Ние сме отбор от Чешки мами,на сладурковци и сладурани

• 131 509
  • 782
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте,саб симплекс не сме използвали а Lefax а така също мажехме коремчето с Pupík лефакса ни излизаше по евтино а имаше и по-голяма разфасовка за количките можеш да опиташ в Seznam.cz  http://deti-kocarky.sbazar.cz/kocarky-autosedacky/pardubicky/prodam-koupim-aukce.html  baby_neutralлефакса се даваше долколкото помня преди ядене и двата продукта помагат донякъде  Simple Smile.В предишната тема беше доста писано за живота в Чехия така прегледайте ако има нещо друго ще пишем http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=478306.720  Wink

# 31
troy57, благодаря за линка, мненията ми бяха мн полезни    bouquet

# 32
Момичета, имате ли инфо защо в Прага не се продължават задграничните паспорти?
Доколкото разбрах, това можело да стане във Виена или в Братислава.
Благодаря ви  bouquet
Нямат необходимата техника,но вече разбрах,че май може.Звънни и попитай пак,дано информацията ми е вярна.

# 33
Благодаря ти от сърце, инфото ми беше много необходимо наистина Peace

# 34
 Grinning Здравейте от мен.За първи път се включвам от 2 месеца сме в Чехия.За сега сме в Прага надявам се да се запозная и с други мами които са тук никого не познавам и ми е доста трудно за сега.

# 35
Здравейте на всички мами в Чехия!Не съм писала много, много отдавна...
Здравей Dezita123 и аз като тебе съм от два месеца в Прага...
Имам следната молба към всички, които са отдавна тук:Моля Ви кажете чувствате ли дискриминация от страна на чехите затова че сте чужденци?
Аз учих чешки 3 години в БГ здраво, знам езика много добре.Доста чехи ми правят комплименти, но не мога да разбера какво се случва и най-вече защо?Кандидатствам за позиции на които изцяло отговарям на изискванията /образование, практика/,  отговарят ми с мейл, че имат друг кандидат, който в по-голяма степен отговаря на изискванията им...След няколко дни пускат същата обява, аз пускам пак, те отново същия отговор и така по няколко пъти.За мен това е чиста дискриминация, те нямат кандидати и въпреки това дори не ми се обаждат, за интервю да не говорим...
Моля Ви кажете ми вашето мнение по този въпрос какво е:Има ли според вас дискриминация в Чехия и вие чувствате ли такава или аз нещо си въобразявам?
Предварително благодаря!
Поздрави и целувки на мъниците!  Hug

# 36
Ами...има дискриминация в Чехия.Това е мое лично мнение след 8 годишният ми"стаж"тук.Но не съм и единствената,която го е констатирала.Много българи са спокойни и доволни от отношението на чехите,но аз съм се сблъсквала с доста отрицателно настроени.Голям +при търсенето на работа е постоянното местожителство,но не е гаранция.,че пак няма да ти лепнат етикета"чужденец".И пак казвам,това е мое лично мнение Peace

# 37
eli98,

По-добре опитай да потърсиш работа в друга фирма, тези щом ти отказват, значи явно си имат причина, дори и да не е законно. По отношение на търсенето на работа не съм усетила дискриминация, намерих си работа още докато бях в България, дори без да знам чешки, просто си публикуваш една автобиография в jobs.cz и който те хареса, ще те потърси Wink След това сред колегите ми имаше хора, които явно не харесват чужденци, особено от изток, но това си е в реда на нещата, и в България има дискриминация, не съм и очаквала, че ще ме приемат без никакви резерви.

Успех   Grinning

# 38
Здравейте, аз не съм писала отдавна, но имах доста работа по подготовката на сватбата ми със съпруга ми и се бях отдала изцяло на това събитие.  Blush Скоро се надявам да се присъединя и към чешките мами с новини  Wink

Имам едно питане и ще съм много благодарна, ако някой може да ми помогне с информация за добър нефролог в Прага, тъй като съпругът ми получи остра инфекция на бъбреците и пикочните канали. Ходихме при личната лекарка, но тя не ни даде направление, а само предписа антибиотик и още няколко неща, защото било лека инфекция, а той го тресе, има кръв в урината и т.н. ... днес търсих в Интернет и попаднах на това за частен прием, някой има ли идея дали е добре там за второ мнение, че се притеснявам много дали това, което предписа е добро и адекватно Sad
Nefrologická a revmatologická ambulance
а сайтът е това http://www.vfn.cz/pracoviste/kliniky-a-oddeleni/klinika-nefrolog … /kde-nas-najdete/
Казаха ми, че приемат на частен преглед и не е необходимо направление.

Благодаря предварително  на всеки, който може да ми помогне с някакво инфо ...

А относно дискриминацията на чехите спрямо българите, да има я, но аз съм се сблъсквала най-вече с женския пол и тяхната неприязън към българите, аз имам най-много проблеми с жените чехкини ... нещо се дразнят от жени от Източна Европа и дори с една колежка от Русия си говорихме за това съвсем случайно, защото вече си мислех, че нещо не е наред с мен... Има изключения от това правило, но...

# 39
Eli98, ако все още търсиш работа, можеш да видиш тук, ако все още не си направила това:
http://grafton.cz/
Също така ако имаш Linkedin профил, можеш да добавиш мнго чехи recruiter-и и така аз попаднах на няколко предложения за работа, когато търсех.
Дано съм била полезна  Hug

# 40
Да има и много се дразнят когато сте с по- висока квалификация от тях и също така ги дразни когато разберът ,че чешкият ви е на добро ниво. Обикновенно казват, че говорите добре от безизходица. Аз лично съм имала доста драстични ситуация на дискриминация като също така имах на среща си и кандидатка  от ромски произход чехкиня. Определено госпожата не беше мн. доволна, че има кандидатка Чужденка и ме отпрати да си търся работа като чистачка за 50 крони както всъщнст работели и техните хора в чужбина. След няколко дни получих смс че си намерили друг кандидат аз и върнах отговор, че им желая успех с избраният кандидат.(а ставаше въпрос за бригада на каса, според тях бих им изгонила клиентите).Разбира се ние живееме в малък провинциален град и може би случаят е изключение. В момента съм по майчинство и се стараеме да се вмъкнем във възможностите си.

# 41
Здравейте мами, имам един въпрос или по-скоро няколко, но първо ще обясня ситуацията Simple Smile нашият татко е в Прага и работи без трудов договор.С принцеска също ще заминаваме при него и бих искала да знам как стоят нещата с майчинството детските и въобще помощите там при наличието, че не съм работила там. Какви документи ми трябват, за да замина, защото с таткото нямаме брак и откъде може да ги извади в Прага? И някой педиатър който говори Руски, защото чешкия не го разбирам а английския е на средно ниво. Предварително благодаря ако може някой да ми даде информация и се надявам в Прага да се видим Simple Smile
Поздрави на всички и здраве за бебони и бебонковци Simple Smile

# 42
По мои впечатления чехите разбират руския език, но не обичат да говорят на него и се правят, че не разбират какво ги питаш.

# 43
  • София
Бихте ли ми помогнали да се ориентирам в цените в Чехия (Бърно). Квартира, интернет, транспорт?
Добрите заплати горе долу какви са?  Hug

# 44
Здравей ЛориХю, аз близо 5 години живях в Бърно. Относно заплатата, колкото повече толкова по-добре. Размера на заплатата зависи от областта в която ще работите,както навсякъде.Наема е е най- големия разход. Ние от 2007 плащаме по 13 000 крони наем за апартамент подходящ за семейство. В наема ни бяха включени и всички разходи като ток, вода и отопление. Интернета е около 500 крони от доставчик UPS.Транспорта - месечна карта за цялата градска мрежа беше 530 крони за възрастен, за деца от 7 години 265. Майките с деца до 3 години пътуват безплатно след като си извадят карта срещу акт за раждане на детето. Надявам се да съм помогнала. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт