените линкове за сироп от магазина. Моят няма да стигне за цяла зима, тъй че ще се възползвам.

# 46
  • Пловдив
  • Мнения: 349
acer, вероятно си сложила малко мед или захар, би трябвало пропорциите да са 1:1. Ако не е вкиснат не го хвърляй, по принцип 40 дни трябва да кисне. Разбърквай го всеки ден и понамачквай зрънцата. А относно мита - зелените зрънца са си отровни, трябва да е узрял добре. За това, ако има зелени се махат  Peace

# 47
  • В горичката, до рекичката
  • Мнения: 193
ko10c, мерси за споделената информация! А може ли да напишеш каква е цената и откъде точно го взе? Аз питах в няколко аптеки и идея си нямат за какво им говоря. Направила съм около литър и двеста мл, но няма да стигне и за четирима ни за зимата.

Цената е 5,10, взех го от една аптека в Габрово, където живея. На вкус е приятен, като мармалад.
Бях тръгнала да търся американския Самбукус, но ме гледаха странно и ми предложиха това. Simple Smile

# 48
  • София
  • Мнения: 1 177
Здравейте!
Някой има ли наблюдение, дали сиропът от бъз помага при разболямане или е хубаво да се пие, докато е здраво детето, за да изкарва по-лесно болестите. Синът ми е на 3,7 г и все страда от сополи и кашля от тях. В момента пак е така. Чудя се, дали има смисъл да го купувам този бъз или Самбукус или само ще си дам парите. newsm78

# 49
  • Пловдив
  • Мнения: 349
denizara, той засилва имунитета, така че и по време на болест също спомага за по-бързото оздравяване и преборване с болестите Peace

# 50
  • София
  • Мнения: 1 177
denizara, той засилва имунитета, така че и по време на болест също спомага за по-бързото оздравяване и преборване с болестите Peace

Много благодаря за отговора! При болест пак така ли се приема както и при профилактика?

# 51
  • Пловдив
  • Мнения: 15 184
ko10c, мерси за споделената информация! А може ли да напишеш каква е цената и откъде точно го взе? Аз питах в няколко аптеки и идея си нямат за какво им говоря. Направила съм около литър и двеста мл, но няма да стигне и за четирима ни за зимата.

Цената е 5,10, взех го от една аптека в Габрово, където живея. На вкус е приятен, като мармалад.
Бях тръгнала да търся американския Самбукус, но ме гледаха странно и ми предложиха това. Simple Smile

А при мен обратното... Crazy Гледаха ме като луда кото питах за БГ сироп и се опитваха да ми пробутат другия.Но...така и не намерих тук /Пловдив/ от Бг сиропчето. Tired

# 52
  • София
  • Мнения: 7 707
Аз купих от българското сиропче, но тук в Сф . Да ви кажа понеже си имам и направен лично от мен, който ползвам за децата, че е малко количество...ами разликата с купения е огромна. Определено и този от магазина не е лош, има си вкус на бъз, но на мен ми има вкус на мнооого глюкоза, все едно ям глюкоза разрезена с малко бъз. Но ако човек няма направен е добро решение.

# 53
  • Мнения: 4 395
Бъзакът може да се яде и суров( разбира се добре узрял), но внимавайте с количествата, защото аз есента прекалих( не знам колко съм изяла, беше ми много вкусен- може би шепа и половина) и малко след това започна виене на свят, прилошаване, повръщане. Бях неадекватна, почувствах се като натровена. В момента, в който го изповръщах всичкия, моментално се оправих.

Иначе и сироп си направих, (също и от черен бъз), но само малко пих от него. Подарихме го на човек в нужда. Много сладък ми се получи, макар че го правих по рецепта. Нормално ли е да е толкова сладък?  ooooh!

# 54
  • Пловдив
  • Мнения: 349
denizara, той засилва имунитета, така че и по време на болест също спомага за по-бързото оздравяване и преборване с болестите Peace

Много благодаря за отговора! При болест пак така ли се приема както и при профилактика?
Ако става въпрос за дете е добре да не се превишава повече от 1 ч.л. дневно, защото е силен. Може да се разрежда с малко водичка и да се дава по-начесто, вместо сутрин само на гладно.

# 55
  • София
  • Мнения: 1 177
denizara, той засилва имунитета, така че и по време на болест също спомага за по-бързото оздравяване и преборване с болестите Peace

Много благодаря за отговора! При болест пак така ли се приема както и при профилактика?
Ако става въпрос за дете е добре да не се превишава повече от 1 ч.л. дневно, защото е силен. Може да се разрежда с малко водичка и да се дава по-начесто, вместо сутрин само на гладно.

Благодаря за отговора! А някой може ли да сподели впечатления, дали сиропът от бъз /български или Самбукус/ повлиява сополите при децата в градината?

# 56
  • Мнения: 117
Здравейте, дами!
Малко късно видях темата за бъза   Simple Smile. Преписвам ви дословно рецептата за бъза, която ми даде внука на Петър Димков: В буркан се нареждат 1 ред зърна на дебелина около 2 см и 1 ред ситна захар и т.н. догоре, като най-горният ред е захар и то с дебелина 6-8 см, за да не вкисне. Отворът на буркана се завръзва с тънка кърпа и се оставя да престои на слънце 10-15 дни, докато захарта се стопи. След това се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване, налива се в бутилки, чиито отвори се завръзват с кърпички вместо да се запушват с тапи и се държат на студено, за да не вкисне.
Desdemona, ние живеем и в Долище и аз си бера бъз / в някои краища го наричат бъзак, бъзунек, байзан .../ там. Има го в изобилие по поляните в гората извън селото. Есен ми идват колежки на гости и ходим на разходка да си наберат. Няма да ми пречи и ти да наминеш  Grinning.
Хубав ден на всички.

# 57
  • Пловдив
  • Мнения: 1 671
До сега не съм припарвала до тревистя бъз. И аз от малка съм научена, че е отровен. А и миризмата му е една....
А от дървовидния се носят много приятни аромати  Mr. Green От него си правя сироп от цветовете.

Сега погледнах опаковката на купешкия на нейчър уей - пише, че е от дървовидния  newsm78 И на българския пише, че е от черен бъз  newsm78
Иначе знам, че и от тревистия се прави, само дето не съм се престрашила. Въпроса е кой вариант е по-добрия?!?
Бъзак (Sambucus ebulus) или тревист бъз
Черен бъз (Sambucus nigra) или свирчовина е дървовиден

# 58
  • Мнения: 181
 Aз също стигнах до твоя извод.
  В Щатите определено правят сиропа от Sambucus nigra - Дървовидния. То се вижда и на снимката на сиропчето Sambucol. При дървовидния черните плодчета висят надолу. При това, за мен Димков описва точно този вид в разказа си. Нали казва, че невестулката е обелила кората на бъза. Логично е това да е кората на дървото, мисля си.

Аз все пак направих 2 буркана от 3л от тревистия, защото се сетих края на октомври и само такъв намерих. Давам ги всяка сутрин на гладно на децата (4г и 8г) и на мъжа ми, защото те ми носят болести. Аз кърмя и не смея да го пия.

Какво да ви кажа, изкарахме вече няколко вируса + свинския грип. Не са ни подминали, въпреки че като тръгнат да се разболяват увеличавам дозата до 3ч.л. на ден. Други лекарства не давам,вярно, но си се разболяват, което леко ме разочарова.

Догодина ще търся от дървесния вид.



# 59
  • Мнения: 570
Малкият ми син изпи една опаковка Самбукус .Точно по нова година беше болен ,вдигна един ден Температура,дали от тоя сироп,но на другия ден нищо му нямаше......чак се учудих(не вярвам да е толкова вълшебен).
Сега намерих български сироп от бъз и давам и на двамата ,почти са свършили буркачето ,смятам да взема още едно .Дано се разминем с вирусите Praynig

Общи условия

Активация на акаунт