Професия "учител"

• 494 009
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 3 000
Честит празник, колеги!

# 3 001
Здравейте някой може ли да ми разясни разликата в назначенията по:
чл. 68, т. 1 + чл. 70  и    чл. 67, ал. 1   bouquet

# 3 002
  • в моя гьол
Трудовият договор по чл.68, т.1 и чл. 70 е срочен трудов договор със срок на изпитване, а по чл.67, ал.1 е ТД за неопределено време. Срочният трудов договор, след изтичане на уговорения срок, може да бъде прекратен или да се преподпише в ТД за неопределено време.

# 3 003
Благодаря, т.е. правилно ли съм разбрала по чл. 68 и чл. 70 е по заместване, докато чл. 67 е постоянно работно място. newsm78

# 3 004
  • в моя гьол
Не.
По заместване се сключва трудов договор по чл.68, ал.1, т.3 - за заместване на работник или служител, който отсъства от работа. При този договор в графа "срок на договора" не се вписва определена дата /например 31.08.2015 г./, а се вписва - до завръщане на титуляра.
Работното място по чл.68, ал.1, т.1 и чл.70 също може да е постоянен щат, но при първо назначение работодателите винаги сключват срочен договор. 

# 3 005
# 3 006
Здравейте, интересувам се как се решават летните дежурства по принцип, и когато става дума за половин щат.Възможно ли е при половин щат да се ходи 3 пълни дни, а не 5 по 4 часа?

# 3 007
  • Ямбол
Аз имам много отпуска и не дежуря.

# 3 008
  • Пловдив
Здравейте, интересувам се как се решават летните дежурства по принцип, и когато става дума за половин щат.Възможно ли е при половин щат да се ходи 3 пълни дни, а не 5 по 4 часа?

Мисля, че не. Половиния щат е на половин работно време и е редно да се ходи всеки ден за определен брой часове.

За въпроса със старшите учители. Адвоката каза, че стажът по време на майчинство е педагогически и е редно да се признава за стаж за старши. Само че говорих с мъжа ми, който ме стресна като каза ,че директорът може да откаже да назначи някой като старши учител като се оправдае с липса на пари например. Примерно навършват се 10 години стаж, учителят си подава молба за старши и директорът отказва да я удовлетвори с някаква причина. Няма как да се принуди да направи някой старши при нежелание от негова страна и при подходящо оправдание. Лично аз не знаех, че може да се отказва, но се оказа, че може.
Все пак можете да се обърнете към синдикатите и да помолите за съдействие. Ако председателят в училище не направи нищо може да отидете на регионално ниво. Ако сте членове на Подкрепа мога да ви съдействам при проблеми за среща с регионалното ръководство.

# 3 009
  • Ямбол
ЗлаВещица, благодаря за отговора.

# 3 010
  • Луната ни пази

Мисля, че не. Половиния щат е на половин работно време и е редно да се ходи всеки ден за определен брой часове.

За въпроса със старшите учители. Адвоката каза, че стажът по време на майчинство е педагогически и е редно да се признава за стаж за старши. Само че говорих с мъжа ми, който ме стресна като каза ,че директорът може да откаже да назначи някой като старши учител като се оправдае с липса на пари например. Примерно навършват се 10 години стаж, учителят си подава молба за старши и директорът отказва да я удовлетвори с някаква причина. Няма как да се принуди да направи някой старши при нежелание от негова страна и при подходящо оправдание. Лично аз не знаех, че може да се отказва, но се оказа, че може.
Все пак можете да се обърнете към синдикатите и да помолите за съдействие. Ако председателят в училище не направи нищо може да отидете на регионално ниво. Ако сте членове на Подкрепа мога да ви съдействам при проблеми за среща с регионалното ръководство.
Този казус сме го решавали на ниво Министерство в нашето училище. Може да ти откаже да го направи веднага (примерно си навършил 10 години стаж през март и веднага подаваш молба), но е длъжен да го направи в определен период. Този период е определен във ВПРЗ предварително или ако не, е определен в отказът, който е задължително писмен, Директорът е ДЛЪЖЕН в отказа да посочи кога ще те направи старши учител. Вариантите са два- или 15 септември или от новата бюджетна година, т.е. от 1ви януари. Нашата предишна директорка избираше 1ви януари, настоящата ни прави старши в месеца, последващ датата на молбата (при подадена през март молба- през април си с по- високата заплата и длъжност). Та обобщено- може да откаже, но най- късно до началото на следващият финансов период.

# 3 011
  • Пловдив
Ами мъжа ми не спомена подобно нещо. Утре ще го питам.

# 3 012
  • Луната ни пази
Ами мъжа ми не спомена подобно нещо. Утре ще го питам.
В това съм убедена. Понеже имахме случай с отказ (устен) при предишния ни директор, се намесиха синдикатите, изискаха писмен отказ, та от там едни писма от МОН и това беше техния отговор и отговорът на юриста на синдикалната организация в Сф (КНСБ).

# 3 013
Въпрос за първи клас - сформирани 4 паралелки, разпределението е 3х24 и една 18, може ли да е така разпределен броя на децата, като по наредба максимума е 22, след решение на педагогическия съвет до 24. Не трябва ли да е 3х22 и остатъка да отива в четвъртата паралелка, чак след това да се подлага на обсъждане на педагогически съвет увеличаване на броя до 24? В случая от наредба № 7- чл.3 или чл.4, където пише, че учениците се разпределят равномерно се прилага?
Ако някой може да ми помогне с отговор на този въпрос, ще ми бъде много полезно.

Последна редакция: чт, 11 юни 2015, 15:34 от Ani 77

# 3 014
  • Балчик
И при мен беше така. Директорът отказа да ме назначи за старши учител. Обърнах се към синдиката и след тяхната намеса получих длъжността.

Общи условия

Активация на акаунт