Набор 93-и вече изкласи

• 44 872
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
Благодаря. Значи нещо като Тойфел, но се държи в училище. За момент реших, че е изпит, който касае всички.

# 631
  • София
И ние сме така. Дори устния май е чак на 23-ти  Sad. Имам спомен за голямата дъщеря, че датите бяха близо една до друга. Сега ще има да чакаме....

Така е. За първи път оставят толкова много време между двата изпита. До сега са били непосредствено един след друг. Доколкото разбрах и са повишили критериите при оценяването, така че не само много ще чакаме , ами и ще треперим.....

# 632
ma cherie,последния информационен поток е точно от учители,които сякаш разочаровани от живота си гледат да вгорчат мечтите им.
В неделя пък моята майка-пенсионирана учителка на легло и цитирала справки за безработицата,които по цял ден слуша по радиото и телевизията  #Crazy
А и не се глупави децата-виждат с очите си положението.Знаят за унижението да работиш каквото и да е за залъка пренебрегвайки това което си учил.
Дъщеря ми си вярва,борбена е,трезво преценяваща-лошото, че на където и да се обърнем все не са розови нещата.
И как да си повярват,че не са загубено поколение след като Меркел говори за следващите десет години като за загубени...
Ето ново потвърждение в негативна посока-познат младеж завършил икономическа специалност тук и с магистратура в Англия.Прибра се преди година и половина,започва работа тук ,после в голям град.сега ми каза,че заминава да работи в селското стопанство в Англия.Сметнал,че с работа по специалността си ще му трябват 10 години,за да изкара тук толкова,колкото за 2-3 там.А вече си закупи апартамент в блока ни с припечеленото от студентски бригади.

# 633
Момичета плаша се-дъщерята изведнъж ми казва,че това ,за което се готви да кандидатства не и харесва  #Crazy.И че всъщност не знае какво иска.Било без перспектива,а и кое ли имало смисъл тук.
Сигурно е в дупка някаква,но мен ме плаши.Как реагирате в такива ситуации?Сигурно съм по-объркана и от нея.Постоянно ми цитира колко безработни вишисти има по професии-къде била гаранцията,че няма да е сред тях.
И не си е влошила успеха,чете ,подготвя матури,не е замесено момче,няма депресии,помага в къщи,излиза с приятели.Просто казва,че са загубено поколение...

vili__66 аз мисля че няма страшно, ако в последния момент реши да смени избора си за професия.

Даже ако ме питаш, макар и да е гадно, но по-добре да си сменят избора дори през първата година от следването,  отколкото да завършат нещо, което са осъзнали, че не ги привлича или пък наистина да не успеят да се реализират и цял живот да са нещастни.

Аз съм от поколението което влизаше трудно и още по-трудно завършваше. Скъсвахме си..... от учене. А познавам тооооооооолкова много хора, мои връстници (или почти), които не работят това което са завършили!
 Стана оти ручаха жабетата... newsm78

Какво беше решила преди да кандидатства?

# 634
  • Варна
Аз съм от тези, които не са работили по специалността си нито един ден / според висшето, че и според средното ми образование / . Работя в съвсем друга област. Почнах съвсем случайно и вече 12 години работя това. Така, че каквито и планове да се правят, не се знае какво ще ни предложи животът по-натам.

vili__66, остави я сама да реши , поне после няма да ви обвинява, че вие сте настоявали да учи това или онова   Tired

И при нас е затишие, моят ми каза ,че вече е оформен за първия срок  Thinking

# 635
  • София
Вили , спокойно ! Говори с нея , но не се карай и не я поучавай , а говорете просто като приятелки , обсъждайте и пак говорете и пак и пак докъто не излезе от тази дупка.Успех!

# 636
Никога не съм си позволявала да се карам или поучавам.Говорим си-най-важното ми е да не спрем да си говорим.
Но напоследък ме изумява идеята на повечето родители-да учи детето,каквото и да е,но да учи,да има диплома,/не,че ние сме без/.Сигурно трудно формулирам мисълта си-учиш нещо,а не ти се работи това.Или интересите ти са в съвсем друга сфера,но са те приели....Или родителите са преценили,че трябва да учиш нещо....Или нямат средства да учиш желаното....Завършваш с примирение,започваш работа с нежелание и отегчение,депресираш се....
В приятелския кръг на дъщеря ми има момиче,което рисува фантастични маникюри и мечтае да работи това.Но родителите и искат от нея да учи IT.И тя ходи на уроци,ще се изучи,а дали ще е щастлива?
Това е посоката на мислите ми.А виждам,че и дъщеря ми е започнала да мисли така.А сина ми преди време сподели,че иска да поправя ел инсталации на коли.Но все пак трябвало да завърши нещо,за да не го приемат другите за неудачник  Shocked

# 637
  • Варна
vili__66, най-важното е че си говорите   bouquet Пък и доколкото разбирам сте на едно мнение с децата си.

Не разбрах, тя има желание да учи нещо, за което после не може да намери реализация и се е разколебала дали да не запише нещо , което се "котира" повече ?

# 638
Мислеше да кандидатства педагогика с английски-има страхотен подход към хората и към децата в частност/от години е доброволка към младежки център/.И евентуално да се занимава с преводи.Освен това ще завърши средното със специалност компютърно програмиране,има интереси към уеб дизайна,но не го вижда като професия.Предпочита професия със социална насоченост,има качества в комуникацията,добър модератор е,умее да защитава  и да се бори за кауза.И би се чувствала добре с такава професия.
Това от едната страна на везната.От другата-ниското заплащане на подобни професии.
Постоянно се говори за липса на учители,а познаваме доста такива,които не работят по професията си.
Дъщеря ми може да влезе и в технически, и в икономически и т.н.-не са и проблем знанията и изпитите.
Може би прекалено рано си задава въпроси присъщи на зрялата възраст  Laughing
И с това измъчва и мен-до колко са валидни човешките ценности и до колко меркантилността.

# 639
  • Варна

Peace

Предпочита професия със социална насоченост,има качества в комуникацията,добър модератор е,умее да защитава  и да се бори за кауза.И би се чувствала добре с такава професия.

Мен ми изглежда подходяща за журналистика.  Филологията не е ли по-обща специалност от педагогиката и после да се насочи към определена професия ?

# 640
Да де,но колко наистина успешни журналисти има на нашия малък пазар?И колко завършват всяка година?
Може би ще е английска филология  newsm78.Ще  проучваме още,ще говорим,ще мислим...и да си решава сама.Не и се налагам-още в детската година щом решеше нещо нямаше сила да я сломи.Единствения подход е говорене,обсъждане...

# 641
vili__66, една педагогика към основната завършена специалност бакалавър се изкарва за 4ри семестъра. Но е много по-добре да имаш друга специалност бакалавър и с педагогиката само да надграждаш. Ако толкова иска да се занимава с деца не е нужно да учи това 4ри години.
Да не говорим, че за учители в горен курс (8-12ти клас дори не е задължително да имаш педагогика).

# 642
  • България
завършваме икономически техникум
идеи къде да продължи след това
предпочитам държавна поръчка
в главата и е каша в момента и зацикли нещо,а то време няма
тресени подготовка за бала от сега

# 643
  • София
.
И с това измъчва и мен-до колко са валидни човешките ценности и до колко меркантилността.

Не се измъчвай .Не мисля , че е меркантилна , а явно просто гледа трезво на нещата от живота.По- добре така отколкото да зарови глава в пясъка и да гледа през розовите очила, а в един момент когато се сблъска с реалния живот да бъде като в небрано лозе и да не знае как да се справи.От написаното от теб оставам с впечатлението че имаш много отговорно и организирано дете, Браво!

# 644
Аз пък с мойта щерка имам друг проблем - обличането. Ходи със съвсем леки дрехи, напр. отказва да обува чорапогащник и е само по едни дънки. Ботушите й стигали до коляното, а палтото е една педя над тях, затова нямало нужда. Приказвам, ама файда никаква. А сутрин има около 20-тина минути до училище пеша по един баир, добре поне, че шапка слага отскоро. Твърди, че не й е студено. Не е суетна, но защо се инати - не мога да разбера. Не става въпрос и за някаква екстравагантна мода, дрехите са си съвсем нормални, просто много тънки за сезона. Добре, че я убедих поне да й вземем едно по-дебело палто, защото миналата година изкара с едно с тънка подплата.

Общи условия

Активация на акаунт