А коя книга четат в момента децата ви? - 2

• 55 755
  • 748
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Снощи започна втората книжка за Дръндьото:

Днес си я взе в училище, да чете през междучасията. Simple Smile

# 646
  • Варна
Синът ми също се заглежда по книгите за Дръндьо в библиотеката, казах му да изчака още малко време преди да ги прочете. Според вас подходящи ли са за дете на 7 и половина? Изчел е всичко, което е издадено за малкия Никола, освен 1 книга, която си чака реда след Плюк. Дръндьото много по-различна ли е, темите там за по-големи деца ли са?

# 647
Може ли да ми дадете някаква идея за книга, която би заинтригувала 11 годишен младеж, който по принцип не обича не чете?
Вчера взех книжката за Пук и Чук, които живеят в зъбките на Антон. За първи път дреб се зае сам да си чете книжка, беше много интересно. Проблемът беше, че малкият хич не искаше да го слуша. Съответно баткото загуби много време да се ядосва, че брат му не му обръща внимание и да го заплашва, че ако продължава така, ще спре да му чете точно на най-интересното място  Joy

Последна редакция: вт, 11 дек 2012, 10:24 от ston

# 648
Елл, отново благодаря за препоръката, никога нямаше да се сетя, като не чета такива книги.
Вече поръчах "Теодор Буум" на Гришам (в България намерих и на английски), сигурно ще му хареса.
Все още е на "Десет малки негърчета" на А. Кристи и също му харесва.

Solar Wind, според мен са за след 3 клас книгите за Дръндьо. Зависи от детето разбира се, но дори аз като четох две от книгите по молба на сина ми, видях типични теми за момчета на 9-12 години: общуване с момчета, с момичета, с родители и учители, външен вид, приемане/отхвърляне, прикриване на недостатъци, привличане на внимание в групата, приемане или не на общоприетия начин на поведение... Самият жаргонен език дори сякаш е за малко по-големи деца, не на 7 г. (ние ги имаме на английски, но би трябвало и на български да са на "по-особен" език.  Това е спроред мен. Но може да има читатели и с различно мнение. Simple Smile
Моят син вече има всичките 7 книги и ги раздава на момчетата в класа (6 клас).
Но пък отдавна спря с "Никола" - когато беше 1-2 клас се предлагаха много малко от тях и ги обожаваше, сега виждам много нови, но вече не се интересува за съжаление...

Последна редакция: вт, 11 дек 2012, 12:28 от svet65

# 649
Да книгите за дръндьото са за тази възраст 10-12 години. Дъщеря ми ги прочете на един дъх, по книга на вечер, но нали шрифта е доста разреден и големината на книгите е илюзия ... Откривам напоследък обаче отбой в интереса й, сега се е прехвърлила на нещо от сорта на "Здрач", "Дневниците на вампира", но отново сякаш по-интензивно гледа филмите...

# 650
  • навсякъде
tsveta_pile  ,сигурно ще и хареса и трилогията Хекс хол. Ние минахме през тях и сега търсим нещо подобно.

# 651
  • Варна
Благодаря ви за отзивите, момичета !   bouquet

# 652
  • София
Тази ще изчете на един дъх:

и много му харесва. Купила съм и останалите 3. Сигурно ще продължи с някоя от тях.

Коя е втората от поредицата- "Родрик командори" ли? 

Тази чете и дъщеря ми, страшно й харесва и на нея.

# 653
  • София
Синът ми също се заглежда по книгите за Дръндьо в библиотеката, казах му да изчака още малко време преди да ги прочете. Според вас подходящи ли са за дете на 7 и половина? Изчел е всичко, което е издадено за малкия Никола, освен 1 книга, която си чака реда след Плюк. Дръндьото много по-различна ли е, темите там за по-големи деца ли са?

Честно казано, от първата книга за Дръндьо прочетох първите няколко страници и малко се разколебах дали да я дам на Иво или не - езикът и маниерът на разказване са малко смущаващи. Всъщност, това е езикът на някои от учениците от класа на моето дете  Confused , начинът, по който не бих искала и той да говори... (Докато с Малкия Никола се смея с глас. Изказът там е съвсем различен.)
После си казах, че с или без моето позволение, с или без тази книга, синът ми ще чува този начин на говорене, че и сигурно (ще) говори така, когато не го слушам.
Няколко деца от класа му вече четат Дръндьото, Иво даже се беше уговорил с един съученик да вземе неговите книги назаем. И при положение, че съм ги купила вече, беше безсмислено да ги държа и да не му ги давам.
Накратко, не бих препоръчала Дръндьото за 7-годишно дете. Не мисля, че на тази възраст и моят син, който сега така запалено го чете, би го разбрал и харесал.

# 654
Големият ми син е на 7 и е изчел повечето от поредицата Уимпи кид. Вярно, не на български.
Аз лично не виждам, защо да не пробва.

# 655
После си казах, че с или без моето позволение, с или без тази книга, синът ми ще чува този начин на говорене, че и сигурно (ще) говори така, когато не го слушам.

Напълно съм съгласна. Добре, че синът ми споделя – езикът в училище е страховит! Може в 3-4 клас още да не е, но в 6-ти е много по-зле в сравнение с книгите за Дръндьо... Wink Самият той колкото и да се възмущава, вече неприемливите думички и изрази са в устата му... Надявам се, че това ще поотмине като „помъдреят”...

За книгите – бих се притеснила, ако четеше само книгите за Wimpy Kid, но освен тях чете и „сериозна литература”. Освен това, въпреки че в основата си е забавна, в поредицата все пак има актуални за тази възраст теми. Поне аз като възрастен човек ги видях, не знам децата дали обръщат внимание на това и дали всъщност имаше разбираеми изводи/решения за трудните ситуации (за да има някаква полза все пак).

Също така, специално за книгите на английски, аз „дъртото магаре”, занимаващо се цял живот с английски, научих от книгата и от сина ми актуални, „живи” думи и изрази, използвани в съвременния разговорен език...

# 656
  • Sofia
По повод поста на Виви реших да се включа. Simple Smile
От коментарите ви за себе си заключавам, че бих предложила Дръндьо или пък момичешкия му вариант не преди 9г.
И на мен никак не ми харесва  една книга да слиза на нивото на ежедневния детски жаргон, но и  малката си щерка от малка учим, че книги, филми (и действия) или начина на изразяване/постъпване на другите хора извън семейството ни не са непременно пример за подражание. Щом чуе някоя дума, която в къщи не употребяваме, сме казали първо да ни попита за нея, преди да реши да я повтаря, защото като не я знае, може да е неприятна, обидна дума и да засегне някой.

# 657
  • София
svet65, радвам се, че можах да помогна Simple Smile

За дръндьото, не мисля че 7 годишно би разбрало кахърите на младежа в историята, така както 10-11 годишно. Книгата е оригинална, докато се четат първите части, но след това май доскучава. Моят син прочете първите две части на един дъх, препоръчваше я на съученици, само за нея говореха в училище. С третата съвсем не беше така, ентусиазмът спадна. Оня ден му купих четвъртата, мислех че ще се нахвърли да я чете, но още не я е започнал. Препрочита си разни стари приключенски романи според настроението (Пърси Джаксън, Изумруденият атлас).

# 658
  • София
За 11-годишен младеж препоръчвам поредицата "39 Ключа" на Егмонт. Също и Пърси Джаксън.

# 659
Шестокласникът почти привършва " Знакът на Атина", която му купихме в неделя и е много нещастен, че няма поне още една книга от поредицата.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт