Катаракта /перде/

• 291 516
  • 730
  •   1
Отговори
# 450
  • Варна
Плаща се както ви е удобно. Преди операцията. Не се яде и пие както при всяка операция. Не е лошо резервна блуза да носи, може да се намокри. Трябва да са ви дали лист с указания и на него телефон на отделението, може да питате за всичко.

# 451
Да се включа с питане в тази тема.Поизчетох я донякъде.
На майка ми й предстои операция на катаракта, прегледа премина в болница Токуда и е разпределена при д- р Топов. Тя си е избрала мултифокуларна леща, н иска да носи очила след това за четене. На 70+ години е.
Обаче оттам няма подробна информация как става закупуванто на лещата. Казали са й че е налична в болничната им аптека, но заплащанто в брой ли става или по банкова сметка- за това търся информация? За операцията трябва ли да носи допълнителни дрехи? Да ли да е закусила и пила течност преди операцията, че тя е с ниско кръвно налягане и избягва да гладува? Въобще всякаква такава информация ще ми е ориентир какво да предприема за нея. Благодаря предварително.
Майка ми си направи операция при него. Каза, че щом той й е определил дата, тя е отишла и е платила на касата. Допълнителни дрехи не трябват, само ако ще остане да нощува. Тя каза, че на нея Топов й е дал лист на който пишело как да се подготви и после какви изкуствени сълзи и мокри кърпи за очи да вземе. Не помни дали е трябвало да е гладна и жадна, но на листа всичко си пишело. Лещата те си я взимат от аптеката, щом я има и на определената дата майка Ви отива и й я поставя. Ако сте от София си тръгва веднага след операцията. Ако е от провинцията може да остане за 1 нощ. Майка ми каза: " Топов е ВЪРХЪТ!" 😃

Последна редакция: пн, 26 юни 2023, 13:29 от УИНКС БЛУМ

# 452
  • Sofia
На майка ми й предстои операция на катаракта, прегледа премина в болница Токуда и е разпределена при д- р Топов. Тя си е избрала мултифокуларна леща, н иска да носи очила след това за четене. На 70+ години е.
Обаче оттам няма подробна информация как става закупуванто на лещата. Казали са й че е налична в болничната им аптека, но заплащанто в брой ли става или по банкова сметка- за това търся информация? За операцията трябва ли да носи допълнителни дрехи? Да ли да е закусила и пила течност преди операцията, че тя е с ниско кръвно налягане и избягва да гладува? Въобще всякаква такава информация ще ми е ориентир какво да предприема за нея. Благодаря предварително.
Майка ми си направи операция при него. Каза, че щом той й е определил дата, тя е отишла и е платила на касата. Допълнителни дрехи не трябват, само ако ще остане да нощува. Тя каза, че на нея Топов й е дал лист на който пишело как да се подготви и после какви изкуствени сълзи и мокри кърпи за очи да вземе. Не помни дали е трябвало да е гладна и жадна, но на листа всичко си пишело. Лещата те си я взимат от аптеката, щом я има и на определената дата майка Ви отива и й я поставя. Ако сте от София си тръгва веднага след операцията. Ако е от провинцията може да остане за 1 нощ. Майка ми каза: " Топов е ВЪРХЪТ!" 😃

Бихте ли споделили каква е цената за лещата + разходите общо ако е удобно? Може и на лични.
Има ли възможност за операция в София ако здравно осигуреното лице живее в друга област и документите по НЗОК за издадени от друга област?

# 453

Бихте ли споделили каква е цената за лещата + разходите общо ако е удобно? Може и на лични.
Има ли възможност за операция в София ако здравно осигуреното лице живее в друга област и документите по НЗОК за издадени от друга област?
Лещата на майка ми беше около 1 000 лева, с нея вижда надалеч и носи очила за четене. Има по-скъпи лещи с които няма нужда от очила. Не им знам медицинските термини на лещите. Smiley Тази цена е от миналата година. Сега може да са по- високи, трябва да питате. Да, може от провинцията да се оперират в София, но трябва да дойдат на преглед при Топов (като първо си запишат час за него по телефона), имам спомен, че прегледа беше платен, но питайте по телефона. Той ще им запише час за операция при прегледа и трябва да платят лещата, която изберат. После като дойдат на датата с направлението за операцията ще останат да преспят 1 или 2 нощи в болницата, колкото каже Топов. Като им махне превръзката след ден или два, ще си тръгнат. След около 10-15 дни ще ги извика на контролен преглед и това е. Разходите са за прегледа и лещата, други няма. Успех! Flowers Four Leaf Clover

# 454
  • Варна
Това с нощуването не е така, аз не съм спала в Токуда. Всеки си преценява. Сутринта след операцията бях на преглед и после пътувахме към нашия град. Лещата се плаща преди операцията, не на прегледа, когато се насрочва операцията. Контролният преглед е след седмица. Моето инфо е от ноември 2022.

# 455
  • Пловдив
Всъщност за операция в Токуда имате един ден (час) за първоначален преглед; денят преди операцията, в който се попълва документация и се заплаща лещата; денят (следващият) на самата операция (до обяд) и следващата сутрин, в която махат превръзката и почистват окото. Контролният преглед е след седмица. Има опция за нощуване в Токуда, но наистина не е задължително. Възрастните хора задължително с придружител, особено в деня за документите, наистина са много.

# 456
Това с нощуването не е така, аз не съм спала в Токуда. Всеки си преценява. Сутринта след операцията бях на преглед и после пътувахме към нашия град. Лещата се плаща преди операцията, не на прегледа, когато се насрочва операцията. Контролният преглед е след седмица. Моето инфо е от ноември 2022.
Еее, аз не казвам, че е задължително да нощува в болницата. Който иска да ходи на хотел. Аз съм била в Токуда и на мен лично стаите ми харесват, а на последния етаж има и ресторант, ако на някого не му стига храната. 😃 Майка ми е платила лещата веднага след прегледа, но ако може и в деня на операцията ок. При  прегледа Топов ще обясни на хората каквото ги интересува.

# 457
  • Sofia
Благодаря Ви. Тези,които сте оперирани или ваши близки са оперирани от Топов -доволни ли сте?

# 458
  • Варна
Благодаря Ви. Тези,които сте оперирани или ваши близки са оперирани от Топов -доволни ли сте?
Да

# 459
  • Пловдив
И аз съм доволна.

# 460
Здравейте,

С пердета на двете очи съм, ще оперират лявото в Токуда на 26.09. При д-р Стоянова съм, не знам дали ще присъства и д-р Топов.

Кипра Маца, на мен не ми казаха да отида ден по-рано, а направо на датата, неяла и непила вода, за операция.

Малко се шашкам, чета какво ли не вече. Моля, кажете как мина при вас, аз съм леко паника, страх ме е, че ще си мръдна окото в най-неподходящия момент. Имахте ли болки после? Кога започнахте да виждате добре? Някакви проблеми при възстановяването?

Благодаря предварително. Simple Smile

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 15:09 от Наталия247

# 461
Наталия, и аз бях при д-р Стоянова. Много съм доволна. Тя ще ти каже, ако много си мърдаш очите. Направи всичко възможно да отидеш отпачинала и спокойна. И двете ми очи развиха вторична катаракта, но бях предупредена. След това д-р Стоянова ми ги почисти с лазер. За тази процедура изобщо се отива като на преглед, т.е. нищо не усещаш, а проглеждаш веднага. Е, като станах от стола, ми пречерня за секунди, но после всичко се нормализира. По време на процедурите по слагане на лещите и изчистване на първичната катаракта усещах само водичката, с която изплакват окото от време на време. Може би усещах лек допир, но вече не съм сигурна дали беше така. То е цял екип и всеки си следи задачите - следят кръвното, питат те нещо, за да видят дали не ти е станало лошо. На мене леко ми се доспа по време на процедурите. Отидох на датата, сутринта има попълване на документи, плащане, те помагат, ако не знаеш нещо. Има лек дискомфорт след процедурата, но не и болка. На следващия ден се отива да махнат превръзката, да изпишат капки. Виждах конците на превръзката, но тя не трябва да се пипа. После спазваш по-олекотен режим на работа и движения, не се вдига тежко. Не помня колко време. Носи си блуза за преобличане, възможно е да те намокрят с вода малко. Може и кърпа, ако си с дълга коса.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 17:50 от alys

# 462
След операция на катаракта преди 4 дни имам усещането,че виждам ръба на лещата - от външната страна на окото,сякаш виждам косъм,но съм сигурна,че това е ръба на лещата.Моля за коментар от оперирани това имало ли го е при тях,ако да изчезва ли в последствие или остава така.Възможно ли е лещата да не е добре центрирана,възможно ли е да се коригира.Много неприятно усещане е.

# 463
Не съм виждала и не виждам лещата.

# 464
Наталия, и аз бях при д-р Стоянова. Много съм доволна. Тя ще ти каже, ако много си мърдаш очите. Направи всичко възможно да отидеш отпачинала и спокойна. И двете ми очи развиха вторична катаракта, но бях предупредена. След това д-р Стоянова ми ги почисти с лазер. За тази процедура изобщо се отива като на преглед, т.е. нищо не усещаш, а проглеждаш веднага. Е, като станах от стола, ми пречерня за секунди, но после всичко се нормализира. По време на процедурите по слагане на лещите и изчистване на първичната катаракта усещах само водичката, с която изплакват окото от време на време. Може би усещах лек допир, но вече не съм сигурна дали беше така. То е цял екип и всеки си следи задачите - следят кръвното, питат те нещо, за да видят дали не ти е станало лошо. На мене леко ми се доспа по време на процедурите. Отидох на датата, сутринта има попълване на документи, плащане, те помагат, ако не знаеш нещо. Има лек дискомфорт след процедурата, но не и болка. На следващия ден се отива да махнат превръзката, да изпишат капки. Виждах конците на превръзката, но тя не трябва да се пипа. После спазваш по-олекотен режим на работа и движения, не се вдига тежко. Не помня колко време. Носи си блуза за преобличане, възможно е да те намокрят с вода малко. Може и кърпа, ако си с дълга коса.

Алис, много ви благодаря! Много!

Бихте ли споделили какъв тип лещи сложихте, марка, ако знаете и обсъдихте ли с д-р Стоянова кои са най-подходящи за вас?
Също, какъв тип упойка ползват и дали слагат релаксант венозно?
И последно - колко време не трябва да се ползва компютър и да се гледа телевизия? Може ли да се чете поне?

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 18:13 от Наталия247

Общи условия

Активация на акаунт