Санторини

• 157 674
  • 826
  •   1
Отговори
# 210
zorita - сокът когато е смесен винаги го разбирам защото само на Санторини пия такъв. Явно там слагат повече от другата смес. Свикнали са с туристи които не различават соковете.
Ксиномизитрата истинска ли я слагат?

# 211
Ехааа и аз много благодаря за инфото,ще ми е доста полезно.Не знаех,че имат Лидл и Карфур.Горе долу правилно май съм изчислила бюджета  Laughing Отново благодаря на всички включили се  Heart Eyes

# 212
Ксиномизитрата е също скъпа,
 бързо се разваля и не се произвежда през цялата година, затова се замразява из фризерите. Най-често се смесва 50/50 ксиномизитра и левко тири, малко олио и 1 лъжица кисело мляко цедено. Разбива се в блендера сиренето, олиото и млякото, за да добие консистенция на мизитра и се омесва заедно с ксиномизитрата. При поръчка обаче на нещо с ксиномизитра винаги се уточнява кой поръчва грък или турист ( предполага се, че туристите не разбират) и на гърците се слага чиста ксиномизитра.

# 213
Леле, я виж ти, в Санторинската тема какъв висш пилотаж на тема гръцка кухня се вихри! Към фрешовете нямам аспирации, ама ако може някоя по-сведуща да обясни щое е това “Ксиноми- незнам какво си...“. Предварително благодаря. А това Ксиноми.... нещо типично санторинско ли е?
А левко-тирито някакво сирене менте ли е? Като нашето Дунавия?

# 214
А това Ксиноми.... нещо типично санторинско ли е?
От Крит най-вече, но явно се прави и другаде.

# 215
В Гърция почти няма фалшификати на сирене. Ксиномизитрата е остатъчен продукт от обработката на млякото ( сурватка май се казва на български) нещо като нашата извара. Нискокалорично и сбор от овче, козе и краве мляко.

Фета е бяло саламурено овче сирене, може да съдържа и до 1/3 козе мляко. Има характерна миризма, консистенция и плътност.

Левко тири е бяло саламурено сирене от краве мляко. Малко е по-миризливо и кисело, с по-твърда консистенция.

Разликата е в зреенето и осоляването, но не знам подробности.

За продукти със заместител на млякото има специален етикет, цената е ниска и не се радва на особен успех. Кисели млека има набухани с  мляко на прах, но има и глинени саханчета с истинско мляко, което вкисва след няколко дена. Въпрос на избор, вкус, цена и джоб. Просто на опаковката си пише колко е % на изкуственото мляко и колко на пресния продукт.

Качеството е в пъти по-добро от българското, както и на киселото мляко. За съжаление.

# 216
Параход и  zorita, благодаря за нагледния материал и изчерпателното пояснение относно сирената.

Мляс, мляс, нямам търпение да ги опитам. Още три дена и отивам да дегустирам на место! За съжаление няма да е на Санторини, но поне ще е друг Гръцки остров.

# 217
Най-красивия остров в Гърция , бях го писала и в друга тема . Сутрин рано съм виждала , слънцето едва излязло , а горе облачета и къщите . Няма как човек да не остане възхитен . Скъпо , красиво , вероятно зависи и кои месеци от годината ще изберете . А това за плажа, е ако кажете , че в Гърция плажа и морето са ви малко  Whistling Добър избор и приятно изкарване от мен   bouquet

# 218
коко боко - на знам за къде си се запътил, но корабите до колкото знам на 1/5 стачкуват цял ден.
zorita - еееех, как променят на всичко съдържанието. За ксиномизитрата не знаех че и нея я смесват с други неща. Надявам се да ми дават от истинската.
Параход - правят и на Тинос, Наксос, Парос сигурно и на др. острови.

# 219
Много се радвам, че темата за Санторини така е живнала.
Тъй като за там не ви трябват пари за музеи, галерии и други културни мероприятия, то отделете си наистина повечко пари за храна.
Може и на по-скъпи ресторанти да съм сядала, но определено си спомням в Тира(Фира) цена на рибата беше от 25 евро нагоре.
Но пък в Ия пих най-вкусното фрапе в живота ми, с гледка към морето, а в Тира, точно на онова известно кафе на калдерата(не му помня името, но няма как да го сбъркате) пих чудесен студен шоколад. Много освежаващо. Цените бяха нормални.
И не забравяйте захаросаните фъстъци. Има ги на много места по малките улички, но може да ги намерите пакетирани в супермаркета.

# 220
Оф топик

коко боко - на знам за къде си се запътил, но корабите до колкото знам на 1/5 стачкуват цял ден.

Благодаря за ценната информация. Планираме Тасос, но тъй като пътуваме без предварителна резервация, тъкмо ще пренощуваме и пообиколим селцата и плажовете около Кавала.

Сори отново за офтопика

# 221
Biancaneve. - рибата на кг започва някъде от 30евро до 70-80евро на кг (може и повече), зависи каква риба ще ядеш. Zorita споменава порция рибки и морски дарове - това включва малките рибки тип атерина, гаврос, марида  или сардели.

# 222
Гавроса е най-евтината и  е 6 евро на пазара. Има много лъжовно скъпи ресторанти в Гърция ,които ще ви вземат много пари за нещо ,което не струва толкова защото сте туристи . Не се лъжете да ходите по лъскави заведения , търсете малки семейни тавернички , цените ще са поносими , но в Гърция си е скъпо. 4 човека да се нахраните добре 150 евро мисля някъде е нормално , с вино с десерт .

# 223
Има много лъжовно скъпи ресторанти в Гърция ,които ще ви вземат много пари за нещо ,което не струва толкова защото сте туристи. 4 човека да се нахраните добре 150 евро мисля някъде е нормално , с вино с десерт.
Май с теб така се е получило, щом са ти взели 150 евро Wink
Никъде в Гърция не съм попадала на такива цени, а ние не си поплюваме с хапването. Вино или узо поръчваме също. Десертът почти навсякъде е безплатен.

# 224
Може да се стигне до 150евро за 4 човека. 2кг бакалярос, разните салатки, винце и готово. Другото е че доста хора казват каква вкусна риба ядат в Гърция, но не знаят че е от Мароко и години във фризера. Рядко се случва на прясна риба. Трябва да се знаят периодите на ловене на риба.

Общи условия

Активация на акаунт