Професия "учител"

• 500 212
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 2 625
Аз затова питам.
Много неща се говорят между учителите ,но каква част са вярни не зная.
А повечето колеги сякаш са също толкова неориентирани, хем имат повече опит.
Тук много ни е страх от инспекторите-някои се заяждат ,някои не, но разбираш кой какъв е последен.

# 2 626
Не може да има часове резерв, заложени да не се прави нищо в тях. Да, могат да са упражнение, обобщение, посещение на обект и т.н..  Има ли промяна се преструктурира. Ако такива разпределения са разписани значи някой не ги е видял Peace

# 2 627
Иначе не знам на какво разчиташ, при положение, че нямаш педагогика.
Има толкова много търсещи, само в определени предмети има недостиг.
оказва се че в селата има голям шанс поради причината - zero кандидати.

# 2 628
  • Ямбол
Не може всеки да стане възпитател. Даже и да има нула кандидати, пак няма да те вземат.

# 2 629
но учител може.

# 2 630
  • Ямбол
Какви учитрели търсят по селата, за които места си мислиш, че може да те вземат?
По селата няма професионални гимназии.

# 2 631
Здравейте,колеги!
Имам два въпроса и се надявам да намеря отговорите им тук,при вас Simple Smile
1.В основната работна заплата влизат ли 33лв. за старши учител или са като доплащания? В нашето училище до миналата година влизаха, тази не.Има ли нормативен документ или е вследствие на „великите" правомощия на директорите?
1.Процентът прослужено време как се определя-от общия трудов стаж или само от педагогическия?Пак сравнявам-до миналата година се определяше от общия стаж,а от тази година само от педагогическия?Директорите ли преценяват как да подходят или има изменение?

Очаквам запознатите да отговорят   bouquet

# 2 632
  • Ямбол
1. При нас минималната заплата на старши учител е все още е 535 и това е основна заплата, по-ниска не може да бъде. Ако си учител с по-висока заплата и станеш старши, никой не може да задължи директора да ти увеличи заплатата, ако тя е над минималната за старши.
2. Процент прослужено време при нас се определя на общ стаж. Не знам кой преценява. Би трябвало да попиташ синдикатите, ако имате КТД.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2014, 19:44 от Лилянa

# 2 633
  • Балчик
Здравейте,колеги!
1.В основната работна заплата влизат ли 33лв. за старши учител или са като доплащания? В нашето училище до миналата година влизаха, тази не.Има ли нормативен документ или е вследствие на „великите" правомощия на директорите?

Това не го разбрах. Миналата си била на една заплата, а сега как са ти ги извадили тези 33 лв?
Има си минимален праг за старши учител, какви 33 лева търсиш?
Ние с колегите сме над минималния праг.

# 2 634
Здравейте,колеги!

Това не го разбрах. Миналата си била на една заплата, а сега как са ти ги извадили тези 33 лв?
Има си минимален праг за старши учител, какви 33 лева търсиш?
Ние с колегите сме над минималния праг.
Миналата година заплатата ми беше 567лв като в нея влизаха и тези 33лв за старши учител.Сега трудовия ми договор е с основна заплата 560лв. и 33лв доплащане за старши учител.Питането ми е има ли някакво изменение или е хрумка на директора,който е нов,временно назначен.

По същия начин стои и въпроса с прослуженото време.

# 2 635
  • Балчик
Е, добре де, на какво основание е променена заплатата? Че още дори образците не са одобрени? Как така  се променя заплата? Със сигурност не е заповед отгоре, която да важи за цялата страна. Защото ние сега минахме към ново училище и директно ни прехвърлиха със старите заплати, никой нищо не е променял. Сега, след защитата на образеца, евентуално може да има промяна, ако някой ума недостиг.
Не мисля, че ако си на постоянен договор, директорът има право едностранно да променя заплата в посока надолу.
Но от друга страна, имаш увеличение на заплащането реално и си над минимума за старши учител, така че не виждам какво точно те притеснява , но можеш да се обърнеш към синдиката.
Внимавай с новия, временен директор. Нас сега като ни прехвърлиха, се оказа, че такива каши е забъркал нашият такъв. Ние си го очаквахме де, защото и тя и счетоводителят са бази боже. ooooh!
Сегашната директорка само ни каза, че в НОИ било всичко объркано, "само да не ви карат да си плащате отпуската"- това бяха думите ѝ.
Така че карай на принципа- "доверявай, но проверявай".

# 2 636
Процентът прослужено време как се определя-от общия трудов стаж или само от педагогическия?Пак сравнявам-до миналата година се определяше от общия стаж,а от тази година само от педагогическия?Директорите ли преценяват как да подходят или има изменение?
За процента прослужено време би трябвало стажа придобит до 01.07.2007 да се зачита целия независимо от вида му, а след тази дата само педагогическият.
Справка чл.25 и чл.26 от КТД за системата на народната просвета.
Разбира се от значение са и КТД на училищно ниво и  ВПРЗ - възможно е там да сте си договорили и по-добри условия.

# 2 637
Процентът прослужено време как се определя-от общия трудов стаж или само от педагогическия?Пак сравнявам-до миналата година се определяше от общия стаж,а от тази година само от педагогическия?Директорите ли преценяват как да подходят или има изменение?
За процента прослужено време би трябвало стажа придобит до 01.07.2007 да се зачита целия независимо от вида му, а след тази дата само педагогическият.
Справка чл.25 и чл.26 от КТД за системата на народната просвета.
Разбира се от значение са и КТД на училищно ниво и  ВПРЗ - възможно е там да сте си договорили и по-добри условия.
Цитирайки чл.25 и чл.26 ,отговорът на директора  беше,че който е сключил трудов договор до 2007г му се включва общия трудов стаж в процента прослужено време,а които сключи такъв  след 2007г му се признава само учителския.Май всеки директор си прави интерпретации както му е изгодно.

# 2 638
  • в моя гьол
На добър час, колеги!

# 2 639
  • при моите деца .....
На добър час и от мен!
Нека да е спорна и много спокойна новата учебна година!
Нека да ни донесе успехи и най-вече удовлетвореност!

"Учителят…Той горд е. И изстрадал.
С ум, сила, вяра и сърце дарен.
И не защото е учител станал.
Защото за учител е роден."

Общи условия

Активация на акаунт