Вегетарианци сме тук събрани,весели, живи и здрави- тема 1

• 28 092
  • 389
  •   1
Отговори
# 30

asyalein мерси за мнението. Не се бях замисляла за това, нито за тревопасните  Hug Радвам се, че създадох темата. Аз май също съм "А" тъй че явно е вярно това Simple Smile
Това с кимиона е добра идея, не съм опитвала Mr. Green

# 31
            Здравейте, нямам много време в момента, само исках да се включа по въпроса с кръвните групи. Ами аз съм 0-ева, но едва ли има сила на авета която да ме накара да ям животни. "Оцеляла" съм 15-тина години и то при не много здравословно хранене + пушене  Embarassed Вече не пуша и водя почти вегански начин на живот, благодарение на дъщеря ми. За мен веганството е естествено продължение на вегетарианството.

# 32
  • София
Аз съм нулева кръвна група и не ям месо.
Останалите 3ма, предполагам и 4тия нероден още, са група А, и похапват месо, но са податливи на спирането му.
Не знам дали повлияни от мен или от влошаващото се качество на месото на нашия пазар в последните години, но взеха да отказват месото, което им предлагам.

# 33
Според това, което е написано, трябва да си седя гладна.  Laughing Доста неща от растителен произход не можело да ям, а аз ги обичам. Например бобовите.
"А" група съм заедно с мъжа ми и сина ми. Че даже с един и същ резус фактор- отрицателен. За дъщеря ми не знам точно, има много малка вероятност да не е А.
Сега виждам, че наистина А- е твърде рядка група.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%B … D1%83%D0%BF%D0%B0

Преди време във веганската тема стана дума кой каква кръвна група е и се оказа, че не всички са А.

# 34
Според мен нещата не зависят само от кръвната група. Чувала съм за хора, които предприемат диета според нея, но нямат много резултати. Аз изчетох всичко за група "А". има много неща с които съм съгласна и такива с които 100% съм в противоречие.
      За мен веганството е естествено продължение на вегетарианството.
Защо според теб е продължение?(Добре дошла  Hug )

# 35
  • Linz
Анемията няма връзка с месото. Това е заболяване, причините за което не се коренят в начина на хранене. Желязо има във всички храни.
От къде се взима желязото в телешкото (което съветват да се консумира при анемия)? Или калция в млякото? А кравите как си набяват протеините, че ние на свой ред да си ги набавим от тях?

Аз не съобрязавам храненето си с кръвната група, едва преди няколко години научих, че съм А, а тя предполагала вегетариански начин на хранене. Но пък и доста голяма част от вегетарианците са А, може и да не е случайно. Както и да е, не мисля, че има значение.

# 36
Аз знам,че според моята нулева кръвна група,трябва да съм хищник-е,бях ,де.Сигурно пет години с мъжът ми се хранихме само с месо,млечни продукти и зеленчуци,нищо друго.Даже и плод не ми се ядеше.Това се случи,защото мъжът ми е склонен да пълнее,пък не му се седи гладен и това беше добре дошло за него .За тази диета четохме в един вестник на времето-диетата на кметът на Москва-Лужков май беше.После се образовах и разбрах,че се нарича протеинова диета.В интерес на истината,с този начин на хранене,той от 100 кг. стана 86 и ги задържа,пък аз бях на изчезване-от 52 на 47.Но в нашата къща е така-хващаме идея и я правим заедно,независимо за чие добро. Grinning
И тогава се чувствах добре,но някак си физически добре.Сега е различно,чувствам се добре и физически и душевно ,още повече ,че моето вегетарианство започна поради психологични причини,а добрия тонус получих като бонус.
Винаги ми е правила впечатление,че веганите и суровоядците,обсъждат много внимателно какво консумират,струвало ми се е вманиачване.Мислела съм си ,че е достатъчно,просто да не ядеш месо и т.н.Но сега разбирам,че имат право,защото от един хранителен режим,който им е задоволявал нуждите,минават на корено различен.Явно настройките на организма за новия начин на хранене се изграждат по-бавно и дотогава трябва много да се внимава за баланса на веществата,за да не стане срив.
А това с подправките съм го пробвала и действа-кимион и чубрица вършат чудеса с картофено кюфте,например,пък и не само  Laughing

# 37
  • София
Аз пък не обръщам внимание какво ям, просто не ям месо.
Но ми е много интересно да чета за вегетарианци и вегани и за причините довели ги до това.

Във веганската тема предлагам страхотни рецепти и основно съм си променила готвенето покрай тях, но наистина не всичко им вдявам. Имам чувството, че са на друго планетарно ниво и че много задълбават в теми, които са ми неясни. Но пък ги чета с кеф, научавам и интересни неща.

# 38
Аз пък не обръщам внимание какво ям, просто не ям месо.
Но ми е много интересно да чета за вегетарианци и вегани и за причините довели ги до това.

Във веганската тема предлагам страхотни рецепти и основно съм си променила готвенето покрай тях, но наистина не всичко им вдявам. Имам чувството, че са на друго планетарно ниво и че много задълбават в теми, които са ми неясни. Но пък ги чета с кеф, научавам и интересни неща.
Трябва и аз да се запиша там! Иначе и аз мисля, че са на друго ниво, защщото аз също не се замислям толкова. Като цяло се опитвам да ям здравословно без чипсове, снаксове и такива, но аз и простоо не обичам. Не съм луднала по пшенично брашно или нещо друго. Няма лошо в това някой да не си помисли сигурно е супер, но просто може би вкъщи се готви традиционно и затова

# 39
И аз преди бях така - стига да не е месо - ям!  Simple Smile Единствено съм избягвала консерви и всякакви полуфабрикати, газирани, чипсове. Ядях и риба 3-4 пъти в годината - основно по ресторанти, а иначе всеки ден сирене. Смятах, че не мога без сирене, толкова много го обичах! Дълго можех да ям дори само хляб,, домати и сирене без дори да ми омръзне. Миналата година долу-горе по това време започнах диета без всякакви животински продукти, а малко по-късно и няколко месеца без глутен, ядки, цитруси ит.н. Та видях, че мога и без хляб и сирене...начинът ни на хранене е до голяма степен въпрос на навик.
 Що се отнася до това защо веганството считам за естествено продължение на вегетарианството - ще дам личен пример: Не желая заради мен да бъдат отглеждани, развъждани(ужасна дума!), убивани животни! Добре, много хубаво, но желая ли да бъдат развъждани животни, за да мога аз да ям яйца и сирене? При какви условия живеят тези животни с едничката цел да произвеждат за нас? Само като се замисля за всички тях, наблъскани в клетки и ми се отщяват и яйца и сирене..Съществува, разбира се и домашно и био животновъдство, при които животните не са подложени на такива ужасни условия, но остава въпросът с робството. Та човечеството може да живее и без животински продукти, но трябва да узрее за тази идея. Аз лично започнах веганска диета заради алергичната реакция на дъщеря си, която все още кърмя, но продължавам по убеждение, стремейки се към по-здравословен начин на живот.
 Може би се получи малко объркано, дано ме разберете.
tinki, благодаря за посрещането!   Nature Sun With Face

# 40
  • Linz
Та човечеството може да живее и без животински продукти, но трябва да узрее за тази идея.
Може, всичко може. Въпросът е, че не иска и никога няма и да поиска. Пък и отказът и животински продукти (а също и стоки) би означавал срив във световната икономика. Нали се сещаш колко интереси са засегнати и как няма кой да го позволи това. За животните никой не мисли. Треперят над домашните си любимци, а хилядите други измъчвани и убивани нали не ги гледат...

Воденица, а сега консумираш ли тези изброените храни?
Аз също искам да ги спра, защото подозирам, че не усвоявам добре или глутена, или лактозата (пък може и двете да са). Но точно заради комбинацята хляб, домати и сирене, ми се струва трудно, почти невъзможно. Аз с това се изхранвам Crazy

# 41
Момичета много хубави неща пишете. Воденица защо си спряла ядките?Аз мнгоо ги обичам и понякога като ми е лошо ако не са те ще припадна. Хипотоник съм и нямам от какво друго да си набавях някои хранително съставки. Затова съм толкова притеснена да спра каквито и да е храни и създадх темата. Аз примерно не обичам яйца и не ям, но ако са в сладкиш баница или нещо сготвено не ми е проблем. Това със сиренето и доматите/краставиците обаче и при мен е основно. Разбира се мога да ям само салата но понякога имам нужда и от белтъчини. Вие как си набавяте?Наистина мнгоо ми е интересно.

# 42
Белтъчини има в ядките, семената, бобовите и зърнените.
Ето една статия: Растителни източници на протеин

# 43
Благодаря за темата!
  bouquet
Аз съм лактовеге, консумирам малко мляко, предимно кисело, също сирене, рядко кашкавал. Яйца - предимно в ястия, където присъстват в рецептата, също рядко.
От друга страна клоня към суровоядство, които продукти е възможно, не преработвам топлинно и ги предпочитам в менюто си.
Нямам следните проблеми:

Основните проблеми пред вегетарианеца

Независимо от мотивите, всички спортуващи вегетарианци изпитват трудност в набавянето на "качествен белтък" в храната си навън или на работното си място.

Менюто на готовата храна е ограничено поради пълното несъответствие между комерсиално ориентираното предлагане на храни за всеядни и малкия набор готови за консумация храни със състав, достоен за внимание.

По един или друг начин всеки спортуващ и активно работещ вегетарианец се ориентира към удобството на протеиновите шейкове.

Протеиновите шейкове ми стоят някак изкуствени, не ползвам такива. Навън ям ядки и плодове, в заведение - салати ( има голям избор) и картофки по селски или др. вегетариански гозби. Предпочитана напитка - айрян. Много ресторанти вече имат и вегетар. меню. Жалко, че Кибеа затвори, беше прекрасно там!
Когато съм в движение в града и няма подходящо нещо за ядене, наблягам още 3о до 60 минути на водата, това отлага храненето.

Анемията няма връзка с месото - тази пролет ми се случи голяма кръвозагуба и много тежка анемия. Върнах си нормалното състояние на кръвта за 40 дни, без месо, разбира се. Пазя си изследванията за доказателство.

# 44

Понякога обаче ароматът на сготвено с месо хареса ли ви?Аз го мразя в манджи и такива неща, но пък понякога като подуша пържола с всичките и подправки и ми става сладко.Смисъл от аромата иначе нямам  никакво желание да опитвам! Naughty

Хе,хе,, мислех, че никой няма да засегне тази тема.
Случвало ми се е, особено като мина край балконите на стари софийски улички и мирише на бабини манджи с подправки, да ми стане едно уютно... И съм се питала какво е това - пределно ми е ясно, че ако ми дадат порция, няма да я ям.
За себе си стигнах до извода, че правя емоционална връзка с хубави спомени, които миризмата е събудила, но няма нищо общо с хранителния процес. ( И моята майка и баби са месоядни и ме караха насила да ям месо.)

Общи условия

Активация на акаунт