ХИПЕРИНСУЛЕНЕМИЯ - да я победим заедно! Тема 8

• 56 047
  • 753
  •   1
Отговори
# 615
eldorado_f, отклониенията ти са леки според мен и можеш да пробваш със спорт и диета.  Peace Добър ендокринолог - Лозанов в Токуда. Но за час се чака известно време. Диетолог - Вутова - Лозанов я препоръчва, защото е специалист по хранене при ендокринни проблеми.  Wink
Като начало можеш да започнеш да спортуваш кардио 45-60 минути три пъти седмично. Не е нужно да е с високо темпо, ако ти е трудно! Качваш се на пътечката примерно и ходиш спокойно един час. Това за начало е достатъчно. Включи и повече движение в ежедневието. Относно храненето - три хранения на ден с интервал 5 часа между тях. На закуска може да хапнеш въглехидрати и плодове, обяда и вечерята да са нисковъглехидратни, т.е. само салати, зеленчуци, месо, риба, яйца, млечни.
Важно е да има риба 2 пъти седмично, месото да не е от мазните.
Примерно меню
закуска - 2 с.л. овесени ядки, 250 гр. кисело мляко 1,8%, 1 ябълка, може чаша кафе, вода, чай
обяд - голяма салата, 50гр. сирене/кашкавал
вечеря - задушени зеленчуци, 200 гр. риба
Ако не можеш да издуржаш на този режим в началото може да вкараш 2 междини закуски - 200гр. кисело мляко преди обяд, шепа сурови ядки след обяд.
Аз лично изключих плодовете и въглехидратите на закуска през първите четири седмици и така вкарах нещата по-бързо в ред. Сега вече ям по тази схема. Peace Отслабването е по 2-4 кг месечно, според това колко кила имаш да сваляш и колко забавен ти е матаболизмът.
Относно хомеопатия - няма да пиша какво пия, защото ти трябва консултация с хомеопат, който да ти предпише най-точните медикаменти за твоя организъм въз основа на изследванията ти. Можеш да потърсиш координати на д-р Атанас Михайлов. Той е боаронски хомеопат, а не класически, но има доста добри постижения при диабет, ир и т.н. Докато се луташ, би могла да пробваш Диабекон на Хималая. Започваш с 2х2 и после минаваш на 3х2. Билков препарат е и добре регулира захар, инсулин, холестерол. Други добавки - хром, ленено олио, омега 3, витамин Д3, силимарин, желе роял, келп (изследвана ли е щз???), спирулина. Щом целиш забременяване - фолиева киселина! А защо ще правиш инвитро, т.е. по какви показания? newsm78
Аз лично не бих пила метформин в началото, а бих пробвала с диета, добавки и спорт.  Peace Той действа в черния дроб, муслулите и червата. Т.е. всичките му действия се припокриват със спорт и диета.
При мен беше така - опитах по този начин, но не бпх сериозна и редовна и нямаше ефект. Започнах да пия метформин. Не го понесох и се наложи да го спра. Сега вече нямах избор - минах на строга диета, редовен спорт и добавки, хомеопатия. Този път нещата се наредиха и започнах да свалям. Захарта ми спадна, макар че и преди си беше в норма. Хормоните явно също се оправиха, защото вече имам доказана овулация.  Peace Така че мотивацията е много важна! Ако си мислиш, че ще пиеш вълшебното хапче и ще слабееш, и оздравееш, жестоко се заблуждаваш!  Wink На мен метформинът ми създаде големи проблеми с чревната флора и от 5 месеца не мога да се оправя напълно...НО има много жени, на които им понася и отслабват.  Peace
desert_rosse_bg, с тези проблеми трябва първо да налучкате дозата на тироксина и килата ще започнат да спадат. Занижена функция на щз имаш, предполагам? Попитай при следващия преглед дали можеш да пиеш келп - водорасли, богати на йод. Те подпомагат много обмяната, особено при занижена функция на щз. НО само след като лекар ти позволи! Защото има жени, които са алергични към йод поради проблеми със щз и може да стане нещо страшно!!!  Naughty Аз не съм лекар, но на твое място бих изчакала с метформина. Според мен като вкараш в релси щз и минеш на диета (виж какво писах по-горе) и спорт, инсулитът ще спадне. Тези неща са много свързани. ИР често върви с проблеми в щз, черния дроб, жлъчката. Като се регулират тези органи и инсулинът спада, защото обмяната на веществата се регулира.

Е, пак писах, писах... Хубав уикенд, девойки!  Hug

# 616
Искам да ви се похваля за 2 седмици съм свалила 5 кг. метфодиаб'а с стриктна диета май ще си покаже ефекта,така стимула ми продължава ,като виждам че има ефект Wink Party

# 617
Jana Ina не съм много в час и затова се доверих не ендокриноложката си Др.Горчева,по същия начин се храня по който сте описала по горе,спрях хляб,шоколади(захарни изделия),газирани напитки и месото.Два пъти седмично консумирам пилешко или риба,имам много кг за сваляне и се надявам да постигна желания резултат.
След 2 месеца съм на консултация и ще попитам за келп,точно така каза и Горчева занижена функция на щз и , че тези хапчета ще ги пия цял живот(л-тироксин).

# 618
  • София
Здравейте Simple Smile
Искам да помоля за коментар на изследванията ми. Виждам, че има много запознати момичета в темата. От вчера се опитвам да изчета темите, но си е обем  Grinning Така или иначе не успях да видя никой с изследвания сходни на моите, пък уж и аз инсулинова резистентност ще боря.
Ето резултатите от обременяването с глюкоза:
Име на теста(изследване)         Резултат       Единици    Референтна стойност    Метод
ОГТТ-0,60,120                          
     Глюкоза         5.65        mmol/l     2.8 - 6.1    
     Глюкоза         5.8        mmol/l         
     Глюкоза         6.7        mmol/l     3.5 -7.8    
Хормони
Име на теста(изследване)         Резултат       Единици    Референтна стойност    Метод
ОГТТ-0,60,120                          
     Инсулин    H     28.89        uIU/ml     2.6 - 24.9    
     Инсулин         27.90        uIU/ml         
     Инсулин         17.13        uIU/ml     2.6 - 24.9

# 619
  • София
Според мен няма място за притеснение.

# 620
Според мен са малко странни резултатите и е хубаво да ги види лекар.
Не приличат на инсулинова резистентност ни най-малко, но е странно, че инсулинът е най-висок на първо измерване и че кръвната захар е най-висока на последното. Сигурна ли си, че това са точните часове?

# 621
Инсулинът е твърде висок на 0 мин., а нямаш хипогликемия, така че отиди да те види ендо и да видите как работи панкреасът. Пила ли си кафе или някакъв чай, кола преди изследването? И е направено на гладно, нали? newsm78

# 622
  • Добрич
А някой да знае какво означава на 30 и 60 минута инсулинът да е 0. newsm78
Т.е. ето резулатите от изследването на мой близък;

Кр. захар   0          5,7              Инсулин  0           12,89
                 30       12,2                            30             0
                 60         9,4                            60             0
                120       4,3                           120           29,18

Нямаме скоро възможнност за посещение на лекар в София. Може би след 2 седмици, та ми е чудно.

# 623
  • София
На 30 и 60 мин. инсулинът не е отчитан , затова е нула.

# 624
  • София
Благодаря за коментарите, момичета!
Странни са ми изследванията. Преди няколко години бях на Сиофор за повече от година с инсулинова резистентност. От известно време имам проблеми с цикъла, който също е различен от преди (трае дълго, много обилен и със зацапване по никое време на цикъла) Според лекарката липсва овулация и отново имам изразена ИР. Изписа ми лимфомиозот и Сиофор 1000 по схема като трябва да стигна до 3х1000.
Та преди малко сравних със стари изследвания и те изглеждат като повечето, които срещам в темата- с увеличение на инсулина след обременяването. Кръвната ми захар тогава е била на границата-6.1.
Доколкото се рових снощи да чета, изглежда ИР се наблюдава и при висок инсулин на гладно...
Лекувам се при д-р Катя Тодорва, която хич нямам идея сега как да открия. Ходих в Монтана на преглед. В София имате ли координати? Разбрах, че е в Плевен вече.
п.п. На гладно и жадно съм правила изследванията.

# 625
Geraldine, колко кила си? 3х1000 е доста висока доза. Целиш ли забременяване? Пускала ли си скоро хормони?
По назначеното лечение няма нужда да казваш кой те лекува, то е ясно!  Laughing Лимфомиозот защо ти е назначен?  newsm78
Според мен спри тестено и сладко веднага и мини на трикратно хранене с пауза от 5 часа помежду. Вкарай и движение 3х90 минути седмично. Ако проблемите с мц са от инсулина, така за месец ще се оправят нещата.  Peace

# 626
  • София
 Изкарах 90 дневната диета без положителен резултат отностно цикъла ми, да не говорим че килограми почти не свалих.  Не целя забременяване и не съм пускала скоро хормони. Предишният път когато пих Сиофор, също по предписание на д-р Тодорова регулирах хормони и кр. захар, след две години забременях, изкарах нормална бременност... изобщо всичко беше нормално 6-7 години. Напълнях с 8 килограма за един месец края на миналото лято без да променям начина си на живот. От тогава и проблемите с цикъла. Всъщност не съм сигурна, кое предшестваше другото. Тогава гинеколог ми изписа противозачатъчни за регулиране на цикъла, които пих месец и  се отказах. Не ми понесоха. Реших, че ще опитам с диета. Не ми се пиеше Сиофор. Не се получи.
Доколкото разбрах лимфомиозот ми е изписан във връзка с отслабването нещо. Имам да остлабвам доста. На щитовидната жлеза имам дискретни изменения. Изрично попитах, не е за нея.
За движението. Въртя велоергометър у дома. Също имам едно почти тригодишно по което тичам около 16 часа на ден  Mr. Green

# 627
  • Добрич
не, отчитан е. Поне така трябваше да протече изследването

# 628
  • до едно тепе
не, отчитан е. Поне така трябваше да протече изследването
За да е нула значи не е отчетен. Thinking
Зависи от ендокринолога,който го е назначил-моя не иска инсулин на 30 и 60-та мин,а само на гладно и на 120-тата

# 629
  • София
Geraldine, искам да споделя и моя опит с 90-дневната. Аз също я пробвах за 1 месец и се уверих, че никак не е подходяща за хора с проблеми с инсулина. Много въглехидрати има. Моят инсулин също беше повишен на гладно, но и другите стойности бяха до небето. Аз бих се консултирала с друг ендокринолог, защото и 3х1000 Сиофор ми се струват множко. При мен на 94 кг (170 см ръст) беше 2х1000. Сега, 12 кг по-късно отново съм на същата доза.

Общи условия

Активация на акаунт