Вегетарианци сме тук събрани,весели, живи и здрави- тема 1

• 28 104
  • 389
  •   1
Отговори
# 15
  • на брега на морето
Яла съм от тези соеви продукти и наистина са много вкусни. Но соята в голямата си част е ГМО - мерси.
Вегетарианка искам да съм заради животинките.
Направо ме застреля с този въпрос Grinning

# 16
Ехеее,че тя темата се е раздвижила,което много ме радва!
Аз също искам да се извиня,ако съм засегнала някой веган,просто от наблюдения по други форуми съм останала с такива впечатления  Rolling Eyes
Мисля,че темата е много идейна,тонът е добронамерен-така и трябва.
Да се изкажа и аз за рибата-първоначално ядях,но после взе да ми се гади от нея.Когато ми си приядат белтъчини,ям кашкавал или сирене.Просто се научих да слушам организма си -каквото ми се яде ,това ям.А иначе знам,че от млечните храни се получава много слуз в организма,старая се да не прекаляваме с  тях.Странното е ,че с отказването на месо,спрях да ям много фабрични храни /вафли,шоколади,сладолед......./Сега като се замисля,ядем само храни,сготвени от мен.Дори и да пътуваме,носим подходяща храна от къщи.
П.П.Четох наскоро за една нова болест-орторексия/психично заболяване,при което пациентът се вманиачава на тема "какво яде",в смисъл мания да се яде само здравословна храна.В тоя ред на мисли........,дали и аз не съм болна Thinking  Laughing ?

# 17
Да соята е ГМО- затова и аз не ям Sad Иначе за въпроса питам, защото при мен определено не е за животните. Аз явно съм странно същество. Mr. Green
Здрасти Мими wavey Раздвижва се наистина, което е супер. Аз също изпитах същото с рибата. Към купени и пакетирани храни съм скептик. Спокойно не си болна Grinning Аз все пак хапвам и купени сладкиши, вафли или кроасани, но просто не мога да се откажа от тях завинаги. Определено не са нещо ежедневно обаче, а веднъж седмично или по- рядко. Peace
Когато си правя някакви неща понякога използвам ето това тесто:
1.   Универсално тесто(колачета,пици,мекици, кифлички и др.)- 1кг. брашно, 1к.ч. захар, 1 с.л. сол, мая колкото кибритена кутийка

Не съдържа яйца или мляко и е подходящо за вегани и за вегетарианци Simple Smile

# 18
Предишната тема и разни линкове от 4-та стр.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=434960.45
Знаех си аз, че пропускам нещо - именно тази тема. Помня, че първата се беше превърнала в огромен спор "за и против" и във втората съм се включила, дори последния пост е мой  ooooh!, от доста време не е писано там.

За соята наистина най-добре да е био, ако се консумира често.

Просто се научих да слушам организма си -каквото ми се яде ,това ям.А иначе знам,че от млечните храни се получава много слуз в организма,старая се да не прекаляваме с  тях.Странното е ,че с отказването на месо,спрях да ям много фабрични храни /вафли,шоколади,сладолед......./
Да, и при мен е така - променят се вкусовите усещания и не само, желанието за такива храни също. Човек като свикне на чиста храна после трудно ще се върне към старите си навици.

# 19
засегнала някой веган,просто от наблюдения по други форуми съм останала с такива впечатления  Rolling Eyes
Така написано те разбирам и знам за какво става дума. Никога не съм подкрепяла нападките и обидите от типа "тия мършоядните", за да убедя някого колко велик избор съм направила. Първо, защото не е моя работа кой какъв живот води и с какво се храни; второ, защото когато някой е готов за промяна, сам ще потърси информация, а хората вече минали по тоя път ще го подкрепят и споделят опит;  и трето, защото аз самата до преди 3 години бях всеядна; малко са тези, които по рождение са вегета или имат дълъг стаж в тази сфера.
В съседната- веганската тема- пишат всякакви хора. Не само вегани. И май досега сме се разбирали и не съм усетила някой да се величае. Затова така реагирах. Сякаш беше отправено към брат'чедите от подфорума.
Simple Smile

# 20
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
привет Simple Smile
аз съм оволактовеге от 18г. не консумирам прясно мляко, но кисело и сирена ям в умерени количества.

откак съм бременна не ми се яде тофу или соеви продукти  Rolling Eyes
освен соята, има и друг "заместител" на месото, от който приготвят пържоли и прочие творения.
използва се чист глутен и подправки. казва се сейтан.
пробвах веднъж, но не ми хареса - скърцаше ми по зъбите като отхапвах  Rolling Eyes

не смятам, че е трудно вегетарианец да си набави храна. българската кухня предлага доста безмесни ястия, особено през летния сезон.
трудно е в Бг да се справи с предразсъдъците спрямо вегетарианците и да избегне промишлено обработени храни, но последното е трудно и за невегета, които искат да се хранят по-здравословно.

познавам доста вегетарианци, които се хранят нездравословно.
не всеки вегетарианец яде "чиста храна" (каквото и да значи това...)  Wink и не всеки вегетарианец се въздържа от промишено обработени храни.

делението вегетарианци / вегани винаги ми е било малко изкуствено. Rolling Eyes
аз има имала вегански периоди и преходите между 2та начина на хранене са били плавни и безпроблемни.
от веганите могат да се научат доста неща, относно балансираното хранене Peace

# 21
  • Linz
Това е поредната вегетарианска тема, но се записвам и тук. Не консумирам никакви животни вече над 20 год. (ужас, колко съм одъртяла!). Бях първата вегетарианка в семейство, но за моя радост вече не съм- чувствах се доста изолирана на семейни събирания като единствената различна. Сега сме трима- брат ми от от 13-14 год. и малката ми дъщеря от около 2 год.
Моето хранене клони към суровоядство- не понасям готвени зеленчуци, с малки изключения. Яйца и млечни също не са от любимите ми храни, но обожавам сладолед, шоколад и сладкиши, та скоро няма да премина към веганство.

Цитат
познавам доста вегетарианци, които се хранят нездравословно.
Аз съм пример за нездравословно хранещ се вегетарианец  bowuu
Вегетарианството означава просто да не консумираш месо, въобще не го свързвам със здравословното хранене.

# 22
здравейте от мен и на новите момичета  Hug
Съгласна съм с вашите постове изцяло.Интересно ми е само как се свързва вегетарианството с бременността. Аз още нямам идеи да имам деца, но винаги ме е интересувала темата. Иначе е много точно казано, че си е пълна заблуда, че ние не си доставяме нужните храни и т.н. Пак ти благодаря Палиа за сайтовете от другата тема.  love001
Според мен здравословния начин на живот наистина не е свързан само с вегетарианството. Ако се консумира с мярка може да си и месояден(в Б-я за да е качествено явно сам трябва ада си го отглеждаш)Аз се опитвам, да ограничавам количеството на сладкиши, а сирене и кашкавал ям веднъж два пъти седмично, просто не мога да ги спра.

# 23
Познавам жени и от 3-те групи: вегетарианци, вегани, суровоядци, които са били бременни и са родили здраво бебе.

# 24
Интересно ми е само как се свързва вегетарианството с бременността.

директно Simple Smile
ми как да се свързва? след 18г. вегетарианство не смятам да проям месо, особено като ми се гади от него  Rolling Eyes
храниш се разнообразно, за да си набавиш всички нужни минерали и витамини и това е Sunglasses

Рени, написах, че не всички вегета се хранят здравословно, защото много хора го предпоставят. едва ли не след като се въздържаш от животински продукти и имаш здравословен начин на живот.  Peace а това далеч не е така.
аз също не живея кой знае колко здравословно - уви все ми липсва сила, време и воля за повече спорт  Rolling Eyes
поне се опитвам да избягвам полуфабрикати... сладкишите не са ми слабост, но бисквити, солети и прочие - хапвам напоследък малко повече Blush

Рени, интересно ми е как твоята дъщеря стана веге?
аз като дете ядях месо - риба, пиле и сушено сурово месо. понеже бях злояда все се опитваха да ме накарат да хапна нещо, та явно съм яла месо по мое желание, иначе не ядях всичко... newsm78
някъде 2ри клас започнах да отказвам и чак в гимназията напълно спрях месото. в семейството ми няма други вегета, всички са месоядни, последните години баща ми намали месото, но е далеч от вегетарианството.
как беше при дъщеря ти? повлия ли се от твоя пример или просто е наследила твоите гени?
вкъщи мъжът ми също яде месо, макар да не мрънка, ако получи само 1-2 пъти в седмицата Peace
аз ям основно готвено - понякога дори от листна салата ме боли стомаха. ако ми се яде сурово - ям, но тялото ми предпочита затопляща, готвена храна Simple Smile

# 25
  • Linz
Аз мисля, че вегетарианството идеално се свързва с бременността Peace
Аз износих нормално 2 бременности и родих здрави бебета, въпреки притесненията на месоядните около мен. При изследванията всички показатели ми бяха в норма без да пия никакви добавки.

asyalein, наистина е така. Донякъде и аз се опитвам да живея по-здравословно и по-близо до природата. Сладкиши правя вкъщи, с кафява захар. Гледам и да спортувам, ако нямам време, поне да се движа повече- ходя много пеша.
При мен беше същото като при теб- като дете настояваха да ям повече месо за да бъда силна и здрава, майка ми и баба ми мислеха, че без месо не може да се живее Laughing
Относно дъщеря ми- и двете съм ги гледала по един и същ начин. Захраних ги с месо по схемата, в 5-ия месец (не знам с какъв акъл... слушах  педито, защото се опитваше да ме наплаши). Голямата е копие на баща си и яде доста месо. Малката е мое копие, и тя е със същата кръвна група, на вегетарианците- А. Спря месото също като мен- един ден каза "няма да ям повече месо" и наистина спря. Бабите се опитват да я излъжат, но не успяват. Сега е на 7, месо не яде от около 5-годишна. Със сигурност се е повлияла от мен, защото го направи на доста по-невръстна възраст, но аз не съм я ограничавала и изборът си е нейн. Казва, че месото е "гадост".

# 26
Благодаря ви за отговора момичета. наистина ми беше интересно. Както казах съм на 20 и нямам намерение скоро да раждам, но някой ден ще ми е много важно. Вие някога анемия имали ли сте? Аз именно от това се тревожа. Последните месеци обаче нямам , взех да хапвам повечко ядки. Иначе аз също смятам като вас, че може да се изхранва перфектно един организъм и без месо.
Рени това с дъщеря ти е похвално. Аз още помня как ме наказваха в детската градина, че не искам да ям пилешка супа Peace Хубавото беше, че никой от родителите ми не ме е карал на сила. Браво и на теб newsm10
Понякога обаче ароматът на сготвено с месо хареса ли ви?Аз го мразя в манджи и такива неща, но пък понякога като подуша пържола с всичките и подправки и ми става сладко.Смисъл от аромата иначе нямам  никакво желание да опитвам! Naughty

# 27
тинки, анемия имат и месоядните. Wink
не си мисли, че желязото се поема само чрез месо. макар желязото от раститени източници да се абсорбира по-трудно, не означава, че тялото ти не си набавя каквото трябва.
е при условие, че му го позволяваш  Wink
в интернет има доста инфо кои вегетариански храни съдържат желязо. препоръчително е да ги комбинираш с храни, богати на вит.С, за да по-доброто усвояване на желязото.

първите години ми се дояждаше като подушех кюфтета.
започнах да си слагам кимион в яденето и се оказа, че това ми се е ядяло  Mr. Green, а не месото...

Рени, интересно е това, което споделяш.
аз също съм кр.група А.
мъжът ми е 0 и яде месо, но отказва месо с кокал. жал му е за животните Rolling Eyes
предполагам, че ще оставя детето само да решава какво да яде. надявам се да успея Rolling Eyes

# 28
И на мен ми беше интересно това за храненето и кръвната група. Аз също съм А.
Ето една статия: Хранене според кръвната ви група
Дали е така обаче? Знам за хора, неконсумиращи месо и са нулева група, която според тази теория е така да се каже месоядната група.

# 29
tinki_15,тревопасните животни имат ли анемия,те от къде си набавят желязото?  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт