Санторини

• 157 656
  • 826
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, Честита първа пролет Grinning
И така в духа на пролетта аз заформих пътуване с половинката до Санторини през септември дати 02-08/09,2014год.,възползвах се от намаленията при гръцките авио превозвачи. Пътуваме от Солун/Македония/ за Санторини.
Това е малко предисловие  да Ви въведа в духа  на моята еуфория за предстоящото пътуване макар и то да е доста напред във времето.Моля Ви споделете къде е най добре да отседна за период от време шест дни. Имам страшно колебание сведено до три града дали да бъде Фира,Имеровигли,/защото  е столица и мога да се разхождам и веселя всяка вечер, но пък плажа ще ми е далеч-аз ходя на плаж след четири четири часа следобед/.Дали да е Камари заради плажа но пък като прочетох мненията Ви там е тъпо и освен плаж няма нищо интересно. Притеснява ме и ранния час на автобусния транспорт до 19,30часа, поне така пише в разписанието, знае ли някой до колко часа работят автобусите през летния период? Третият град е  Картерадос, заради по добрата цена качеството на предлаганите хотели, така и така ще се гони автобус....
Моля Ви също и за някакво съдействие относно организирането на програмата и забележителностите който трябва да видя и посетя на острова, смятам че имаме достатъчно време и за посещение и на някой друг близък остров за един ден, реално престоя ни е плътно 7дни с шест нощувки.
Благодаря Ви предварително за отделеното време

# 166
Абе, настаняването във Фира и околности няма негативи Simple Smile

Бихте могли да си наемете кола за част от времето - например 3 или 4 дни, в които да ходите на плаж след 16 ч, а в по-ранната част на деня да обикаляте по-трудно достъпните с автобус и пеша забележителности.
Останалите дни ще посветите на калдерата. Автобусите се съмнявам да са до 19:30, като всички ходят в Иа на залеза, връщането по места е доста по-късно от този час. Но все пак не мога да дам точна информация за разписание.
От Фира можете да запишете екскурзия с корабче до Неа Камени/Палеа Камени в местните туристически офиси, можете да си купите билети за някое круизче.
Най-близкият остров е Иос.

# 167
vie - разписанието което сложих преди е зимно. Септември още не е зима. Залезът зимата е по-рано. Автобуси има до късно вечерта през лятото. Не ми се е налагало да използвам автобус, но предполагам до около 24ч би трябвало да има лятото, да не казвам и малко след това.

# 168
Момичета, на Санторини най-хубавото е да наемеш АТВ или моторче и да обикаляш. Кола по техните пътища с куп тротинетки наоколо си е трудно, макар под наем да дават малки автомобили, а и завоите са много на тесни, макар и наистина добре подържани пътища. Плаж не знам- имат червения като известен и бял(т.е. с пясък), но наистина единият е някъде надолу по черен път между едни скали, дето с АТВ така и не слязох, макар и коли да видях да го правят. Като цяло си е добре- сутрин се излежаваш до басейна на хотела(Не видях един да няма. Е, не съм бил в Ия или Фира, където са си градчета с куп къщи една над друга и 0 площ, но в Камари/Периса просто няма хотел без басейн.), след това обикаляш до откат и пак има какво да гледаш. Нямам идея защо някой ще плати всички разходи да си закара автомобила от България- гориво за 700-800км в посока, ферибот, магистрални такси и т.н., ако за 4-5 дни на място бюджет от 200 евро е предостатъчен за транспорта, а колата ще излезе поне 400 да се закара. Ще конкурираме руснаците да си показваме колите? Не видях едно Бентли там, S класи последен модел също. Виж, руснак в бяло от глава до пети с жена в дрехи за поне 10-20 000 евро по нея си се шматкаха по улиците пред мен в Ия. Разстоянията са малки- с АТВ с 40-50/час си от единия край на острова до другия за под час. За един ден с АТВ може да обиколиш половината забележителности, да видиш залеза и да си заредил бензин за 10 евро, който да остане половината неизползван. Автобуси има купища целодневно.

В курортните градчета цените са ужасни- 20-30 евро за една рибка и салата на "манджа стрийт"(Правилно сравняват Камари и Периса с Китен.), но пък отиди на 2-3 км по пътя и вече си е по-евтино от България да ядеш прясно уловена риба. Ако водата в заведение до плажа е 5 евро, в супера на 10м е 50 цента за 1.5л, т.е. като тук.

Та, Санторини е скъпо, ако се набуташ само в местата, където водят туристи. Може извън полета и хотела бая евтино да не се лишиш от нищо. Красиво е, но с автобус и организираните екскурзии писва бързо. Затова пък за 30-35 евро на ден се наема АТВ, 40-50 евро е автомобил, 20ина май беше за мотор. Пътищата не са натоварени освен от туристи основно с АТВ-та, спокойно човек с 0 опит си кара, а гледки има бая. Да, до гледките има много път сред пущинак- черна пръст без грам растителност, ама тогава се радваш на самото каране.

Плажът там ми остана с една проба за 30ина минути- прекалено много хора, черен "пясък"- камъчета, които стават адски горещи, а стъпването по тях във водата е много трудно. Двата известни плажа- червения и белия, са пълни с туристи, до единия се стига само с лодки, а другият е към фара(северния край на острова), но пътят до него е черен и адски стръмен, а и без собствен транспорт, т.е. АТВ под наем, едва ли може да се стигне. Нямам идея, де, може да има обиколен път за автобуси, но с тях ще ви закарат за час примерно и после ще ви подкарат към Акротири, което е наблизо. Изобщо, автобусните им екскурзии са ад- по час на място и бегом нататък по маршрута.

Като цяло си е забавно място, в Ия и Фира има красоти. За месец там не си го представям. За седмица е почивка, която трудно се забравя.

vie,

Не наемай хотел във Фира, Ия и т.н. Камари е доброто място- евтино за 4*, удобно да идеш във всеки край на острова от там. Ия, Фира са в единия край на острова, претъпкани, плаж нямат и те и всички туристи от тамошните скъпи хотели се чудят как да пътуват до Камари, белия или червения плаж, т.е. са прецакани. Само ще дадеш повече пари и ще се чудиш как да идеш до плажа, ще се ядосваш, че в Камари хората последни тръгват с автобусите за екскурзии, първи ги прибират(т.е. около час по-малко им отнемат от времето в път). В Камари няма хотел без басейн, по-евтино е. Периса е малко Съни бийч- опитват се да я рекламират като дестинация за младежи и купони.

За Камари не се коси за плажа. Никъде няма такъв хубав(Градчетата са или на скали, или до черни плажове, и то с плаж са Периса и Камари.) близо до туристите. Наемаш АТВ и шляпаш или плажуваш в хотела, което пак си е супер. В Камари хотел 4* е на първи етаж дворче пред стаята, примерно масичка със смокиня, джакузи в дворчето ти, тогава излизаш на големия басейн. На втори етаж няма смокиня на терасата, но пък джакузи и огромна тераса са стандарт. Трети етаж НЯМА никой хотел- забранено е да се строи по-високо. До плажа и по пътя нагоре към крепостта на спартанците(Древната Фира.) има много приятен хотел 4* точно под скалата на крепостта. Не му помня името, но е 400-500 метра от плажа нагоре- последен по пътя, много добро обслужване. На 500м пеша си в улицата до плажа. Там има малко суперче, закусвални и т.н. на български цени. Заведенията са на самия плаж основно и са си скъпи. АТВ, мотор, автомобил и хотелите ти наемат- само казваш в колко часа искаш да е пред хотела, долу до плажа е пълно с такива фирми.

А... Името на хотела май беше Антинея. Препоръчвам го като наистина добро попадение- не е на майната си от плажа и т.н.

# 169
  • София
И АТВ може да се наеме, аз предпочитам автомобил. Там е пълно с автокъщи, които дават коли под наем. Препоръчвам да си наемете, вместо да разчитате на автобуса. За плаж са ти казали - Камари и Периса, Камари е по-добре като цяло. Където и да се настаниш, островчето е толкова малко, че с кола се обикаля за нула време. За повече от седмица не виждам какво може да се прави там.

# 170
  • зад парка
По повод времето, което се прекарва на Санторини само ще добавя, че на петия ден с мъжа ми бяхме полудели.  Twisted Evil Не мога да си обясня защо, но ни хвана и двамата клаустрофобията. Не ми се е случвало друг път, даже и на остров. Въпреки че единодушното ни мнение е, че друго такова място като Санторини няма - уникално и неповторимо!
Та така, след петата нощувка просто взехме ферибота и продължихме почивката си на Парос.

# 171
Напълно съм съгласна с InaDot!

Отсядали сме  в  Периса, хотел Honey moon. Тръгнахме на 18.09 без никакъв план. Собственичката на хотела ни намери на пристанището,показа ни снимки на стаите, каза че ще ни докара и кола пред хотела. Стаята беше 30Е (не се пазарихме), имаше и малка таверна, те си готвеха за клиентите, цените бяха по-ниски от Парос. Обикновено закусвахме там за около 20Е ( с мъжа ми си хапваме повечко), после тръгвахме да обикаляме острова. Седваше късен обилен обяд за около 40Е и вечерно питие в хотела пред басейна. На третия ден ни хвана съклета. Плажът не ми хареса изобщо, взех си само 2 бутилки с пясък, за да си направя красиви свещници и да раздам на дружки. Е, като обиколихме всичко и няма какво да правим, решихме да отидем до Астипалия. Да, ама кораб няма, за Иос също, имаше само за Наксос и си продължихме почивката там. Цените бяха по-скъпи от Санторини, че и от Парос.
Има много хубави предложения за чартъри от Варна и София, цените са много приемливи, с ол инклузив. Тази година мисля да се възползваме с мъжа ми от най-последната дата.

# 172
Здравейте,летя за Санторини на 30.04 ,обаче все повече започвам да се притеснявам,дали времето ще бъде хубаво Rolling Eyes Нямам никакво намерение да плажувам,просто искам да разгледам всичко от острова за 3 дни,но и да не ме убива гръмотевична буря Laughing И ние смятаме да наемем АТВ или моторче,иначе ще отсядаме във Фиростефани.Гледам,че повечето сте ходили или лятото или септември. И аз исках тогава,обаче няма как,та въпросът ми е някой ходил ли е в началото на май?Да сподели нещо за времето през този период.

# 173
  • София
Ние ходихме миналата година 1.05 -06.05. Времето беше топло, ставаше и за плаж, но не и за къпане в морето. Никой не е застрахован от гръмотевична буря, но по-скоро си вземи слънцезащитен крем а не чадър. Simple Smile

# 174
  • София
Здравейте,летя за Санторини на 30.04 ,обаче все повече започвам да се притеснявам,дали времето ще бъде хубаво........... въпросът ми е някой ходил ли е в началото на май?Да сподели нещо за времето през този период.

i.o.g.i. Права е  ToHu..........Ние обикновено на обиколки ходим през май, били сме и в Санторини по това време. Гаранция знаеш няма, но при нас времето беше прекрасно. Дори ставаше за плаж, без къпане. Температурата на водата беше около 19-20 градуса, на въздуха някъде около 22-24, може и повече, пожелавам ви го.

# 175
Здравейте, момичета! Присъединявам се към вас - заформяме с половинката пътуване до Санторини, но все още се чудим дали да бъде през майските празници или август месец когато е отпуската. Времето през август подходящо ли е за плаж в Санторини в смисъл да не е някаква голяма жега, че е доста на юг? Видях една оферта, хотела е този http://www.okeanisbeach.gr/en/sitemap/Location.html, но не ми е ясна локацията в оживено място ли е хотела, плажа дали става?
Също в офертата са изброени следните екскурзии, кои от тях можем да пропуснем (милото държи да има повече време за плаж и почивка, не обича да обикаля като мен, но аз държа да видим най-важното):

Скрит текст:
Екскурзия до столицата Фира + дегустация на вино
По време на екскурзията ще може да посетите столицата на о-в Санторини – Фира, да се разходите из тесните улички на градчето Фиростефани. Ще посетите единствения подземен музей на виното в Европа и ще имате възможност да дегустирате 4 качествено селектирани вина.
Продължителност: 5 ч. Цена:19 евро

Екскурзия до Вулкана и горещите извори
 През 1400 пр.н.е. вулканът изригнал с такава мощ, че централната част на Санторини полетяла във въздуха. На нейно място се образувал огромен кратер, наречен калдера, който се запълнил с морска вода. Днес на малкия остров Неа Камени, който се намира в калдерата, има активен вулкански кратер. При тази екскурзия ще посетите кратера на вулкана и горещите извори, които се намират в близост до него. За тази екскурзия е препоръчително да имате удобни обувки, слънчеви очила и шапка.
Продължителност: 3 ч. Цена: 28 евро с включено корабче и входна такса.

Залеза в Ия
Вечерно посещение на световно известния град Ия, мястото с най-красивия залез в света, заради който всички идват на Санторини.
Продължителност:3 ч. Цена: 18 евро

Полудневен обиколен тур на южната част на острова
При тази екскурзия ще имате възможност да посетите църквата Панагия Епископи, която датира от 11 век с чудотворната икона на  Света Богородица,градчето Емборио с типичаната за цикладите архитектура. Разглеждане на Периса,където може да видите ранно християнската църква Агия Ерини, по-късно преименувана от венецианците Санта Ирини, откъдето и произлиза името на остров Санторини. Свободно време за плаж в Периса.
Продължителност:5 ч. Цена:20 евро

Полудневен обиколен тур на острова
При тази екскурзия ще разгледате градчето Пиргос, манастира Пророк Илия, който е на най-високото място на острова, от където се вижда целия остров. Ще посетите типичното градче Мегалохори, световно известното праисторическо селище Акротири /датира от преди3500г. / и смайващо красивият Червен плаж. На връщане спирка на „ръба” на калдерата за снимки.
Продължителност: 5 ч. Цена 25 евро

Екскурзия до Имеровигли
 Следобед възможност за допълнителна екскурзия до Имеровигли - намиращ се на най-високата част на калдерата, от където се открива великолепна гледка към столицата и Фиростефани. Разположен срещу останки от замъка  Скарос.
Продължителност3 ч. Цена 10 евро
Извинявам се за дългия пост и ви благодаря предварително! Hug

# 176
  • София
tina Не, хотела не е на оживено място. До летището, освен шум от самолети.
Мястото е Ag. Paraskevi, има няколко хубави хотела, между които и вашият. На плажа е, мъжа ти ще е доволен.
Честно казано аз не бих взела от тези екскурзии, не защото съм видяла всичко...Вземете си една кола под наем, разходете се до някои от тези места, насладете се на острова.
И плажа ви е пред хотела, какво повече. Иначе всеки ден екскурзия и какво?
Май по никакъв начин не може да се сравнява с август, относно плажа, разбира се, че второто. Въпреки, че аз самата също не обичам август, но това са ви възможностите.
Преди няколко поста писахме за май, това си е просто разходка и евентуално малко слънчеви бани, ако времето се смили.

# 177
  • зад парка
tina,

Когато ходихме в Санторини, се бяхме настанили съвсем на близо. Мястото се нарича Монолитос по името на един прастар камък, останал отпреди потопа. Ако отидете там, ще го видите. Проблемът е, че летището е съвсем наблизо и е много шумно. Сезонът е натоварено много. Аз обаче съм расла на поляните около Връждебна и не ги чувах, мъжът ми обаче-...  #Cussing out
Това беше една от причините да иска да си тръгва бързо-бързо.

Доколкото си спомням, плаж има - повече пясък, по малко камъни, и то големи. Всъщност на тази страна са пясъчните плажове. Както си разбрала обаче вече, четейки темата, последното нещо, което се прави на Санторини, е да се ходи на плаж.  Преди това са обиколките по епичните гледки, историческите места, ресторантите. И чак тогава - плаж. И то плажът пак е с опознавателна цел- червен, бял, черен, зелен... Ние нито веднъж за 6 дни не отидохме на този плаж.

От предлаганите екскурзии аз бих избрала 3- екскурзия до Фира, залеза в Ия и до Акротири. За съжаление ние като ходихме, Акротири го реставрираха и беше затворен.

Както много хора преди мене са писали, а най-вероятно и аз вече - возилото под наем на острова просто е задължително препоръчано. Ако изберете този вариант, екскурзиите може да ги направите и сами и то в ред, който вие си искате. Ще се чувствате свободни и ще разгледате  каквото ви се иска в момента.

# 178
Благодаря Ви за изчерпателните отговори, следя изказванията Ви с интерес,все още съм в раздумка за моето пътуване/позивите  Ви са различни/ относно отсядането, а аз харесвам и плаж и разходка и гледки и залези newsm78 ... е не мога да бъда на две места едновременно, а също не ми харесва и идеята да се местя за момента съм запазила Villa Popi  в Фира но се чудя дали да запазя и един на плажа в Камари и накрая преди пътуването да реша.Все още се чудя дали да не отскоча с ферибот до Парос или Нахос за три дни на плаж и след това три на Санторини за разглеждане.Притеснява ме факта че три дни ще ми бъдат малко за разглеждане на Санторини. Моля Ви споделете мнение дали е възможно да се усети духа на островите/който смятам да посетя/ и разгледам за три дни или е по добре да остана шест дни на Санторини.

dreamer79
Не мога да разгледам препоръчания от теб хотел на плажа в Камари, може ли по точено име или адрес,снимки и т.н. Embarassed
Благодаря

# 179
Ходила съм в началото на май. Беше над 25 градуса. Един от дните около 30. От хотела ми казаха, че август месец температурите стигат до 50! За мен лично това е непоносимо. Имам роднини на Халкидики и съм била няколко пъти точно август месец. От 9 сутринта до 9 вечерта на 40 градуса......
Ако някога отида пак на Санторини, отново ще е май или евентуално септември месец.
Не бих взела и никоя от предлаганите от агенция екскурзии. Не обичам да шофирам(а и на Санторини учудващо за мен всички караха доста бързо) и затова не се решихме да наемем кола. Но за хора, които нямат подобни притеснения е много добър вариант.
Внимавайте с тези АТВ-та, защото поне 3-4 пъти видях обърнати на пътя.
Относно хотелите...въпрос на избор. Но Периса, Лариса и Камари са си откровено грозни градчета и с нищо не впечатляват. Моят избор отново би бил хотел в столицата, дори и на по-висока цена.
Но е истина, че дори седмица е дълъг период. От Санторини има превоз и до Миконос всеки ден, но не съм наясно като цена и колко време отнема. Като част от Цикладите, Миконос също има какво да предложи Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт