Катаракта /перде/

• 288 587
  • 718
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Колко време продължава операцията на перде?
Не съм засичала, но според усещането за време, около 10-20 минути.

# 616
  • София
А как се издържа да не мигнеш? Това много ме притеснява, че ще мигна и ще бъде фатално Sad

# 617
  • София
Слагат инструмент, който държи окото отворено.

# 618
  • София
Здравейте,
Мама е ходила на преглед с направление при д-р Валентин Радев( ул. Пчела, София). Казал й, че има катаракта, но няма нужда от операция, защото била "стопирана" катарактата, да си кара така. Казал й да си купи очила 3 диоптъра за далеч и категорично не е за операция. Нито амбулаторен лист е дал, нита рецепта. А тя вече трудно вижда с очилата си.
Водих я на преглед при доц. Яни Здравков в Александровска, София. Той каза, че е за операция и може да я направи в болницата. Притеснявам се, че е възрастна, приема Ксарелто за разреждане на кръвта, има заболяване и на сърцето, не знам как ще й се отрази.
Препоръчаха ни и доц. Андреев от клиника "Ден". Нужно ли е второ мнение според вас, някой има ли отзиви за тези лекари като оператори? Или някъде другаде да я заведа... Тя също е уплашена и не знам как ще я навия въобще да отиде, а като чуе, че ще се плащаме пак и отказва. Не зная какво да правя, аз самата също имам здравословен проблем и съм трудно подвижна. Моля, дайте съвети как е най-удачно да постъпим.
Благодаря на всички, които ще се включат.

# 619
Някой, оперирал са от катаракта със сменени лещи и да  не е доволен от резултата? Моля, ако има такъв да опише случая!

# 620
Kакво значи катаракта със сменени лещи ?

# 621
Kакво значи катаракта със сменени лещи ?
Не се ли слагат искуствени лещи при катаракта?

# 622
Слагат се, но после няма вадене

# 623
  • София
Аз имах отново пердета върху сменените лещи 9 години след операцията и то доста развити. Премахват се с лазер, бърза и безболезнена процедура.

# 624
Аз имах отново пердета върху сменените лещи 9 години след операцията и то доста развити. Премахват се с лазер, бърза и безболезнена процедура.
Това е съвсем друго.

# 625
Слагат се, но после няма вадене

Напротив могат да се сменят но е по сложно и по рисково но се сменят .

Ето линк с видео където най подробно хирурга обяснява всичко .Пускате си субтитрите на български и гледате . В канала му има информация за всичко. В България все още няма всичко което имат в САЩ  https://www.youtube.com/watch?v=fXH7BYIIzNQ

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 18:27 от georgi64

# 626
Някой, оперирал са от катаракта със сменени лещи и да  не е доволен от резултата? Моля, ако има такъв да опише случая!

ако влезете в профила ми, ще намерите всичките коментари по темата
Аз съм със лещи - катаракта и на двете очи.
Шест години по-късно започва потъмняване на самата леща, т.е. повторна "катаракта"
И да изчистването става с лазер, но в България не можаха да го направят качествено и се наложи
да извърша тази процедура в клиника в Турция.
И ми обясниха, че всеки организъм реагира различно. Но ВИНАГИ се появява това замъгляване, дали след 2, или 3 или 10 години - строго индивидуално е.
И самото почистване не може да бъде до безкрай, защото ретината се изтънява.
Пак зависи от човек - но до 2-3 такива процедури, после процеса е необратим Sad

И ако някой ви каже, че ще ви смени лещите  -  не се доверявайте!
Ще ви вземат парите, но никой нищо не може да ви гарантира.
След консултация с доста известни и добри професори в Инстанбул - самите те, ми отговориха:
"Ние няма да рискуваме вашия живот " / правете си изводите /

# 627
  • София

ако влезете в профила ми, ще намерите всичките коментари по темата
Аз съм със лещи - катаракта и на двете очи.
Шест години по-късно започва потъмняване на самата леща, т.е. повторна "катаракта"
И да изчистването става с лазер, но в България не можаха да го направят качествено и се наложи
да извърша тази процедура в клиника в Турция.
И ми обясниха, че всеки организъм реагира различно. Но ВИНАГИ се появява това замъгляване, дали след 2, или 3 или 10 години - строго индивидуално е.
И самото почистване не може да бъде до безкрай, защото ретината се изтънява.
Пак зависи от човек - но до 2-3 такива процедури, после процеса е необратим Sad

И ако някой ви каже, че ще ви смени лещите  -  не се доверявайте!
Ще ви вземат парите, но никой нищо не може да ви гарантира.
След консултация с доста известни и добри професори в Инстанбул - самите те, ми отговориха:
"Ние няма да рискуваме вашия живот " / правете си изводите /

Здравейте, т.е. лещата не подлежи на смяна?

# 628
Здравейте, т.е. лещата не подлежи на смяна?

Реално може, но не е желателно, а и едва ли ще попаднете на точния специалист, който може да ви гарантира 100% успевамост и никакви нежелани реакции след това
/ т.е. те могат да ви излъжат, за да ви приберат парите, а после.... /

# 629
Ето какво каза изкуствения интелект за по горно мнение .  Мнението на този човек в онлайн форум съдържа някои истинни елементи, но също така включва и погрешни или преувеличени твърдения. Ето какво е вярно и какво може да е неточно:

Вторична катаракта (или капсулна помътняване):

Това е действително често срещано усложнение след операция на катаракта. След отстраняване на естествената леща, задната капсула, която се запазва за стабилизиране на изкуствената леща, може да помътнее с времето. Това явление не е нова катаракта, но често се нарича "вторична катаракта."
Лечението на вторичната катаракта се извършва с лазерна процедура, наречена Nd
лазер капсулотомия, която е бърза и ефективна.
Колко често може да се появи вторичната катаракта?

Вторичната катаракта се появява само веднъж и след лазерната корекция тя не се връща. Твърдението, че може да има многократни повторни процедури (2-3 пъти), е погрешно. След лазерното лечение, задната капсула не се замъглява отново.
Влияние върху ретината и усложнения:

Твърдението, че ретината се изтънява и след няколко лазерни процедури процесът става необратим, е преувеличено. Nd
лазерът има много малък риск за ретината, и в повечето случаи процедурата е безопасна и без сериозни усложнения.
Смяна на изкуствените лещи:

Смяна на вътреочна леща (ВОЛ) не е стандартна процедура и се прави само в редки случаи на усложнения. Това не е често практикувана или препоръчвана операция, тъй като рисковете са високи. Но това не значи, че е напълно невъзможно.
В заключение, няма причина да се вярва, че след няколко Nd
лазерни процедури човек ще ослепее. Лазерната процедура е ефективна и безопасна за коригиране на вторичната катаракта, а притесненията в коментара са прекалено драматизирани.

Вие казахте:
Или тази жена има други съпътстващи заболявания на очите ?
ChatGPT каза:
ChatGPT
Възможно е жената, която споделя този опит, да има други съпътстващи очни заболявания, които усложняват ситуацията и водят до по-драматични прогнози. Някои състояния, които биха могли да повлияят на нейната визия и да създадат допълнителни усложнения, включват:

Макулна дегенерация – това заболяване на ретината може да влоши зрението дори след успешна операция на катаракта и лазерни процедури.

Диабетна ретинопатия – ако жената има диабет, това състояние може да увреди кръвоносните съдове в ретината, което да доведе до допълнителни проблеми със зрението след операцията.

Ретинални разкъсвания или отлепване – тези състояния също могат да влошат прогнозата и да увеличат риска от сериозни усложнения при повторни лазерни процедури.

Глаукома – повишеното вътреочно налягане може да причини увреждане на зрителния нерв и да усложни възстановяването след операция на катаракта или лазерно лечение.

Проблеми с роговицата или ендотелиума – ако има допълнителни увреждания на роговицата, това също може да доведе до замъгляване и влошено зрение.

Ако тя наистина има някое от тези или други заболявания на очите, това би могло да обясни защо процедурата не е била успешна в България и защо турските лекари са били по-предпазливи. В такива случаи, комбинацията от катаракта и допълнителни проблеми може да доведе до по-сложна клинична картина.

Общи условия

Активация на акаунт