Великобритания - тема37 Есенен листопад

• 42 654
  • 727
  •   1
Отговори
# 525
Ох и нашата почивка наближава и аз нямам търпение вече да става ноември.Уговорила съм се със  приятелките си да излезем няколко вечери ей така по женски да се забавляваме. Peace

# 526
  • Около Костинброд
Здравейте!
Имам въпрос към вас, английските мами - гаджето на моя приятелка работи в Англия (тя си е в БГ) и й предложи да сключат брак сега, докато той е още там, защото така тя щяла да получи work permit. В коя от двете държави трябва да сключат брак, ако например подпишат в Англия, после в България трябва само да легализират документите или пак трябва да подписват и в БГ? Ако се оженят, когато той вече се е върнал да живее в БГ и решат след  няколко години да заминат за Англия, има ли шанс тя да не получи work permit?
Извинявам се, ако е писано вече по темата, но нямам време да я изчета.

Последна редакция: ср, 05 окт 2011, 13:59 от scarlett_moi

# 527
Няма никакво значение къде ще се оженят. При всички положения документи трябва да се превеждат и легализират или тук или в БГ.

В Англия процедурата е много по-опростена. Няма задължителното поне 30 дена до датата на подписване, няма медицински изследвания и тем подобни, а и доколкото си спомням аз като се жених и административните такси са по-евтини от БГ. Ако един или двамата са се развеждали преди този брак трябва да го упоменат и представят предварително преведени съдебни решения за развода. Не е нужно да е легализиран превод, на мен ми го преведе приятелка, която живее тук, като се разписа, че тя е напрвила превода с нейния адрес за достоверност. Ако все пак преведат в БГ във фирма, няма нужда от апостили, така че да не си дават парите излишно.

Ако се женят в Англия, да заявят поне няколко копия на брачното свеидетлство, аз си поисках 3, защото единият оригинал ще остане в БГ администрацията, а другият да си е за резерва. Ако ги заявят преди да подпишат се плаща £1 на копие, ако не се лъжа, а след това май беше £10 и допълнително чакане. Да си изпратят единия оригинал за апостил в Агнлия и като се приберат в БГ да го дадат на преводаческа агенция за превод, отново няма нужда от БГ апостили. След това с тези документи и личните им документи в администрацията на местната съдебна зала за издаване на БГ брачно свидетелство. Това е. Ако не искат да се прибират до БГ, мисля че можеше да се регистрира брака и в нашето посолство, нека да проверят на тяхната страница. Ако държат пък да ги бракува БГ, то могат да сключат брак в нашето посолство, като тогава процедурата ще е все едно се женят в БГ.

Ако предпочетат да правят сватба в БГ, процедурата сигурно я знаят за сключване на самия брак. Отново добре е за всеки случай да заявят повечко оригинали, винаги може да потрябват. Превеждат си този път с апостил брачното свидетелство на Английски и вече този превод ще изпратят за разрешително за работа. Трябва да изпратят оригинал, преведен и с апостил. Ще го върнат, няма да го задържат. Бракът им няма нужда да се регистрира тук, тъй като не са Английски граждани.

Не съм запозната точно какво разрешително за работа има той, но ако не е с някакъв срок на давност, то няма проблем и след няколко години да решат да емигрират. Да имат едно наум обаче, че се чува, че идва нова вълна на кризата и да преценят дали е по-добре сега да дойдат, преди да ни е ударила, или след като е отминала, защото да си намерят работа в разгара на криза ще е мисия невъзможна.

А иначе принципно 2014 година вече българите би трябвало да нямат нужда от разрешително за работа, за да работят в Англия, така че въпроса с неговото разрешително, че дори и бракът им отпада, ако няма да се местят тук преди това. Но няма нищо сигурно де, защото първоначално уж щеше да е от тази година, но ни отложиха, кой знае дали и 2014 няма да ни отложат.

# 528
  • Около Костинброд
Няма никакво значение къде ще се оженят. При всички положения документи трябва да се превеждат и легализират или тук или в БГ.

В Англия процедурата е много по-опростена. Няма задължителното поне 30 дена до датата на подписване, няма медицински изследвания и тем подобни, а и доколкото си спомням аз като се жених и административните такси са по-евтини от БГ. Ако един или двамата са се развеждали преди този брак трябва да го упоменат и представят предварително преведени съдебни решения за развода. Не е нужно да е легализиран превод, на мен ми го преведе приятелка, която живее тук, като се разписа, че тя е напрвила превода с нейния адрес за достоверност. Ако все пак преведат в БГ във фирма, няма нужда от апостили, така че да не си дават парите излишно.

Ако се женят в Англия, да заявят поне няколко копия на брачното свеидетлство, аз си поисках 3, защото единият оригинал ще остане в БГ администрацията, а другият да си е за резерва. Ако ги заявят преди да подпишат се плаща £1 на копие, ако не се лъжа, а след това май беше £10 и допълнително чакане. Да си изпратят единия оригинал за апостил в Агнлия и като се приберат в БГ да го дадат на преводаческа агенция за превод, отново няма нужда от БГ апостили. След това с тези документи и личните им документи в администрацията на местната съдебна зала за издаване на БГ брачно свидетелство. Това е. Ако не искат да се прибират до БГ, мисля че можеше да се регистрира брака и в нашето посолство, нека да проверят на тяхната страница. Ако държат пък да ги бракува БГ, то могат да сключат брак в нашето посолство, като тогава процедурата ще е все едно се женят в БГ.

Ако предпочетат да правят сватба в БГ, процедурата сигурно я знаят за сключване на самия брак. Отново добре е за всеки случай да заявят повечко оригинали, винаги може да потрябват. Превеждат си този път с апостил брачното свидетелство на Английски и вече този превод ще изпратят за разрешително за работа. Трябва да изпратят оригинал, преведен и с апостил. Ще го върнат, няма да го задържат. Бракът им няма нужда да се регистрира тук, тъй като не са Английски граждани.

Не съм запозната точно какво разрешително за работа има той, но ако не е с някакъв срок на давност, то няма проблем и след няколко години да решат да емигрират. Да имат едно наум обаче, че се чува, че идва нова вълна на кризата и да преценят дали е по-добре сега да дойдат, преди да ни е ударила, или след като е отминала, защото да си намерят работа в разгара на криза ще е мисия невъзможна.

А иначе принципно 2014 година вече българите би трябвало да нямат нужда от разрешително за работа, за да работят в Англия, така че въпроса с неговото разрешително, че дори и бракът им отпада, ако няма да се местят тук преди това. Но няма нищо сигурно де, защото първоначално уж щеше да е от тази година, но ни отложиха, кой знае дали и 2014 няма да ни отложат.

Varnagirl, много ти благодаря за подробния отговор.   bouquet

# 529
здравейте!

ние тази неделя си прекарахме много добре в beale park - за него научих от тук и ви благодаря за препоръката!

знаете ли други хубави места, най-много на 2 часа от лондон, подходящи за посещение с малко дете?

да ви кажа досега, за 9-месечния си престой в англия, какво сме посетили:

- брайтън
- стоунхендж и ейвбър. вече 2 пъти бяхме там.
- bath - много е хубаво, напомня на средиземноморието малко
- seven sisters (beachy head) - красиви скали на морето
- new forest - гориста местност за hiking
- highcliffe castle - това май беше до ню форест, но на брега на морето - замък и мн. хубав плаж за разходка
- оксфорд и кеймбридж
- разните паркове из лондон по няколко пъти сме ги посещавали - гринуич, риджънтс парк, хайд парк, ричмънд парк, хампстед хийт и т.н.
- също и по центъра на лондон разните там отработени туристически маршрути, музеи и галерии, но понякога може да е натоварващо...
- london zoo
- кралските ботанически градини - кю гардънс - и там е страхотно да прекараш един ден! Simple Smile

досега навсякъде сме били за 1 ден, без преспиване, затова търсим по-близки места, но май идеите ни се изчерват вече Simple Smile

пробвам да кача снимка от beale park:

п.с. май няма да стане с качването на снимки от пикаса, ако на някой му е интересно, да ми пише, за да пратя линка от фб Wink

# 530
zlatnata tolumba  благодаря за отговора ,има А1 и А2 а трябва  да стане Sui Generis питахме в общината нищо не казват само дигат рамене и искат таксата няма значение дали става или не, а хазяите искат да сключим договор,объркана работа  както и да е ще умуваме.
Ave , за таксата съм наясно  Peace .
Я с още една питанка  Mr. Green ,току що получих писмо, че са ни намерили място в католическо училище до нас близо.Заслужава ли си според вас да ги местя по това време на годината и незнам дали ще го приемат добре децата,като ви слушам повечето са за такова училище,а и ме питат кога ходя на молитва ами хич, ако не се брои  последния път когато правихме стенописи там  hahaha .

# 531
Магдалена_79 препоръчаха ми това място Syon House , не съм ходила разгледах сайта и освен, че се впечатлих видях,че е отворено до края на октомври.

varnagirl ми включи го този скайп да ти разясня за солетите и баницата. Simple Smile

# 532
  • Лондон
Анджи, хубаво изкарване в БГ, щом има организация, няма начин да не стане купон Grinning

Аз се опитвам да настигна Ave в организацията, и се опитах да търся Великденски билети, обаче.... цените въобще не ми харесват, плюс-минус една седмица са прекалили с цифрите:? Бабите обаче ще ме линчуват (ако могат), ако пак отложа ходенето Simple Smile Иначе ще го направя с удоволствие, никаква тръпка не ми е БГ...

Със ските също сме доникъде, защото не зная кога ще са прослувутите тестове и не смея да запазя нещо, пък после да го отказвам...ще се почудя още малко...

За обикаляне препоръчвам този сайт: www.dayoutwiththekids.co.uk

Извън него, от местата, където сме ходили тази година, особено ми хареса Bekonscot Model Village & Railway, на 40 мин с кола от Ealing e...

Ние живеем на 100 м от  Syon Park и го прескачаме отдавна Heart Eyes, хубав е, но определено няма какво да се прави цял ден в него...

# 533
Za brachnoto svidetelstvo - nqma nujda ot zaverka i apostil za pred Home office. Nie predstavihme obiknoven prevod i originala kogato kandidatstvahme za karti.
Nqkoi znae li kolko vreme se 4aka za otgovor ot obstinata otnosno mqsto v Primary school?

# 534
tzvetak месрси.Дано само момичетата да не се откажат в последната минута заради децата.Иначе ще стане страхотно парти 2в1 (хем ще си отпразнувам рождения ден хем ще се забавляваме по женски) Mr. Green

# 535
...Nqkoi znae li kolko vreme se 4aka za otgovor ot obstinata otnosno mqsto v Primary school?
Ние подадохме на 30-ти август, писмото за праймъри скуул дойде в събота. Изпратих потвърждението, че приемаме мястото в Понеделник и още чакам да ми се обадят от училището да уточним детайлите..

# 536
Здравейте Simple Smile
Аз съм от новодошлите в Лондон .С децата сме 2 месеца тук,а таткото повече от половин година.Документи за училищата подадохме в Lambeth и още нямаме отговор.От там ни посъветваха да отидем на място в католическото и  Chirch of England,защото те били със собствен прием.В първото ни искаха документ,че ходим на църква и кръщелните на децата ни свършиха работа,като доказателство.В  Chirch of England отначало ни отрязаха ,че няма места ,но случайно попаднахме на директора на излизане ,който беше много любезен и каза,че веднага ще приеме дъщеря ни,но за баткото няма място и трябва да чакаме.Вече почти месец тя ходи само на училище .Проблема е в това,че тази къща в която сме сега ,уговорката е да останем до края на месеца и трябва да се местим.Почти 2 месеца търсим нова .Вече на 2 агенции сме платили ,на едната 300,а на другата 200.Харесва ме си къща и ни искат пари за да ни срещнат със собствениците.Те не ни одобряват и изгаряме с парите.Уж обещават,че ще ни намерят друга ,а почват да ни мотаят.Във втората агенция даже работи българка ,която  не ни вдига телефона,след като платихме.Сега търсим в  East London,зелената линия на метрото,около Dagenham.Ако някоя мама живее в този район и знае някоя агенция ,която ще ни свърши наистина работа ,а не само да гледа да ни вземе парите може да пише и на лични.
Иначе в Лондон ми харесва ,стига да не бяха тези проблеми сега с къщата.Ходим по разходки с децата и се радваме на хубавото време : ) .

# 537
  • UK
   За общината и училищата  Grinning - синът ми дойде на 14.09. На 15.09 се изтупах в общината и направо ги помолих да проверят в кое от у-щата около нас има място. Извадихме късмет, че беше останало едно точно в у-щето, в което исках. На място настоях да се обадят в у-щето и да ми дадат всички документи за подпис. После ми казаха да си чакам писмото за placement offer. Тъй като знам, че общината си праща писмата със second class mail, реших да ги чакам 3-4 работни дни. Точно след този период им звъннах да им кажа, че писмото ми го няма, падаше се четвъртък. На следващия ден- в петък, когато писмото не дойде, направо пак отидох в общината. Дадоха ми писмото на ръка, оказа се, че не само не са го пратили, но не се знае и кога щяха да го пратят, какво остава за това кога щях да го получа, тъй като бяха сбъркали адреса. Веднага се обадих в училището, но понеже беше петък, не бяха много отзивчиви, така че в понеделник направо с писмото отидох в училището. В сряда детето вече беше в класната стая.
 Така че моя съвет е да не се седи и да се чака. Който действа му се случват нещата бързо  Grinning

# 538
ivi6 какви са тези работи да ви искат пари  за да ви срещнат със собствениците и да плащате за да ви търсят къща.Така ли процедират в Лондон.Защо не търсите в интернет около вас в магазините няма ли обяви нямате ли локален весник в тях вимаги има обяви за под наем.
http://www.rightmove.co.uk/    аз като оглеждам за къщи гледам в този който съм ти дала другите момичета дано се включат може и те да знаят друг сайт  Peace
За училището още не мога да кажа нищо тъй като очаквам този месец да получа документите за да запиша децата за догодина

# 539
Merci za otgovorite otnosno school-a   bouquet Az populnih application napravo v school koito si haresah, no ako do sedmica nqmam otgovor ste se zamukna i az do Council-a.
Ivi6 - mai vse na nqkakvi izmamnici popadate  Thinking - kak taka ste vi iskat pari bez da vi svar6at rabota?! Zasto ne razgledate gumtree za 4astni obqvi ili bghelp - nie ottam si namerihme kvartira.

Общи условия

Активация на акаунт