Майчинството счетоводно - 43

• 37 049
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте дано има кой да ми отговори.Моя случай е следния на м10.2008 год, родих ( до тогава съм на тр. договор стаж 8 години)до м.10.2010 година бях в майчинство след това 3 месеца ползвах платени стари отпуски и след това 6 месеца които ми се полагат за отглеждане на дете .Сега съм освободена по взаимно съгласие и съм на борсата 4 месеца.В същото време се оказа че съм бременна в 2 месец.Въпроса ми е кое е по изгодно за мене знам че трябва да съм на трудов договор преди 1 болничен има ли сметка на по високо да се осигурявам или май е все едно майчинство ще взема дали 1 месец преди болничния или още от сега ако почна да ме осигуряват във фирма на по висок доход. И на каква база ще ми изчислят болничните в този случай.Или ако има нещо по изгодно за мене . Благодаря!

# 121
  • София-Младост
Здравейте дано има кой да ми отговори.Моя случай е следния на м10.2008 год, родих ( до тогава съм на тр. договор стаж 8 години)до м.10.2010 година бях в майчинство след това 3 месеца ползвах платени стари отпуски и след това 6 месеца които ми се полагат за отглеждане на дете .Сега съм освободена по взаимно съгласие и съм на борсата 4 месеца.В същото време се оказа че съм бременна в 2 месец.Въпроса ми е кое е по изгодно за мене знам че трябва да съм на трудов договор преди 1 болничен има ли сметка на по високо да се осигурявам или май е все едно майчинство ще взема дали 1 месец преди болничния или още от сега ако почна да ме осигуряват във фирма на по висок доход. И на каква база ще ми изчислят болничните в този случай.Или ако има нещо по изгодно за мене . Благодаря!
Не мисля, че 4-5 месеца на висок осигурителен доход ще окажат голямо значение за обезщетението, особено ако осигуровките са за ваша сметка ще е по-скоро минус, отколкото плюс. За месеците без работа, и тези на борсата в базата ще влезе МРЗ за страната.

# 122
пиши мейл на нои ще ти обяснят
Благодаря за отговора и за съвета, ще има пиша веднага. Подадена е дек 1 и за юни, да - в срок. Преводи нямам. Никаква забележка не излиза - само стои статус "В момента се обработва".
Писах им, направиха проверка и веднага разпоредиха плащания.  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 123
  • Пловдив

Писах им, направиха проверка и веднага разпоредиха плащания.  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

радвам се-ще си получиш парите за изминалите месеци накуп
какъв беше проблемът

# 124
Здравейте!

Имам следното питане: може ли да се ползва неплатен отпуск за гледане на дете до 6(или7) години? Детето сега е на почти 2 години, а работодателя казва, че може да даде отпуска само до 2 г и половина. Интересувам ме след това колко точно неплатена отпуска се полага, която не може да бъде отказана от работодател.
Ако е възможно, бихте ли казали в кой закон го пише и кой член.

Предварително искрено благодаря!  Hug Hug Hug

# 125
  • София
Здравейте!

Имам следното питане: може ли да се ползва неплатен отпуск за гледане на дете до 6(или7) години? Детето сега е на почти 2 години, а работодателя казва, че може да даде отпуска само до 2 г и половина. Интересувам ме след това колко точно неплатена отпуска се полага, която не може да бъде отказана от работодател.

Предварително искрено благодаря!  Hug Hug Hug

Можеш, ако не си го ползвала досега. Имаш право на общо 6 месеца, като можеш да ги вземеш наведнъж, можеш и на части (в периода трябва да влизат минимум 5 раб. дни).  Този отпуск не се разрешава от работодателя, той само се уведомява, мисля, че беше 2 седмици предварително. Члена, мисля, че беше в КСО, не мога да ти го посоча, че съм без Апис, иначе съм ползвала такъв отпуск досега - веднъж 5 и още веднъж 6 дена.  Peace

Последна редакция: сб, 03 сеп 2011, 17:37 от Спящата

# 126
  • Пловдив
СЕга минималната работна заплата като става 270лв,дали и обезщетението през 2-та година ще е 270 лв???

и още един въпрос-може ли майчинството през 2-та година да се прехвърли на баба на детето,която се осигурява като земеделски производител?

# 127
  • София
СЕга минималната работна заплата като става 270лв,дали и обезщетението през 2-та година ще е 270 лв???

и още един въпрос-може ли майчинството през 2-та година да се прехвърли на баба на детето,която се осигурява като земеделски производител?

Трябва да се види законопроекта за бюджет 2012 (това става октомври). Досега правителства от всякакви бои са се опитвали да го оставят по-ниското, но досега не сме се дали.  Wink

# 128
Здравейте!

Имам следното питане: може ли да се ползва неплатен отпуск за гледане на дете до 6(или7) години? Детето сега е на почти 2 години /сигурно сте искали да кажете 3 год/, а работодателя казва, че може да даде отпуска само до 2 г и половина. Интересувам ме след това колко точно неплатена отпуска се полага, която не може да бъде отказана от работодател.

Предварително искрено благодаря!  Hug Hug Hug
Чл. 167а. от КТ: "(Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст."

# 129
Здравейте, като че ли се пооуправих с електронния калкулатор Simple Smile Искам да ви попитам относно прекъсване от 1 ден при прехвърляне на месторабота. Единият ми договор е прекратен на 01.02.2011, а новият е започнал на 02.02.2011. Принципно няма как в един и същи ден да се случат нещата, но знам, че се води за прекъсване. Та, това прекъсване как се отразява на майчинството- този ден се смята като среднодневно месечно възнаграждение или?
И друг въпрос- доколкото разбирам това, че ще родя преди изтичането на 45-дневния болничен ще се уреди при изписването от болницата до 135 дни...От 135-тия ден до 410-тия се води отпуск, нали? Неговото уреждане как става?

# 130
  • София-Младост
Здравейте, като че ли се пооуправих с електронния калкулатор Simple Smile Искам да ви попитам относно прекъсване от 1 ден при прехвърляне на месторабота. Единият ми договор е прекратен на 01.02.2011, а новият е започнал на 02.02.2011. Принципно няма как в един и същи ден да се случат нещата, но знам, че се води за прекъсване. Та, това прекъсване как се отразява на майчинството- този ден се смята като среднодневно месечно възнаграждение или?
И друг въпрос- доколкото разбирам това, че ще родя преди изтичането на 45-дневния болничен ще се уреди при изписването от болницата до 135 дни...От 135-тия ден до 410-тия се води отпуск, нали? Неговото уреждане как става?
Този един ден се смяат на база на МРЗ, но няма да ти окаже кой знае какво влияние на обезщетението. А иначе имало е как, единият договор се прекратява считано от 01.02., вторият започва от 01.02. и готово. Сключването на втория е можело да стане и в на 29-ти януари.
Това че ще родиш по-рано се урежда в третия болничен, издава се от педиатъра на детето и изравнява дните да ас общо 135 от началото на 45-дневния болничен. За периода 135-410 се подава декларация, прил...виж. в първата тема е обясенено.

# 131
Аз имам следния въпрос- може би ще ми се наложи да изляза в болнчни преди термина , не 45 дни а 35. Просто работя в училище и ще искам да си завърша първия учебен срок. Кажете  ми , тези неизползвани 10 дни прехвърлят ли се към останалите дни болнични след раждането или изгарят?

# 132
  • Пловдив
Аз имам следния въпрос- може би ще ми се наложи да изляза в болнчни преди термина , не 45 дни а 35. Просто работя в училище и ще искам да си завърша първия учебен срок. Кажете  ми , тези неизползвани 10 дни прехвърлят ли се към останалите дни болнични след раждането или изгарят?

не,вместо общо 410 дни ще ползваш 400 дни
за тези 10 дни носи на лекаря бележка от работата,че си работила

# 133
  • Русе

Майчинството може да се прехвърли на баба земеделски производител, ако бабата е осигурена за общо заболяване и майчинство( на високия %).

# 134
Здравейте,
имам следния въпрос: издаден ми е 3-я болничен след раждането. В какъв срок трябва да подам молбата до работодателя за гледане на дете? Питам, защото в амбулаторната ми карта е записано само, че е 57 дни, не е посочена дата на която изтича.И кога се очаква плащане след това, има ли някакво забавяне.
Благодаря предварително за отговора   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт